Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Na łamach grupy krakowskiej jestem pierwszy raz. W Krakowie mieszkamy od niedawna i nie orientujemy sie jeszcze gdzie mozemy zalatwic pewne sprawy do budowy domu. Jesli wiec ktos moze mi pomoc, podac nr tel lub inny namiar to bede ogromnie wdzieczna:

1. Czy jest jakas betoniarnia miedzy krakowem a proszowicami, lub w niedalekiej odleglosci od kocmyrzowa?

2. szukam rowniez dobrego i w miare niedrogiego tartaku rowniez w tych okolicach

3. deski do szalunkow- czy mozna gdzies taniej kupic niz w tartaku?

4. sklad budowlany- o konkurencyjnych cenach i nie koniecznie w okolicy

5. szukam rowniez minikoparki z operatorem do kopania fundamentow-mozecie kogos polecic z okolic kocmyrzowa?

Chetnie wyslucham innych rad z waszej strony, rowniez kogo sie wystrzegac w okolicach kocmyrzowa :lol:

No to witam i życzę duuużo cieprpliwości

Ja też się buduję w Twojej okolicy tyle że jeszcze w Krk

Ze składów budowlanych mogę polecić Zilmex na Makuszyńskiego (jak w XII.2007r kupowałam cegły to dali mi najlepszą cenę płaciłam 2,9zł/szt a w składach w Kocmyrzowie na ten sam pustak 3,8zł/szt). Jak się kupuje dużo to odrazu dają 10%rabat stały. (ale koniec bo mnie zaraz posądzą o kryptoreklamę). Polecam też Krakcem na Łokietka.

Betoniarnia w Twojej okolicy to Krakbet (pierwsze słyszę że można się targować o transport), jest też inna na Makuszyńskiego ale oni nie obsługują domków tylko duże inwestycje.

Drewno można z tartaku (ja mam dużo po budowie więc zapraszam-stemple, dechy, pasy -itp)

Minikoparkę ma nasz wykonawca przyłączy ale nie wiem czy obsługuje fundamentowania.

Pozdrawiam

zastanawia mnie jedno - nie widzialem nigdy kopanych fundamentów minikoparka.... tam maksymalna szerokosc lyzki to chyba 20-30 cm max.

A wiekszosc fundamentów - stope robi się na 50-60

Po drugie mała koparka moze kosztuje mniej ale wydajnosc ma na pewno duzo mniejsza w stosunku do duzej wiec proponuje przemyslec ten temat..

Betoniarnia w Twojej okolicy to Krakbet (pierwsze słyszę że można się targować o transport), jest też inna na Makuszyńskiego ale oni nie obsługują domków tylko duże inwestycje.

Parę dni temu dzwoniłem do kilku m.in:

Ren-Bet Sp. z o.o. Zakład Produkcyjny

Kraków, ul. Igołomska 1

tel. 12 6810185

"Contractor" Sp. z o.o.

Branża: Beton

Kraków, al. Jana Pawła II 17 b

tel. 12 6488886E

"Krakbet" Sp.j.

Kraków, ul. Igołomska 14

tel. 12 6444814

Ceny b20 170-180 zł netto + ok 20 zł/kubik za pracę pompy lub 250 zł za godz. Z tego w jednej firmie miła pani poiformowała mnie, że może jeszcze policzyć mniej za pompe lub dojazd.

Odnosnie betoniarni to dodam że oprócz Krakbet-u jest ich znacznie więcej, wystarczy sobie wygooglać. Tylko że Contractor nie przyjedzie na budowę lać 6kubików betonu bo im się nie opłaca a Krakbet tak. A co do ceny transpotu nie wiedziałam - cofam swoje słowa. Ja jak budowałam jeszcze w trochę innych czasach (łoł jak to brzmi) kiedy to mieli multum zleceń, teraz jest inaczej i może zmieniło się podejście do klientów.

Pozdrawiam

Poszukuję firmy z Krakowa lub okolic, która ciekawie zaprojektuje i solidnie wykona zabudowę kuchenną. Będę wdzięczna za namiary na sprawdzonych wykonawców. Zależy mi przede wszystkim na fajnym projekcie. Z góry dziękuję za pomoc!

Może ktoś z listy ?

Proszę sprawdzić w moim podpisie. :wink:

Witam

Na łamach grupy krakowskiej jestem pierwszy raz. W Krakowie mieszkamy od niedawna i nie orientujemy sie jeszcze gdzie mozemy zalatwic pewne sprawy do budowy domu. Jesli wiec ktos moze mi pomoc, podac nr tel lub inny namiar to bede ogromnie wdzieczna:

1. Czy jest jakas betoniarnia miedzy krakowem a proszowicami, lub w niedalekiej odleglosci od kocmyrzowa?

2. szukam rowniez dobrego i w miare niedrogiego tartaku rowniez w tych okolicach

3. deski do szalunkow- czy mozna gdzies taniej kupic niz w tartaku?

4. sklad budowlany- o konkurencyjnych cenach i nie koniecznie w okolicy

5. szukam rowniez minikoparki z operatorem do kopania fundamentow-mozecie kogos polecic z okolic kocmyrzowa?

Chetnie wyslucham innych rad z waszej strony, rowniez kogo sie wystrzegac w okolicach kocmyrzowa :lol:

Ja też zaczynam w tych okolicach.

1.Jest kilka betoniarni w N Hucie, które do Kocmyrzowa mają najbliżej i nie policzą za dojazd, ceny są wszędzie porównywalne. Można się w niektórych targować co do opłaty za pracę pompy.

2. Deski szalunkowe najlepiej zamówić w tartaku. Trzeba się tylko targować o gratisowy transport, bo ceny wszędzie zbliżone. Skład w Batowicach jest dość drogi w porównaniu z tartakami.

4. Z tego co wiem niezłe ceny materiałów budowlanych ma Budrol w Kocmyrzowie. Znajomy, który buduje w Dojazdowie sprowadzał część materiałów spod Bochni. Mam dostać namiary

5. Podobnie z amiarami na koparkę. (też mam dostać je od znajomego)

Jest w okolicy paru ludzi, którzy świadczą takie usługi ok. 80-90 zł/godz.

Więcej informacji mogę udostęnić na adres prywatny

Witam:)

Już niedługo mam nadzieję dołącze do grona osób budujących. Chciałam także podziękować za kontakty (mi również się baardzo przydadzą).

Budować się będę w Łuczycach ;) gdyby ktoś jeszcze miał namiary na składy budowlane z tych okolic to bardzo poproszę.

faffa2 poprosze o więcej info na PW :)

I jeszcze jedno pytanie, jak to jest teraz? czy istnieje możliwość zamówienia materiałów wcześniej?? wpłacić jakąś zaliczkę i odebrać dopiero na wiosnę ??czy nie ma raczej takiej opcji ??

jak mi powiedział facet w składzie budowlanym przy ul Lipskiej :roll:, swoja drogą strasznie nieuprzejmy:/. Jak mu powiedziałam że "dopiero" na wiosnę zaczynam budowę to popatrzył na mnie :roll: "że co ja tu robię"poprosiłam o wstępna wycenę to powiedział że nie ma na to czasu i powiedział żebym przyszła dwa tygodnie przed budową :o no chyba że od razu je odbiorę ;/ :p

Ja bym tam już nie wracała. Myśmy dużo rzeczy kupowali w Gambudzie:

http://www.gambud.pl/ na Powstańców. A ponieważ dużo, był odpowiedni rabat.

Pustaki przyjeżdżały z Kolbuszowej: http://www.solbet-kolbuszowa.com.pl/

Równiutkie tak, że budowa szła jak po maśle :)

Jak zobaczyłem cenę MAXa w tym składzie to się załamałem , rodzice w szczycie sezonu płacili 2,8zł. Czyżby tak podrożał???Raczej nie bo np. tutaj jest w miare normalnej cenie:

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=894003854

Rabaty rabatami ale czasem taniej wychodzi poszukać danego materiału po składach.

Materiały zamawiasz teraz a odbierasz np. za trzy miesiące dajesz tylko jakąś zaliczkę typu 10,20%. Rodzice zamówili okna do swojego domu w grudniu a marcu mają je zamiar zamątować.

I jeszcze jedno pytanie, jak to jest teraz? czy istnieje możliwość zamówienia materiałów wcześniej?? wpłacić jakąś zaliczkę i odebrać dopiero na wiosnę ??czy nie ma raczej takiej opcji ??

jak mi powiedział facet w składzie budowlanym przy ul Lipskiej , swoja drogą strasznie nieuprzejmy:/. Jak mu powiedziałam że "dopiero" na wiosnę zaczynam budowę to popatrzył na mnie "że co ja tu robię"poprosiłam o wstępna wycenę to powiedział że nie ma na to czasu i powiedział żebym przyszła dwa tygodnie przed budową no chyba że od razu je odbiorę ;/

Dokładnie tak jak pisze Słoneczku (znikaj stamtąd) ja materiały kupowałam w grudniu a materiał odebrałam z końcem marca (zaczynałam budowę z końcem wakacji - ale do marca leżały moje cegłówki bez dodatkowych opłat na ich składzie). A materiał tzn. pustaki kupuj teraz bo później będzie pewniej drożej :lol:

Ja bym tam już nie wracała. Myśmy dużo rzeczy kupowali w Gambudzie:

http://www.gambud.pl/ na Powstańców. A ponieważ dużo, był odpowiedni rabat.

Pustaki przyjeżdżały z Kolbuszowej: http://www.solbet-kolbuszowa.com.pl/

Równiutkie tak, że budowa szła jak po maśle :)

Jak zobaczyłem cenę MAXa w tym składzie to się załamałem , rodzice w szczycie sezonu płacili 2,8zł. Czyżby tak podrożał???Raczej nie hbo np. tutaj jest w miare normalnej cenie:

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=894003854

Rabaty rabatami ale czasem taniej wychodzi poszukać danego materiału po składach.

Kurcze jakie czasu (ja jak dostałam cenę 2,9zł/szt to szalałam z radości bo w 2007r w szczycie Maxy kosztowały po 7,5 :roll:

Na szczęście te czasy minęły. My zaczęliśmy budowę na wiosnę zeszłego roku i też już korzystaliśmy z obniżek cen materiałów. A słyszałam o ludziach, którzy asekuracyjnie w boomie cenowym skupowali masę pustaków w obawie, że będą dalej drożeć...

Tak więc teraz to bardzo dobry czas na budowę. Ceny usług też poszły w dół. My kontraktowaliśmy ekipę budowlaną pod koniec 2008 r. oczywiście po cenach z tamtego okresu, więc patrząc na obecne ceny to przepłaciliśmy. C'est la vie...

Słuchajcie,

czy to prawda że w tym roku wycofali zwrot za " inwestycje proekologiczne" czyli te 30 % za solary.

Dzwoniłam dziś do magistratu do wydziału środowiska i tam pani poinfomowała mnie, że pienądze na się skończyły,

dofinansowanie jest na razie wstrzymane i bliższe infomacje o losach dofinansowania będzie miała w marcu

i raczej nie będą to infomacje pomyślne.

:evil: :evil: :evil: ZŁA JESTEM :evil: :evil: :evil:

Błagam niech ktoś to jeszcze sprawdzi i powie że się mylę (tzn magistrat się myli :evil: )

Słuchajcie,

czy to prawda że w tym roku wycofali zwrot za " inwestycje proekologiczne" czyli te 30 % za solary.

Dzwoniłam dziś do magistratu do wydziału środowiska i tam pani poinfomowała mnie, że pienądze na się skończyły,

dofinansowanie jest na razie wstrzymane i bliższe infomacje o losach dofinansowania będzie miała w marcu

Błagam niech ktoś to jeszcze sprawdzi i powie że się mylę (tzn magistrat się myli :evil: )

Ja buduję w Zielonkach i tam w ogóle nie zwracają :cry:

Słuchajcie,

Ja buduję w Zielonkach i tam w ogóle nie zwracają :cry:

W Kocmyrzowie-Luborzycy też nie zwracają... w ogóle w wielu gminach nie zwracają nic jeszcze się dziwią, że ktoś pyta :-?