HARY 28.02.2002 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2002 Po przeczytaniu postów na temat pracowni Archipelag, chciałam zapytać czy ktoś buduje na podstawie projektu z biura jak w tytule. Architekt, który nanosił mi projekt na mapkę, nie skomentował mi go. Nie wiem więc czy iść i pytać czy są w projekcie jakieś błędy, czy uznać że, nie jeśli nie było komentarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.02.2002 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2002 Witaj!Buduję z MTM Styl,a co do komentarza zaczynasz kakiś temat,który chcesz kontynuować bo ktoś zaczął a nie skończył a Ty nie wiesz o co chodzi to pozwolisz że ja również zostawie to bez komentarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HARY 01.03.2002 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2002 Dokładniej. Nie pytałam architekta czy w projekcie który nanosił mi na mapkę są jakieś błędy merytoryczne a po lekturze postów na temat Archipelagu okazuje się że, mogą być i to podstawowe. Ineresowałaby mnie opinie innych osób na temat projektów z MTM Styl, więc jeśli masz projekt z tego biura to napisz czy w trakcie realizacji wyszły jakieś różnice pomiędzy projektem a rzeczywistością. Mam nadzieję że, teraz wyraziłam się jaśniej i bardziej zrozumiale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.03.2002 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2002 No teraz to co innego.Siedziałem trochę nad swoim projektem ,i prawdę mówiąc wszystko się zgadza .Ale ja wybrałem prosty projektwłasnie ze względów na możliwość popełnienia błedów przez projektanta lub wykonawców.Projekty MTM Styl zostawiają wiele niedomówień i zostawiaja wiele rzeczy do domysłu.Wszystko wyjdzie przy realizacji ,ruszam na wiosnę.Ale może wypowie się ktoś kto budował ze Stylem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabi 30.04.2002 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2002 My budujemy Sasankę i w rysunkach było kilka nieściłości typu brak okna w rzutach. Projekt ma dużo wariantów i trzeba uważać czy potem zestawienie poszczególnych kondygnacji jest ok. Generalnie mąż nie narzeka .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiekm69 04.09.2002 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2002 Mój wybór to Maciejka 2 z MTM Styl . Mam zamiar zaczać na wiosnę.Tez jestem ciekaw czy te projekty MTM są OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość joask 21.01.2003 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Trochę późno, ale lepiej późno niż wcale. może ku przestrodze dla tych, którzy podjęli próbę samobójczą kupując projekt w mtm styl. Oni zatrudniają tam chyba szwewców lub ludzi innych profesji (nie ubliżając szewcom) i każą im projektować budynki. No ale jak wiadomo wszelkie brudy wychodzą w praniu czyli podczas budowy. Wniosek jest jeden - kto kupi projekt w mtm styl musi mieć dobrą ekipę, która te błędy naprawi. Absolutnie żadnych ukraińców i tym podobnych pseudo murarzy. Mnie na szczęście udało się naprawić kilka rzeczy, ale niektórych się niestety nie dało. Cierpliwości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mtmstyl 30.01.2003 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Witamy serdecznie wszystkich uczestników forum muratoraPojawiajace się listy na temat naszych projektow zmusily nas do odpowiedzi na niektóre z nichBardzo ciesza nas slowa krytki i pochwal, zmuszaja nas one do ciaglego doskonalenia warsztatu pracy i do coraz wiekszego wysilku w projektowaniu naszych domow tak abysmy mogli sprostac wymaganiom i gustom coraz to szerszej i wyedukowanej rzeszy naszych klientow. Jednoczesnie pragniemy zauwazyc iż każdy e-mail czy telefon nie pozostaje bez echa, w miare naszych mozliwosci sluzymy rada i pomoca przyjmiemy i odpowiemy na kazda konstruktywna krytyke i rade . Tym bardziej nas dziwia niepochlebne opinie wyrazane przez anonimowych forumowiczow a dziwi nas jeszcze bardziej powolywanie się na te wypowiedzi. Zapraszamy do wzajemnej wspolpracy i wymiany doswiadczen na forum Muratora czy tez na Forum na naszej stronie internetowej lub po prostu prosimy tel lub e-mailArch Maciej Matłowski(085)7408753[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesio 05.02.2003 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2003 Nie pamiętam gdzie, spotkałem się z powodami dla którychludzie budują domy. Zapamiętałem tylko dwa.Ludzie budują domy by :-realizować swoje marzenia-pokazać się (świadczy to o ich pozycji społecznej) Na tym forum, ogromna większość to pasjonaci.Ich "mały biały domek" (jak głoszą słowa piosenki) ma byćfunkcjonalny, ładny i tani. Kryteria te nie są sprzeczne ze sobą a zatem każdy może znaleźć swoje optimum. Jeżeli chodzi o pracownie MTM Styl to wydaje sięona zapominać jakoby projektuje domy dla Polaków. Umieszczanie projektów Sonata3, Mistral, Rafa w katalogu(uważny obserwator zauważy że to właściwie ten sam dom raz z basenem innym razem z zabudowaną częscią basenową)mija się z celem. Ktoś kogo stać na taki domzamawia sobie projekt indywidualny. Upatruje więcw tym tylko reklamę pracowni (reklamę nie potępiam). Uważam że zarzuty skierowane przeciwko MTM Styl nie sąpozbawione podstaw. Rozpatrzmy poszczególne kryteria. Dom musi być funkcjonalny. Uwagi Alicjanki dotyczące Sopranuczy Legendy są trafne. Uwagi te nie zależą od indywidualnychpotrzeb inwestowa - są uniwersalne - po prostu czegoś wprojekcie brakuje i tyle. Dom ładny nie oznacza domu ze skomplikowanym dachem.Pracownia MTM Styl rezerwuje jednak dach dwuspadowy dladomków letniskowych (a przyznam że projekty dom.let. Pana Sobieszczuka są godne uwagi). Projektowanie dachu w taki sposób by epoka baroku wpadła w kompleksy ze względu nailość detali jest z pewnością pomysłem na drenaż kieszeniinwestora. Na tym forum nikt temu nie przyklaśnie (przepraszamże piszę w imieniu wszystkich). Klasyczne piękno cechujeprostota a my kochamy klasyczne piękno. Tani dom nie jest synonimem tandety. Projektant powinienpohamować swoje artystyczne wizje i zachować je na projektindywidualny. Jeżeli to ma być projekt katalogowy warto uwzględnić kieszeń przeciętnego inwestora. Przestrogą niechbędzie że (cytuję) "Polska to kraj drogich dachów i niedokończonych balkonów".Tani dom oznacza często szybki w budowie i łatwy w wykonaniu -same zalety. Paradoksalnym może wydać się fakt, dlaczego uczestnicy forum znając i doceniając znaczenie projektu żadkodecydują się na projekt indywidualny. Odpowiedź jestprosta - w jedności siła. A zatem, zawsze można zapytać jakie trudności i niespodzianki przysparza budowadomu wg. danego projektu. Po drugie zgłaszane uwagi powodują że ewentualne usterki projektu zostaną przez autorów poprawione - projekt jest bardziej solidny.Projekt to tylko teoria. A jak wiadomo w teorii praktyczniewszystko się zgadza a praktyka mówi że wszystko sięzgadza tylko w teorii. Na zakończenie chciałbym potwierdzić że prawdą jest zeMTM Styl odpowiada na wszelkie telefony. Miałem przyjemnośćspotkać się z Panem Matłowskim na BUDMIE. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Lesio dnia 2003-03-10 10:22 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesio 05.02.2003 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2003 niechcący wysłało się dwa razy [ Ta wiadomość była edytowana przez: Lesio dnia 2003-03-10 10:22 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manifest 09.03.2003 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2003 To że MTM STYL ma wiele projektow skomplikowanych i drogichw realizacji nikogo nie zmusza do ich wyboru.Ja wybrałem projekt Maciejka 2 i po małych przeróbkach był jedynym jaki mi pasował (a przetrzasałem wielekatalogów różnych pracowni i setki projektów).Dla ułatwienia na swojej stronie MTM Styl powinienzrobic porównanie swoich projektów własniepod wzgledem ceny a zwłaszcza wartosci robociznyaby pomoc w wyborze projektu szczegolnie tym,ktorzy nie wiedza ze kazdadodatkowa forma, czasami zupelnie zbedna mozekosztowac wiele. Na pewno przydałoby się wiecej tanich w realizacji projektów, gdyz coraz czesciej za budowe zabieraja sie ludzie z mala iloscia kasyi chcieliby mieszkac w malym ale przytulnymniebarakopodobnym domku.Jest to duze wyzwanie dla zdolnycharchitektów ale dla projektu typowegowróży wielkie powodzenie.Różne materiały wykończeniowe, kolorystykai drobne elementy ozdobne charakterystyczne dlaróznych regionów Polski - na pewno urozmaica projekt(żebysmy nie mieszkali w koszarach). Mam jedno pytanie do MTM Styl:Czy koniecznie trzeba przeprojektowac więźbę Maciejki 2 pod dachówkę cementową Braasa (podwójne s)w pasie nadmorskim - czasami silne wiatry(25 km od morza w środkowym pasie wybrzeża)i czy koniecznie wykonywać pełne deskowanieczy z niego zrezygnowac i moze dodatkowozastosowac po przekątnej stalowe wiatrownice ? pozdrawiammanifest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manifest 14.03.2003 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 nastepny temat bo nikt nie odpowiada: Do MTM:Na forum Waszej strony sa pytania do osób, ktore juz zbudowalylub buduja ale takich osób ciagle nie ma.Rozeslijcie jakies informacje do osob ktore kupowały u Was kiedykolwiek projektyi poinformujcie ze jest takie forum. Próbuje załozyc Klub Przyjaciół Maciejki na Waszym forumale na razie nic z tego nie wychodzi.Ludzie, którzy juz budowali po prostu nie zagladaja na Waszą strone.A ci co szukają projektów - nie maja wiedzy i doswiadczenia. pozdrawiam manifest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hugo 31.03.2003 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Do joask. Napisz jaki projekt wcielałeś w życie i na co uważać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darth_Maul 31.03.2003 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 witam... podajcie adres gdzie moge zobaczyć projekty MTM Styl w internecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hugo 31.03.2003 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 http://www.mtmstyl.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HARY 16.04.2003 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 Zaczęłam ten wątek, gdy miałam tylko projekt. Teraz mam stan surowy otwarty. Budujemy SZYPER z kominkiem i jak mam być szczera żadnych poważnych błędów nie zauważyłam, oprócz może tego, że czasami brak jest opisów jakiś szczegółów. Wydaje mi się, że jest to jednak typowe przy projektach gotowych. W projekcie nie robiliśmy żadnych zmian. Jak na razie jestem bardzo zadowolona z wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 13.02.2004 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Ja buduję Fiestę... Konsultowałem ją z kilkoma architektami... Jest wg nich kilka niedociągnięć, ale nie można zapominać, że architekci to już ludzie z branży budowlanej, a to oznacza, że raczej nie mówią dobrze o ludziach ze swojej branzy Wyłapane błędy: pojawiające/ znikające okna (ale to łatwo wyłapać i to wg mnie żaden problem, bo jakby co za darmochę macie kilka wariantów projektu, hi hi hi), przesadzony dach (można było zrobić ładniejszy i tańszy - tzn. mniej różnic wysokości - kto widział Fiestę - wie o co chodzi) nadmiar zbrojenia (buduję się na terenie Zagłębia Miedziowego, gdzie często występują szkody górnicze), ale jak mój architekt zobaczył ten projekt, to powiedział, że on nawet, jak ma domek 300 m od kopalni to daje 5 x mniej stali... Kosztorys to w sumie też część projektu: brak, a ten wskaźnikowy, który jest,jest do d... (wychodz z niego dachu ok. 275 m2), a po otrzymaniu projektu okazało się, że jest go 376 m2, Brak zestawienia materiałów, itp... ... ale nam i tak się podoba, błędy, jak ktoś tu słusznie zauważył można wyeliminować przy wykonastwie i przy adaptacji... A najważniejszy jest urok... (w każdym razie wg mojej Żonki )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARi. 15.02.2004 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2004 Posiadam projkekt z MTM styl o nazwie Sasanka jest jai jest wyglad ładny miałem problem z oknem nad gażem co sie ujawnił dopiero później i tak zostało. Brygada musi być z doświadczeniem moja miała ale jednak sknociła coś czy to ich czy nie ich wina to już nie wiem teraz Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelo44 16.02.2004 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 WitamJa kupiłem projekt Poemat 3. W moim przypadku wyłapałem inne okna na elewacji inne na rzutach. Na razie jestem na etapie szukania ekipy, może oni jeszcze coś wyłapią. Co do projektantów adaptujących to oni tez zbyt mocno nie analizuja projektów. Tak więc umiesz liczyć, licz na siebie.pzdrangelo44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete 22.02.2004 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2004 Witam Ja kupiłem projekt Poemat 3. W moim przypadku wyłapałem inne okna na elewacji inne na rzutach. Na razie jestem na etapie szukania ekipy, może oni jeszcze coś wyłapią. Co do projektantów adaptujących to oni tez zbyt mocno nie analizuja projektów. Tak więc umiesz liczyć, licz na siebie. pzdr angelo44 Ja już zbnudowałem Poemat 3 z mtm stylu. Rzeczywiście inne są rzuty okna w pomieszczeniu gospodarczym , raz jest O2 a drugi -chyba O5, ale to drobnostka. Generalnie projekt jest dobrze zrobiony, przerabiałem tylko szczegóły. P.S -angelo44- też chciałem umieścić ikonkę poematu 3 w swoim profilu ale byłeś szybszy Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts