Konieczki 14.04.2010 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 (edytowane) Ludzie o czym Wy piszecie 50m3 betonu na fundamenty? Policzyłam, ze pod płyte denną gr.50cm (musielibyście dom posadowić na torfach-to kawał grubej płyty-śmiem twierdzić że ławy macie o wys.40cm) i wymiary budynku 10x10m wychodzi 50m3 (a wątpie żeby ktokolwiek w Krakowie budował dom na płycie dennej - my tu mamy po prostu dobre grunty). Kurcze jak ktoś mi mówi ze na stopę poszło mu 17m3 to mu nie wierzę. 17m3 betonu na ławy to normalna wielkość Ja na ławy do swojego domu zużyłam 17m3 betonu i ściany żelbetowe piwnicy wysokości 3m i grubości 25cm kolejne 25kubików (a po odwodzie mam dużo ścian) Edytowane 14 Kwietnia 2010 przez Konieczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naramowicze 14.04.2010 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 poczta nie działa po ostatnich innowacjach muratora. Tak tarasy widzieliśmy, reszta na priv. PozdrawiamDzięki za namiar. Czy widzieliście tarasy zrobione przez niego? Z jakiego drewna robicie? Czy robi też słupki betonowe? Jaki Wam wyszedł całkowity koszt tarasu i jakiej jest wielkości? Możecie odpisać na priva, bo ja już wyczyściłam skrzynkę niw mogę wysłać priva,macie zapchaną pocztę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bradykardia1 14.04.2010 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Witam Jestem na etapie wyboru drzwi zarówno wewętrznych jak i zewnętrznych czy może ktoś mógłby mi pomóc w tym wyborze, polecić jakiś producentów drzwi? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. witam ja ostatnio kupowałam w Zorbudzie w Michałowicach drzwi od Pawełko, ceny niewysokie a wykonanie fajne pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 14.04.2010 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 poczta nie działa po ostatnich innowacjach muratora. Tak tarasy widzieliśmy, reszta na priv. Pozdrawiam Nic nie dostałam na priva. Coś kiepsko działa to nowe forum. Jeśli możesz, napisz mi na [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 14.04.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Ludzie o czym Wy piszecie 50m3 betonu na fundamenty? Policzyłam, ze pod płyte denną gr.50cm (musielibyście dom posadowić na torfach-to kawał grubej płyty-śmiem twierdzić że ławy macie o wys.40cm) i wymiary budynku 10x10m wychodzi 50m3 (a wątpie żeby ktokolwiek w Krakowie budował dom na płycie dennej - my tu mamy po prostu dobre grunty). Kurcze jak ktoś mi mówi ze na stopę poszło mu 17m3 to mu nie wierzę. 17m3 betonu na ławy to normalna wielkość Ja na ławy do swojego domu zużyłam 17m3 betonu i ściany żelbetowe piwnicy wysokości 3m i grubości 25cm kolejne 25kubików (a po odwodzie mam dużo ścian) u nas na ławy poszło 12 kubików. Ale fundamenty w ziemi to nie ławy. tam weszło 35 kubików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciaputek 14.04.2010 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Ja juz nic nie rozumiem z tymi fundamentami. U nas poszło 20 m3 na ławy i to był koszt ok. 3,5 tys, reszta idzie z bloczków. Może coś u nas nie tak jak trzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gzajac 14.04.2010 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Ja juz nic nie rozumiem z tymi fundamentami. U nas poszło 20 m3 na ławy i to był koszt ok. 3,5 tys, reszta idzie z bloczków. Może coś u nas nie tak jak trzeba? 20 m3 za 3500 PLN to wychodzi po 175 PLN za m3 betonu. Na ławy daje się minimalnie B20 - gdzie Ty znalazłeś taki tani beton??? Nie mow tylko ze to bylo jeszcze z pompa??? Chyba że kupowaleś ten beton ze 3 lata temu... Pozdrawiam, Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilo 15.04.2010 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Witam wszystkich, co prawda jestem dopiero na koncowce kompletowania wszelakich papierow do PnB, ale juz chcialby rozeznac teren, i szukam dobrych, solidnych wykonawcow, kogo byscie polecili do budowy domu jednorodzinnego (miejscowosc Krasieniec Stary). Jakie stawki obecnei są?Bede wdzieczny za wszelka pomoc.Czy kto smoze uzytkuje pompe ciepla? Pozdrawiam P.W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia77 15.04.2010 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Witam! Mam do sprzedania stemple po budowie (gmina Kocmyrzów) w ilości i długości: 1 szt. – 5,70 m 36 szt. – 3,50 m 27 szt. – 2,40 m 80 szt. – 2,25 m 20 szt. – 1,50 m Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilo 15.04.2010 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 chcemy zalozyc przydomowa oczyszczalnie sciekow, najprawdopodobniej biologiczna ze studnia chlonna, najlepiej by to nam pasowalo na dzialke, czy moze ktos polecic jakas firme z krakowa/okolic - albo moze jaka jest srednia cena, zeby nie dac sie wypuscic mam tez pytanie jaka teraz jest srednia cena za metr biezacy doprowadzenia wody od wodociagu do dzialki, woda jest po mojej stronie drogi, nie ma zadnych rowow itp. do dzialki jest okolo 25-30 metrow Jak to jest w przylaczem energetycznym, czy Enion zalatwia za nas wszystkie formalnosci zwiazane z projektem przylacza, mapkami, zudp, i wykonaniem?? Acha jeszcze poszukujemy gruzu pod droge, gmina kocmyrzow - jak ktos ma to prosze na PW dzieki A macie juz jakas konkretna opatrzona POŚ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 15.04.2010 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Ja juz nic nie rozumiem z tymi fundamentami. U nas poszło 20 m3 na ławy i to był koszt ok. 3,5 tys, reszta idzie z bloczków. Może coś u nas nie tak jak trzeba? fundamenty można robić z bloczków albo lać z betonu. Ja miałam tą drugą wersję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 15.04.2010 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Witam wszystkich, co prawda jestem dopiero na koncowce kompletowania wszelakich papierow do PnB, ale juz chcialby rozeznac teren, i szukam dobrych, solidnych wykonawcow, kogo byscie polecili do budowy domu jednorodzinnego (miejscowosc Krasieniec Stary). Jakie stawki obecnei są? Bede wdzieczny za wszelka pomoc. Czy kto smoze uzytkuje pompe ciepla? Pozdrawiam P.W cześć. Wpisałam moich wykonawców na białą llistę tu na forum, bo jestem pod ich dużym wrażeniem. Jak jesteś zainteresowany to do nich zadzwoń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 15.04.2010 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 cześć. Wpisałam moich wykonawców na białą llistę tu na forum, bo jestem pod ich dużym wrażeniem. Jak jesteś zainteresowany to do nich zadzwoń. Ja bym na Twoim miejscu nie chwalił dnia przed zachodem słońca....NIech Ci wybudują , dom postoi chocby z rok i wtedy ich mozna polecic. A tak to to Bóg wie co oni jeszcze tam zmalują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konieczki 15.04.2010 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 u nas na ławy poszło 12 kubików. Ale fundamenty w ziemi to nie ławy. tam weszło 35 kubików. Sorrki a co to jest? Ja jestem konstruktorem i pierwsze słyszę ze fundamenty w ziemi to nie ławy. Jak masz dom posadowiony na płycie to jest płyta denna, a jak "poszerzonych belkach" standartowej gr. 50-80cm i wysokości 40cm to są ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 15.04.2010 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Ja bym na Twoim miejscu nie chwalił dnia przed zachodem słońca....NIech Ci wybudują , dom postoi chocby z rok i wtedy ich mozna polecic. A tak to to Bóg wie co oni jeszcze tam zmalują Przeczytaj uzasadnienie. Dlaczego ich wybrałam i dlaczego zdecydowałam się ich wpisać. To co zrobią u mnie rzeczywiście okaże się dopiero za jakis czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 15.04.2010 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Sorrki a co to jest? Ja jestem konstruktorem i pierwsze słyszę ze fundamenty w ziemi to nie ławy. Jak masz dom posadowiony na płycie to jest płyta denna, a jak "poszerzonych belkach" standartowej gr. 50-80cm i wysokości 40cm to są ławy. Dobra Konieczki nie dyskutuję z wami bo jestem tylko babą na budowie. Mogę uzywac źle nazw i nie obronię tego bo jak? Terminologię " ławy" sprawdzałam w internecie zanim zaczęłam jej używać, na kilku różnych stronach. Z tego wynikało, że jest to to co znajduje się nad ziemią. Ale internet to nie alfa i omega. Akceptuję to że według twoich wyliczeń powinno wyjść m,niej betonu. Jednak i mnie i innym budującym wyszło dużo. Jak rozwiążesz tą łamigłółkę - to już twoje konstruktorskie zadanie. ja nie umiem wyliczać takich rzeczy, nie kształciłam się w tym zawodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 15.04.2010 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Dobra Konieczki nie dyskutuję z wami bo jestem tylko babą na budowie. Mogę uzywac źle nazw i nie obronię tego bo jak? Terminologię " ławy" sprawdzałam w internecie zanim zaczęłam jej używać, na kilku różnych stronach. Z tego wynikało, że jest to to co znajduje się nad ziemią. Ale internet to nie alfa i omega. Akceptuję to że według twoich wyliczeń powinno wyjść m,niej betonu. Jednak i mnie i innym budującym wyszło dużo. Jak rozwiążesz tą łamigłółkę - to już twoje konstruktorskie zadanie. ja nie umiem wyliczać takich rzeczy, nie kształciłam się w tym zawodzie. Dla ujednolicenia nomenklatury : "Ławy fundamentowe, czyli poszerzenia u spodu ścian fundamentowych, umożliwiają rozłożenie obciążenia pochodzącego od budynku na większą powierzchnię, a więc zmniejszają jednostkowy nacisk ścian na grunt. Ich szerokość i wysokość wynikają z obliczeń konstrukcyjnych i nie mogą być dowolnie zmieniane. Najbardziej popularne są ławy betonowe, wylewane bezpośrednio w gruncie (...)" "Najbardziej typowy fundament budynku jednorodzinnego składa się z dwóch części - ławy fundamentowej i ścian fundamentowych, które w domach podpiwniczonych są jednocześnie ścianami piwnic(...)" Ściany fundamentowe : - monolityczne - to znaczy betonowane w deskowaniach na miejscu budowy - z bloczków betonowych - znacznie popularniejsze i tańsze, a przez to najczęściej stosowane (...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 15.04.2010 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Coś czułem że rozgorzeje dyskusja pt "Jak to u mnie było tylko 17m3 więc jak u ciebie mogło byc 45m3, niemozliwe, pewnie wylali do rowu albo gdzieś..". Mam 110mb fundamentow. Dom ma 14x16m. Do tego 4 słupy z osobnym fundamentem. Spadek terenu około 1m na długości domu. Fundamenty na 120cm w gruncie (przy czym miejscami więcej). Wg moich wyliczeń w terenie pomylilem się o 3m3. Juz mieszkam, nic nie pęka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konieczki 15.04.2010 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 (edytowane) Ja też jestem tylko babą, ale konstruktorem Zawsze warto dyskutować. Pozdrawiam wszystkich Ps. Jako że baba jest (a wiecie te to zawsze wiercą dziurę) to mój drogi na ławy poszło Ci: 110x0.6x0.4=27m3 + 4x1.5x1.5x0.4=3,6m3 betonu co w sumie daje 30kubików na ławy (bo ktoś mówił o ławach) stopa 1,5na1,5 to duża stopa Edytowane 15 Kwietnia 2010 przez Konieczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 15.04.2010 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Ja też jestem tylko babą, ale konstruktorem no i tu mamy meritum. U mnie po "baba" nie ma "konstruktor" są zupełnie inne inszości i dzięki pabloto za definicje. Tak to z grubsza rozumiałam, tylko wycięłam ze wszystkich pojęć przymiotnik, i wyszło mi potem nie do końca jak trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts