Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak marmur jest miękki to ja jestem.....

A co wy zamierzacie na tym parapecie robić? Gwoździe wbijać?!

Owszem marmur ma wady - czyli jest zimy i trzeba go czyścić preparatami o ph neutralnym ale jak o tym pamiętasz to jest super.

no chyba że macie za dużo pieniędzy ....

Oczywiście nie jest miekki jak drewno - nie o to mi chodziło - ale jest bardziej podatny na zarysowania , jest bardziej nasiąkliwy i podatny na zabrudzenia , plamy , zacieki etc - a w wypadku parapetów zewnętrznych to ma znaczenie ... - o to mi chodziło - cena marmuru jest tożsama z granitem a ten z kolei jest jest tych wad pozbawiony ...

Jak marmur jest miękki to ja jestem.....

A co wy zamierzacie na tym parapecie robić? Gwoździe wbijać?!

Owszem marmur ma wady - czyli jest zimy i trzeba go czyścić preparatami o ph neutralnym ale jak o tym pamiętasz to jest super.

no chyba że macie za dużo pieniędzy ....

Oczywiście nie jest miekki jak drewno - nie o to mi chodziło - ale jest bardziej podatny na zarysowania , jest bardziej nasiąkliwy i podatny na zabrudzenia , plamy , zacieki etc - a w wypadku parapetów zewnętrznych to ma znaczenie ... - o to mi chodziło - cena marmuru jest tożsama z granitem a ten z kolei jest jest tych wad pozbawiony ...

Ale ja to potrzebuje na wewnętrzne

Tym bardziej - to już moje doświadczenia - miałem w mieszkaniu w Krakowie paraperty wewnetrzne z marmuru - taki kaprys który mój ojciec lat temu kupę zrealizował - parapety piękne - niestety po kilku/nastu latach przebarwił się od zacieków wodnych po przelaniu kwiatków , ślady i zacieki po podstawkach i doniczkach były nie do usunięcia ...

Ale - każdy robi jak uważa ...

Za granit licza sobie 1800 zl m2

a marmur max 500

roznica znnnaaaaaaaaaaaaaaaaczna

Zrób tak jak napisałem Ci na pw - ja jak szukałem granitu na blat kuchenny i parapety to też chodziłem po sklepach i firmach sprzedających te materiały - w Kamico w Krakowie o mało się nie przewróciłem jak usłyszałem ceny ...

Za granit licza sobie 1800 zl m2

a marmur max 500

roznica znnnaaaaaaaaaaaaaaaaczna

Zrób tak jak napisałem Ci na pw -...

Jeśli można to też proszę o podpowiedź w temacie szukania parapetów zewnętrznych z kamienia

A to żadna tajemnica - proponowałem to co zrobiłem sam - a mianowicie mały spacer po okolicznych zakładach kamieniarskich - prawie wszyscy proponują oprócz nagrobków również inną galanterię z kamienia - a ceny - o kilka rzędów niższe niż firmy i sklepy oferujące kamień i jego wyroby - vide KAMICO Kraków ...

Czy ktos z Was uzytkuje podłogę na której ma deskę podłogową?

Zastanawiamy sie czy deske czy parkiet wybrac...

W przypadku PANMAR - deska ma takie rowki pomiedzy klepkami boimy si zeby tam brud sie nei gromadzil

Zawsze będzie się gromadził jak się rzadko będzie sprzątać ... 8) - prosty przykład na ceramice na podłodze - jeżeli fugi są położone poniżej krawędzi płytek tak właśnie się dzieje ...

U nas parkiet na podłodze .

Ja mam deskę podłogową z wgłębieniem pomiędzy deskami. Odkurzam raz na tydzień i jest OK

Panowie którzy układali podłogę powiedzieli że te rowki robią w fabryce po to żeby ewentualnie nierówności były słabiej widoczne.

Ja mam taką od razy polakierowaną, Jest śliczna /dąb czerwony/