Przemo1975 11.11.2009 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Witam, Dostałem ofertę na wykonanie instalacji i proszę o Wasze opinie Instalacja elektryczna będzie wykonana w dwóch etapach :1. Etap: Wykonanie instalacji elektrycznej- wykonanie instalacji elektrycznej p/t oświetleniowej przewodem YDYp 3x1,5mm2- wykonanie instalacji elektrycznej p/t gniazd 230 V przewodem YDYp 3x2,5mm2- wykonanie Instalacji elektrycznej p/t gniazd 400 V przewodem YDYp 5x2,5mm2- wykonanie instalacji elektrycznej inter. przewodem UTP 4x2x0,5mm2-wykonanie wypustów zewnętrznych zakończone puszkami 4 szt pod oś i gn 230 V- monaż rozdzielni p/t 3x12 Hager- sznurowanie rozdzielni bezpiecznikowej : a) ochronnik przepięciowy klasy B+C b) wyłącznik główny 40 A c) wyłącznik różnicowoprądowy 25A/30mA 2 szt d) bezpiecznik B 10A 6 szt e) bezpiecznik B 16A 12 szt f) wskażnik napięcia Ilość punktów 130Całkowity koszt 1 etapu wraz z materiałem 12.200 zł + 7 % VAT 2. Etap: - montaż osprzętu 1200 zł + 7 % VAT 3. Instalacja odgromowa ( promienista ) - wykonanie instalacji odgromowej na dachu - wykonanie zwodów pionowych 3 szt - wykonanie złącz kontrolnych 3 szt - wbicie 3 szpilek 3m w ziemie Całkowity koszt inst. odgromowej wraz z materiałem 3.800 zł + 7 % VAT 4. Instalacja alarmowa - wykonanie instalacji alarmowej przewodem UTP 4x2x0.5mm2 11 czujek ruchowych - montaż 11 czujek ruchowych - montaż 2 klawiatur - montaż zas + akumulatorów 1 sztCałkowity koszt inst alarmowej wrza z osprzętem 1.800 zł + 7 % VAT 5. Instalacja domofonowa - wykonanie instalacji domofonowej przewodem UTP 4x2x0,7mm2 - montaż słuchawek 2szt - montaż panelu rozmównego zewnętrzego 1 sztCałkowity koszt inst domofonowej wraz z osprzętem 600 zł +7 % VAT 6. Instalacja wideodomofonowa (opcja do punktu 6) - wykonanie instalacji wideodomofonowej przewodem UTP 4x2x0,7mm2 + YASp 75 Ohm - montaż wideomonitora 2szt - montaż panelu rozmównego zewnętrzego wraz z z kamerą 1 szt Całkowity koszt instalacji wideodomofonowej wraz z osprzętem 2.600 zł + 7 % VAT 7. Monitoring - wykonanie instalacji pod monitoring przewodem YASp 75 Ohm - montaż 2 kamero zasięgu do 20m (580zł szt lub 630 zł szt) - montaż wideo rejestratora około 2100 złCałkowity koszt monitoringu wraz z osprzętem 3.400 zł + 7 % VAT 8. Zasilanie domu jednorodzinnego - wykopanie rowu o głębokości 80 cm i długości 18 m - zasilanie RB kablem ziemnym YDY 4x10mm2 - ułożenie rury arota fi 50 18 m Całkowity koszt zasilania 1.900 zł + 7 % VAT Z góry dziękuję za Wasze opinie.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 12.11.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Witam, Dostałem ofertę na wykonanie instalacji i proszę o Wasze opinie Instalacja elektryczna będzie wykonana w dwóch etapach : 1. Etap: Wykonanie instalacji elektrycznej - wykonanie instalacji elektrycznej p/t oświetleniowej przewodem YDYp 3x1,5mm2 - wykonanie instalacji elektrycznej p/t gniazd 230 V przewodem YDYp 3x2,5mm2 - wykonanie Instalacji elektrycznej p/t gniazd 400 V przewodem YDYp 5x2,5mm2 - wykonanie instalacji elektrycznej inter. przewodem UTP 4x2x0,5mm2 -wykonanie wypustów zewnętrznych zakończone puszkami 4 szt pod oś i gn 230 V - monaż rozdzielni p/t 3x12 Hager - sznurowanie rozdzielni bezpiecznikowej : a) ochronnik przepięciowy klasy B+C b) wyłącznik główny 40 A c) wyłącznik różnicowoprądowy 25A/30mA 2 szt d) bezpiecznik B 10A 6 szt e) bezpiecznik B 16A 12 szt f) wskażnik napięcia Ilość punktów 130 Całkowity koszt 1 etapu wraz z materiałem 12.200 zł + 7 % VAT 2. Etap: - montaż osprzętu 1200 zł + 7 % VAT 3. Instalacja odgromowa ( promienista ) - wykonanie instalacji odgromowej na dachu - wykonanie zwodów pionowych 3 szt - wykonanie złącz kontrolnych 3 szt - wbicie 3 szpilek 3m w ziemie Całkowity koszt inst. odgromowej wraz z materiałem 3.800 zł + 7 % VAT Za instalacje odgromowa podobna jak twoja placilem 2600 - mialem 2 zwody pionowe i 2 szpilki 6 m w ziemie 4. Instalacja alarmowa - wykonanie instalacji alarmowej przewodem UTP 4x2x0.5mm2 11 czujek ruchowych - montaż 11 czujek ruchowych - montaż 2 klawiatur - montaż zas + akumulatorów 1 szt Całkowity koszt inst alarmowej wrza z osprzętem 1.800 zł + 7 % VAT 5. Instalacja domofonowa - wykonanie instalacji domofonowej przewodem UTP 4x2x0,7mm2 - montaż słuchawek 2szt - montaż panelu rozmównego zewnętrzego 1 szt Całkowity koszt inst domofonowej wraz z osprzętem 600 zł +7 % VAT 6. Instalacja wideodomofonowa (opcja do punktu 6) - wykonanie instalacji wideodomofonowej przewodem UTP 4x2x0,7mm2 + YASp 75 Ohm - montaż wideomonitora 2szt - montaż panelu rozmównego zewnętrzego wraz z z kamerą 1 szt Całkowity koszt instalacji wideodomofonowej wraz z osprzętem 2.600 zł + 7 % VAT 7. Monitoring - wykonanie instalacji pod monitoring przewodem YASp 75 Ohm - montaż 2 kamero zasięgu do 20m (580zł szt lub 630 zł szt) - montaż wideo rejestratora około 2100 zł Całkowity koszt monitoringu wraz z osprzętem 3.400 zł + 7 % VAT 8. Zasilanie domu jednorodzinnego - wykopanie rowu o głębokości 80 cm i długości 18 m - zasilanie RB kablem ziemnym YDY 4x10mm2 - ułożenie rury arota fi 50 18 m Całkowity koszt zasilania 1.900 zł + 7 % VAT Koszt kabla 13zł /m Rura placilem cos 26 zł za odcinek 6 metrowy Wykopanie rowu 18m - 2 facetow 4 godziny - zgrzewka piwa:) Z góry dziękuję za Wasze opinie. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 12.11.2009 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Przemo1975 co do kosztorysów... to: alarmówka; domofony czy telewizja.... VAT 22% i dawno skonczyly sie te czasy kiedy mozna było pisac 7 %. następny temat.. system alarmowy ... 11 czujników 2 klawiatury i 1800 netto... boże za darmo... ja bym podziękował zwłaszcza ze nie wiesz co to za urządzenia drugi temat do alarmu przewód YTDY 6x0.5 najlepszy:) a UTP... to tylko elektrycy daja:) będą kiedyś z tego powodu kłopoty. domofon... wszystko zalezy od materiałów.. ale np zestaw ... domofonowy .. to koszt okolo 200 zł z dwiema słuchawkami... ( ale tez kupisz taki za 1000 zł) i jeszcze jedna sprawa... jaka odległoś na miedzy domem a bramką i absolutnie tu nie kłądziemy UTO tylko KABEL ŻELOWY 7x2 x0.5 moze byc...ale do ziemi ZĘLOWANE!!! Wideodomofon.... podobnioe jak domofon. napisz jakie typy CCTV.. tez się zmieścisz.. ale np rejestrator na 4 kamery moze kosztowac 400 zł ale taki który można polecic to masz juz około 1000 zł...a dobry ( np Vigilant FDS410... 3000 zł) dalej napisz typy. więc możesz miec ekstra system albo..... a co do przyłącza... kolerka... z koparka i zakopaniem ( bo nieststey na łopate teren się nie nadawal... i z ułożeniem około 25 m kabla 5 x 10 ; plus dodatkowo 3 odcinki 3x3.5 plus domofonowe plus brama plus bendarka.... wyszlo mnie to cos kolo 500 zł fakt sam układałem:P ale koleś co wygrał przetarg i robił mi przyłącz za samo ułożenie wykopanie i zakopanie... bez materiałów i tylko 5 x 10 powiedział 750- zeta:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 12.11.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Jeśli kogoś zainteresuje to : zostało mi troche Porothermna 25 ( około 2 palety)Troszke bloczków betonowych 25Garaz blaszak 3x 5 m słupki.. rózne długości od 2.5 d0 3.5 m ( za rozsądna cene) ewentualnie pójdą do kozy:) jak jest ktos czym zainteresowany to prosze o priva ... rejon Michałowic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetkaWi 12.11.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Gdzie w Krakowie można zrobić wizualizację kuchni? Ile kosztuje taka przyjemnośc jeśli sie nie kupi mebli w firmie robiącej wizualizację? A może macie jakieś sprawdzone firmy gdzie robią ładne i niedrogie meble do kuchni? Myślałam o BRW ale nie jestem do końca przekonana. Co byście polecili! Wizualizacje robi chyba każdy salon z meblami kuchennymi. W 4stylach przy obwodnicy Wieliczki jest fajny salon, właśnie BRW. Wizualizację robiłam u nich ponad rok temu. Wtedy było tak, że jak nie chcesz jej wynieść poza sklep, to była gratis. A jezeli chciało się np wydruk to wtedy 150 zł. Jeżeli zamówisz u nich meble, to odliczają Ci te 150 zł od ceny mebli. Myślę, że to fajny układ Projektanici maja tam fajne pomysły. W końcu nie brałam od nich mebli, ale moim znajomi zamówili tam kuchnie i bardzo sobie chwalą. Dzięki za odpowiedź! Może ktoś jeszcze coś podpowie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemo1975 13.11.2009 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Jaką dachówkę macie u siebie i jakiej firmy ? Słynny RuppCeramika Sirius antracyt. Wada: uwaga na zadrapania w miejscach styku dachówek na palecie, wg normy są one dopuszczalne, odrzucili moją reklamację. Dachówka na dachu prezentuje się b. ładnie[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 13.11.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Gdzie mozna w Krk kupic lustra do lazienki na wymiar? Polecam warsztat szklarski na Prądnickiej Adres: Prądnicka 69, 31-202 Kraków Telefon: (012) 416-31-30 Fax: (012) 416-31-30 Godziny otwarcia: poniedziałek-piątek: 09:00-17:00 Wprawdzie robiłam tam ramki do zdjęć ale wiem, że tną i wykańczają tam również lustra:) Do podgórza maja za daleko ... Dzwonilem tez do firmy Kurek na Batowice - nie montują:/ Z Wieliczki firma za lusto 100x50 410 zl netto:/ z montazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 13.11.2009 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Gdzie mozna w Krk kupic lustra do lazienki na wymiar? Polecam warsztat szklarski na Prądnickiej Adres: Prądnicka 69, 31-202 Kraków Telefon: (012) 416-31-30 Fax: (012) 416-31-30 Godziny otwarcia: poniedziałek-piątek: 09:00-17:00 Wprawdzie robiłam tam ramki do zdjęć ale wiem, że tną i wykańczają tam również lustra:) Do podgórza maja za daleko ... Dzwonilem tez do firmy Kurek na Batowice - nie montują:/ Z Wieliczki firma za lusto 100x50 410 zl netto:/ z montazem Sprawdzałeś tutaj http://www.szklarzkrakow.pl/ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 13.11.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Gdzie mozna w Krk kupic lustra do lazienki na wymiar? Polecam warsztat szklarski na Prądnickiej Adres: Prądnicka 69, 31-202 Kraków Telefon: (012) 416-31-30 Fax: (012) 416-31-30 Godziny otwarcia: poniedziałek-piątek: 09:00-17:00 Wprawdzie robiłam tam ramki do zdjęć ale wiem, że tną i wykańczają tam również lustra:) Do podgórza maja za daleko ... Dzwonilem tez do firmy Kurek na Batowice - nie montują:/ Z Wieliczki firma za lusto 100x50 410 zl netto:/ z montazem Sprawdzałeś tutaj http://www.szklarzkrakow.pl/ ? dzieki!!) 300 zl zamowione:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 13.11.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 dzieki!!) 300 zl zamowione:) Proszę Ja za lustro 150x80 zapłaciłem bodajże 135zł -bez montażu bo to było zrobione podczas robienia łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 13.11.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 U mnie fliziarz powiedzial ze sie nie podejmie - lustro na szerokosc calej lazienki z wszystkich stron flizy - lepiej tak niz jakby mialo peknac itp jemu tez bym cos musial zaplacic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 13.11.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 U mnie fliziarz powiedzial ze sie nie podejmie - lustro na szerokosc calej lazienki z wszystkich stron flizy - lepiej tak niz jakby mialo peknac itp jemu tez bym cos musial zaplacic Niezłego masz fliziarza. Mój miał nawet uchwyty do montowania luster. Zapłaciłem mu za to bodajże 50zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 13.11.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 juz go nie mam zrobil dolna lazienke i po moich poprawkach zrezygnowal sam:) przerosło go przyklejanie mozaiki - bo do reszty nie mam zastrzeżeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 13.11.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 juz go nie mam zrobil dolna lazienke i po moich poprawkach zrezygnowal sam:) przerosło go przyklejanie mozaiki - bo do reszty nie mam zastrzeżeń Ej popatrz to tak samo jak mojego. Tzn ułozył ale nie powiem żebym był zadowolony i zebym mu zapłacił za to całość. Inne rzeczy też mu nie wyszły tak jak powinny np: płytki w delikatne paski ułozone na odwrót i wzorek sie nie zgrywał. Mimo ze mówiłem w trakcie pracy żeby zwrócił na to uwage. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 13.11.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 juz go nie mam zrobil dolna lazienke i po moich poprawkach zrezygnowal sam:) przerosło go przyklejanie mozaiki - bo do reszty nie mam zastrzeżeń Ej popatrz to tak samo jak mojego. Tzn ułozył ale nie powiem żebym był zadowolony i zebym mu zapłacił za to całość. Inne rzeczy też mu nie wyszły tak jak powinny np: płytki w delikatne paski ułozone na odwrót i wzorek sie nie zgrywał. Mimo ze mówiłem w trakcie pracy żeby zwrócił na to uwage. To u mnie identycznie:/ Fakt faktem ze ja mu nie zwrocilem uwagi na wzorek bo sam go nie zauwazylem ale tego typu fachowiec powinien to wiedziec. U mnie zrywał mozaike i szlifował klej i układał od nowa na gebericie jest ok ale polka dolna tragedia - u gory mamy wanne cala w mozaice wiec juz go nie chce... szukam innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 13.11.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 To u mnie identycznie:/ Fakt faktem ze ja mu nie zwrocilem uwagi na wzorek bo sam go nie zauwazylem ale tego typu fachowiec powinien to wiedziec. U mnie zrywał mozaike i szlifował klej i układał od nowa na gebericie jest ok ale polka dolna tragedia - u gory mamy wanne cala w mozaice wiec juz go nie chce... szukam innego Hehe to może tego samego mielismy ? U mnie zrywał płytki z podłogi po czym na kawałku ściany połozył na odwrót. Na moje pytanie o to co z tym zrobimy powiedział mi "pewnie chodzi Panu o pieniądze ?" szkoda nerwów. Powiedziałem że albo zrywa i kupuje za swoje albo mu za to nie zapłace. Zgadnij co wybrał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 13.11.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 ja juz zostawilem z tym pomylonym wzorkiem - nie mam juz nerwow do tych ludzi na prawde ciesze sie ze juz jestem przy koncu roboty... zostalo mi pomalowac sciany i polozyc panele nie nie ten sam:) widzialem twoje zdjecia tam glowa jego jest... Do podlogi nie mam zastrzezen ale ewidentnie mozaika go parzyła :/ i co zrobic... ja mu musialem mowic jak szlifuje sie mozaike - zeby skrecil 2 regipsy i ...ehhhhhh dobrze ze juz po Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 13.11.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 ja juz zostawilem z tym pomylonym wzorkiem - nie mam juz nerwow do tych ludzi na prawde ciesze sie ze juz jestem przy koncu roboty... zostalo mi pomalowac sciany i polozyc panele nie nie ten sam:) widzialem twoje zdjecia tam glowa jego jest... Do podlogi nie mam zastrzezen ale ewidentnie mozaika go parzyła :/ i co zrobic... ja mu musialem mowic jak szlifuje sie mozaike - zeby skrecil 2 regipsy i ...ehhhhhh dobrze ze juz po ano racja pisałem ci na priv że ci go raczej nie polecam. Fachowcy w morde ich mać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 13.11.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Fucha generalnie dobra... robił u mnie 2 tygodnie i 3 dni i 4100 zł skasował:/ Po co czlowiek sie uczył.. trzeba było isc do zawodowki i kleic płytki:)) joke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 14.11.2009 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 (...) Po co czlowiek sie uczył.. trzeba było isc do zawodowki i kleic płytki:)) joke Jedno nie wyklucza drugiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts