Konieczki 25.02.2010 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 U nas jest jeszcze SITA - odnośnie odpadów komunalnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 25.02.2010 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 z kim macie podpisana umowe na wywoz smieci? mpk chore stawki Van Gansewinkel - w miare... jeszcze jest jakas belgijska/holenderska firma na G ... nie moge ich znalezc Van Gansewinkel Może i chore stawki.. choć u mnie nie zauważyłam różnicy między stawkami MPO a innych firm. Płacimy 39 zł za wywóz kubła 120 l 2 x w miesiącu + w cenie jest 1 worek 120l na śmieci segregowane (na miesiąc). Przetestowaliśmy jeszcze: Remondis - bałagan mają totalny, zdarzało im się zapomnieć o odbiorze śmieci, wystawiać błędnie faktury, pojawiły sie też próby obciążenia nas kosztami fikcyjnego wywozu smieci juz po ustaniu umowy. MIKI - niestety mielismy osobiście odebrać kubeł (brudny/mokry) bo nie przewidują podstawienia kubła pod dom; jest się odpowiedzialnym za stan owego kubła i po ustaniu umowy trzeba go odwieźć czysty i w idealnym stanie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 26.02.2010 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 a słyszeliście o tym, że jeśli ktoś chce segregować śmieci dostaje komplet róznokolorowych worków za 5zł/mc i potem można te worki wystawiać i tak oddawać śmieci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 27.02.2010 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Tak jest u nas Nie przypuszczaliśmy, ile produkujemy odpadów odnawialnych , a z 2 kubłów wystarcza nam 1 Kupiliśmy na Allegro: http://www.allegro.pl/item923546226_segregacja_smieci_stojak_na_worki_3x120l_stelaz.html stojak na worki: http://img406.imageshack.us/img406/5495/nat3zamk.jpg wstawiliśmy do śmietnika i jest porządeczek: http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/smietnik.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 27.02.2010 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 My płacimy coś ok. 20zl na miesiąc ale za kubeł 240l. Aha i zawsze mi się wydawało ( sam nie próbowałem) ,że za segregacje śmieci to nie ponosi się ,żadnych kosztów . Przynajmniej tak słyszałem od kilku znajomych z Mogilan. Tyle to chcą w Nowym Targu za tyle samo tyle niesegregowanych odpadów , wiec ja podziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 27.02.2010 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 My płacimy coś ok. 20zl na miesiąc ale za kubeł 240l. Aha i zawsze mi się wydawało ( sam nie próbowałem) ,że za segregacje śmieci to nie ponosi się ,żadnych kosztów . Przynajmniej tak słyszałem od kilku znajomych z Mogilan. Tyle to chcą w Nowym Targu za tyle samo tyle niesegregowanych odpadów , wiec ja podziękuje. Mogilany - firma ASA. 30zl/mc za 240l. Recycling za darmo. Firma taka sobie - musialem ich mocno telefonicznie <> zeby laskawie podstawili pojemnik, ale w koncu sie udalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.02.2010 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 a słyszeliście o tym, że jeśli ktoś chce segregować śmieci dostaje komplet róznokolorowych worków za 5zł/mc i potem można te worki wystawiać i tak oddawać śmieci? U nas gmina od lat rozdaje worki do segregowania śmieci / worki za darmo / - i te śmieci później za darmo odbiera . Oczywiście nie odbierają 100% odpadów - wszystkie odpady "bio" nie odbierają - odbierają posegregowanie szkło , plastik i papier . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.02.2010 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Że się tak zapytam delikatnie : Ostatnio / na przestrzeni miesiąca/dwóch / była jakaś podwyżka cen energii elektrycznej głoszona w massmediach ?? Nie śledzę na bieżąco newsów z branży energetycznej ale oglądając rachunek za energie jaki mi dostarczono przedwczoraj zauważyłem że ENION Tauron z przyczajki po cichutku podniosła ceny za energię : - aktualnie 0,2494 zł/kWh ,- uprzednio 0,2359 zł/kWh ... / bez VAT rzeczjasna / ... U Was też podnieśli ceny ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.02.2010 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 z kim macie podpisana umowe na wywoz smieci? mpk chore stawki Van Gansewinkel - w miare... jeszcze jest jakas belgijska/holenderska firma na G ... nie moge ich znalezc U nas miejscowy przedsiębiorca - Zakład Usług Komunalnych - za kubeł 120l płacimy 18zł + VAT/miesięcznie . Dodatkowo segregujemy odpady - odbiór posegregowanych odpadów typu : szkło / plastik / papier - za darmo . Jak napisałem uprzednio worki na posegregowane odpady dostajemy za darmo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 27.02.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Nie śledzę na bieżąco newsów z branży energetycznej ale oglądając rachunek za energie jaki mi dostarczono przedwczoraj zauważyłem że ENION Tauron z przyczajki po cichutku podniosła ceny za energię : - aktualnie 0,2494 zł/kWh , - uprzednio 0,2359 zł/kWh ... / bez VAT rzeczjasna / ... U Was też podnieśli ceny ?? Na stronie Urzędu Regulacji Energetyki znajdziesz odpowiedź. Cena wzrosła po raz kolejny, w sumie o 6,7 % (grupa ENION S.A. teraz) http://www.ure.gov.pl/portal/odb/446/3406/Cenniki_i_stawki_na_sprzedaz_energii_odbiorcom_w_gospodarstwach_domowych_w_2010_.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.02.2010 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Na stronie Urzędu Regulacji Energetyki znajdziesz odpowiedź. Cena wzrosła po raz kolejny, w sumie o 6,7 % (grupa ENION S.A. teraz) http://www.ure.gov.pl/portal/odb/446/3406/Cenniki_i_stawki_na_sprzedaz_energii_odbiorcom_w_gospodarstwach_domowych_w_2010_.html Łożesz - złodzieje - dziękuje Słoneczko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 28.02.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Mam masakre kolo domu:( Wszedzie glina... topniejacy snieg i odpływ z rynien wody spowodowal ze nie jestem w stanie dojsc z domu do samochodu w czystych butach... Juz mysle o tym jak to wyschnie jak sobie z tym poradzic... mysle ze trawa sie tego nie chyci... czyzbym musial myslec o humusie?? jutro wstawie foty horroru - malo tego zostawili nam niezasypany rów - gdzie am byc przyłlącze wody - rów pełny wody 1,5 m - zamulił studnie - teraz strach puszczac wode bo idzie brudna w kranie boje sie o baterie itp wiec zakrecilemehhhhhhhhhhhhhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 01.03.2010 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 redprądnik, to taki pierwszy rok kiedy wszystko niewykończone. Poczekaj miesiąc, przewieje, przesuszy i zaczniesz trawnik hodować. Potem już będzie z górki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 01.03.2010 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 redprądnik, to taki pierwszy rok kiedy wszystko niewykończone. Poczekaj miesiąc, przewieje, przesuszy i zaczniesz trawnik hodować. Potem już będzie z górki! Najgorsza jest ta glina... a ja od razu czarne wizje...( Maja robic nam przyłącze wody - w zwiazku z tym beda musieli podkopac się pod fundamentem - prawie przy narozniku domu - boje sie ze jak wode podejdzie pod fundament - od razu czarne mysli przekrzywienie domu itp Przerasta mnie ta budowa;(( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 01.03.2010 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 to poczekaj z tym przyłączem na lepszą pogodę - jak już będzie ładna wiosna. Nie będzie wtedy ryzyka że coś zamoknie.My mamy teraz ruszać z budową, najpierw wykopy pod fundamenty i też czekamy aż będzie ładniej, żeby wykopów nie zalało. Kierbud powiedział, że nie ma co się spieszyć, bo potem stracimy na tym pośpiechu. Lepiej na suchej ziemi pracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 01.03.2010 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Mam masakre kolo domu:( Wszedzie glina... topniejacy snieg i odpływ z rynien wody spowodowal ze nie jestem w stanie dojsc z domu do samochodu w czystych butach... Juz mysle o tym jak to wyschnie jak sobie z tym poradzic... mysle ze trawa sie tego nie chyci... czyzbym musial myslec o humusie?? A weź "se" kuknij do mojego dziennika ("Ogród") może coś się zainspirujesz wykonawczo na samej glinie nawet jak trawa urośnie, to będzie chorować, bo woli glebę przepuszczalną, lekką, lekko kwaśną. Na ciężkiej, lekko zasadowej (w KRK) glinie trawe łatwo łapią choroby grzybowe. Co masz zrobić by poprawić stan gleby - to zalezy od tego kiedy zamierzasz zająć się ogrodem, ile masz czasu na te poprawę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 01.03.2010 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Mam masakre kolo domu:( Wszedzie glina... topniejacy snieg i odpływ z rynien wody spowodowal ze nie jestem w stanie dojsc z domu do samochodu w czystych butach... Juz mysle o tym jak to wyschnie jak sobie z tym poradzic... mysle ze trawa sie tego nie chyci... czyzbym musial myslec o humusie?? A weź "se" kuknij do mojego dziennika ("Ogród") może coś się zainspirujesz wykonawczo na samej glinie nawet jak trawa urośnie, to będzie chorować, bo woli glebę przepuszczalną, lekką, lekko kwaśną. Na ciężkiej, lekko zasadowej (w KRK) glinie trawe łatwo łapią choroby grzybowe. Co masz zrobić by poprawić stan gleby - to zalezy od tego kiedy zamierzasz zająć się ogrodem, ile masz czasu na te poprawę.. Mysle ze jedynym rozwiązaniem będzie gline wyrównać na to geowłóknina i humus - nawet nie chce myśleć ile to pieniędzy pochłonie:(( Jak czytam to 10 cm Humusu wystarczy w Krk wywrotka humusu minimum 550 =600 zł. Mysle jeszcze nad piaskiem - w dziale ogród pisza zeby wysypac piasek i głęboko zorać aby masy się wymieszały. Mysle zenajwczesniej koniec kwietnia - maj bede mogl cos zrobic teraz koparka na kołach by się zakopała jedynie gąsienica ale ... to na razie sensu nie ma - neich zrobią wode i dopiero bede sie babrał( wczoraj 2 godziny spedzilem na wypompowywaniu wody z rowów aby nie podchodziła pod studnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 01.03.2010 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Mam masakre kolo domu:( Wszedzie glina... topniejacy snieg i odpływ z rynien wody spowodowal ze nie jestem w stanie dojsc z domu do samochodu w czystych butach... Juz mysle o tym jak to wyschnie jak sobie z tym poradzic... mysle ze trawa sie tego nie chyci... czyzbym musial myslec o humusie?? A weź "se" kuknij do mojego dziennika ("Ogród") może coś się zainspirujesz wykonawczo na samej glinie nawet jak trawa urośnie, to będzie chorować, bo woli glebę przepuszczalną, lekką, lekko kwaśną. Na ciężkiej, lekko zasadowej (w KRK) glinie trawe łatwo łapią choroby grzybowe. Co masz zrobić by poprawić stan gleby - to zalezy od tego kiedy zamierzasz zająć się ogrodem, ile masz czasu na te poprawę.. Po zimie to normalne - zwłaszcza jak jeszcze otoczenie nie wykończone ... U mnie jak śniegi zeszły z ogrodu to oczom mym ukazał się widok zrujnowanego trawnika - pełno jasnych placków , zwiędniętych placków trawy - koszmar - oj dużo pracy będzie wymagało doprowadzenie trawnika do stanu sprzed zimy , oj dużo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowitajb 01.03.2010 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Witam!Czy kupował ktoś materiały budowlane w firmie "Matedor" - K-ów, ul. Pod Kopcem http://www.matedor.pl/ Macie jakieś doświadczenia ze współpracy z tą firmą?Chodzi mi głównie o solidność i terminowość ustalonej dostawy, bo mają dobrą cenę na Porotherm 25 (5,35 zł). Zastanawiam się nad zakupem teraz (gdzie nie dzwonię, wszyscy straszą, że ceny już rosną) i składowaniem u nich do rozpoczęcia budowy. A nie znalazłam opinii o nich na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 01.03.2010 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 U mnie jak śniegi zeszły z ogrodu to oczom mym ukazał się widok zrujnowanego trawnika - pełno jasnych placków , zwiędniętych placków trawy - koszmar - oj dużo pracy będzie wymagało doprowadzenie trawnika do stanu sprzed zimy , oj dużo ... u mnie i u sąsiadów nie dzieją się takie rzeczy.. Trawa mocna, po zimie rośnie jak wcześniej, jak się nie kosi raz na miesiąc to wyrasta wielka i bujna, a ziemia taka sama.. chyba że masz nową trawkę i jeszcze za słaba była na takie mrozy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts