Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam .Poszukujemy wełny do ocieplenia poddasza..czy ktos z Was ostatnio dokonywał takiego zakupu ?Gdzie sa dobre ceny?

Ja kupowałem Uni-Matę. Cena była ok dla 18cm. Dla 10 też ale dopiero po mocnym targowaniu. W sumie to polecam STC2 w Skawinie. Cenę na 10cm Uni-Matę mieli niezłą (9.05zł/m2).

Jak chcesz to na priv moge ci wysłać więcej informacji.

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z uwagi na różne opinie panujące na forum pytanko ...

Ocieplaliscie sciane pomiedzy garazem a częścią mieszkalna??

Nie ukrywam ze tego nie zrobilem... Dom murowany z porothermu 38 na to 8 cm styropian.

Pomiedzy garazem a czescia mieszkalna sciana nosna porotherm 25 .

W garazu aktualnie bez ogrzewania wyraznie chłodniej w stosunku do części mieszkalnej... - boje sie czy nie bedzie przenikac chłód - pomieszczeniem sąsiadującym jest mały pokoj , pralnia i łazienka:/

Sugestie mile widziane

Mamy podobnie. Ściany nie ocieplaliśmy (nawet o tym nie pomyśleliśmy). A macie kaloryfer w garażu? U nas jest i to dosyć spory. No i oczywiście ocieplona brama garażowa.

Z uwagi na różne opinie panujące na forum pytanko ...

Ocieplaliscie sciane pomiedzy garazem a częścią mieszkalna??

Nie ukrywam ze tego nie zrobilem... Dom murowany z porothermu 38 na to 8 cm styropian.

Pomiedzy garazem a czescia mieszkalna sciana nosna porotherm 25 .

W garazu aktualnie bez ogrzewania wyraznie chłodniej w stosunku do części mieszkalnej... - boje sie czy nie bedzie przenikac chłód - pomieszczeniem sąsiadującym jest mały pokoj , pralnia i łazienka:/

Sugestie mile widziane

Mamy podobnie. Ściany nie ocieplaliśmy (nawet o tym nie pomyśleliśmy). A macie kaloryfer w garażu? U nas jest i to dosyć spory. No i oczywiście ocieplona brama garażowa.

brama hormann ocieplona i podłogówka w garazu - jednak piec jeszcze nie podłączony - grzejemy tylko kominkiem na parterze -góra oddzielona płytami styropianowymi oraz garaz oddzielony i tam wczoraj wieczorem 23 stopnie ,dzis jak przyjechalem 16 stopni

Gdzie w Krakowie można zrobić wizualizację kuchni? Ile kosztuje taka przyjemnośc jeśli sie nie kupi mebli w firmie robiącej wizualizację?

A może macie jakieś sprawdzone firmy gdzie robią ładne i niedrogie meble do kuchni? Myślałam o BRW ale nie jestem do końca przekonana.

Co byście polecili!

Co znaczy niedrogie?

Mam super stolarza. Właśnei konczy nam montowac kuchnię. Był najtańszy ze wszystkich mi polecanych, a nie mam sie do czego doczepić. Dla mnie rewelacja,a ja czepliwa jestem.

Za swoją kuchnię zapłacilam 13000 bez blatu. Cenę jednak podbiły: cała zabudowa wysoka w lakierze, dolne szafki fornir palisander flader, kosz cargo narożny, szuflady w szafce spiżarce 150 zł za sztukę i siłownik do szafki z mikrofalą. Bez tego byłoby sporo taniej.

Kuchnia zrobiona co do milimetra.

Pisz na priv jak jesteś zainteresowana. możesz też poczekać na efekt koncowy u mnie, to wkleję zdjęcia (pewnie przyszły tydzień)

Moja kuchnia była wyceniana w kilku miejscach i ceny wachały się od 13000 do 30000 :o

Witam,

Ja też poszukuję dobrego wykonawcy mebli kuchennych, czy mogę prosić o namiary na tego stolarza.

Pozdrawiam

Aśka

Czy ktos z Was budowal siec wodociagowa a nastepnie ją odsprzedawał mpwik?

jesli tak jaki maja przelicznik i w jakim terminie zwracają kase?

Ja budowałem ale u mnie zwraca gmina (Skawina) za rozbudowę. I zwracają 100% kosztów (lub do 100% bo czasem sie czepiaja). Narazie jestem w trakcie załatwiania więc nie wiem ile faktycznie dostanę spowrotem.

Czy ktos z Was budowal siec wodociagowa a nastepnie ją odsprzedawał mpwik?

jesli tak jaki maja przelicznik i w jakim terminie zwracają kase?

Ja budowałem ale u mnie zwraca gmina (Skawina) za rozbudowę. I zwracają 100% kosztów (lub do 100% bo czasem sie czepiaja). Narazie jestem w trakcie załatwiania więc nie wiem ile faktycznie dostanę spowrotem.

U mnie mpwik , zadzwonilem tam dzisiaj bardzo nie miły Pan odpowiedzial iz dopiero za 2 lata najwczesniej zwroca. Bo na przyszlo rok maja juz budzet przekroczony.

Witam

Mam pytanie którego przedstawiciela Horrmana polecacie w Krakowie?

Namówieni przez dwóch znajomych (niezależnie) wybraliśmy tych z Opolskiej - brama już zamontowana, wszystko było ok (no, może poza tym, że się na ten montaż spóźnili 1,5 godziny:-))

Mogę polecić.

pozdrawiam

K

Witam,

Mam ściany jednowarstwowe z keramzytu gr 36,5cm.

Mam w planie dać na zewnątrz tynk z perlitem.

Mam w związku z tym kilka pytań:

1. Jak powinna być grubość taiego tynku?

2. Jaka jest technologia wykonania?

3. Możecie polecić kogoś do wykonania takiego tynku zewn?

Pozdrawiam,

Warunki techniczne wykonywania i odbioru robót malarskich.

.

.

7. OBMIAR ROBÓT MALARSKICH

7.1. Jednostka i zasady obmiarowania

7.1.1.1. Malowanie farbami ścian i sufitów należy obliczać w metrach kwadratowych w świetle ścian surowych.

Wysokość ścian mierzy się od wierzchu podłogi do spodu sufitu.

7.1.2 Malowanie farbami wodnymi i emulsyjnymi ścian i sufitów z profilami ciągnionymi lub ozdobami oblicza się zgodnie z pkt. 7.2.1., zwiększając uzyskany wynik w zależności od liczby profili lub ozdób, Jeźeli ściany są gładkie, powierzchnie ozdobnych faset należy doliczać do powierzchni sufitów.

7.1.3. Przy malowaniu farbami ścian, jeżeli ościeża i nadproża są również malowane, z powierzchni ich nie potrąca się otworów do 3m2.

Jeżeli ościeża i nadproża nie są malowane, wówczas potrąca się powierzchnie otworów, mierzone w świetle ościeżnic lub muru (jeżeli otwory nie posiadają ościeżnic). Nie potrąca się jednak otworów i miejsc nie malowanych o powierzchni do 1m2.

Otwory ponad 3m2 potrąca się doliczając powierzchnię malowanych ościeży.

7.1.4. Przy malowaniu elewacji wysokość ściany mierzy się od dolnego do górnego poziomu łącznie z gzymsem w rozwinięciu, jeżeli jest on malowany.

Powodzenia :wink: