Aida77 14.06.2006 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Sprawdzałam w tym roku w maju.... Ale to nei w gminie tylko tak mówili posrednicy Widac kurcze nei wiedzą... Hmm Akle zeby byc az tak niedoinformowanym? Aida; telefon do Urzędu Gminy w Świątnikach: 012 270 40 30, proś z geodezją lub architekturą. Dzwoń do 15. I upewnij się sama, bo to najlepsza metoda! Pozdrowienia. Dzieki, poznajdywalam strony różnych gmin i podzwonbie do nich;) Ale faktycnzie dzisiaj juz za pozno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 14.06.2006 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Mam zrobiona panoramke tylko nie wiem jak wsadzic zdjecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 14.06.2006 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Mam zrobiona panoramke tylko nie wiem jak wsadzic zdjecie pojedyńczo http://www.imageshack.us/ a może album http://www.photosite.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 14.06.2006 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 ok zobacze czy zadziala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 14.06.2006 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 http://img155.imageshack.us/my.php?image=panorama4by.jpgdziala a ten plot to obrot o 180stopni tzn to ten sam z lewej co z prawej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 14.06.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Artur no super okolice:) Kurcze..chyba si etu zadomowiłam:P Wciągło mnie a musze sie skonczyc pakowac;) Do zobaczenia po weekendzie , miłego wypoczynku jak mnie brat dopusci do kompa to moze sie zjawie w trakcie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 14.06.2006 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Ja jeszcze w pracy ale tez sie weekenduje do niedzieli papa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 14.06.2006 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 ale super piękne miejsce wybrałeś na swój dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 14.06.2006 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Dzialki szukalem prawie rok i musiala byc koniecznie na poludniowym stoku i oslonieta od wiatru i oczywiscie musiala miec to cos.Zamierzam wybudowac dom pasywny - czyli taki ktorego utrzymanie kosztuje grosze w zimie wiec dzialka tez musi byc odpowiednia w miedzyczasie prawie rok walczylem z projektem domu teraz czekam na pozwolonie tydzien moze 2 no moze 4 bo juz mnie nic nie zdziwi i chce zaczac..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 14.06.2006 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 czyli pora zacząć pisac dziennik jaki projekt wybrałeś, no i jak zamierzasz zrobić, aby dom był pasywny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 14.06.2006 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Projekt powstal prawie indywidualnie tzn przerobiona gotowa konstrukcja biura ktore projektuje takie domy a mnie wiecej o to chodzi: sciany silka 24+30cm izolacjistrop nad piwnica 15cm styrodurstrop nad poddaszem 40 cm ociepleniarekuperator u mnie najprawdopodobniej BARTOSZ + GWCokna U0,6 + cieple ramki - nie wszystkie otwieraneogrod zimowy od poludnia jako strefa buforowaPo wszystkich wyliczeniach wyszlo z obliczen zapotrzebowanie na cieplo 10,5 kWh/(m2a) czyli na caly sezon przy 200m2 okolo 2000kW A kubatura budynku to 538m3 Oczywiscie podpiwniczony - tam bedzie moja prywatna pracownia i sam nie wiem jeszcze co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 14.06.2006 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 no, no a do grzania m.in. wody co bedziesz uzywał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 14.06.2006 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 No i tu zaczyna sie .... metlik - powiedzmy finansowo-zdroworozsadkowy Na 100% w piwnicy bedzie wielki zbiornik buforowy 1000l z wmontowana grzłka elektryczna na wszeli wypadek (II taryfa pradu) zintegrowany z CO (podłogowe niskotemperaturowe) iCWU, do niego podłączony kominek z płaszczem wodnym i kolektory sloneczne, piec ... hm .... na wszystko w piwnicy (gazu nie bedzie- za drogo) i moze pompa ciepla jak znajde szalonego taniego i dobrego wykonawce hehe... ale chyba znalazlem zobaczymy. Ogrzewanie i ciepla woda to wielki problem decyzyjny ........ .....jak nagrzeje 1000l wody to mam ja na kilka dni a przy mojej konstrukcji domu no CO bedzie malo ciepelka zuzywane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 14.06.2006 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 ciepła woda w zbiorniku równiez wychładza się. obliczałes koszt takiego CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 14.06.2006 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 a mnie wogole ciekawia dodatkowe koszty tego że to bedzie dom pasywny no i jaki mniej wiecej jest miesięczny zysk na tym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 14.06.2006 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 zysk liczysz na lata. do tego dochodzi wygoda. ale koszt jednorazowy spory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 14.06.2006 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Zysk jest taki, ze teoretycznie przy lekkiej zimie wogole nie trzba ogrzewac domu wiem brzmi jak abstrakcja ale tak jest koszt ogrzania pradem rocznie moze wyjsc na poziomie 800pln i to w normalnej taryfie a opalajac np drewnem to moze to byc 200-300pln W domu sa perfekcyjne warunki bytowe w zimie cieplo w lecie chlodno zawsze czyste powietrze jego wilgotnosc itp... po prostu zdrowy dom najlepiej proponuje wpisac w googlach dompasywny albo domypasywne i poczytac ja mam troszke materialow na ten temat moge podeslac Inwestycja jest troszke drozsza ale o jakies 10-30% Wentylacja jest mechaniczna z odzyskiem ciepla ale to w cale nie jest drozsze bo nie budujemy kanalow wentylacyjnych kominow itp.... a odzyskujemy 85-92% ciepla traconego z grawitacyjna wentylacja.... duzo tego jest ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 14.06.2006 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Tylko 10-30'5 droższa? To dlczego wszyscy tak nie budują Brzmi jak bajaka:) chcoiaz dla nas nawet tyle proent to i tak za duzo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 14.06.2006 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Majka takie co moze byc tansze od normalnego jak patrysz na calosc inwestycji np przewodow w podlodze jest duzo mniej a i tak jest to jeden z najlepszych systemow co wiec i tak bym go robil a zbiornik i tak jes potrzebny jak chcesz miec kominek z plaszczem wodnym albo solary na dachu (znajomi zamontowali i od kwietnia do pazdziernika nie grzeja wody - sama sie grzeje przy kilkuosobowej rodzinie zwrot to pare lat a potem za darmo) Zawsze chcialem takie cos wybudowac i teraz okazalo sie, ze w Polsce tez sie da energia idzie w gore gaz drozeje, olej opalowy, prad,,.... A moje koszty beda malutkie i zero stresow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 14.06.2006 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 ... Nie buduja bo nie wiedza ze mozna.... a kazdy majster na cos nowego mowi ...Panie a po co ? kiedys nie ocieplalo sie budynkow . Mieszkam w kamienicy w ktorej mury maja 50cm i gazuje z sieci jak oszalaly w zimie a znajomi za male domki placa tyle samo co ja..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts