Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć rencia

No nie być tak skromna.

Pewnie dowiedzieli się o planowanym nadaniu tytułu forumowym i chcą mieć dobre znajomości. :lol: :lol: :lol: :wink:

Cześć Zbysiu!

Raczej nie - Burmistrz wie że ma upierdliwą geodetkę w gminie - nie sądzę żeby uważał mnie za "dobre znajomości" bo w końcu uczepiłam się jak żep psiego ogona i siedziałam jak strup na zadku!

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć rencia

No nie być tak skromna.

Pewnie dowiedzieli się o planowanym nadaniu tytułu forumowym i chcą mieć dobre znajomości. :lol: :lol: :lol: :wink:

Cześć Zbysiu!

Raczej nie - Burmistrz wie że ma upierdliwą geodetkę w gminie - nie sądzę żeby uważał mnie za "dobre znajomości" bo w końcu uczepiłam się jak żep psiego ogona i siedziałam jak strup na zadku!

Pozdrawiam

Qeometra z poczuciem humoru. :lol: :lol: :lol:

Witam,

Przyszłam z daleka, bo z Polski centralnej :wink: ponieważ przeczytałąm w wątku http://forum.muratordom.pl/dotacja-na-pompe-ciepla,t126567-60.htm

że w Krakowie można uzyskać jakieś dofinansowanie na pompę ciepła. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tym zakresie?? Chciałabym u siebie uderzyć do odpowienich władz, ale chciałabym najpierw potwierdzić takie informacje i jeżeli ktoś korzystała to bardzo proszę o info. z góry przepraszam, jeżeli np. okaże się, że temat był poruszany już na forum, ale jesteście tak aktywnymi forumowiczami, że przejrzeć te czterysta kilkadziesiąt stron... :wink: jest trudne najdelikatniej mówiąc :wink:

Pozdrawiam i pozdrowienia z Łodzi zostawiam :wink:

Witam

Tak, dotacja była a czy jeszcze jest to nie jestem tego wstanie sprawdzić.

Dostałem 40% zwrotu kosztów inwestycji proekologicznych czyli PC i Solarów . Pod koniec musieli mnie odwiedzic na budowie sprawdzili czy wszystko mam- nie wszystkich odwiedzaja i sprawdzają) i po miesiącu dostałem pieniązki.

Potrzeba było:

Wniosek

-Oryginały faktur

-oświadczenie wykonawcy ze wszystko zostało zainstalowane pod tym i tym adresem

-Zaświadczenie o niezaleganiu z podatkiem do gminy

:)

Ja płaciłem za punkt wody/kanalizacji zez względu na to czy z cyrkulacją czy bez 100 zł za robociznę + mój materiał. To samo dotyczy się ogrzewania 100 za punkt.

Punkt to miejsce gdzi e się odbiera i oddaje wodę (całość).

Ja też słyszałem o cenie 100zł za punkt.

A co z tymi cenami???

Odpowietrzenie pionu kanalizacji z wyprowadzeniem nad dach budynku………….....180zł.

Montaż szafek rozdzielczych grzejnikowych wraz z uzbrojeniem 2szt. x 250zł………500zł.

Wykonanie podejść zasilających szafki rozdzielcze 2szt. x 180zł………….360zł.

Wykonanie pionu wodno kanalizacyjnego z cyrkulacją wody na piętro……………....200zł.

Przygotowanie podejścia pod zmiękczacz wody tzn. : przeprowadzenie głównego ciągu wody z pod licznika wody do pomieszczenia kotłowni , doprowadzenie kanalizacji zakończonej syfonem odpływowym , zamontowanie wyjść pod zmiękczacz oraz zamontowanie zaworu obejściowego…………………………………………………200zł.

Kotłownia:

Podłączenie kotła do instalacji………………………………………………………..180zł.

Podłączenie zasobnika ciepłej wody do instalacji wodnej oraz grzewczej …………..360zł.

Montaż naczynia przeponowego c.o………………………………………………….130zl.

Montaż naczynia przeponowego c.w.u……………………………………………….130zł.

Montaż naczynia nadmiarowo wyrównawczego……………………………………..360zł.

Montaż pompy cyrkulacji wody………………………………………………………180zł.

Montaż pompy ładowania c.w.u……………………………………………………...180zł.

Montaż pomp wymiennika ciepła…………………………………………………….360zł.

Montaż wymiennika ciepła…………………………………………………………...180zł.

Montaż grupy bezpieczeństwa………………………………………………………..180zl.

Montaż zaworów napełniania i spustu wody z instalacji c.o…………………………100zł.

Podłączenia elektryczne pomp obiegowych oraz połączenia wyrównawcze………...150zł.

Ustawienie kotła w raz z podłączeniem do komina…………………………………..150zł.

Napełnienie instalacji c.o., odwietrzenie ,sprawdzenie szczelności , pierwsze odpalenie kotła węglowego , regulacja………………………………………………………………..250zł.

Pozdrawiam,

Witam,

Czy nikt nie jest mi w stanie powiedzieć czy te ceny są wysokie/średnie/niskie?

Odpowiedź typu 100pln za punkt jest dość lakoniczna.

Nikt nie jest mi w stanie napisać ile zapłacił za robociznę dla instalacji wod/kan/co?

Jeszcze raz proszę.

Pozdrawiam,

@Przemo1975

Mnie mój instalator wyliczył koszty wszystkich instalacji na kwotę 13 000 zł.(z materiałem) W tym jest kompletna instalacja gazowa, wodna, kanalizacyjna, CO z podłogówkami (będą 2 szafy rozdzielcze) oraz przygotowanie komina do kondensatu.

Pozostanie zakup i montaż pieca CO (Vaillant z zasobnikiem) oraz grzejników co powinno zamknąć się kwotą ok. 16 000 - 17 000 zł.

Mój dom ma pow. 220 m2. 6 pokoi, kuchnia, 2 łazienki, kotłownia, 3 hole. Nie liczyłem ile to punktów ale wychodzi że niedrogo. A sam gość sprawdzony bo robił mi już cały dom 4 lata temu.

I nie interesowała mnie cena za punkt tylko globalne podejście do tematu. Co z tego jak mi powie 80zł za punkt a po robocie okaże się że za wszystko zapłaciłem nie np 13 tyś tylko 15 ?. Dobry instalator ma duże rabaty w hurtowniach ( o których my możemy pomarzyć) i kupuje materiał z wat 7%. Jeżeli podzieli się w miarę uczciwie tymi upustami z klientem to naprawdę niewielki wpływ na globalną kwotę będzie miała cena za punkt.

Pozdrowienia.;)

....Tak, dotacja była a czy jeszcze jest to nie jestem tego wstanie sprawdzić.

Dostałem 40% zwrotu kosztów inwestycji proekologicznych czyli PC i Solarów . Pod koniec musieli mnie odwiedzic na budowie sprawdzili czy wszystko mam- nie wszystkich odwiedzaja i sprawdzają) i po miesiącu dostałem pieniązki.

Potrzeba było:

Wniosek

-Oryginały faktur

-oświadczenie wykonawcy ze wszystko zostało zainstalowane pod tym i tym adresem

-Zaświadczenie o niezaleganiu z podatkiem do gminy

:)

Dzięki :)

Ja płaciłem za punkt wody/kanalizacji zez względu na to czy z cyrkulacją czy bez 100 zł za robociznę + mój materiał. To samo dotyczy się ogrzewania 100 za punkt.

A co z elementami dotyczącymi instalacji co i kotłowni?

Jakie tutaj są ceny? (chodzi o zakres z mojejgo poprzedniego postu)

Ile płaciliście total za robociznę, nallepiej podajcie metraż domu i cenę.

Dzięki za wszelkie informacje.

Kotłowni jeszcze nie mam, ale za ogrzewanie podłogowe wyszłó po 15 zł/m2 +materiał. Piony podciagnięte do rozdzielacza w kotłowni.

A co z tymi cenami???

Odpowietrzenie pionu kanalizacji z wyprowadzeniem nad dach budynku………….....180zł.

Montaż szafek rozdzielczych grzejnikowych wraz z uzbrojeniem 2szt. x 250zł………500zł.

Wykonanie podejść zasilających szafki rozdzielcze 2szt. x 180zł………….360zł.

Wykonanie pionu wodno kanalizacyjnego z cyrkulacją wody na piętro……………....200zł.

Przygotowanie podejścia pod zmiękczacz wody tzn. : przeprowadzenie głównego ciągu wody z pod licznika wody do pomieszczenia kotłowni , doprowadzenie kanalizacji zakończonej syfonem odpływowym , zamontowanie wyjść pod zmiękczacz oraz zamontowanie zaworu obejściowego…………………………………………………200zł.

Kotłownia:

Podłączenie kotła do instalacji………………………………………………………..180zł.

Podłączenie zasobnika ciepłej wody do instalacji wodnej oraz grzewczej …………..360zł.

Montaż naczynia przeponowego c.o………………………………………………….130zl.

Montaż naczynia przeponowego c.w.u……………………………………………….130zł.

Montaż naczynia nadmiarowo wyrównawczego……………………………………..360zł.

Montaż pompy cyrkulacji wody………………………………………………………180zł.

Montaż pompy ładowania c.w.u……………………………………………………...180zł.

Montaż pomp wymiennika ciepła…………………………………………………….360zł.

Montaż wymiennika ciepła…………………………………………………………...180zł.

Montaż grupy bezpieczeństwa………………………………………………………..180zl.

Montaż zaworów napełniania i spustu wody z instalacji c.o…………………………100zł.

Podłączenia elektryczne pomp obiegowych oraz połączenia wyrównawcze………...150zł.

Ustawienie kotła w raz z podłączeniem do komina…………………………………..150zł.

Napełnienie instalacji c.o., odwietrzenie ,sprawdzenie szczelności , pierwsze odpalenie kotła węglowego , regulacja………………………………………………………………..250zł.

Pozdrawiam,

Witam,

Czy nikt nie jest mi w stanie powiedzieć czy te ceny są wysokie/średnie/niskie?

Odpowiedź typu 100pln za punkt jest dość lakoniczna.

Nikt nie jest mi w stanie napisać ile zapłacił za robociznę dla instalacji wod/kan/co?

Jeszcze raz proszę.

Pozdrawiam,

Nie potrafię zweryfokować ceny za pkt.przy wod-kan, ale CO miałam już od pkt.-wyszło taniej niż u ciebie; tylko bez faktury, a za materiał ja płaciłam;

napiszę Ci jak było u nas: 1 etap nie za punkt, lecz całość, 2 etap za punkt.

(w chudziaku rury kanalizacyjne rozprowadzone były przed zalaniem betonem off course i wystawały sobie-za to chyba 200zł na poczatku budowy), więc parter to było praktycznie tylko przedłużenie rurek i ewentualnie rozdzielenie odpływu na prysznic i umywalkę czy zlew i zmywarkę tzn.coś tam musieli podkłuć i schować te rury w ściany; po zakończeniu stanu surowego-1 etap - kanalizacja - 1 zmywarka, 5 umywalek (2 obok siebie w 1 łazienkce, 1 w drugiej, 1 w pralni obok pralki, 1 w kotłowni węglowej), 1 zlew, 2 pralki, prysznic, wanna, 2 geberity, 2 piony zakończone odpowietrzaczem na strychu, trzeci pion-od ubikacji wyprowadzony pod dach - dekarz przy okazji wymieni dachówkę, WODA - zimna i ciepła z cyrkulacją-do kuchni, 2 łazienek, 2 kotłowni, montarz 2 szafek podtynkowych do CO (parter i poddasze) i 1 nadtynkowej do podłogówki i wszystko z miedzi, a więc 1 pion łączący szafkę parter z szafkką poddasze + połączenie szafki parter do kotłowni gazowej (bez pieca, bo go jeszcze nie ma :lol: ) + połączenie kotłowni gazoej do węglowej - połączenie tych dwuch piecy - odcinek ok 4mb. - SUMA 2500zł.

etap 2 - CO,tzn rozprowadzenie rur do CO, 60zł-od grzejnika - podpięcie rurek w skrzynce a drugie końce wystają ze ściany, 35zł/1m2 ogrzewnia podłogowego - ułożenie folii, styropianu,kolejnej folii, rozprowadzenie rurek, podpięcie ich w skrzynce od podłogówki, jeszcze założyli mi automatyczne odpowietrzacze w skrzynkach; 13 grzejników, 65m2 podłogówki wyszło mi coś 3100 albo 3200zł za 2 etap CO

po wykonaniu - wszystko sprawdzone na szczelność - instalacja wodna, instalacja CO, zarówno miedź jak pcv - podłogówka i grzejniki.

do tego do wody mam wyjście na zewnętrzna ścianę w kotłowni-do szlaufa ogrodowego, a za licznikiem mały zaworek do napuszczania wody do instalacji, do spuszczania wody z CO zostawilismy wolny odpływ - najwyżej rurę od pieca się do niego "wsadzi". w trakcie pracy wymienili nam tez licznik od wody (rozsadzony w zimie), założyli manometr za licznikiem - takie drobne niedociągnięcia poprawiali :lol:

(...)+ połączenie kotłowni gazoej do węglowej - połączenie tych dwuch piecy - odcinek ok 4mb SUMA 2500zł.(...)

A tak z ciekawości - jak Ci fachowcy połączyli obie instalacje c.o. - gazową i kotła stałopalnego ?? - bo przecie sam wymiennik kosztuje kilkaset ładnych złotych / w zależności od mocy rzeczjasna / - co w stosunku do podanej przez Ciebie kwoty nie jest małym składnikiem ... ??

No i jeszcze mała dygresja - bo tak dokładnie się rozpisałaś o całej instalacji - a gdzie reduktor w instalacji wody na przyłączu , no i gdzie zawór antyskażeniowy ?? - wymagany przepisami - tak na marginesie ...

8)

A kominy z jakiej cegły murujesz ? - zwykła czerwona czy klinkier ? - jak zwykła to do zaprawy można zastosować dodatki przeciw zamarzaniu / do -15 stopni / , natomiast klinkier muruje się na specjalnych zaprawach do klinkieru - sprawdź czy też można stosować takie dodatki i muruj - aż tak wielkich przymrozków nie ma więc nie ma co się martwić ...

Zabieram sie powoli za kompletowanie dokumentów do oddania domu do uzytku...

I mam 2 pytania:

Podpisalem umowe z enionem , uzgodnilem ZUDP zrobili przyłącze do skrzynki okazuje sie ze w jednym miejscu rozni sie powykonawcza z zudpem o ponad 1 metr

Bede robil szambo i przyłącze zaprojektowane przez projektanta przebiegac bedzie przez jodełki ktore posadzilem w tym roku - czy mozna odsunac sie o jakies 2 metry ? - ale w głąb działki - zbiorniki w tym samym miejscu

Czy te 2 powody moga byc problematyczne?