Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

czy ktos z szanownych forumowiczów móglby polecić kogoś, kto zajmuje sie robieniem mebli na zamówienie? Chodzi mi o meble do salonu, nowoczesne, o charakterze designerskim. Przede wszystkim zalezy mi na jakosci wykonania. Oczywiscie najlepiej byloby, gdyby to byl ktos z Krakowa/okolic Krakowa. Z góry dziekuje za pomoc.

pozdrawiam

http://www.molinscy.krakow.pl - ja mam od nich drzwi zewnętrzne, ale robią też meble - możesz tam zapytać

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie ściana fundamentowa murowana a raczej układana byla z pustaka szlunkowego , ekipa poukładała odpowiednio pustaki, powkładno dodatkowe pręty stalowe , przyjechała grucha i zalała pustaki.

Wujor, a jak wyszły Ci koszty 1m2 ściany z pustaka szalunkowego. Według moich wyliczeń bloczki + beton to jest niecałe 100 zł/m2. Do tego dochodzi jeszcze stal, ale nie wiem ile może tam jej wejść. To też zależy czy zbroisz tylko w pionie czy też poziomo.

Poza tym ciekaw jestem jak przebiegały prace przy zalewaniu. Jak długo to trwało? No i czy ogólnie jesteś zadowolony z tej technologii?

Pan Kazimierz Madaej - zdecydowanie nie polecam

Próba ustalenia wyliczeń Pana Krzysztofa - 40 zł/m2 płytek - jest OK tylko do kwoty za całość nie pasuje gdy próbujemy się dowiedzieć dlaczego kwota jest o 600zł wyższa Pan Krzysztof wspomina o gebericie - mówimy OK - ile za to 350 zł no to my że zostaje jeszcze 250zł i za co to ?

Wtedy Pan Krzysztof mówi że nie ma ochoty wogóle więcej rozmawiać i nie przyjedzie do pracy bo ma co robić

a my chcieliśmy się dowiedzieć jak Pan Krzysztof wylicza daną pracę jak widać nieznane są algorytmy nawet jemu

Wujor, a jak wyszły Ci koszty 1m2 ściany z pustaka szalunkowego. Według moich wyliczeń bloczki + beton to jest niecałe 100 zł/m2. Do tego dochodzi jeszcze stal, ale nie wiem ile może tam jej wejść. To też zależy czy zbroisz tylko w pionie czy też poziomo.

Poza tym ciekaw jestem jak przebiegały prace przy zalewaniu. Jak długo to trwało? No i czy ogólnie jesteś zadowolony z tej technologii?

Sorry, ale takich wyliczeń to ja nie prowadze bo bym chyba musiał całe życie na tej budowie spędzac i kalkulowac,kalkulowac,kalkulowac. Powiem Ci z perspektywy czasu że na budowe trzeba miec z 400.000 minimum aby to jakoś wyglądało. Ja jeszcze działke kupowałem...

A prace wyglądaly bardzo sprawnie, pustaki ułożyli w pare godzin , potem grucha wpadła , zalała pustaki, dodatkowe stalowe zbrojenie poukładali a na drugi,trzeci dzień dalej do roboty. Zadowolony? - narazie dom stoi , zobaczymy za 20 lat.... Ale generalnie tzw. stan "0" wyglądał b. solidnie.

Sorry, że męczę jeden temat, ale wczoraj spotkałem się znów z innym majstrem i opowiadał jak oni robią piwnice. Ściany zewnętrzne murują z maxa (chyba 18 cm szerokie). Potem robią z zewnętrznej strony szalunki na ok. 14 cm, przygotowują zbrojenie i całość zalewają betonem. Podobno wybudowali w ten sposób już kilka piwnic. W przyszłym tygodniu pojadę zobaczyć jedną z nich. Z teoretycznego punktu widzenia pomysł wydaje się ciekawy - z zewnątrz jest warstwa betonu, która dodatkowo zabezpieczona dobrze chroni przed wodą. W środku cegła, która daje lepszą izolację termiczną niż beton. Co o tym myślicie?

Sorry, ale takich wyliczeń to ja nie prowadze bo bym chyba musiał całe życie na tej budowie spędzac i kalkulowac,kalkulowac,kalkulowac. Powiem Ci z perspektywy czasu że na budowe trzeba miec z 400.000 minimum aby to jakoś wyglądało. Ja jeszcze działke kupowałem...

A prace wyglądaly bardzo sprawnie, pustaki ułożyli w pare godzin , potem grucha wpadła , zalała pustaki, dodatkowe stalowe zbrojenie poukładali a na drugi,trzeci dzień dalej do roboty. Zadowolony? - narazie dom stoi , zobaczymy za 20 lat.... Ale generalnie tzw. stan "0" wyglądał b. solidnie.

Wielkie dzięki za informacje! :)

Co do kalkulacji, to myślę, że to jednak ważna sprawa. Pewnie są osoby, które budują dom i nie patrzą za bardzo na koszty. Ale większość z nas raczej liczy każdą złotówkę. Ja sobie na początku zrobiłem arkusz w excelu, gdzie mam wyliczone wszystkie powierzchnie i objętości. Teraz wrzucam ceny jednostkowe poszczególnych towarów i porównuję np. koszt wykonania ścian piwnicy z keramzytu (ok. 23 tys.) z pustakiem szalunkowym (ok. 20 tys.) czy ścianą monolityczną (nie wiem ile desek pójdzie, więc nie mam ostatecznej kwoty). Niestety nie zarabiam na godzinę tyle, ile oszczędzam dzięki tej samej godzinie wykorzystanej na kalkulacje. ;)

Częściowo to jest możliwe, sam tak mam. W Michałowicach często spotykane przez ukształtowanie terenu. Z przodu piwnica w gruncie i wraz ze spadkiem wyłania się z tyłu jako prawie parter. Dzięki temu masz w częsci piwnicy normalne okna. A garaż mam w piwnicy z wjazdem z boku dzięki temu na parterze największym pomieszczeniem jest salon a nie garaż :)

ja też mam taki układ. dom na wzgórzu, duża różnica wysokości między końcami domu... i tak się to skończyło. z jednej strony piwnica z garażem z wjazdem z drogi, z drugiej strony właściwy parter. I też mam salon jako największe pomieszczenie na parterze, chociaż mogę powiedzieć, że mam dwa partery ;) . No bo niby jak inaczej wybudować dom w takim miejscu? ;)

Niedawno natrafiłem na to forum i jestem mile zaskoczony! Przyszłej wiosny planuję budowe domku jednorodzinnego z poddaszem. Dom ma stanąć w okolicach Słomnik. Szukam jakiejś taniej ekipy budowlanej z okolic. Nie zależy mi na żadnej fakturze. Szukam rąk do pracy. z chęcią sam pomogę, żeby sprawniej i szybciej poszło. Materiały kupuje sam. Jeśli znacie jakiś fachowców, dajcie namiary. Z góry dzięki.

P.S. Mam do sprzedania działkę rolno-budowlaną w Przemęczanach ( powiat proszowicki)1,5 hektara.

Działka uzbrojona z numerem domu. Tanio!!!

Edytowane przez Brzoza81

Dzięki za wyjaśnienie pablitoo. Trudno, żeby było inaczej skoro byłem wtedy na etapie wymiany gruntu... :) Ale na szczęście w końcu przeszedłem do następnego etapu i póki co pytań zadawać nie zamierzam, bo mi znowu napiszesz Ty lub ktoś inny, że nie jesteście z okolic Kryspinowa... :)

Przy okazji pozdrawiam wszystkich budujących, dopiero jak sami zaczęliśmy to możemy mieć pojęcie... Wszystkiego trzeba pilnować, nawet ekipy, bo jak nie to koszty rosną, nawet sobie nie wyobrażałem, że bez przypilnowania doświadczona ekipa (bądź co bądź kilkadziesiąt domów mają na koncie) potrafi spie... najprostsze wydawałoby się sprawy...

Dzięki za wyjaśnienie pablitoo. Trudno, żeby było inaczej skoro byłem wtedy na etapie wymiany gruntu... :) Ale na szczęście w końcu przeszedłem do następnego etapu i póki co pytań zadawać nie zamierzam, bo mi znowu napiszesz Ty lub ktoś inny, że nie jesteście z okolic Kryspinowa... :)

(...)

Nie obrażaj się czasem - czasami jest tak że na odpowiedź bądź rady czy doświadczenia innych trzeba poczekać dłużej - nie zawsze o razu otrzymasz interesującą Cię odpowiedź . Nie denerwuj się i nie frustruj że nikt Ci nie odpowiada - i przede wszystkim nie dyskredytuj naszej grupy - na pewno jeszcze nie raz Ci ona pomoże jak i Ty pomożesz jej :D

A skoro sam doszedłeś do rozwiązania Twojego problemu - to tylko się cieszyć i pozazdrościć - możesz teraz Ty spokojnie dzielić się doświadczeniem i wiedzą z innymi :D

Ps.

Nie jestem z okolic Kryspinowa - ale znowu nie tak daleko mieszkam :D

Edytowane przez pablitoo

. Nie zależy mi na żadnej fakturze. Szukam rąk do pracy. z chęcią sam pomogę, żeby sprawniej i szybciej poszło.

Pamiętaj, żeby nikogo nie zatrudniać "na czarno"! Pomijając już kwestie etyczno-moralne ;) gdyby komukolwiek z pracujących przydarzyl się na Twojej budowie wypadek, to będziesz mieć bardzo duże nieprzyjemności!