Zbigniew74 17.05.2010 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 A jaka jest różnica między tynkami gipsowymi a cementowo-wapiennymi? które lepsze? Musisz poszukać na forum. Według mnie: 1. Cementowo - wapienne, bardzo twarde, ale chropowante (faktura piasku) 99% ludzi robi na to gładź co mocno podraża ścianę. Tą chropowatość odczuł kolega jak grająć w pong ponga przejechał się ręką po tynku, zdarł sobie naskórek. 2. Gipsowe - gładkie, ale bardzo miękkie. Przy dobrze wykonanych nie trzeba robić gładzi, od razu gruntować i malować. Miękie; jak uderzysz kantem deski, meblem itd. robi się dzurka, którą za to bardzo łatwo zakleić bez śladu. Po zastanowieniu nadal zrobiłbym jak mam, czyli cementowo wapienne piwnica a reszta gipsowe. Zresztą na ściany które mają styczzność z ziemią (piwnica) poleca się tynki cementowo wapienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 17.05.2010 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 No i jeszcze trzeba wspomnieć o jednej zasadniczej cesze tynków gipsowych - jeśli chodzi o właściwości fizyczne, są one silnie higroskopijnie, czyli bardzo dobrze pochłaniają wilgoć i kiedy jest taka potrzeba – oddają ją z powrotem do otoczenia. Dostosowują się do temperatury pomieszczenia i dzięki temu nadają mu przyjemną i zdrową atmosferę działając jako regulatory wilgotności pomieszczeń w których się znajdują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 17.05.2010 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Jak tam budowniczowie grupy Krakowskiej - na budowach i w domach sytuacja u Was wygląda ? - non stop leje deszcz , i lać jeszcze pewnie będzie długo - myślicie o nabywaniu tratw lub pontonów ? Powoli sytuacja w naszym okręgu robi się niebezpieczna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gonzokrak 17.05.2010 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Jak tam budowniczowie grupy Krakowskiej - na budowach i w domach sytuacja u Was wygląda ? - non stop leje deszcz , i lać jeszcze pewnie będzie długo - myślicie o nabywaniu tratw lub pontonów ? Powoli sytuacja w naszym okręgu robi się niebezpieczna ... Witam Ja w sobotę zalałem strop więc trochę deszczu mu nie zaszkodzi ale nie aż tyle:( Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naramowicze 17.05.2010 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 http://www.dachcentrum.pl ul. Zawiła 55b trzeba wjechać do nich taką małą uliczką, ale są banery i drogowskazy i najlepiej jeszcze załatwiać z Panem Krzysztofem Pękalą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 17.05.2010 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 hejleje, ale nam nic nie grozi bo dom jest na górce z dala od wszelakich zbiorników wodnych.. Ale jak patrzę co się dzieje, to cieszę się, że ubezpieczyłam budowę... trudno przewidzieć co się będzie działo skoro ma tak lać DO PIĄTKU!! (tym, którzy mają wykopane pod piwnice, widzę że już się osuwa ziemia na przykład..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew74 17.05.2010 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 No i jeszcze trzeba wspomnieć o jednej zasadniczej cesze tynków gipsowych - jeśli chodzi o właściwości fizyczne, są one silnie higroskopijnie, czyli bardzo dobrze pochłaniają wilgoć i kiedy jest taka potrzeba – oddają ją z powrotem do otoczenia. Dostosowują się do temperatury pomieszczenia i dzięki temu nadają mu przyjemną i zdrową atmosferę działając jako regulatory wilgotności pomieszczeń w których się znajdują. Co fakt to fakt. Niestety w piwnicy mam te słynne cementowo wapienne, więc maksymalnie przebywam tam do 20 minut. Potem już duszę i pocę, ściany nie chcą mnie wspomóc w oddychaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trebor_kr 17.05.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Witam, Jestem tu nowy i serdecznie wszystkich pozdrawiam. Może moglibyście mi coś doradzić. Jestem na etapie kupna działki. Mam upatrzoną fajną w pięknym miejscu o wielkości ok. 10 a, tylko jest jeden szkopuł - jest mokra. Teraz właśnie stamtąd wróciłem i tak: grunt czarnoziem, albo torff. Pod spodem piasek, a poniżej podobno glina. Z jednej strony właściciel wykopał rów odwadniający, ale mimo wszystko woda miejscami na działce stoi. Jak sądzicie, czy warto w tę działkę inwestować? Ile musiałbym wpakować w odwodnienie, ew. osuszenie, nawiezienie tłucznia i warstwy ziemi? Czy warta skórka za w yprawkę? Może ktoś ma jakieś podobne doświadczenia? Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faffa2 17.05.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Witam, Jestem tu nowy i serdecznie wszystkich pozdrawiam. Może moglibyście mi coś doradzić. Jestem na etapie kupna działki. Mam upatrzoną fajną w pięknym miejscu o wielkości ok. 10 a, tylko jest jeden szkopuł - jest mokra. Teraz właśnie stamtąd wróciłem i tak: grunt czarnoziem, albo torff. Pod spodem piasek, a poniżej podobno glina. Z jednej strony właściciel wykopał rów odwadniający, ale mimo wszystko woda miejscami na działce stoi. Jak sądzicie, czy warto w tę działkę inwestować? Ile musiałbym wpakować w odwodnienie, ew. osuszenie, nawiezienie tłucznia i warstwy ziemi? Czy warta skórka za w yprawkę? Może ktoś ma jakieś podobne doświadczenia? Jeśli jest mokro i woda stoi to na pewno jest i nisko położona. W czasie deszczów zawsze będzie woda, kórą nie będzie się dało odprowadzić. W czasie roztopów po zimie będzie woda, zanim zejdzie też jakiś czas minie. Wiosną i jesienią będą mgły, czyli też wilgoć Według mnie lepiej żeby nagórce wiało niż w dolince było mokro. I jeszcze jedno. Odpowiedz sobie na pytanie co by było gdyby właściciel nie wykopał tego rowu. Gdzie ta woda mogłaby odpłynąć lub nie. Pozdrawiam i życzę trafnych wyborów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wielm 17.05.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 A mnie się wydaje że obecnie to trudno znaleźć działkę która nie byłaby mokra i warto ocenić ją raz jeszcze jak trochę woda opadnie.Inny ważny aspekt to jest to o czym pisała faffa2 czyli czy w razie czego jest gdzie odprowadzać wodę i jak ewentualni przyszli sąsiedzi mogą wpłynąć na ten stan (będą odprowadzać wodę do Ciebie lub Ty do nich? )Nikt Ci nie poda kwot działąń osuszających bo to wszystko sprawa indywidualna, raz wystarczy podnieść teren, raz zrobić drenaż, a innym razem trzeba wiele tych zabiegów równocześnie i nadal jest kicha... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 17.05.2010 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Dziękuję za Wasze info odnośnie tynków.... hmmm... teraz mam mętlik w głowie i nie wiem jakie zrobić w piwnicy a jakie w całym domu... mąż mówi tylko o cementowo-wapiennych... że niby gips nie oddycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 17.05.2010 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Basiu, gips oddycha, jak najbardziej i na dodatek ściany schną błyskawicznie. Jednak muszą być bardzo równo położone, aby można było je zagipsować na siatce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_ryba 18.05.2010 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Witam, Wiem ze temat był na pewno wałkowany z 1000 razy na forum ale potrzebuje w miare aktualne ceny. Ile dawaliście za SSO ? - robocizna ? (jaka powierzchnia domu i czy piwnice byly ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 18.05.2010 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Basiu, gips oddycha, jak najbardziej i na dodatek ściany schną błyskawicznie. Jednak muszą być bardzo równo położone, aby można było je zagipsować na siatce. Było już wiele razy na ten temat. Oddychanie ścian to mit. Gips może ew. odpowiadać za retencję wilgoci, ale to nie ma nic wspólnego z oddychaniem. Powietrze do domu trzeba po prostu doprowadzić oknami lub wentylacją. Jak również gdzieś odprowadzić nadmiar wilgoci, bo też przez ściany nie przejdzie. No chyba, że ktoś będzie miał ściany z wikliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 18.05.2010 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 a ja polecam firmę która buduje u mnie, właściciel to Jan Orzeł 607311572 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wielm 18.05.2010 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Było już wiele razy na ten temat. Oddychanie ścian to mit. Gips może ew. odpowiadać za retencję wilgoci, ale to nie ma nic wspólnego z oddychaniem. Powietrze do domu trzeba po prostu doprowadzić oknami lub wentylacją. Jak również gdzieś odprowadzić nadmiar wilgoci, bo też przez ściany nie przejdzie. No chyba, że ktoś będzie miał ściany z wikliny. To ja tylko potwierdzę że gips nie oddycha, ściana też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 18.05.2010 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 To ja tylko potwierdzę że gips nie oddycha, ściana też Zacznijcie czytać ze zrozumieniem - nie chodzi o mityczne oddychanie czegokolwiek - dyskusja tyczy właściwości fizycznych gipsu - jako materiału - i na ten temat powiedziano już wszystko w tych kilku postach wstecz - gips nie oddycha - gips dzięki swej higroskopijności posiada właściwości gromadzenia / magazynowania / wilgoci z powietrza w pomieszczeniach i w określonych warunkach jej oddawania do pomieszczeń. I jako materiał wykończeniowy ścian i sufitów pomieszczeń bytowych jest bardzo zdrowy gdyż w naturalny sposób reguluje wilgotność pomieszczeń , a właściwa wilgotność to podstawa dobrego i zdrowego mikroklimatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 18.05.2010 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 To ja tylko potwierdzę że gips nie oddycha, ściana też Nie oddycha lamperia z lakieru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 18.05.2010 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Zacznijcie czytać ze zrozumieniem - nie chodzi o mityczne oddychanie czegokolwiek - dyskusja tyczy właściwości fizycznych gipsu - jako materiału - i na ten temat powiedziano już wszystko w tych kilku postach wstecz - gips nie oddycha - gips dzięki swej higroskopijności posiada właściwości gromadzenia / magazynowania / wilgoci z powietrza w pomieszczeniach i w określonych warunkach jej oddawania do pomieszczeń. I jako materiał wykończeniowy ścian i sufitów pomieszczeń bytowych jest bardzo zdrowy gdyż w naturalny sposób reguluje wilgotność pomieszczeń , a właściwa wilgotność to podstawa dobrego i zdrowego mikroklimatu. Krakowskimm targiem.....sufity zrobiłem na gipsowo Pooddychamy jak to będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 18.05.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 jak tam kochani, nie pozalewało was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts