artur11 29.06.2006 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Moj dom to 109m parteru, uzytkowe poddasze i piwnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 29.06.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Moj dom to 109m parteru, uzytkowe poddasze i piwnica. Jeżeli to projekt typowy i działka płaska to drogo. Bardzo drogo, ale to pewnie wycena dużej firmy, w każdym większym mieście znajdziesz taką. Trezba szukać albo wśród mniejszych firm ,albo małych ekip - ale przy ekipach "noname" cena będzie dużo niższa a ryzyko że coś spartolą dużo wyższe. Szukaj budowlańców tańszych, ale z polecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravik3 29.06.2006 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Rencia czy słyszałaś coś o planach zalewania jakiś rejonów w okolicach Sułkowic, może się orientujesz bo jesteś "z PÓŁNOCY" co to ma być i gdzie dokładnie? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 29.06.2006 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Witam Wszystkich! Jestem na tym forum nowy, ale będę tu zaglądał raczej często, jako, że decyzja o budowie już zapadła... Mam nadzieje uzyskać tu wiele interesujących informacji, bo juz wiem, że o budowaniu to ja nic nie wiem a trzeba się podszkolić chocby po to, żeby sprawdzić co mi budowlańcy proponują Jeśli chodzi o wentylację mechaniczną to mogę z czystym sumieniem polecić jedną firmę, która ma duże doświadczenie w tej branży - ewentualni zainteresowani - proszę na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Landrynka 29.06.2006 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Witam! My budujemy w Sułkowie, a raczej dopiero zaczniemy budowę Jak tylko uporamy się ze zmianami w projekcie. Budujemy Niewielki- wariant z dwoma garażami Z góry sedreczne dzięki za wszelkie uwagi. Moze ktoś w okolicy buduje Niewielkiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszojadek 29.06.2006 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Czy moze mi ktos powiedziec czy 34tys za robocizne stanu surowego z dachem i obrobkami blacharskimi, rynnami, pokryciem dachu,.. itp.. to duzo czy malo? 109m2 parter, 90m2 poddasze uzytkowe, piwnica pod caloscia 109m. Cena jest OK, jeżeli faktycznie masz dobrą ekipę i nie zaczną "zarabiać" na materiale pozdro Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszojadek 29.06.2006 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 czy moze ktos potwierdzic ze badania gruntu nie sa konieczne? gleba na dzialce gdzie zamierzam budowac jest gliniasta wiec raczej nie bedzie potrzeby powiekszania fundamentow czy zbrojenia lawy fundamentowej? Koniecznie zrób. Kumpel miał badania geologiczne sąsiedniej działki, więc w ramach oszczędności nie robił u siebie. Projekt był liczony dla warunków takich jak na tej sąsiedniej działce. No i po zrobieniu wykopu się zdziwił: pod 1/3 fundamentu był zupełnie inny grunt i do tego nienośny. Najpierw próbowali wejść ciut głębiej z posadowieniem, ale grunt był ten sam, więc przeprojektowali fundamenty, poszerzyli wykop i ma dużo szersze ławy. Trochę go to kosztowało, no i poślizg w budowie. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszojadek 29.06.2006 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Dzień dobry, mam chwilę przerwy w budowaniu (wylana płyta stropowa i polewamy ją od 10 dni , bo wysycha jak opętana przy tych temperaturach). Za dwa tygodnie ruszamy dalej (ściany poddasza i dach). Teraz przymierzam się do następnych etapów, czyli instalacje. I tu prośba, a raczej trzy prośby : 1. czy możecie polecić jakiegoś speca od zaprojektowania instalacji CO/CW i dobrania pieca. 2. odkurzacz centralny - jakieś doświadczenia - warci polecenia fachowcy ? 3. Instalacja odgromowa - przed zasypaniem fundamentów zrobiłem opaskę stalową wokół domu do późniejszego wykorzystania jako uziom. Słyszałem że można ukryć przewody odgromowe idące do opaski, pod tynkiem ścian - macie jakieś doświadczenia ? pozdrawiam D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMISKO 01.07.2006 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2006 http://img320.imageshack.us/img320/2652/obraz5371bk.jpg witam ponowniemam chwilke to wklejam obiecane zdjecie z aktualnym stanem budowysasiad ma juz dach a mnie krew zalewa ze upaly wielkie i ekipa budowlana ledwie sie rusza albo leje deszcz (jak dzisiaj) i nie ma ich wcale.... co do wykopów to nie mialem robionego wczesniej badania gruntów-po odslonieciu ziemi przyjechal geolog i kazal zwiekszyc o 10 cm grubosc ław fundamentowych - wszedzie mam jednolita gline bardzo plastyczna jak dostanie wody i koniecznie mam zrobic drenaz opaskowy (stad te duze ilosci ziemi z wykopu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 01.07.2006 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2006 Tomisko, budujesz dom z piwnicą? Myśmy chcieli robić drenaż, ale architekt powiedział, że nie ma takiej potrzeby, jeśli nasz dom nie będzie podpiwniczony, że sama izolacja wystarczy. Prawdę godoł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszojadek 01.07.2006 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2006 Tomisko, budujesz dom z piwnicą? Myśmy chcieli robić drenaż, ale architekt powiedział, że nie ma takiej potrzeby, jeśli nasz dom nie będzie podpiwniczony, że sama izolacja wystarczy. Prawdę godoł? Nie wiem Ale u mnie dom też niepodpiwniczony. Grunt glina pylasta nieprzepuszczalna. Jak kierbud zobaczył grunt w wykopie, to polecił zrobić drenaż. No i mam drenaż, bo koszt minimalny, jak i tak wykopy były robione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMISKO 02.07.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 buduje z pełnym podpiwniczeniempierwsza wersja zakładała niepełne podpiwniczenie bo nie mamy strychu a graty, opony zimowe, rowerki dziecka i narty gdzies trzeba trzymacpo konsultacjach z wykonawca doszedlem do wniosku ze podpiwniczenie pełne to zaden koszt w stosunku do całosciprzy niepełnym podpiwniczeniu i tak trzeba zasypywac gotowe pomieszczenia, robic fundamenty schodkowe i na dodatek istnieje prawdopodobienstwo ze dom bedzie nierowno "siadał" aktualnie z tych 100 m2 piwnic jest wydzielony garaz, kotlownia, pralnia z szuszarnia i prasowalnia, jedno pomieszczenie na warsztacik i 30m2 pod salonem w ktorym bedzie silownia co do drenazu to zakladam ze jak mam miec piwnice to musza byc cieple, bez grzyba i wilgoci i jasne!!!! w kazdym pomieszczeniu jest małe okienko i w wiekszosci wentylacja, wysokosc 2,3m i duze drzwi 100 cm (z garazu do innych pomieszczen) by swobodnie wprowadzac tam WSK 125, traktorek do trawy itd piwnice to spory wydatek ale na działkach z duzym nachyleniem sa nieuniknione - i tak trzeba wybierac ponad 2 m ziemi z wykopu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 02.07.2006 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Dzięki za rady co do badań gruntu. W takim razie nie pozostaje nic innego jak poprosić was o namiary na geologów:) Bedę wdzięczny za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bełatka 02.07.2006 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Tomisko ja mam także działkę ze spadkiem na gruncie gliniastym i robię podpiwniczenie, napisz mi proszę jakie szerokie masz ławy w projekcie , u mnie 80 i 100 . Dużo czyż nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 03.07.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 Mi po badaniach gruntu tak jak wczesniej pisalem projekt sie zmienil mam gline i ił warstwowo ławy u mnie to 100 i 120 cm - dom tez jaest na nachylonym terenie i z piwniczka pod caloscia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuuba 03.07.2006 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 No to cwiczymy wodę w piwnicy. Dom w pięknej podkrakowskiej glinie i na skarpie posadowiony, po deszczach ściany w piwnicy płaczą, ostatnio jakby bardziej.To raczej nie gruntówka, tylko woda opadowa, która hula po niezniwelowanym terenie podlewając fundamenty. Krok 1Kanał dla wody spływającej ze skarpy (zrobiony)Krok 2Odkrywka drenażu i sprawdzanie drożnościKrok 3Odwiert w piwnicy, celem sprawdzenia ile tej wody jestKrok 4Podkopanie się pod fundamenty i wizja lokalna Chciałbym się zatrzymać na kroku 1, ostatnio sprawdzając drożność rur znalazłem flaszkę po wódce (0,7 l), mam nadzieję, że jedyną i że druga nie tkwi, gdzieś na głębokości 2 m. Bardzo nie lubimy tych kroków w tył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pafnucy 03.07.2006 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 Krakowiacy, potrzebuję kostkę granitową. Jak wiadomo jest ona u nas dośc droga. Na pewno nie trzeba mi więcej niż 6-8 ton. Czy jest ktoś, kto w naszym regionie gdzieś kupował granit? Proszę o namiar na w miarę ekonomicznego dostawcę. PozdrawiamPafnucy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMISKO 03.07.2006 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 Bełatka!! w projekcie miałem ławy 40 cm szerokie i 50 grube + ściany wylewane z betonu 25 cm ale po wizycie geologa zrobiliśmy 50 cm na 60 cm (tak na oko bo czesc ławy nie jest deskowana tylko lana do gruntu) + dodatkowo wiecej drutów w zbrojeniu a sciany robie z pustakow fundamentowych do zalewania betonem o grubosci 30 cm + steropian 10 cm + te wszyzstkie folie i smarowidladzisiaj wlasnie panowie zaczeli robic wieniec i deskuja plyte - jutro schody a pod koniec tygodnia pochwale sie stanem zerowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMISKO 03.07.2006 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 Bełatka-reasumujac- duzo czy nie? nie znam sie - jak ma sie zawalic to lepiej dac wiecej-ktos to chyba liczył? a jak sie przeliczył to juz trudno- zrob 100cm i spij spokojnie............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 04.07.2006 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 Krakowiacy, potrzebuję kostkę granitową. Jak wiadomo jest ona u nas dośc droga. Na pewno nie trzeba mi więcej niż 6-8 ton. Czy jest ktoś, kto w naszym regionie gdzieś kupował granit? Proszę o namiar na w miarę ekonomicznego dostawcę. Pozdrawiam Pafnucy Zajrzyj na allegro - sporo ofert lub poszukaj w Strzgomiu wsrod tamtejszych firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts