joanka77 26.04.2005 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Mam pytanie do Was zatem - przy założeniu, ze projekt będzie oszczędny (bo planujemy zrobić indywidualny), a dom będzie mieć max. 170 m, to ile wstępnie muszę liczyć na stan surowy z dachem bez piwnicy? Wiem, że później ten projekt musze najlepiej zanieść do kosztorysanta, żeby mieć blade pojęcie i nie wtopic. Ale zanim, to może coś poradzicie? Pozdrawiam Wg mnie minimum 100 tys zł. na bardzo prosty projekt z tanią robocizną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 27.04.2005 03:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Nie za mało? o połowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 27.04.2005 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Miałam na myśli stan surowy otwarty ... nie wiem który Sylwka miała na myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 27.04.2005 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Witajcie. Pyszna kawka Sylwka, jak dasz komuś do zrobienia projekt to popros o wstepny kosztorys wykonawczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SYLWKA 27.04.2005 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 No wreszcie towarzycho drgnęło dom ma być parter z poddaszem i garazem bez piwnicy, zatem: fundamenty, ściany, stropy, dach... coś pominęłam? Tzn mam plan zakryć dachem na zimę, zabić dechami i czekać na kolejną wiosnę. Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 27.04.2005 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 zależy od materiału i ekipy, pomyłka w szacunku moze dochodzic do 50% . Czyli od 100tyś do 150tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SYLWKA 27.04.2005 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 no fajnie, to przynajmniej wiem jaki margines bezpieczeństwa muszę brac pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 27.04.2005 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Ja bym to jeszcze pomnożyła przez dwa dla bezpieczeństwa Witajcie! Piękne mam słońce za oknem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 27.04.2005 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Witam. Rzeczywiście istnieje jakaś reguła praktyczna mówiąca, że czas potrzebny na zakończenie jakiegoś projektu jest zwykle 1.5 raza dłuższy niż to co nam się wydaje. Być może podobna zasada pracuje i dla finansów. My już wydaliśmy na nasz dom ciut więcej niż się spodziewaliśmy, a jeszcze w nim nie mieszkamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 27.04.2005 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 otóż to u mnie podobnnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 27.04.2005 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 ciekawe, ile to jest to "ciut" My wydalismy o wiele więcej niż ciut. jestem pełna podziwu dla tych, co mieszczą się w założeniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SYLWKA 27.04.2005 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 O rany, to 400 tys starczy na dom 170 m standard? Więcej nie naprodukuję, choćbym się wściekła! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 27.04.2005 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 wystarczy, ale bez wodotrysków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SYLWKA 27.04.2005 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 no dobra, to jak już jesteście dzisiaj tacy rozmowni, to powiedzcie, co mam czynić, gdy mam już gotowy projekt w dłoni. Aha, co to znaczy projekt indywidualny i gotowy? Z rozmowy z architektem wynikało, że pomniejsze projekty przyłączy będą gotowe w cenie, więc zapewne dostanę komplet projektów do złożenia do wniosku o pozwolenie.Tak mam to rozumieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 27.04.2005 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 jak miałam gotowy projekt w dłoni....to go pokserowałam i podrzuciłam kilku sprawdzonym ekipom z oczekiwaniem wyceny...za robociznę!Ale były rozbieżności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 27.04.2005 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Ja robiem to samo co Aga. Rozbieżności byly bardzo duze. W koncu wybralismy ekipę która wycenila się trochę poniżej środka stawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SYLWKA 27.04.2005 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 o widzicie, to cenna wskazówka. Czyli taki projekt przygotowany do złożenia (to juz architekta będę męczyć o to, jak ma ten końcowy efekt papierowy wyglądać) --> składam w Wieliczce i czekam. Dostaje pozwolenie na budowę, podpisują mi dziennik budowy. I: 1) skąd będe mieć wodę i prąd na budowę? Może już rok wczesniej sobie to podciągnąć? 2) chyba musze mieć jakiś nadzór budowalny? Skąd to? Kto to? Kiedy? Po co to? 3) puszczają lody i zakładam, że mam już wybrana ekipę budowlaną i się zaczyna. Czy tak? Cos pominęłam istotnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 27.04.2005 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 1) wodę i prąd ma użyczaną grzecznosciowo od sąsiada, moja się przyłącza w tarkcie budowy, żeby nie płacić za przyłącz tymczasowy-prąd!2) nadzór budowlany koniecznie jak się nie znasz na rzeczy i żeby miał kto prowadzić dzienik, mnie się udało trafic na super kierownika, nie za drogi i bardzo sumienny, mysli razem z ekipą nad budowa a nie przychodzi i odbiera!3)jeszcze wybór hurtowni i materiałów wstepny kosztyry bys wiedziała czy stać Cię na cały dom....i mozna zaczynać...a życie sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 27.04.2005 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Gekonku, pochwal się tym kierownikiem tu na forum i pokaż mu posta Może będzie jeszcze tańszy? A poważnie: zbieram wszelkie informacje na temat ekip, kierowników, hurtowni itp., aby mieć wszystko gotowe, gdy przyjdzie TEN CZAS... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 27.04.2005 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Jeszcze potrzebna jakaś kanciapa, by się ta ekipa mogla urządzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts