Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

cenowo to znaczy co??? ciężkie warunki glebowe???? ja mam gliny illaste i zastanawiam się nad oczyszczalnią hydrobotaniczną - poletko np z trzciną - koszt dla 4-6 osób 8-11tys - i nie ma żadnego rozsączania... ewentualnie coś takiego - oczyszczalnia ekologiczna za 2200zł - warunki glebowe bez znaczenia

http://www.ww.org.pl/data/filmy/Jak%20samemu.wmv

rozmawiałem z autorem - mogę dać namiar na prv - człowiek bardzo rzeczowy, pomocny...

a co powiecie o patencie z solarami...

http://ww.org.pl/data/filmy/Siegamy%20po%20slonce.wmv

najciekawsze jest to że to wszystko są projekty które mają już wiele realizacji i podobno świetnie się sprawdzają...

kto wie - może też się kiedyś o takiego solara pokuszę hehehe

własnie u mnie są chyba iły pylaste, ale dopiero od ok 1,7-2 metry poniżej gliny, kopca filtracyjnego nie zrobie, studnia tez odpoada

geolog mówi że - rozszącz poniżej 2 metrów, na minimum 40 metrach bierzących rury, ale trzeba policzyc czy sie to opłaca kopać (bo to jest dużo ziemi :)) )

Zauważyłem że na klatce schodowej gdzie mam okno łukowe pęka tynk - najpierw było to pękanie poziome nad oknem teraz pionowe - wyglada to tak jak by rysowalo na koncach lanego nadproża

Szlifowalismy nadproże i wycielismy jeden drut - czy to moze byc powodem? Nie zauwazylem by w innych miejscach rysowalo tynki:/

Jeżeli wyciąłeś poziomego pręta nośnego to może to być to ale zastanawiam mnie przecież nigdy nie widziałam nadproża z jednym prętem nośnym (co najmniej dwa a ja zawsze stosuje cztery). Pewnie zeszlifowałeś środek nadproża czyli przęsło w którym pracują dolne pręty (górne pracują nad podporą) więc...

na bank zostal jeden dolny pręt

Wylali łukowe nadproze na prosto - jak wprawili okno licowane z zewnetrzna sciana podczas otwierania okna chaczyło o górną część.

Odkulismy wewnętrzną częśc nadproża wycinając jeden pręt i zeskosowaliśmytak aby otwieralo się okno

Odkułem troche tynku gdzie rysowalo i nie widze jakichs pęknięć:/

mozeliwe ze tynk oddziela się od betonu?

Z tego co piszesz to wnioskuję że chyba coś się przekręciło to nadproże (dolna krawędź nie miała poziomu) albo czegoś nie rozumiem.

Wylali łukowe nadproze na prosto tzn zrobili poziomą belkę a łuk w cegle?

Przy łukach są większe naprężenia (na tynkach i konstrukcji i pewnie dlatego to stąd się bierze), jeżeli źle by pracowało nadproże (wada konstrukcyjna) to przede wszystkim pękła by Ci szyba w oknie. Te rysy to taka kosmetyka którą trzeba poprawić jak makijaż :wink:

Budujemy się w Prusach przy drodze do Zastowa.

Lepiej żeby ta zima szybko się skończyła bo tych piwnic to nie wykopiemy jak dalej bedzie tak zmrożone :-)

Masz już zakupione materiały?? Albo rozeznanie w składach w okolicy? ;)

(chodzi mi szczególnie o Marfie 2000 albo Arbud )

atw, też będę mieć piwnice :wink:

No to kiedyś sobie na rowerze poodwiedzam Wasze budowy
Ja już raz się rowerem wybrałam na działeczkę.... i połowę drogi pchałam rower po te cholerne górki :lol: :wink: ale ja się fajnie potem z nich zjeżdżało :lol:

a ja natomiast myslalam zeby sie moze spotkac w "lokalnej" knajpce i przy piwku pogadac o tych naszych domkach, w koncu tyle nowych domkow powstaje w naszej gminie :lol:

jesli mielibyscie ochote na takie spotkanko to zgadamy sie moze jak sie ociepli i jak juz cos ruszymy z budowami, co wy na to?

Ja byłabym jak najbardziej za 8) :)

atw to z czego budujecie... bo ja się dalej waham między porothermem 30 (+ 12-15cm styro) a silikatem 24 cm (+ 18-20cm styro) :roll:

I chyba drogą kompromisu będzie mieszanka: porotherm na zewnętrzne a silikat na wewnętrzne.... 8)

pozdrawiam :D

Zauważyłem że na klatce schodowej gdzie mam okno łukowe pęka tynk - najpierw było to pękanie poziome nad oknem teraz pionowe - wyglada to tak jak by rysowalo na koncach lanego nadproża

Szlifowalismy nadproże i wycielismy jeden drut - czy to moze byc powodem? Nie zauwazylem by w innych miejscach rysowalo tynki:/

Jeżeli wyciąłeś poziomego pręta nośnego to może to być to ale zastanawiam mnie przecież nigdy nie widziałam nadproża z jednym prętem nośnym (co najmniej dwa a ja zawsze stosuje cztery). Pewnie zeszlifowałeś środek nadproża czyli przęsło w którym pracują dolne pręty (górne pracują nad podporą) więc...

na bank zostal jeden dolny pręt

Wylali łukowe nadproze na prosto - jak wprawili okno licowane z zewnetrzna sciana podczas otwierania okna chaczyło o górną część.

Odkulismy wewnętrzną częśc nadproża wycinając jeden pręt i zeskosowaliśmytak aby otwieralo się okno

Odkułem troche tynku gdzie rysowalo i nie widze jakichs pęknięć:/

mozeliwe ze tynk oddziela się od betonu?

Z tego co piszesz to wnioskuję że chyba coś się przekręciło to nadproże (dolna krawędź nie miała poziomu) albo czegoś nie rozumiem.

Wylali łukowe nadproze na prosto tzn zrobili poziomą belkę a łuk w cegle?

Przy łukach są większe naprężenia (na tynkach i konstrukcji i pewnie dlatego to stąd się bierze), jeżeli źle by pracowało nadproże (wada konstrukcyjna) to przede wszystkim pękła by Ci szyba w oknie. Te rysy to taka kosmetyka którą trzeba poprawić jak makijaż :wink:

Cale nadproze było lane - zrobili sobie taką paczkę w krztałcie łuku

na prosto w sensie na szerokość

Mam pustaka 38 - wiec nadproze tez 30 + 8 styropian

i to 30 zrobili na prosto a powinno isc do skosa tak aby sie okno otwierało

nie umiem tego slowami opisac

Gosiek86 my prawde mowiac tez sie jeszcze zastanawiamy nam materialem na sciany wew i zew. do tej pory myslelismy jedynie o porothermie 25 ale duzo ludzi mowi ze niemal identyczne wlasciwosci ma Unipor, a jest prawie o polowe tanszy. no i teraz mamy nad czym sie zastanawiac. musimy jeszcze pogadac z majstrem i kierow bud- co oni o tym uniporze mysla i co doradza i jak tylko przyjda nam pieniazki z banku to cos zakupimy... trudne sa te wybory, zwazywszy na to ze nie mamy kasy na ewentualne "poprawki", a dom ma nam sluzyc przez dziesiatki lat i musimy byc pewni ze materialy z jakich bedzie zrobiony wytrzymaja probe czasu :D

ja juz od poczatku lutego dmucham i chucham na ten snieg, ale cos slabo mi idzie bo ... nadal sporo go lezy, moze ktos mi pomoze :lol:

Witam,

do Konieczki, franzkru, Szymon_J, Sloneczko, rrober1975

dziękuje za namiary na dachówki, na tygodniu podjade w te miejsca i dopytam co i jak.

do Gosiek86

pustaki szalunkowe na piwnice i pustaki na parter oraz stal kupowaliśmy w Rolbudzie w Kocmyrzowie przy drodze na Czulice. Cena była dobra, transport w cenie i przetrzymanie materiałów do wiosny.

Witam! Czy jest na forum ktoś, kto orientuje się o przepisach dot. kąta nachylenia dachu w powiecie Nowotarskim? Proszę o informacje, poniewaz nasz projekt to 30 stopni, a możemy zmienić do 35. Czy to wystarczy? Dziękuję i pozdrawiam!

To wszystko zależy od miejscowości od moich rodziców wymagali chyba 40 czy 45 stopni a dom jest 10 km od Nowego Targu. Nawet jakby były w Twojej miejscowości przepisy pozwalające na mniejszy kąt ja i moi rodzice polecam dach przynajmniej 40 stopni .

Serdeczne dzięki-no to mam problem z projektem.Jest do 35 stopni

Pozdrawiam

Witam,

czy kupujecie już dachówkę na domy budowane w 2010? Gdzie w Krakowie i okolicach polecacie dostawców dachówek? może wiecie o jakiś promocjach dachówkowych :-))

Ja kupowałam dachówkę w Melle na Radzikowskiego - powszechna opinia mówi, że ten skład jest drogi, ale nam udało się trafić na RuppCeramikę w super promocji i było dużo taniej niż gdzie indziej.

kochani :)

materiał na ściany to tylko 5 % inwestycji całego domu

ja myślałem na tym całą zimę itd targowałęm sie o 5 groszy na sztuce i co :)

kupiłem co innego niż planowałem, zapłaciłem ok 15000 zł .....

a potem stwierdziłem z czego bym nie postywaił i tak nas przeżyje :)

na materiał na ściany wydąłem jak piszę na poczatku 15 tys potem ciągle dokupowałem po palecie materiału (połówki, modularna, cegły....) i sie uzbierało na Stan Surowy Otwarty 150 000 zł :))))

za te 150 tys miał bym dom w konstrukcji szkieletowej (tak jak w norwegii i szwecji ) i tez bym żył :) i juz mieszkał :)

Zobacz w moim podpisie. :wink:

Dzieki Zbigniew, swietny podpis :)

Juz wczesniej patrzylam na liste, ale sa tam tylko 2 biura w Krakowie; chcialabym ponegocjowac jeszcze z kilkoma.

Czy zna ktos pracownie Archit z Krakowa, architekt Artur Tomala. Konkurencyjne ceny, ale nic o nim na forum....

hmmm ja projekt zamawiałem w JASIŃSKA MALEC ARCHITEKCI - Pani Agata tel. 507 15 36 67 - małżeństwo, z czego ta Pani jest chyba sporo lepiej przygotowana - ma pojęcie, ceny chyba dobre - za mój projekt domu 260m2 zapłaciłęm poniżej 7000zł/brutto - cena z jesieni 2009. Pomagają przy papierkowej robocie w urzędach. Przy opracowywaniu koncepcji trzeba wiedzieć co się chce i tego pilnować, generalnie jest ok :)

Dziekuje, juz skrobnelam do nich emailika :)

My polecamy TrapezCarbo na Zakopiańskiej -ceny bardzo przystępne, podejście do klienta na najwyższym poziomie (jak nam brakło dachówki to przywieźli na drugi koniec Krakowa bez problemów) a odradzamy jak najbardziej Melle na Radzikowskiego same niemiłe wspomnienia

kupowałem w Trapezie.... ale wyglada to tak że do czasu jak im sie nie wpłaci kasy to jest super....

Po wpłacie już nie jest tak fajnie.

A jak bierzesz nietypową dachówke to na braki i miesiąc czekasz... ale przypadkiem jak mi brakło trafiłem na Dach Styl ( na ul.Cystersów)

i cena lepsza i zdecydowanie milsi...

No salonuuuu sprzedaży nie mają tak wypasionego jak Trapez...ale zdecydowanie nadrabiają to:)

Ja kupowałam dachówkę Creatona i na wstępie mi powiedzieli że sie na wszystko czeka miesiąc. Widzisz ja właśnie w Trapez odczułam to że po wpłacie nie mieli mnie głęboko w ... Jak nam zabrakło dachówki (czekaliśmy miesiąc na sprowadzenie z Niemiec ale przywieźli ją nam sami na budowę (zabrakło z naszej winy - wydłużyliśmy dach), jak odebrałam rynny (podpisałam odbiór) i później sprawdziłam że mam zarysowane rynny metalowe to zadzwoniłam do przedstawiciela i powiedział żebym je przywiozła a oni nam je wymienią (bez żadnych problemów), a cenowo to mieli w tamtym okresie najfajniejszą ofertę. My polecamy Pana Ryszarda :D

Za kilka tygodni będziemy się rozglądać za białym montażem do łazienek. Znalazłam 3 sklepy z dosyć szerokim asortymentem: "Domino"przy ul.29 Listopada , "Krak-Fliz" w Węgrzcach i "Mafox" na Zakopiance. Czy ktoś korzystał z tych sklepów? Może znacie jakieś inne miejsca w Krakowie, gdzie dostanę w jednym miejscu produkty Koła, Cerasanit, Roca i Geberit?

Pozdrawiamy

Korzystałam z Krak-Flizu w Węgrzcach (maja też sklep w Krakowie). Przy duzych zakupach dają rabat (mozna się targowaći upominać się o swoje). Niesty większość jest na zamówienie :cry:

A armaturę kupowałam w Hebanie na Kosocickiej. Mieli duzy wybór. Sprowadzają tez na zamówienie. Maja system rabatowy.

Za kilka tygodni będziemy się rozglądać za białym montażem do łazienek. Znalazłam 3 sklepy z dosyć szerokim asortymentem: "Domino"przy ul.29 Listopada , "Krak-Fliz" w Węgrzcach i "Mafox" na Zakopiance. Czy ktoś korzystał z tych sklepów? Może znacie jakieś inne miejsca w Krakowie, gdzie dostanę w jednym miejscu produkty Koła, Cerasanit, Roca i Geberit?

Pozdrawiamy

kiedyś korzystalem z Grudnika...

bez klopotu.

Teraz tez korzystam( poki co projekty ) ale ze wzgelu na zime wstrzymalismy sie.