Bełatka 08.11.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Duży wybór karniszy jest w sklepach internetowych.Odnalazłam karteczkę z moimi zapiskami.Sklep Gosmet z DębicyFirma Rena z Wągrowca tel 067 2685534prywatna firma z Kielc , pan Andrzej Paluch 0606818346 firma z Nowego Targu , pan Borzęcki 0691354253a z Krakowa, mam telefon z aukcji na allegro, firma robi karnisze na skosy i nie tylko 505211627Spróbuj na allegro, tam więcej kontaktów znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetkaWi 08.11.2009 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Gdzie w Krakowie można zrobić wizualizację kuchni? Ile kosztuje taka przyjemnośc jeśli sie nie kupi mebli w firmie robiącej wizualizację? A może macie jakieś sprawdzone firmy gdzie robią ładne i niedrogie meble do kuchni? Myślałam o BRW ale nie jestem do końca przekonana.Co byście polecili! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 09.11.2009 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Możecie się podzelić informacją gdzie robiliście inwentaryzację powykonawczą budynku, ile za to płaciliście i jaki byl czas oczekiwania na wykonanie ? Dzięki z góry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymon_J 09.11.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 U mnie inwenteryzacje robil pan Rybka (tel 501-342-712). Czas - chyba 3 tygodnie (jesli dobrze pamietam). Wiekszosc czasu zajelo oczekiwanie na odpowiedzi urzedu (2 tygodnie). Cena - 600zl. Z czystym sumieniem moge polecic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela82 09.11.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 (...)+ połączenie kotłowni gazoej do węglowej - połączenie tych dwuch piecy - odcinek ok 4mb SUMA 2500zł.(...) A tak z ciekawości - jak Ci fachowcy połączyli obie instalacje c.o. - gazową i kotła stałopalnego ?? - bo przecie sam wymiennik kosztuje kilkaset ładnych złotych / w zależności od mocy rzeczjasna / - co w stosunku do podanej przez Ciebie kwoty nie jest małym składnikiem ... ?? No i jeszcze mała dygresja - bo tak dokładnie się rozpisałaś o całej instalacji - a gdzie reduktor w instalacji wody na przyłączu , no i gdzie zawór antyskażeniowy ?? - wymagany przepisami - tak na marginesie ... zawór antyskażeniowy jest; reduktor chyba też ale takie elementy były montowane po wymurowaniu ścian parteru, wsadziliśmy licznik-cały zestaw - z zaworem anty itd za ok.360zł. żeby kożystać ze swojej wody na resztę budowy, wiem,że manometr zakładał już hydraulik, więc i reduktor chyba też. Jesli chodzi o połączenie piecy-to są rurki miedziane łączace te piece CO, będziemy grzać gazem żeby pod naszą nieobecność w domu było te 15stC, a automatycznie podniesie ją piec pół godz. przed naszym powrotem, później mąż zapali w piecu i gazowy piec ma się wyłączyć, ma się ponownie załączyć jak w nocy wygasnie w tym węglowym. gazowy- piec kondensacyjny jednofunkcyjny z zasobnikiem na ciepłą wodę i ciepła woda narazie będzie tylko z gazu, jeśli będziemy chcieli z kotłowni węglowej, to niestety trzeba kupić 2 zasobnik, bo z wodą nie da sie tak jak z ogrzewaniem-automtycznie, tylko trzeba zakręcić jeden zasobnik i odkręcić drugi. na wszelki wypadek rurki z obiegiem ciepłej wody zakręcaja w tej węglowej kotłowni, jeśli zdecydujemy kupić ten 2 zasobnik, to tylko jeśli założymy solary (w przypływie gotówki-chyba za kilka lat ); teraz już wszystko się zgadza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 09.11.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Możecie się podzelić informacją gdzie robiliście inwentaryzację powykonawczą budynku, ile za to płaciliście i jaki byl czas oczekiwania na wykonanie ? Dzięki z góry! Mnie robił mój geodeta - za całokształt - czyli pomiary , mapy , zgłoszenie i zinwentaryzowanie w zasobach Katastru plus faktyczne wydzielenie gruntu z produkcji rolnej wziął siedem stów . Trwało to niewiele ponad miesiąc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 09.11.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 zawór antyskażeniowy jest; reduktor chyba też ale takie elementy były montowane po wymurowaniu ścian parteru, wsadziliśmy licznik-cały zestaw - z zaworem anty itd za ok.360zł. żeby kożystać ze swojej wody na resztę budowy, wiem,że manometr zakładał już hydraulik, więc i reduktor chyba też. Jesli chodzi o połączenie piecy-to są rurki miedziane łączace te piece CO, będziemy grzać gazem żeby pod naszą nieobecność w domu było te 15stC, a automatycznie podniesie ją piec pół godz. przed naszym powrotem, później mąż zapali w piecu i gazowy piec ma się wyłączyć, ma się ponownie załączyć jak w nocy wygasnie w tym węglowym. gazowy- piec kondensacyjny jednofunkcyjny z zasobnikiem na ciepłą wodę i ciepła woda narazie będzie tylko z gazu, jeśli będziemy chcieli z kotłowni węglowej, to niestety trzeba kupić 2 zasobnik, bo z wodą nie da sie tak jak z ogrzewaniem-automtycznie, tylko trzeba zakręcić jeden zasobnik i odkręcić drugi. na wszelki wypadek rurki z obiegiem ciepłej wody zakręcaja w tej węglowej kotłowni, jeśli zdecydujemy kupić ten 2 zasobnik, to tylko jeśli założymy solary (w przypływie gotówki-chyba za kilka lat ); teraz już wszystko się zgadza? Hmmm - ale skomplikowane ... Dwa kotły w instalacji grzewczej budynku powinny byc połączone razem poprzez wymiennik - nie można bezpośrednio łączyć instalacji gazowej / zamknietej-ciśnieniowej / z instalacją kotła stałopalnego / otwartą / . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela82 09.11.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 pablitto tzn.że moje rozwiązanie nie zadziała? przecież też będę ogrzewać wodę, tyle tylko,że od razu tą w instalacji, a nie w zasobniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andorka 10.11.2009 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Gdzie w Krakowie można zrobić wizualizację kuchni? Ile kosztuje taka przyjemnośc jeśli sie nie kupi mebli w firmie robiącej wizualizację? A może macie jakieś sprawdzone firmy gdzie robią ładne i niedrogie meble do kuchni? Myślałam o BRW ale nie jestem do końca przekonana. Co byście polecili! Wizualizacje robi chyba każdy salon z meblami kuchennymi. W 4stylach przy obwodnicy Wieliczki jest fajny salon, właśnie BRW. Wizualizację robiłam u nich ponad rok temu. Wtedy było tak, że jak nie chcesz jej wynieść poza sklep, to była gratis. A jezeli chciało się np wydruk to wtedy 150 zł. Jeżeli zamówisz u nich meble, to odliczają Ci te 150 zł od ceny mebli. Myślę, że to fajny układ Projektanici maja tam fajne pomysły. W końcu nie brałam od nich mebli, ale moim znajomi zamówili tam kuchnie i bardzo sobie chwalą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 10.11.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 pablitto tzn.że moje rozwiązanie nie zadziała? przecież też będę ogrzewać wodę, tyle tylko,że od razu tą w instalacji, a nie w zasobniku Pewnie masz instalację kotła stałopalnego w systemie zamkniętym - ciśnieniową - i tą podłączoną do kotła gazowego - zadziała - czemu miałaby nie zadziałać - tylko robienie instalacji kotła na paliwo stałe w instalacji zamkniętej zbyt bezpieczne nie jest ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 10.11.2009 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Mam pozwolenie na budowe o tresci " budowa domu jednorodzinnego z garazem wraz z wewnetrznymi instalacjami wod kan , co , gazowa , elektryczna na dzialce ..."w projekcie na mapie zagospodarowania wszystkie przyłącza mam (drugi etap inwestycji) Podpisalem umowe z Enionem , uzgodnilem przyłącze w Zudp - W enionie powiedzieli mi ze jesli nie przechodzi przez inne dzialki to na zgloszenie sie tego nie daje - chce sie tylko upewnic ze tak jest.W architekturze kiedys mi powiedizeli ze podmioty typu enion , wodociagi i gazownia maja takie same uprawnienia w kwesti zgloszeń... Gaz i Wode robiłem na zgloszenie ale to przechodzi przez inne działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 10.11.2009 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Mam pozwolenie na budowe o tresci " budowa domu jednorodzinnego z garazem wraz z wewnetrznymi instalacjami wod kan , co , gazowa , elektryczna na dzialce ..." w projekcie na mapie zagospodarowania wszystkie przyłącza mam (drugi etap inwestycji) Podpisalem umowe z Enionem , uzgodnilem przyłącze w Zudp - W enionie powiedzieli mi ze jesli nie przechodzi przez inne dzialki to na zgloszenie sie tego nie daje - chce sie tylko upewnic ze tak jest. W architekturze kiedys mi powiedizeli ze podmioty typu enion , wodociagi i gazownia maja takie same uprawnienia w kwesti zgloszeń... Gaz i Wode robiłem na zgloszenie ale to przechodzi przez inne działki Próbowałem to już rozgryźć jakiś czas temu. Nawet pytałem w starostwie, i sami za bardzo nie wiedzą. Powiedzieli mi, że jak ENION odbierz bez PNB, to nie będą też tego dochodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 10.11.2009 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Kto z Was ma i jest zadowolony z montażu wentylacji mechanicznej z odzyskiem? Szukam właśnie jakiejś firmy,znam tylko jedną,może coś polecicie z własnego doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 10.11.2009 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Mam pozwolenie na budowe o tresci " budowa domu jednorodzinnego z garazem wraz z wewnetrznymi instalacjami wod kan , co , gazowa , elektryczna na dzialce ..." w projekcie na mapie zagospodarowania wszystkie przyłącza mam (drugi etap inwestycji) Podpisalem umowe z Enionem , uzgodnilem przyłącze w Zudp - W enionie powiedzieli mi ze jesli nie przechodzi przez inne dzialki to na zgloszenie sie tego nie daje - chce sie tylko upewnic ze tak jest. W architekturze kiedys mi powiedizeli ze podmioty typu enion , wodociagi i gazownia maja takie same uprawnienia w kwesti zgloszeń... Gaz i Wode robiłem na zgloszenie ale to przechodzi przez inne działki Próbowałem to już rozgryźć jakiś czas temu. Nawet pytałem w starostwie, i sami za bardzo nie wiedzą. Powiedzieli mi, że jak ENION odbierz bez PNB, to nie będą też tego dochodzić. W enionie kazali mi tylko zrobić zudp i to do licznika , od licznika ich nie interesowało Jakie są koszty jesli chodzi o malowanie ścian - ile malarze biorą są jakies stawki ogólne? slyszalem o 4 zł , 8 zł Boje sie ze jak sie wezme za malowanei to powstana zacieki , smugi itp :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 10.11.2009 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Mam pozwolenie na budowe o tresci " budowa domu jednorodzinnego z garazem wraz z wewnetrznymi instalacjami wod kan , co , gazowa , elektryczna na dzialce ..." w projekcie na mapie zagospodarowania wszystkie przyłącza mam (drugi etap inwestycji) Podpisalem umowe z Enionem , uzgodnilem przyłącze w Zudp - W enionie powiedzieli mi ze jesli nie przechodzi przez inne dzialki to na zgloszenie sie tego nie daje - chce sie tylko upewnic ze tak jest. W architekturze kiedys mi powiedizeli ze podmioty typu enion , wodociagi i gazownia maja takie same uprawnienia w kwesti zgloszeń... Gaz i Wode robiłem na zgloszenie ale to przechodzi przez inne działki Ja odcinek gazu od licznika (ogrodzenie) do domu - ok. 6 m - musiałem robic na PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 10.11.2009 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 I to jest paranoja w POLSCEa mi projektantka zaprojektowala cala dokumentacje od wcinki u sasiadki idzie instalacja do skrzynki w ogrodzeniu a nastepnie od skrzynki do budynku to wezwali mnie z architektury aby wykreslic od skrzynki do budynku bo to jest instalacja wewnetrzna - i badz tu madry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 11.11.2009 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 I to jest paranoja w POLSCE a mi projektantka zaprojektowala cala dokumentacje od wcinki u sasiadki idzie instalacja do skrzynki w ogrodzeniu a nastepnie od skrzynki do budynku to wezwali mnie z architektury aby wykreslic od skrzynki do budynku bo to jest instalacja wewnetrzna - i badz tu madry Odcinek od skrzynki do domu u mnie też jest instatalacją wewnetrzną ale musiałem złożyc o pozwolenie na budowę na jego wykonanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 11.11.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 To powiem wiecej... Mam rozbudowe sieci wodociagowej ktora nie idzie w mojej działce ale po dzialce sasiedniej i na to musialem miec PNB i dostalem , a teraz na odcinek przyłącza zrobilem zgloszenie i jest ok Tak wiec interpretacja prawa w Polsce jest porazajaca Ciekawy artykułhttp://forum.budujemydom.pl/index.php?showtopic=1382 Z ktorego wynika Od dnia 26.09.2005 inwestor może wybrać sam procedurę wg, której będzie wykonywał przyłącze:- na podstawie zgłoszenia do starosty: należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót budowlanych oraz termin ich rozpoczęcia. Ponadto należy dołączyć oświadczenie o prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane, czasem wymagane są odpowiednie szkice lub rysunki oraz pozwolenia, uzgodnienia i opinie wymagane odrębnymi przepisami, projekt zagospodarowania działki lub terenu wraz z opisem technicznym instalacji wykonany przez projektanta posiadającego uprawnienia budowlane. Do wykonania robót przystępujemy po 30 dniach od zgłoszenia i nie później niż 2 lata po terminie określonym w zgłoszeniu. Po zakończeniu robót składamy zawiadomienie o zakończeniu budowy wraz z potwierdzeniem odbioru wykonanego przyłącza. - bez zgłoszenia jednak musimy wykonać na odpowiedniej mapce plan sytuacyjny przyłącza. Plan musi być wykonany zgodnie z przepisami PRAWA GEODEZYJNEGO I KARTOGRAFICZNEGO a wykonywane przyłącze zgodnie z PRAWEM ENERGETYCZNYM lub USTAWĄ O ZBIOROWYM ZAOPATRZENIU W WODĘ I ZBIOROWYM ODPROWADZENIU ŚCIEKÓW (w zależności od rodzaju przyłącza - elektroenergetyczne, wodociągowe,kanalizacyjne, gazowe, cieplne czy telekomunikacyjne). Kolejne Pozwolenia ani zgłoszenia nie wymaga rozbiórka obiektów i urządzeń budowlanych, na budowę których nie jest wymagane pozwolenie na budowę, jeżeli nie podlegają ochronie jako zabytki (art. 31 Prawa budowlanego). W przypadku budowy przyłączy elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych, inwestor ma prawo wyboru jednej z dwóch procedur: budować na podstawie zgłoszenia (art. 29 ust. 1 pkt 20 w zw. z art. 30 ust. 1 pkt 1a ustawy - Prawo budowlane). Do zgłoszenia budowy przyłączy należy dodatkowo dołączyć projekt zagospodarowania działki lub terenu wraz z opisem technicznym instalacji, wykonany przez projektanta posiadającego odpowiednie uprawnienia budowlane bez zgłoszenia (art. 29a ustawy - Prawo budowlane). W przypadku budowy bez zgłoszenia inwestor zobowiązany jest do sporządzenia planu sytuacyjnego przyłącza na kopii aktualnej mapy zasadniczej lub mapy jednostkowej przyjętej do państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego. Do planu tego będą miały zastosowanie odpowiednie przepisy Prawa geodezyjnego i kartograficznego, a do wykonywania przyłączy - w zależności od rodzaju przyłącza - Prawa energetycznego bądź ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków. Ciekaw jestem - tzn boje sie jakie moga byc teraz tego konsekwencje jak wezme geodete na powykonawczą....i zglosze dom do uzytku.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek066 11.11.2009 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Jaką dachówkę macie u siebie i jakiej firmy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 11.11.2009 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Jaka jest stawka za bialy montaz?Kabina - mam juz brodzik zabudowany kwestia resztyBo patrzac na instrukcje moge sobie nie poradzic sam,... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts