Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zastanawiam sie nad trawą z rolki na tej mojej "super ziemi" ale jak dzwonilem do firm ogrodniczych to za 1 m2 chca 10 zł :/

masakra;(

ciekawe co to za trawa 8)

dobra, porządna trawa darniowa z Rolimpex-u kosztuje od 12 zł/m2 - a jest to sam materiał.

Do tego dochodzi robocizna - czyli doprowadzenie gleby do stanu, na którym można kłaść trawe i jej ułożenie. A ułożenie to nie tylko proste rozwinięcie rolki ;-) choć ja tak u siebie zrobiłam i trawa się przyjęła, ale u Klienta bym się nie odważyła ;-)

średnia cena na ułożenie trawnika z rolki (materiał i robocizna) to ok.oło 22-25 zl/m2.

Trawka nowa - pierwszy rok trawniczka - w zeszłym roku w lecie zakładany ...

PS.

Raz na miesiąc kosić :o - ja kosiłem raz na dwa tygodnie - a czasami i raz na tydzień 8)

heh wszystko zależy co kto chce mieć. U mnie to działka była rekreacyjna więc duża trawa tak mi nie przeszkadzała ;)

Duża / wysoka / trawa ma swój urok - ale ma i jedna podstawową wadę - jak wyrośnie - to potem ją kosić to jest koszmar - u mnie ogród na około 1000m2 takoż tego chodzenia za kosiarnią troche jest - jak zapuszczę trawę i wyrośnie zbyt duża to potem koszenie to mordęga ...

Jak macie za dużo trawy, to możecie przywozić dla konia. Najlepiej codziennie :D

Duża / wysoka / trawa ma swój urok - ale ma i jedna podstawową wadę - jak wyrośnie - to potem ją kosić to jest koszmar - u mnie ogród na około 1000m2 takoż tego chodzenia za kosiarnią troche jest - jak zapuszczę trawę i wyrośnie zbyt duża to potem koszenie to mordęga ...

Jak macie za dużo trawy, to możecie przywozić dla konia. Najlepiej codziennie :D

Gdzie ten koń parkuje ??

:lol:

Ale przecież są środki do mycia samochodów, biodegradowalne, które pięknie się rozkładają. Można nimi nawet podlewać roślinki w ogródku. Jak korzystam z takich środków, to czemu nie mogę umyć samochodu przed domem... ?

bardziej chodzi o substancje ropopochodne ... które trafią do kanalizacji

jeśli macie Państwo w garażu kratkę, to powinna być ona podłączona do separatorów takich substancji ... i jeśli jest podłączona, to można myć i myć ...

tylko czy wystawiający mandat ma odpowiednie kwalifikacje żeby to sprawdzić? :)

bardziej chodzi o substancje ropopochodne ... które trafią do kanalizacji

jeśli macie Państwo w garażu kratkę, to powinna być ona podłączona do separatorów takich substancji ... i jeśli jest podłączona, to można myć i myć ...

tylko czy wystawiający mandat ma odpowiednie kwalifikacje żeby to sprawdzić? :)

tylko wtedy zdaje się trzeba myć w garażu?

Witam,

Gdzie kupowaliscie dylatacyjne listwy przyokienne (pod tynk wewnętrzny)?

W jakiej cenie?

Oddam gruz z rozbiórki starego domu (ok. 3 ciężarówek)

Miejsce składowania Skała k.Ojcowa

Kontakt na priv.

Pan&PaniSmith: Zapytałem mojego kolegę geodetę o cenę. Stwierdził, że to normalna stawka za tyczenie domu. Po czym dodał: Przebijam na 550 zł netto :)

Sorki ale właśnie tak się geodeci szanują w naszym Królewskim Mieście Krakowie!

Wiem , wiem zaraz ktoś napisze - prawa wolnego rynku.

Szkoda

Pan&PaniSmith: Zapytałem mojego kolegę geodetę o cenę. Stwierdził, że to normalna stawka za tyczenie domu. Po czym dodał: Przebijam na 550 zł netto :)

Sorki ale właśnie tak się geodeci szanują w naszym Królewskim Mieście Krakowie!

Wiem , wiem zaraz ktoś napisze - prawa wolnego rynku.

Szkoda

to ja poszukam w Wieliczce albo Niepołomicach :p