Mig85 18.07.2010 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Witam wszystkich!Jestem na etapie kompletowania dokumentów do pozwolenia na budowę. Zamierzam budować w Gaju pod Krakowem, projekt Ciepły z pracowni Domek Mam dla bardziej doświadczonych budowniczych trzy pytania.1. Czy projekty przyłączy wykonuję na własna rękę czy robi to za mnie np. gazownia czy elektrownia?2. Jak wygląda uzgadnianie projektów przyłączy w ZUDPe?3. Czy adaptacje instalacji wewnętrznych budynku bez zmian może wykonać i zatwierdzić architekt czy musi być to branżysta? Z góry dziękuję,Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilczus 18.07.2010 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Witam , na kiedy są potrzebne te stęple . Ja mam strop zaszalowany jeszcze , jak będzie rozszalowany to dam znać . Mam około 300 stępli w Kocmyrzowie. pozdrawiam Witam , stemple na wtorek - tak wyszło .... majstra mamy błyskawicznego .... za dwa tygodnie to już nie byłoby problemu .... jednak facet jest ekspresowy i już na ten wtorek potrzebne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tymianek 2 18.07.2010 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Witam , Strop nadaje się już do rozszalowania , ale niestety nie ma mnie i na wtorek to napewno nie dam rady przygotować stępli.Budujesz w samym Kocmyrzowie? pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan r 18.07.2010 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 (edytowane) Witam,mam do sprzedania 200szt. stempli dł.2.80,kantówki 150szt. dł.3-5m,pustaki szalunkowe techbud 100szt i deski 32 ale jeszcze nie oczyszczone.Odbiór Bronowice Wielkie. Edytowane 18 Lipca 2010 przez pan r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilczus 18.07.2010 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Witam , Strop nadaje się już do rozszalowania , ale niestety nie ma mnie i na wtorek to napewno nie dam rady przygotować stępli. Budujesz w samym Kocmyrzowie? pozdrawiam . niedaleko w Sulechowie .... tak,że rzut beretem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 19.07.2010 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Możesz udostępnić - tylko z tym udostępnianiem potem to różnie bywa - nawet najlepsze relacje międzysąsiedzkie zabijały kwestie takich rozliczeń ... Wg mnie tylko i wyłącznie dodatkowy sublicznik energii elektrycznej dla sąsiada - wówczas nie będziesz miał problemów z rozliczeniami - ile licznik wskaże - tyle sąsiad płaci . I wg mnie to sąsiad powinien zainwestować w taki licznik - wyjścia ma dwa - stary licznik energii po wzorcowaniu - koszt - kilkadziesiąt złotych np taki : http://allegro.pl/item1124650458_licznik_pradu_energii_3_fazy_wzorcowany_3760.html lub nowszy , nowocześniejszy np taki http://allegro.pl/item1142067955_3_fazowy_licznik_zuzycia_energii_lcd_pradu_nowy.html - za stopięćdziesiąt pln . Jest tego na alledrogo mnóstwo - do wyboru do koloru. Sęk w tym ze on nie chce kupowac takiego 3 fazowego do skrzynki a takiego starego nie mam nawet gdzie i jak podłączyć:/ Na 2 msc prądu do budowy koszt licznika faktycznie 150 zl moze nie miec sensu:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 19.07.2010 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Sęk w tym ze on nie chce kupowac takiego 3 fazowego do skrzynki a takiego starego nie mam nawet gdzie i jak podłączyć:/ Na 2 msc prądu do budowy koszt licznika faktycznie 150 zl moze nie miec sensu:/ Ma sens lub nie, ale to jemu zalezy chyba... Za prad budowlany zaplaci grubo ponad tysiac zl. A licznik po budowie moze odsprzedac. Jelsi bardzo chcesz mu sic na reke to zawsze pozostaje - ryczalt wyliczony 3,14*21 na podstawie wzorstyu zuzycia u Ciebie (baaaardzo zgrubne), albo pozniejsze rozliczenie w postaci wspolnie wypijanych napojow.... PS: Zalowanie 150,- (z czego wieksozsc pozniej odzyska) w skali budowy domu, kiedy bez tego nie ruszy, albo bedzie placil na "pusto" za budowlana skrzynke.... Czasem brak mi slow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 19.07.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Ma sens lub nie, ale to jemu zalezy chyba... Za prad budowlany zaplaci grubo ponad tysiac zl. A licznik po budowie moze odsprzedac. Jelsi bardzo chcesz mu sic na reke to zawsze pozostaje - ryczalt wyliczony 3,14*21 na podstawie wzorstyu zuzycia u Ciebie (baaaardzo zgrubne), albo pozniejsze rozliczenie w postaci wspolnie wypijanych napojow.... PS: Zalowanie 150,- (z czego wieksozsc pozniej odzyska) w skali budowy domu, kiedy bez tego nie ruszy, albo bedzie placil na "pusto" za budowlana skrzynke.... Czasem brak mi slow. takie zycie... chce mu iść na rękę więc pewnie skonczy się na tym że ktoś zyska ktoś straci Prawda jest taka ze na prąd będą: betoniarka czajnik i wyciąg (dźwig) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 19.07.2010 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 takie zycie... chce mu iść na rękę więc pewnie skonczy się na tym że ktoś zyska ktoś straci Prawda jest taka ze na prąd będą: betoniarka czajnik i wyciąg (dźwig) ..i wiertarki, pily, gumowki, oswietlenie (halogeny 500+ W), moze pompy, itp, itd... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 19.07.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 ..i wiertarki, pily, gumowki, oswietlenie (halogeny 500+ W), moze pompy, itp, itd... Pozdrawiam ekipa ktora buduje budowala rowniez u mnie wiertarki faktycznie ale dopiero przy wieźbie halogenów nie uzywali no nic zobaczymy zgubna jest na pewno wyciaganie sredniej bo kazdy msc do siebie nie podobny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaMa1719505844 19.07.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Sęk w tym ze on nie chce kupowac takiego 3 fazowego do skrzynki a takiego starego nie mam nawet gdzie i jak podłączyć:/ Na 2 msc prądu do budowy koszt licznika faktycznie 150 zl moze nie miec sensu:/ Zawsze możesz założyć jakąś stałą kwotę za miesiąc używania bazując na doświadczeniach innych - jak się tym interesowałam niedawno to większość pisała, że 50 pln/miesiąc to max. Ale ja też jestem zdania, że najlepiej licznik zamontować, albo przynajmniej spisać ustalenia dotyczące kwot i rozliczeń - nasz sąsiad, który wyglądał na takiego, co do rany można przyłożyć i zachowywał się prawie jak rodzina wykazując dużą życzliwość, jak przyszło do rozliczeń zapomniał o ustaleniach i posługując się argumentem, że "wszyscy tak robią" zażądał 3 tys....( .Oczywiście w międzyczasie przestało mu się też podobać użyczanie prądu i i tak robiliśmy budowlany, więc pieniądze wydane) Szkoda gadać.... K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 19.07.2010 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 On mi zaproponowal 100 zl/msc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 19.07.2010 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Śmieszna sprawa - na budowę wyda pewnei około 500.000 a prąd chce miec za 100zł/msc. Nie tędy droga do oszczędzania.Ja będąc na miejscu sasiada - posłuchał bym Twojej oferty plus z jakąś butelką wpadł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 19.07.2010 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Przy SSO to pewnie 100 pln na miesiąc nie wyciągnie.Ale prawda jest taka,że powinien przystać na wszystkie Twoje(zwłaszcza ,że rozsądne) ustalenia.Ja sam z własnej inicjatywy kupiłem licznik.KOsztował mnie 300 pln,taki elektroniczny.Albo go odsrzedam razem ze skrzynką,albo założę do docelowej skrzynki w domu jako podlicznik.U mnie SSO to było 50 KWh, Instalacje następnych 40 KWh.Zobaczymy ile pociągną tynki maszynowe.Dzisiaj zaczynają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_ryba 19.07.2010 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Witam wszystkich! Jestem na etapie kompletowania dokumentów do pozwolenia na budowę. Zamierzam budować w Gaju pod Krakowem, projekt Ciepły z pracowni Domek Mam dla bardziej doświadczonych budowniczych trzy pytania. 1. Czy projekty przyłączy wykonuję na własna rękę czy robi to za mnie np. gazownia czy elektrownia? 2. Jak wygląda uzgadnianie projektów przyłączy w ZUDPe? 3. Czy adaptacje instalacji wewnętrznych budynku bez zmian może wykonać i zatwierdzić architekt czy musi być to branżysta? Z góry dziękuję, Pozdrawiam 1. U mnie projekt przyłącza gazowego zlece w gazowni (musze miec pozwolenie na budowe) (tzn zrobi mi to pracownik gazowni. Wiec problem bede mial z głowy) 2. Prądu nie robiłem. (bo mam na działce) 3. Wode i kanalizacje zleciłem poleconej osobie od wod-kan i to jej problem aby dostac projekt uzgodniony tam gdzie trzeba 4. Co do instalacji wewnętrznych u mnie robili to branżyści. Wątpie aby architekt miał takie uprawnienia pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 19.07.2010 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 (edytowane) On mi zaproponowal 100 zl/msc ..i wiertarki, pily, gumowki, oswietlenie (halogeny 500+ W), moze pompy, itp, itd... Pozdrawiam Łukasz - do tego dodaj jeszcze : grill elektryczny , jak zrobi się zimno to farelki lub grzejniki olejowe , na sto procent oświetlenie , elektronarzędzia etc ,,, Nie łudź się - ile już było postów na naszym forum traktujących o tysięcznych rachunkach co miesiąc ... - potem ludzie byli zaskoczeni - skąd tak wielkie rachunki ... Skoro Twój sąsiad wzbrania się na wydanie kilkadziesiąt złotych lub stówy z hakiem - na licznik - i poprzez to jasne z Tobą rozliczenie - jest po prostu dziwny lub szuka okazji żeby Cię wykolegować - delikatnie rzecz ujmując i nie nazywając jej po imieniu ... Edytowane 19 Lipca 2010 przez pablitoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 20.07.2010 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Łukasz - do tego dodaj jeszcze : grill elektryczny , jak zrobi się zimno to farelki lub grzejniki olejowe , na sto procent oświetlenie , elektronarzędzia etc ,,, Nie łudź się - ile już było postów na naszym forum traktujących o tysięcznych rachunkach co miesiąc ... - potem ludzie byli zaskoczeni - skąd tak wielkie rachunki ... Skoro Twój sąsiad wzbrania się na wydanie kilkadziesiąt złotych lub stówy z hakiem - na licznik - i poprzez to jasne z Tobą rozliczenie - jest po prostu dziwny lub szuka okazji żeby Cię wykolegować - delikatnie rzecz ujmując i nie nazywając jej po imieniu ... On w tym roku tylko robi SSO - a licze na to ze do wiosny przyszlego roku będize miał swój prąd U mnie podlaczyli prąd do domu gdy mialem tylko instalację zrobioną nawet bez tynków:) Nic zobacze jeden miesiąc wiem ile place msc a o i le wzrosną rachunki dziekiw szystkim za sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_ryba 20.07.2010 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Czy ktoś z was wie gdzie w Krakowie można pożyczyć szalunki (do montażu ręcznego) ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 20.07.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Czy ktoś z was wie gdzie w Krakowie można pożyczyć szalunki (do montażu ręcznego) ? pozdrawiam np, Konary - Janina Paś http://www.zumi.pl/1429273,PPHU_Janina_Pas,Mogilany,firma.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilczus 20.07.2010 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Witam , Strop nadaje się już do rozszalowania , ale niestety nie ma mnie i na wtorek to napewno nie dam rady przygotować stępli. Budujesz w samym Kocmyrzowie? pozdrawiam . kiedy można stemple odebrać ? odezwij się na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts