redpradnik 30.11.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Warunki techniczne wykonywania i odbioru robót malarskich. . . 7. OBMIAR ROBÓT MALARSKICH 7.1. Jednostka i zasady obmiarowania 7.1.1.1. Malowanie farbami ścian i sufitów należy obliczać w metrach kwadratowych w świetle ścian surowych. Wysokość ścian mierzy się od wierzchu podłogi do spodu sufitu. 7.1.2 Malowanie farbami wodnymi i emulsyjnymi ścian i sufitów z profilami ciągnionymi lub ozdobami oblicza się zgodnie z pkt. 7.2.1., zwiększając uzyskany wynik w zależności od liczby profili lub ozdób, Jeźeli ściany są gładkie, powierzchnie ozdobnych faset należy doliczać do powierzchni sufitów. 7.1.3. Przy malowaniu farbami ścian, jeżeli ościeża i nadproża są również malowane, z powierzchni ich nie potrąca się otworów do 3m2. Jeżeli ościeża i nadproża nie są malowane, wówczas potrąca się powierzchnie otworów, mierzone w świetle ościeżnic lub muru (jeżeli otwory nie posiadają ościeżnic). Nie potrąca się jednak otworów i miejsc nie malowanych o powierzchni do 1m2. Otwory ponad 3m2 potrąca się doliczając powierzchnię malowanych ościeży. 7.1.4. Przy malowaniu elewacji wysokość ściany mierzy się od dolnego do górnego poziomu łącznie z gzymsem w rozwinięciu, jeżeli jest on malowany. Powodzenia Jesli dobrze rozumie... w momencie kiedy malują szpalety nie potraca sie okien do 3 m2? A w momencie kiedy okno ma 1,8 x 2,3 ?? wyliczamy tylko same szpalety? :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarte 01.12.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 odkupię dachówkę Bogener Innovo 12 brylant granat brązowy, dachówkę podstawową ( potrzebuję około 350sztuk, ale może być mniej i około 50 gąsiorów ale też może być mniej. Jeśli ktoś jest z Krakowa lub okolic i mu zostało a nie może oddać do składu, to chętnie odkupię, - potrzebuję na dach altany. Transport może być po mojej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorfi 01.12.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Z umywalkami to różnie bywa. Jak masz szafkę lub postument to dostosowujesz się do ich wysokości. W obecnym mieszkaniu nie mam szafki pod umywalką ani postumentu, więc dopasowałam ją do swojego wzrostu. A że nie lubię się za bardzo schylać przy myciu to mam ją dość wysoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 01.12.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Przed chwilą pytałem profesionalistów na budowie centrum handlowego i powiedzieli że góra umywalki na 80cm. Ciekawe czy nie za nisko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom13 03.12.2009 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 pam Może ten link Ci się przyda: http://www.muratordom.pl/lazienki/projektowanie/funkcjonalnosc-lazienki,6417_970.htmJa będę miała umywalki wpuszczone w blat - wys. blatu 85 cm od gotowej podłogi.PozdrawiamAśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 03.12.2009 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Polećcie gdzie w Krakowie kupić drzwi zewnętrzne (jeszcze nie zdecydowaliśmy czy drewniane czy stalowe, ale obracamy się w tańszych rejonach - powiedzmy do 3 tys. zł). Przeglądałem małopolską białą-czarną, ale tam nie ma za wiele... Z góry dziękuję, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorfi 03.12.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Zależy jaki poziom zabezpieczeń antywłamaniowych planujesz. Nam się nie udało znaleźć drzwi poniżej 3 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 03.12.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Nie nastawiam się na żadne antywłamaniowe. Po prostu chcę kupić porządne solidne i ciepłe drzwi. Jak ktoś mi się będzie chciał włamać, to i tak się włamie (dużo łatwiej przez drzwi tarasowe)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 03.12.2009 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Nie nastawiam się na żadne antywłamaniowe. Przy ubezpieczaniu domu od kradzieży i zdarzeń losowych są jakieś wymagania wobec drzwi. Weź to pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 03.12.2009 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Nie nastawiam się na żadne antywłamaniowe. Po prostu chcę kupić porządne solidne i ciepłe drzwi. Jak ktoś mi się będzie chciał włamać, to i tak się włamie (dużo łatwiej przez drzwi tarasowe)... Ha - dokładnie - rozsądne podejście - w moim domu posiadam dwoje dużych drzwi tarasowych / dwuskrzydłowych / - jak złodziej będzie się chciał włamać to na pewno nie będzie forsował dużych i ciężkich drzwi wejściowych tylko rzuci cegłą lub kamieniem w szybę drzwi tarasowych lub wyłamie ich zamek lub mocowanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 03.12.2009 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Nie nastawiam się na żadne antywłamaniowe. Przy ubezpieczaniu domu od kradzieży i zdarzeń losowych są jakieś wymagania wobec drzwi. Weź to pod uwagę Dwa odrębne , atestowe zamki w drzwiach i zabezpieczenie przeciwwyważeniowe - to mają chyba teraz każde drzwi - a to jest wystarczające zabezpieczenia dla ubezpieczyciela - wiem - bo już drugi rok ubezpieczam mój dom ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 04.12.2009 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 No i o to chodziło, a to już są drzwi antywłamaniowe, których Vafel akurat nie chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 04.12.2009 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 No i o to chodziło, a to już są drzwi antywłamaniowe, których Vafel akurat nie chce Bardzo mi miło, że się tak o mnie troszczycie i chcecie, żebym koniecznie zakupił drzwi antywłamaniowe Powiedzcie tylko gdzie warto się udać w tej sprawie? Gdzieś czytałem, że drzwi antywłamaniowe to takie "klasy C" i że muszą mieć jakiś certyfikat i inne takie historie. Po prostu nie zależy mi specjalnie na tym, żeby koniecznie to miały. Wolę żeby były po prostu ciepłe, nie paczyły się, działały jak należy. Oczywiście jak ktoś mi do tego dołoży jeszcze "antywłamaniowość" i zmieszczę się z tym w budżecie, to nie pogardzę. Ale nie jest to priorytet dla mnie. Dzięki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 04.12.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 No i o to chodziło, a to już są drzwi antywłamaniowe, których Vafel akurat nie chce Antywłamaniowość jest potwierdzona odpowiednim certyfikatem - drzwi z bolcami antywyważeniowymi i atestowanymi zamkami to nie są drzwi antywłamaniowe sensu stricte - przykład - drzwi antywłamaniowe klasy "C" z certyfikatem klasy 3 wg ENV firmy Gerda - model GSX : LINK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 04.12.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Gdzieś czytałem, że drzwi antywłamaniowe to takie "klasy C" i że muszą mieć jakiś certyfikat i inne takie historie. Po prostu nie zależy mi specjalnie na tym, żeby koniecznie to miały. Wolę żeby były po prostu ciepłe, nie paczyły się, działały jak należy. Oczywiście jak ktoś mi do tego dołoży jeszcze "antywłamaniowość" i zmieszczę się z tym w budżecie, to nie pogardzę. Ale nie jest to priorytet dla mnie. Dzięki, Dokładnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 04.12.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Moja mała dygresja w temacie - po co montować drzwi wejściowe antywłamaniowe atestowane , na których przebycie złodziej bedzie musiał poświęcić pół godziny , skoro zaraz obok mamy okno lub drzwi tarasowe z dużymi przeszkleniami na pokonanie których złodziej będzie potrzebował 2 sekund - aby podnieść cegłę i rozbić szybę w oknie ...Jak już zabezpieczać antywłamaniowo budynek - to tylko kompleksowo - okna , drzwi tarasowe z szybami antywłamaniowymi oraz z odpowiednimi certyfikatami , rolety antywłamaniowe certyfikowane etc ...Ta operacja niestety znacznie podwyższa koszty całej stolarki okienno-drzwiowej ...Zastosowanie samych drzwi wejściowych antywłamaniowych to chyba tylko zabezpieczenie psychiki właściciela - i nic ponadto . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 04.12.2009 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 No , ludziska kofane ... 6 - go w niedziele zaczynamy licytację świąteczną dla Frania ... wklejać, wklejać w wątku fantowym swoje fanty ... http://forum.muratordom.pl/zdjecia-fantow-tu-mozna-wklejac,t175548.htm kochani : zdjęcia , opisy ..... im więcej tym lepiej - żeby każdy forumowicz mógł znaleźć coś dla siebie i żeby było o co walczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yasmeen 04.12.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 WItam Co prawda planujemy budowac sie kolo Wieliczki, ale jakby nie bylo jest to malopolska, blisko Krakowa Dzialka jest juz kupiona, czyli pierwszy krok jest. Teraz papierologia i projekt. Mam ogromna prosbe w zwiazku z tym. Czy ktos z Was zlecal wykonanie projektow przylaczy? Znalezlismy korzystna oferte na wykonanie projektu indywidualnego Ale on nie uwzglednia przylaczy:( Instalacje wew. tak, przylaczy nie. Gdzie mozna cos takiego zrobic, ile to kosztuje? Bede ogromnie wdzieczna za namiary, moze byc na pw Z gory dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 04.12.2009 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 WItam Co prawda planujemy budowac sie kolo Wieliczki, ale jakby nie bylo jest to malopolska, blisko Krakowa Dzialka jest juz kupiona, czyli pierwszy krok jest. Teraz papierologia i projekt. Mam ogromna prosbe w zwiazku z tym. Czy ktos z Was zlecal wykonanie projektow przylaczy? Znalezlismy korzystna oferte na wykonanie projektu indywidualnego Ale on nie uwzglednia przylaczy:( Instalacje wew. tak, przylaczy nie. Gdzie mozna cos takiego zrobic, ile to kosztuje? Bede ogromnie wdzieczna za namiary, moze byc na pw Z gory dziekuje i pozdrawiam Może tu; http://forum.muratordom.pl/post3537800.htm#3537800 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 04.12.2009 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Jesli dobrze rozumie... w momencie kiedy malują szpalety nie potraca sie okien do 3 m2? A w momencie kiedy okno ma 1,8 x 2,3 ?? wyliczamy tylko same szpalety? Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts