Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzis gruszka z betonem, ktora... pomylila droge... zrujnowala mi droge i parking kolo ogrodzenia (przy probie nawracania). Uszkodzila tez ogrodzenie i zniszczyla drenaz drogi. Szczesliwie zyczliwi zapisali nr rej i telefon betoniarni - Krakbet.

Kierowca po tej skomplikowanej logistycznej operacji po prostuodjechal udajac, ze "nic nie bylo".

Wyslalem fotki do Krakbetu i bede czekal na reakcje, ale generalnie - strzezcie sie gruszek-widm...

Pzdr

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ponawiam

MAM OD NICH WYCENY OD 1490 ZŁ DO 2900 !!!!

KOGO POLECACIE ?

jako że odkurzacze centaralne dopiero powoli wchodzą do domów \szukam solidnej firmy

mam parę wycen ale - nie znam SOLIDNOŚCI FIRM

ktoś z was ich kojarzy lub miał kontakt :

1)FACH-CENT - Kocmyrzów

2)INTELDOM - chyba Brzesko

3)ELECTROMATIC - Kraków -

4)KRAK BOR - Wieliczka http://www.beam-krakow.pl

geodeta zażądał sobie 600zł netto (!!!) za tyczenie domu. Macie kogoś tańszego z okolic Krakowa?

niech majster ci wytyczy :) a geodeta zrobi wpis za 150-200 do dziennka :)

Nie rozumiem za bardzo podejścia niektórych inwestorów :-? - żałujecie kilka stówek dla geodety który wam porządnie i dokładnie wytyczy budynek - żałujecie na podstawowy element budowy od którego się rozpoczyna zabawę w budowę domu , tych kilka stówek to ułamek promila przy całkowitym koszcie budowy i wykończenia budynku ...

Wytyczyć dobrze budynek to nie jest wbrew pozorom takie proste - oczywiście jak są widoczne i aktualne punkty graniczne do których można się zaczepić to prostsze - ale jak nie - to trzeba wznawiać punkty graniczne a to już cała procedura ...

Jak uważacie że wujek Staszek , czy znajomy majster Wam to dobrze zrobi a głupi geodeta się pod tym podpisze to życzę powodzenia ...

Potem jak się okaże że jednak znakomity majster się pomylił to dopiero będą schody .

Poza tym to nie pierwszy kontakt z geodetą - później na etapie odbioru budynku jak będzie wykonywana powykonawcza geodezyjna inwentaryzacja terenu i budynku jak się okaże że coś się nie zgadza to będzie jazda ... - wtedy majster czy wujek Staszek wam pomiarów nie zrobi a głupi geodeta ponownie się nie podpisze ... - a te dokumenty są inwentaryzowane w wydziale geodezji i katastru każdego Starostwa Powiatowego ...

Swiete słowa...

ciekaw jestem jak bez niwelatora terenu ktos Wam okresli poziom... - na oko?

Praktycznie tyczenie w stosunku do powykonawczej nie moze roznic sie do 0,5 m .Cieżko podejrzewam wytyczyć dom na podstawie map 1:500 i metrówki...

Oby te 600 zl zaoszczędzone nie przeniosło się tak jak pisze poprzednik w dużo wyższe koszty po drugie nie wiem czy kier budowy moze podpisac się w miejscu tyczenia jako geodeta..

ponawiam

KOGO POLECACIE ?

jako że odkurzacze centaralne dopiero powoli wchodzą do domów \szukam solidnej firmy

1)FACH-CENT - Kocmyrzów

My zdecydowaliśmy się na firmę KRAK BOR, będzie u nas robiony w najbliższym czasie, tzn. jak Pan wróci z urlopu i oczywiście pogoda pozwoli. Z firm, które wymieniasz robiliśmy jeszcze wycenę w Electromatic, ale jakoś ich propozycje odkurzaczy do nas nie przemówiły. W naszych typach najdrożej wypadła firma z ul. Klimeckiego z Krk, tam cena instalacji to ok. 3500,00 :o , a dla porównania w Krakbor max 2000,00 :roll:

pozdrawiam

R&M&K

ponawiam

KOGO POLECACIE ?

1)FACH-CENT - Kocmyrzów

My zdecydowaliśmy się na firmę KRAK BOR, będzie u nas robiony w najbliższym czasie, tzn. jak Pan wróci z urlopu i oczywiście pogoda pozwoli. Z firm, które wymieniasz robiliśmy jeszcze wycenę w Electromatic, ale jakoś ich propozycje odkurzaczy do nas nie przemówiły. W naszych typach najdrożej wypadła firma z ul. Klimeckiego z Krk, tam cena instalacji to ok. 3500,00 :o , a dla porównania w Krakbor max 2000,00 :roll:

pozdrawiam

R&M&K

U mnie wycenili robociznę na 2000 netto. 8 punktów instalacji. Pewnie można byłoby coś urwać, żeby zejść na 2000 brutto. ale i tak nie zdecydowaliśmy się na odkurzacz centralny..:)

Nie rozumiem za bardzo podejścia niektórych inwestorów :-? - żałujecie kilka stówek dla geodety który wam porządnie i dokładnie wytyczy budynek - żałujecie na podstawowy element budowy od którego się rozpoczyna zabawę w budowę domu , tych kilka stówek to ułamek promila przy całkowitym koszcie budowy i wykończenia budynku ...

Wytyczyć dobrze budynek to nie jest wbrew pozorom takie proste - oczywiście jak są widoczne i aktualne punkty graniczne do których można się zaczepić to prostsze - ale jak nie - to trzeba wznawiać punkty graniczne a to już cała procedura ...

Jak uważacie że wujek Staszek , czy znajomy majster Wam to dobrze zrobi a głupi geodeta się pod tym podpisze to życzę powodzenia ...

Potem jak się okaże że jednak znakomity majster się pomylił to dopiero będą schody .

Poza tym to nie pierwszy kontakt z geodetą - później na etapie odbioru budynku jak będzie wykonywana powykonawcza geodezyjna inwentaryzacja terenu i budynku jak się okaże że coś się nie zgadza to będzie jazda ... - wtedy majster czy wujek Staszek wam pomiarów nie zrobi a głupi geodeta ponownie się nie podpisze ... - a te dokumenty są inwentaryzowane w wydziale geodezji i katastru każdego Starostwa Powiatowego ...

dlatego zauważ że szukam geodety, a do tego porównuję ceny!

na dziś udało mi się znaleźć geodetę o 100zł taniej niż pierwsza cena (a była ona od geodety który robił mi mapę, narysował blaszak CIĄGŁĄ LINIĄ! i przez niego musiałam jeszcze załatwiać pozwolenie na rozbiórkę tego blaszaka.. i taki facet mi mówi, że chce 600zł netto.. Wybaczcie ale nie będę płacić takiemu panu tyle kasy za to że ma odpowiednie wykształcenie, a byki robi jak student pierwszego roku..)

Duża / wysoka / trawa ma swój urok - ale ma i jedna podstawową wadę - jak wyrośnie - to potem ją kosić to jest koszmar - u mnie ogród na około 1000m2 takoż tego chodzenia za kosiarnią troche jest - jak zapuszczę trawę i wyrośnie zbyt duża to potem koszenie to mordęga ...

Jak macie za dużo trawy, to możecie przywozić dla konia. Najlepiej codziennie :D

Gdzie ten koń parkuje ??

:lol:

Zelczyna

Salatar czy firmy od odkurzacza centralnego faktycznie gratis (niezobowiazujaco) robia projekt instalacji?

Jeszcze nie wiem gdzie i kiedy zakupie caly osprzet ale chcialabym przygotowac sobie rury dlatego potrzebuje jakiegos sensownego projektu.Wiele osob zlecalo wykonanie ruru hydraulikowi i tak sobie kombinuje ze majac projekt moze jakis sprytny hydraulik przygotuje ten pierwszy etap?Jak myslicie?Nie wiem tylko czy zakladajac pozniej osprzwet uzyskam taka sama gwarancje jesli usluga nie bedzie wykonana kompleksowo przez jedna specjalizujaca sie firme.

Co trzeba przygotowac z elektryki pod taki odkurzacz?Wystarczy jakies zwykle gniazdko w garazu do jednostki ssacej czy cos jeszcze?

Wogole moze pomozecie bo mam dylemat z elektrykiem.Policzyl mi 60 zl za pkt a mam ich srednio 190 .Razem z odgromowka (2500 zl) i alarmem (3000) wychodzi 18 tys a to juz duza kwota :(

Czy mozecie polecic jakiesgo sprytnego goscia ktory oprocz ze zrobi pozadnie instalacje to jeszcze zna sie na tych wszystkich bajerach tv,sat net i doradzi takiemu laikowi jak ja?Pablitooczy ty jestes zadowolony z uslug swojego elektryka i jak sredni liczyl Ci za pkt?

Dzieki :) Czyli jesli dobrze rozumiem jednak przed wykonaniem elektryki musze wiedziec gdzie beda umieszczone gniazda i szufelki czyli musze miec najpierw projekt.

Nie musisz mieć żadnego projektu. Wymyśl sobie gdzie potrzebujesz gniazda i szufelki, żeby rura 9m wszedzie dostała:) Z elektryki powinnaś tylko wiedzieć gdzie będzie sama jednostka ona jest zasilana 240V więc elektryk powinien zrobić gniadko. No i z jednostki musisz przez ścianę zrobić dziurę na wydmuchiwane powietrze. Gniazda i szufelki nie potrzebują nic od elektryka:)