pablitoo 26.04.2010 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Nie wykonalem drenazu - dom juz ocieplony:/ Teraz jak chce robic odprowadzenie wody z rynien doradzaja mi jednak wykonanie drenazu - dom bez piwnic A co ma wspólnego wykonanie drenażu budynku z systemem odprowadzenia wody opadowej z rynien ?? Czy wszyscy macie drenaz zrobiony? Ja mam zrobiony - drenaż opaskowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 26.04.2010 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Jeszcze raz... Możecie polecić mi jakąs firmę do wykonania ogrodzenia murowanego i do położenia kostki brukowej ? Dzieki z góry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 26.04.2010 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Nie wykonalem drenazu - dom juz ocieplony:/ Teraz jak chce robic odprowadzenie wody z rynien doradzaja mi jednak wykonanie drenazu - dom bez piwnic Czy wszyscy macie drenaz zrobiony? my jeszcze nie mamy zrobionego, ale planujemy go koniecznie. A ostatnio widziałam fajne projekty odprowadzania wody pod ziemią - rewelacja! Zastanawiam się nad tym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wielm 26.04.2010 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Nie wykonalem drenazu - dom juz ocieplony:/ Teraz jak chce robic odprowadzenie wody z rynien doradzaja mi jednak wykonanie drenazu - dom bez piwnic Czy wszyscy macie drenaż zrobiony? Zapewne odprowadzenie z rynien będzie szło do studzienek, a te będą ze sobą połączone więc będziesz i tak odkopywał ziemię dookoła budynku... ...więc najlepiej po położeniu rur, nad nimi zrób drenaż i wpuść go do studzienek. Dodatkowej pracy niewiele - tyle że trochę materiał będzie Cię kosztował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 26.04.2010 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Nie wiem, gdzie się podział wątek z polecanymi wykonawcami, więc wpiszę tu. Jakby co, to mnie wyrzucą albo przeniosą. Otóż mogę polecić wykonawcę konstrukcji stalowych i drewnianych (tarasy, ogrodzenia, balustrady, bramy). Robią też ponoć ocieplenia, ponoć dobrze, ale tego nie widziałam. Natomiast stalową konstrukcję pod taras zrobili porządnie, dokładnie i w terminie. Tel. do szefa firmy (za jego zgodą): 880 027 005. PS. Nie bywam w tym wątku, więc jakby jakieś pytania, to na prive. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 26.04.2010 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Nie wiem, gdzie się podział wątek z polecanymi wykonawcami, więc wpiszę tu. Jest tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?52866-Ma%C5%82opolska-bia%C5%82a-i-czarna-lista-wykonawc%C3%B3w./page38 , a Zbigniew100 ma w stopce namiary na wszystkich polecanych wykonawców. A tak na marginesie, przeglądaj swoje posty i subskrybuj ciekawe dla Ciebie tematy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.04.2010 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Zapewne odprowadzenie z rynien będzie szło do studzienek, a te będą ze sobą połączone więc będziesz i tak odkopywał ziemię dookoła budynku... Takie połaczenie jest poważnym błędem - w takim przypadku istnieje moźliwość po wypełnieniu studzienek wodą opadową cofnięcia się tejże wody do drenażu i zalanie drenażu ... Inatslacja odprowadzenia wody opadowej z rynien powinna być oddzielna od odprowadzenia wody z drenażu. ...więc najlepiej po położeniu rur, nad nimi zrób drenaż i wpuść go do studzienek. Dodatkowej pracy niewiele - tyle że trochę materiał będzie Cię kosztował. Prawidłowo wykonany drenaż opaskowy jest ułożony na poziomie ław fundamentowych - więc w przypadku wykonywania go trzeba będzie odkopać praktycznie ziemię dookoła budynku do samych ław fundamentowych , natomiast instalacja odprowadzenia wody opadowej z rynien nie musi być prowadzona tak głęboko ... Robiłem sam obydwie te instalacje - nie są one ze sobą połaczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 27.04.2010 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 (edytowane) A co ma wspólnego wykonanie drenażu budynku z systemem odprowadzenia wody opadowej z rynien ?? Ja mam zrobiony - drenaż opaskowy. Bo jak wybiore łyżką 50 na około domu to 30 cm otoczaka a w pozostałych 20cm ułoże rury od rynien pablitoo - jakie masz studzienki ? Nie chce ich łączyć - mysle o studzience 4 x fi 80 z kregow dla rynien i 3 x fi 80 z kregow dla drenazu Dodatkowo w przypadku przepełniania zrobie odpływ na drugi koniec działki gdzie mam spad i spokojnie z 30 cm jestem w stanie wyjsc na powierzchnie i trudno wtedy wyleje się na trawe i bedzie mega kałuża:) Edytowane 27 Kwietnia 2010 przez redpradnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek86 27.04.2010 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Ja bym bardzo prosiła o namiary na jakiś porządny tartak Wogóle co sądzicie o kupowaniu drewna od górali? Miał ktoś takie doświadczenie? Bo co ciekawe jest sporo tańsze niż o okolic Krakowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 27.04.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Ja bym bardzo prosiła o namiary na jakiś porządny tartak Wogóle co sądzicie o kupowaniu drewna od górali? Miał ktoś takie doświadczenie? Bo co ciekawe jest sporo tańsze niż o okolic Krakowa. Tu mamy jakieś namiary http://forum.muratordom.pl/showthread.php?52866-Małopolska-biała-i-czarna-lista-wykonawców.&p=4056119&viewfull=1#post4056119 Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 27.04.2010 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Czy mozecie mi polecic sprawdzonych i pewnych kierownikow budowy?Sasiad bedzie budowal dom "na odleglosc" - szukamy kogos sprawdzonego ktory nie tylko wezmie kase ale dopilnuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wielm 27.04.2010 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Takie połaczenie jest poważnym błędem - w takim przypadku istnieje moźliwość po wypełnieniu studzienek wodą opadową cofnięcia się tejże wody do drenażu i zalanie drenażu ... Inatslacja odprowadzenia wody opadowej z rynien powinna być oddzielna od odprowadzenia wody z drenażu. Prawidłowo wykonany drenaż opaskowy jest ułożony na poziomie ław fundamentowych - więc w przypadku wykonywania go trzeba będzie odkopać praktycznie ziemię dookoła budynku do samych ław fundamentowych , natomiast instalacja odprowadzenia wody opadowej z rynien nie musi być prowadzona tak głęboko ... Robiłem sam obydwie te instalacje - nie są one ze sobą połaczone. U mnie są one połączone, ale przyznaję że studzienki sa dość głębokie ( drenaż, 20cm niżej odpływ i ok. 1 metra niżej dopiero odprowadzenie ze studzienki do ogrodu ) i mam działkę ze spadkiem więc z odprowadzaniem wody do ogródka nie ma problemu. Dopiero gdyby cały odpływ z rynien sie zatkał to mogłoby cofnąć wodę do rur drenarskich, ale w praktyce wydaje się to niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faffa2 27.04.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Ja bym bardzo prosiła o namiary na jakiś porządny tartak Wogóle co sądzicie o kupowaniu drewna od górali? Miał ktoś takie doświadczenie? Bo co ciekawe jest sporo tańsze niż o okolic Krakowa. Polecam poniższy tartak. Bo chyba budujesz w gminie Kocmyrzów. http://www.tartaki.com.pl/firma2639.html Ceny mają bardzo przyzwoite, a drezwo dobre. Majster od razu wziął od nicha namiary, choć sam z rejonów podgórskich.. Oczywiście od razu trzeba zaznaczyć że się weźmie na całą budowę, to inna rozmowa o cenie. Ja kupowałem deski szalunkowe 400 zł/kubik - transport gratis. Przywieźli gratis nawet 50 stempli. Słyszałem od znajomoego z gór, że góale i tartaki z okolic Myślenic i Mszany handlują słowackim drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek86 28.04.2010 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 faffa2 Bardzo mocno DZIĘKUJĘ pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zinger75 28.04.2010 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 Urządzając ogród planuję oddzielić część "zieloną" z trawą od pasa wzdłuż ogrodzenia. Do tego jakieś rabaty itp. łącznie może uzbierać się jakieś 150mbOpcji znam kilka"- plastik w rolce - najtańsze ale chyba mało estetyczne i trwałe rozwiązanie- rollborder drewniany - też stosunkowo tani ale ponoć na 3-4 lata i do wymiany- rollborder/palisada plastikowa - droższe niż drewno, niby trwalsze, ale nie jestem przekonany no i nie wiem jak to wygląda w dużej ilości- obrzeże z kostki lub kostkopodobne - trwałe ale cena od ok 35zł/mb co przy mojej ilości raczej odpada- kamień luzemI własnie ostatnia opcja chodzi mi najbardziej po głowie, tylko nie mam pojęcia jak to kosztowo wychodzi. Może macie namiary na miejsce gdzieś w okolicach Krakowa gdzie taki kamień mozna dostać? Moż jakis odpadowy? Niestety mam pojęcia ile to będzie ton czy m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 29.04.2010 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Witam, Gdzie kupowaliście kształtowniki na ogrodzenie? Myśle o jakichś ceownikach ewentualnie pełny profil (kwestia ceny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 30.04.2010 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Bo jak wybiore łyżką 50 na około domu to 30 cm otoczaka a w pozostałych 20cm ułoże rury od rynien pablitoo - jakie masz studzienki ? Nie chce ich łączyć - mysle o studzience 4 x fi 80 z kregow dla rynien i 3 x fi 80 z kregow dla drenazu Dodatkowo w przypadku przepełniania zrobie odpływ na drugi koniec działki gdzie mam spad i spokojnie z 30 cm jestem w stanie wyjsc na powierzchnie i trudno wtedy wyleje się na trawe i bedzie mega kałuża:) Studzienki drenażowe - mam mniej więcej takie : http://www.gaspi.pl/graf/sdrenaz01.jpg Przy każdym narożu budynku mam takie studzienki - rewizyjne - połączone rurami drenażowymi na poziomie ław fundametowych - w najniższym poziomie z jedenej z nich mam odprowadzenie do studzienku na środku działki - nie pamiętam ale to chyba był krąg 60-tka - kilka kręgów a potem rozsączenie przelewem nadmiaru wody . Natomiast odprowadzenie wody opadowej z rynien mam wykonane zakopanymi rurami fi100mm z rur spustowych z rynien i doprowadzone do studni chłonnych na terenie działki - nie robiłem extra studni na wodę opadową ponieważ w tym roku gmina kończy u mnie inwestycję kanalizacji i jak uruchomią kanalizę to tą wodę kieruję do mojego szamba / 12m3 / . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 30.04.2010 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Urządzając ogród planuję oddzielić część "zieloną" z trawą od pasa wzdłuż ogrodzenia. Do tego jakieś rabaty itp. łącznie może uzbierać się jakieś 150mb Opcji znam kilka" - plastik w rolce - najtańsze ale chyba mało estetyczne i trwałe rozwiązanie - rollborder drewniany - też stosunkowo tani ale ponoć na 3-4 lata i do wymiany Zapomnij o rolborderze drewnianym - porażka - miałem takie rolbordery - kilka sztuk - dookoła drzew - po 2 latach przegniły - nie mówiąc o tym że po roku zaczęły fatalnie wyglądać ... Jak dla mnie tylko kamień - najładniej i najbardziej naturalnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BBernard 30.04.2010 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam, Jeśli komus z północy Krakowa i okolic został z kubik desek 32jek 3-4metrowych oraz z kubik metrówek, króciaków prosze o wiadomość. Edytowane 30 Kwietnia 2010 przez BBernard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gonzokrak 30.04.2010 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 BBernard jeśli Ci się nie nie spieszy to na koniec przyszłego tygodnia powinienem mieć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts