Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moja mała dygresja w temacie - po co montować drzwi wejściowe antywłamaniowe atestowane , na których przebycie złodziej bedzie musiał poświęcić pół godziny , skoro zaraz obok mamy okno lub drzwi tarasowe z dużymi przeszkleniami na pokonanie których złodziej będzie potrzebował 2 sekund - aby podnieść cegłę i rozbić szybę w oknie ...

Jak już zabezpieczać antywłamaniowo budynek - to tylko kompleksowo - okna , drzwi tarasowe z szybami antywłamaniowymi oraz z odpowiednimi certyfikatami , rolety antywłamaniowe certyfikowane etc ...

Ta operacja niestety znacznie podwyższa koszty całej stolarki okienno-drzwiowej ...

Zastosowanie samych drzwi wejściowych antywłamaniowych to chyba tylko zabezpieczenie psychiki właściciela - i nic ponadto .

Zgadzam się z tą opinią- to tylko nakręcanie koniunktury i marketingowe zagrywki producentów. którzy żerują na naiwności inwestorów. Wystarczą dobrze docieplone drzwi o solidnej konstrukcji ( o wspólczynniku przenikania V max 1,5- do 20,0) i dla celów ubezpieczeniowych wkładki klasy C- niekoniecznie Gerdy- Wilka też są dobre. Jak przyjdzie co do czego, ubezpieczyciel i tak będzie wymyślał tysiące argumentów aby nie uznać roszczenia.

Piszę akurat ten post dlatego, że wkurza mnie podejście sprzedawców do kupujących tylko przez pryzmat korzyści z transakcji w postaci własnej premii, i w wielkiej d....mają dobro klienta. Ponieważ jestem babą , znacznie częściej jestem narażona na lekceważące i ironizujące traktowanie mojej osoby i moich pytać.

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moja mała dygresja w temacie - po co montować drzwi wejściowe antywłamaniowe atestowane , na których przebycie złodziej bedzie musiał poświęcić pół godziny , skoro zaraz obok mamy okno lub drzwi tarasowe z dużymi przeszkleniami na pokonanie których złodziej będzie potrzebował 2 sekund - aby podnieść cegłę i rozbić szybę w oknie ...

Jak już zabezpieczać antywłamaniowo budynek - to tylko kompleksowo - okna , drzwi tarasowe z szybami antywłamaniowymi oraz z odpowiednimi certyfikatami , rolety antywłamaniowe certyfikowane etc ...

Ta operacja niestety znacznie podwyższa koszty całej stolarki okienno-drzwiowej ...

Zastosowanie samych drzwi wejściowych antywłamaniowych to chyba tylko zabezpieczenie psychiki właściciela - i nic ponadto .

Zgadzam się z tą opinią- to tylko nakręcanie koniunktury i marketingowe zagrywki producentów. którzy żerują na naiwności inwestorów. Wystarczą dobrze docieplone drzwi o solidnej konstrukcji ( o wspólczynniku przenikania V max 1,5- do 20,0) i dla celów ubezpieczeniowych wkładki klasy C- niekoniecznie Gerdy- Wilka też są dobre. Jak przyjdzie co do czego, ubezpieczyciel i tak będzie wymyślał tysiące argumentów aby nie uznać roszczenia.

Piszę akurat ten post dlatego, że wkurza mnie podejście sprzedawców do kupujących tylko przez pryzmat korzyści z transakcji w postaci własnej premii, i w wielkiej d....mają dobro klienta. Ponieważ jestem babą , znacznie częściej jestem narażona na lekceważące i ironizujące traktowanie mojej osoby i moich pytać.

Takie juz zycie ze wiekszosc handlowcow ma system premiowy uzalezniony od wynikow wiec nie ma tez co sie dziwic ze chca sprzedac jak najwiecej i jak najdrożej..

Takie juz zycie ze wiekszosc handlowcow ma system premiowy uzalezniony od wynikow wiec nie ma tez co sie dziwic ze chca sprzedac jak najwiecej i jak najdrożej..

Czyżby odezwał się handlowiec?? Ja się już niczemu nie dziwę, nie zgadzam się tylko na to, że takie jest życie...to żaden argument aby dawać przyzwolenie na zarabianie oszukując. Ja swoją pracą nie krzywdzę innych ludzi i oczekuję tego samego. Jeśli handlowcy chcą sprzedać jak najwięcej i najdrożej, to wcale nie oznacza, że mamy się na to godzić. To taka dygresja do Twojego komentarza- myślę, że to forum nie służy tym celom.

W odpowiedzi na twoja odpowiedz powiem tak : to po twojej stronie lezy interes aby kupic cos jak najtaniej a handlowiec chce sprzedac jak najdrozej .

Tak pracuje w handlu ale nie sprzedaje , czy sprzedaż w okreslonej cenie jest oszukiwaniem wg mnie nie .

Oszukiwaniem jest sytuacja kiedy kupujesz np nie wiem internet mowi CI sprzedawca iz kosztowal bedzie 1 zł ale nie mowi o tym ze ten okres trwa tylko 2 miesiące - takie zachowanie neguje.

WItam :)

Co prawda planujemy budowac sie kolo Wieliczki, ale jakby nie bylo jest to malopolska, blisko Krakowa ;)

Dzialka jest juz kupiona, czyli pierwszy krok jest. Teraz papierologia i projekt.

Mam ogromna prosbe w zwiazku z tym.

Czy ktos z Was zlecal wykonanie projektow przylaczy? Znalezlismy korzystna oferte na wykonanie projektu indywidualnego Ale on nie uwzglednia przylaczy:( Instalacje wew. tak, przylaczy nie.

Gdzie mozna cos takiego zrobic, ile to kosztuje? Bede ogromnie wdzieczna za namiary, moze byc na pw

Z gory dziekuje i pozdrawiam :)

Wszystko zależy od warunków. Jeśli przykładowo trzeba będzie rozbudować sieć energoelektryczną o parę słupów, to nie będzie to tania zabawa.

Nasze biuro też zazwyczaj nie podaje od razu ceny za przyłącza, choć wykonujemy je przy kompleksowych projektach.

Witam wszystkich.

Zamierzamy robić sami ( ja +mąż) regipsy na poddaszu, w związku z tym niezbędny jest podnośnik płyt. Czy orientujecie się czy można taki wypożyczyć, gdzie za ile? Chętnie odkupię używany lub może ktoś z Was wypożyczy swój (odpłatnie oczywiście)? Potrzebny na około 2 tygodnie, może krócej jak się sprężymy:)Budujemy na północy Krakowa.

Będe wdzięczna za pomoc

Mam problem:/

ocieplilismy dom styropianem 8 cm ale dojezdzajac do "zera" ,

fundamenty sa ocieplone do wyjscia z ziemi styrodurem 8 cm

mamy odcinek od ziemi do "zera" nie ocieplony i moze nie potrzebnie ale.. krece sobie film jak to jest to złe itp - fundament stopa 60 przechodzi na 38 cm.

Nie zdarzylem juz tego zrobic bo wzielismy sie za malowanie a tu snieg i mróz nie chce tego kleic na taka pogode bo odpadnie wszystko co sadzicie?

Mam problem:/

ocieplilismy dom styropianem 8 cm ale dojezdzajac do "zera" ,

fundamenty sa ocieplone do wyjscia z ziemi styrodurem 8 cm

mamy odcinek od ziemi do "zera" nie ocieplony i moze nie potrzebnie ale.. krece sobie film jak to jest to złe itp - fundament stopa 60 przechodzi na 38 cm.

Nie zdarzylem juz tego zrobic bo wzielismy sie za malowanie a tu snieg i mróz nie chce tego kleic na taka pogode bo odpadnie wszystko co sadzicie?

Ja mam dokładnie tak samo... tylko, że ja jeszcze nie mieszkam :roll:

Jak przez jedną zimę zostanie tak jak jest (nieocieplony ten fragment), to raczej nic się nie stanie. Ocieplisz sobie na wiosnę. Wg mnie teraz to temperatura trochę nie teges na klejenie styro. A i wypadało by to zabezpieczyć jakimś klejem i siatką...

Co prawda planujemy budowac sie kolo Wieliczki, ale jakby nie bylo jest to malopolska, blisko Krakowa ;)

Dzialka jest juz kupiona, czyli pierwszy krok jest. Teraz papierologia i projekt.

Czy ktos z Was zlecal wykonanie projektow przylaczy? Znalezlismy korzystna oferte na wykonanie projektu indywidualnego Ale on nie uwzglednia przylaczy:( Instalacje wew. tak, przylaczy nie.

Gdzie mozna cos takiego zrobic, ile to kosztuje? Bede ogromnie wdzieczna za namiary, moze byc na pw

Jestem również na etapie paierologii. Polecam poszukać człowieka, który zajmuje się kompleksowo adaptacją projektów i to w miarę możliwości w promieniu kilkudziesięciu kilometrów od Krk. Róznce w cenach są ogromne. Ja zapłaciłem ok 2,3 razy mniej w niż Krk (2900zł), a projektant przerobił pól domu, przygotował mapkę z mediami i domem do ZUDP i zlecił projet budowy zjazdu na działkę. W krakowie za tosamo mówili od 6 tys. Jeśli masz możliwość szukaj poza Krk.

Jestem również na etapie paierologii. Polecam poszukać człowieka, który zajmuje się kompleksowo adaptacją projektów i to w miarę możliwości w promieniu kilkudziesięciu kilometrów od Krk. Róznce w cenach są ogromne. Ja zapłaciłem ok 2,3 razy mniej w niż Krk (2900zł), a projektant przerobił pól domu, przygotował mapkę z mediami i domem do ZUDP i zlecił projet budowy zjazdu na działkę. W krakowie za tosamo mówili od 6 tys. Jeśli masz możliwość szukaj poza Krk.

Ja całość, od kupna projektu, zmiany, adaptacja, kier.bud itd robię u Łukasika. Ma biuro koło starostwpow. Tam nad rynkiem górnym w Wieliczce(za urz. skarbowym). Podjedź i pogadaj, dowiesz się pewnie więcej.

Polećcie gdzie w Krakowie kupić drzwi zewnętrzne (jeszcze nie zdecydowaliśmy czy drewniane czy stalowe, ale obracamy się w tańszych rejonach - powiedzmy do 3 tys. zł).

Przeglądałem małopolską białą-czarną, ale tam nie ma za wiele...

Z góry dziękuję,

My kupilismy drzwi dębowe 6 cm - u lokalnego stolarza pod Krakowem 2 lata temu za 3 tys z małym hakiem Jeżeli zdecydujesz sie na takie to daj znać na priv - wyślę namiary.

Ja całość, od kupna projektu, zmiany, adaptacja, kier.bud itd robię u Łukasika. Ma biuro koło starostwpow. Tam nad rynkiem górnym w Wieliczce(za urz. skarbowym). Podjedź i pogadaj, dowiesz się pewnie więcej.

Jesli mowa o Marianie Lukasiku to radze trzymac sie z daleka. U mnie byl kierbudem. Odbiera od wykonawcow (zwlaszcza tych bardziej znajomych) kazde partactwo - u mnie zaakceptowal lawy fund. zaszalowane na gruncie nienosnym! (wlasciwie na trawie). Zeby zmusic wykonawce dachu do poprawek (a chodzilo o karygodne zaniedbania konstrukcyjne) musialem wynajac innego inspektora nadzoru.

Pzdr

Zlecał ktoś może wykonanie elementów z nierdzewki? - konkretnie ramka do kominka mnie interesuje (zespawane 4 kawałki kątownika). Będę wdzięczny za namiar na firmę, która działa w temacie. Dziękuję z góry.

PR

Jeszcze raz się przypomnę nieśmiało - tak by to miało wyglądać klik=obrazek

Dzięki

PR

OK koniec wieńczy dzieło:) z czystym sercem polecam: FU Inox-Stal-Montaż z Dziekanowic ramka zrobiona dokładnie według specyfikacji - tak wygląda w realu:

http://www.tonia.pl/kominek.jpg

Pozdrawiam

PR