Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sprawdzałam w tym roku w maju.... Ale to nei w gminie tylko tak mówili posrednicy :evil: Widac kurcze nei wiedzą... Hmm Akle zeby byc az tak niedoinformowanym? :roll:

Aida;

telefon do Urzędu Gminy w Świątnikach: 012 270 40 30, proś z geodezją lub architekturą. Dzwoń do 15. I upewnij się sama, bo to najlepsza metoda!

Pozdrowienia.

Dzieki, poznajdywalam strony różnych gmin i podzwonbie do nich;) Ale faktycnzie dzisiaj juz za pozno

8)

• Odpowiedzi 28,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3617

• Agacka1719499039

2812

• pitbull

2365

• zbyszekP

1630

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzialki szukalem prawie rok i musiala byc koniecznie na poludniowym stoku i oslonieta od wiatru i oczywiscie musiala miec to cos.

Zamierzam wybudowac dom pasywny - czyli taki ktorego utrzymanie kosztuje grosze w zimie wiec dzialka tez musi byc odpowiednia w miedzyczasie prawie rok walczylem z projektem domu teraz czekam na pozwolonie tydzien moze 2 no moze 4 bo juz mnie nic nie zdziwi i chce zaczac.....

Projekt powstal prawie indywidualnie tzn przerobiona gotowa konstrukcja biura ktore projektuje takie domy a mnie wiecej o to chodzi:

sciany silka 24+30cm izolacji

strop nad piwnica 15cm styrodur

strop nad poddaszem 40 cm ocieplenia

rekuperator u mnie najprawdopodobniej BARTOSZ + GWC

okna U0,6 + cieple ramki - nie wszystkie otwierane

ogrod zimowy od poludnia jako strefa buforowa

Po wszystkich wyliczeniach wyszlo z obliczen zapotrzebowanie na cieplo 10,5 kWh/(m2a) czyli na caly sezon przy 200m2 okolo 2000kW

A kubatura budynku to 538m3

Oczywiscie podpiwniczony - tam bedzie moja prywatna pracownia i sam nie wiem jeszcze co

No i tu zaczyna sie .... metlik - powiedzmy finansowo-zdroworozsadkowy :lol:

Na 100% w piwnicy bedzie wielki zbiornik buforowy 1000l z wmontowana grzłka elektryczna na wszeli wypadek (II taryfa pradu) zintegrowany z CO (podłogowe niskotemperaturowe) iCWU, do niego podłączony kominek z płaszczem wodnym i kolektory sloneczne, piec ... hm .... na wszystko w piwnicy (gazu nie bedzie- za drogo) i moze pompa ciepla jak znajde szalonego taniego i dobrego wykonawce hehe... ale chyba znalazlem zobaczymy.

Ogrzewanie i ciepla woda to wielki problem decyzyjny ........

.....jak nagrzeje 1000l wody to mam ja na kilka dni a przy mojej konstrukcji domu no CO bedzie malo ciepelka zuzywane

:)

Zysk jest taki, ze teoretycznie przy lekkiej zimie wogole nie trzba ogrzewac domu :lol: wiem brzmi jak abstrakcja ale tak jest :o koszt ogrzania pradem rocznie moze wyjsc na poziomie 800pln i to w normalnej taryfie a opalajac np drewnem to moze to byc 200-300pln

W domu sa perfekcyjne warunki bytowe w zimie cieplo w lecie chlodno zawsze czyste powietrze jego wilgotnosc itp... po prostu zdrowy dom najlepiej proponuje wpisac w googlach dompasywny albo domypasywne i poczytac ja mam troszke materialow na ten temat moge podeslac

Inwestycja jest troszke drozsza ale o jakies 10-30%

Wentylacja jest mechaniczna z odzyskiem ciepla ale to w cale nie jest drozsze bo nie budujemy kanalow wentylacyjnych kominow itp.... a odzyskujemy 85-92% ciepla traconego z grawitacyjna wentylacja....

duzo tego jest ......

Majka takie co moze byc tansze od normalnego jak patrysz na calosc inwestycji np przewodow w podlodze jest duzo mniej a i tak jest to jeden z najlepszych systemow co wiec i tak bym go robil a zbiornik i tak jes potrzebny jak chcesz miec kominek z plaszczem wodnym albo solary na dachu (znajomi zamontowali i od kwietnia do pazdziernika nie grzeja wody - sama sie grzeje przy kilkuosobowej rodzinie zwrot to pare lat a potem za darmo)

Zawsze chcialem takie cos wybudowac i teraz okazalo sie, ze w Polsce tez sie da energia idzie w gore gaz drozeje, olej opalowy, prad,,....

A moje koszty beda malutkie i zero stresow

8)