Sloneczko 27.06.2006 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 No to witajcie w klubie Nasz projekt ma być gotowy pod koniec lipca i dopiero wtedy się zacznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SYLWKA 27.06.2006 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 szukam wykonawcy i kierownika budowy, pieniazki na fundamenty sie znajda, pozniej kredyt. Szkoda, że tylko czasu mało... no cóż ktoś musi zarabiać na ten dom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SYLWKA 27.06.2006 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 juz wiem kierbud to KIEROWNIK BUDOWY. Sama to wymysliłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 27.06.2006 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 juz wiem kierbud to KIEROWNIK BUDOWY. Sama to wymysliłam troszkę budowlanej grypsery tak nawiasem, mozecie polecic jakiegoś? poszukuje aktualnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SYLWKA 27.06.2006 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 http://foto.onet.pl/mojalbum/zdjecie.html?no=0&id=51157&zid=611875&r=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SYLWKA 27.06.2006 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 sorry za to powyzej, chciałam wkleic swoj projekcik ale musze sie jeszcze wiele nauczyc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rencia 27.06.2006 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Wejdź sobie na forum Dziennik budowy i załóż swój. Tam też są info na temat wklejania zdjęć ITP...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 27.06.2006 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Moj projektant wykonał swoją działkę, teraz wykonawca ma to wykonać. Dla mnie to proste, ale może się mylę? Może wykonawca jest od myślenia (jak sama nazwa wskazuje?). Może chcą dla mnie dobrze, bo nie chcą mi fundować wysokich kosztów fundamentów? Jak mam to rozumieć? Poradźcie. Fundamenty są podstawą budynku. Jeżeli badania geologiczne wskazują na słaby grunt, to lepiej z tym nie ekperymentować. W końcu to Tobie będą np. pękały regipsy na poddaszu, bo dom "będzie pracował" Pamiętaj również i o tym, że takie odstępstwa od projektu powodują, że nie dostaniesz wypłaty ubezpieczenia, gdyby coś się zdarzyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SYLWKA 27.06.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 zbyszekP- dzieki, mnie moj chłopski (lub kobiecy) rozum tez tak podpowiada.rencia- jestem na etapie nauki wklejania zdjec i nie moge nigdzie znalezc łopatologii na ten temat - jakby kto sie natknal, podajcie linka, dzieki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rencia 27.06.2006 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=67202&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight= I jeszcze pomoc masz w FAQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SYLWKA 27.06.2006 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 rencia - ale to jest link do wklejania linków do podpisu, bede dalej szukac - dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 27.06.2006 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 czy moze ktos potwierdzic ze badania gruntu nie sa konieczne? gleba na dzialce gdzie zamierzam budowac jest gliniasta wiec raczej nie bedzie potrzeby powiekszania fundamentow czy zbrojenia lawy fundamentowej? no i jaki jest orientacyjny koszt za takie badania w okolicach krakowa plusz czy macie jakies namiary na takowych geologow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 27.06.2006 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Ja robilem bo mam skarpe i dzieki temu wiem, ze dom bedzie ok - fundamenty po przeprojektowaniu do warunkow lokalnych-glebowych zmienily sie o 100% po prostu sa inne. Podobno teraz jest to obowiazek. Dom kosztuje kilkaset tys pln a badania 1500-2000 - ja sie nizastanawialem. Mialem 6 odwiertow: 4- po 5 metrow 2-po 3 metry. Za wszystko razem z dokumentacja geotechniczna zaplacilem 1400pln. Czy moze mi ktos powiedziec czy 34tys za robocizne stanu surowego z dachem i obrobkami blacharskimi, rynnami, pokryciem dachu,.. itp.. to duzo czy malo? 109m2 parter, 90m2 poddasze uzytkowe, piwnica pod caloscia 109m. Pozdrawiam Wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 27.06.2006 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 czy moze ktos potwierdzic ze badania gruntu nie sa konieczne? gleba na dzialce gdzie zamierzam budowac jest gliniasta wiec raczej nie bedzie potrzeby powiekszania fundamentow czy zbrojenia lawy fundamentowej? U mnie też na wierzchu jest glina, a pod spodem układ warstwowy słabonośny. W rezultacie, tak jak w przypadku artura11, fundamenty zostały odpowiednio zmienione, czytaj wzmocnione i powiększone. Mnie robiono 3 otwory i kosztowało to około 600 zł. Ale była to część "pakietu" ofiarowanego przez firmę, która w moim imieniu występowała o pozwolenie na budowę. No i było to 4 lata temu. Przynajmniej zapytaj sąsiadów na jakiej głębokości jest woda gruntowa oraz co widzą jak wykopią głęboki dół. Czy moze mi ktos powiedziec czy 34tys za robocizne stanu surowego z dachem i obrobkami blacharskimi, rynnami, pokryciem dachu,.. itp.. to duzo czy malo? 109m2 parter, 90m2 poddasze uzytkowe, piwnica pod caloscia 109m. To zależy od technologii wykonania, rodzaju pokrycia dachowego, wielkości tegoż dachu, itd. Obawiam się, że nie ma prostej odpowiedzi na Twoje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rencia 28.06.2006 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Czy moze mi ktos powiedziec czy 34tys za robocizne stanu surowego z dachem i obrobkami blacharskimi, rynnami, pokryciem dachu,.. itp.. to duzo czy malo? 109m2 parter, 90m2 poddasze uzytkowe, piwnica pod caloscia 109m. Pozdrawiam Wszystkich Nie jestem doświadczonym budowlańcem ale wydaje mi się że ta cena jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SYLWKA 28.06.2006 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Witam,jesli ktos ma ochote, to zapraszam do naszego Dziennika. Chetnie przeczytam Wasze komentarze, uwagi (i te dobre i złe)Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 28.06.2006 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Zakres wycenionych robót: 1/ stan zerowy - wykonanie ław fundamentowych, scian fundamentowych, scian tarasów, podbeton, płyta nad piwnicą, praca przy zasypie (zagęszczanie), izolacja, odwodnienie, instalacja deszczowa, kanalizacja pod podbetoką cena 38 500 zł + VAT 2/ parter - wykonanie ścian, płyty, komina cena: 20 000 zł +VAT 3/ poddasze - wieniec, sciany, komin cena: 12 000 zł + VAT 4/ dach - kryty dachówką zakładkową, obróbki, montaż rynien cena: 21 000 + VAT Razem: 91 500 zł + VAT VAT 7% bez rachunku należy odjąć 16% od podanych cen Ceny nie zawierają kosztu materiałów i pracy sprzętu ciężkiego (koparki, samochody ciężarowe, dźwigi itp) Ceny zawierają koszt objęcia funkcji kierownika budowy. He he a co powiecie na to - ehh ten nasz krakowski rynek...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 29.06.2006 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Czy ktoś z WAS ma doświadczenia z pompami ciepła? może już u kogoś z was to działa? wlasnie bardzo powaznie rozwazam takie rozwiazanie ogrzewania u siebie. NIestety kosztowne bo inwestycja będzie mnie kosztować około 42 kpln, ale uzytkowanie juz wyjątkowo ekonomiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 29.06.2006 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Zakres wycenionych robót: 1/ stan zerowy - wykonanie ław fundamentowych, scian fundamentowych, scian tarasów, podbeton, płyta nad piwnicą, praca przy zasypie (zagęszczanie), izolacja, odwodnienie, instalacja deszczowa, kanalizacja pod podbetoką cena 38 500 zł + VAT 2/ parter - wykonanie ścian, płyty, komina cena: 20 000 zł +VAT 3/ poddasze - wieniec, sciany, komin cena: 12 000 zł + VAT 4/ dach - kryty dachówką zakładkową, obróbki, montaż rynien cena: 21 000 + VAT Razem: 91 500 zł + VAT VAT 7% bez rachunku należy odjąć 16% od podanych cen Ceny nie zawierają kosztu materiałów i pracy sprzętu ciężkiego (koparki, samochody ciężarowe, dźwigi itp) Ceny zawierają koszt objęcia funkcji kierownika budowy. He he a co powiecie na to - ehh ten nasz krakowski rynek...... to kosmos a nie krakowski rynek. zawsze sie znajdzie sposrod 10 ofert kilka z kosmosu. ja tez swego czasu przy wyborze wykonawcy dostałem dla domu 250m2 całkowitej jedną taka oferte na robocizne za 110 tys zł, ale skończyło się oczywiście tylko na ofercie. co prawda ceny ostatnimi czasy poszły w gore za robocizne, ale bez przesady !. No chyba ze budujesz 400 m2 rezydencje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 29.06.2006 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Zakres wycenionych robót: 1/ stan zerowy - wykonanie ław fundamentowych, scian fundamentowych, scian tarasów, podbeton, płyta nad piwnicą, praca przy zasypie (zagęszczanie), izolacja, odwodnienie, instalacja deszczowa, kanalizacja pod podbetoką cena 38 500 zł + VAT 2/ parter - wykonanie ścian, płyty, komina cena: 20 000 zł +VAT 3/ poddasze - wieniec, sciany, komin cena: 12 000 zł + VAT 4/ dach - kryty dachówką zakładkową, obróbki, montaż rynien cena: 21 000 + VAT Razem: 91 500 zł + VAT VAT 7% bez rachunku należy odjąć 16% od podanych cen Ceny nie zawierają kosztu materiałów i pracy sprzętu ciężkiego (koparki, samochody ciężarowe, dźwigi itp) Ceny zawierają koszt objęcia funkcji kierownika budowy. He he a co powiecie na to - ehh ten nasz krakowski rynek...... nic z tego nie wiadomo. Jak duży dom, jaki dach, na jakiej działce itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts