Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł i zasobnik

Gość

Recommended Posts

podobnych pytan zapewne bylo juz wiele, jednak moze ktos mi doradzi.

Jestem zainteresowany kupnem kotla jednofunkcyjnego Vaillant 24 kW z zasobnikiem. Sprzedawca doradzil mi co by nie narazac sie na wysokie koszta kupno stojacego czeskiego zasobnika

1. czy to jest dobry pomysl

2. czy moc 24 kW na powierzcnie grzewcza ok.240 m2 (budynek nowowybudowany narazie bez ocieplenia) wystarczy.

3. czy kotlownia w piwnicy (8 m2) bez kaloryfera, nie bedzie powodowala zbyt duzego wychlodzenia wody w zasobniku.

Witam:

Mam wiszącego Junkersa (też do około 24 kW):

Ad. 1 ja bym kupił zasobnik Vailanta (może trochę mniej stresów)

Ad. 2 więc średnio 100W na m2 - powinno starczyć - zależy jakie masz ściany, ale ociepl chatkę

Ad. 3 Trudno powiedzieć - ja mam piwnicę około 8 m2 ale z grzejnikiem. Temperatura w zasobniku spadała z około 55 st. C do około 26 st. C (maksymalnie) przy wyłączonym ogrzewaniu i wyłączonym zasobniku przez zegar sterujący. Niestety nie napisałeś jaki to piec (zamknięta czy otwarta komora spalania) - z otwartą komorą będzie bardziej grzał kotłownię.

Hej

pzdr

Hlup

wielkie dzieki chociaz jedna osoba zaoferowala mi pomoc, a wszyscy tacy gadatliwi i tacy znawcy :smile:)

ma byc to piec z otwarta komora spalania, czyli tak jak mi wyjasniles bedzie on te kotlownie troche podgrzewal, co mnie bardzo cieszy,

chatke oczywiscie ocieple jednak nie tak szybko, troche musze odsapnac z tymi wydatkami,

jeszcze raz dzieki

A ja się obawiam, że kocioł z otwartą komorą będzie ci wychładzał pomieszczenie. Do spalania pobiera przecież w miarę ciepłe powietrze z pomieszczenia, a w jego miejsce poprzez wentylację wpływa zimne powietrze z zewnątrz.

PS. Mi też sprzedawca do firmowego pieca poleca tani krajowy zasobnik. NIe podjąłem jeszcze decyzji, ale zważywszy że jest to znacznie mniej skomplikowane od pieca urządzenia można moim zdaniem taka propozycję rozważyć.

NAPISZĘ PANU CHOĆ TO ZA PUZNO

PIEC POWINIEN BYĆ 28KW +ZASOBNIK 60L JAKO CAŁOŚĆ

CENA 3300

SPADEK TEMPERATURY W ZASOBNIKU 1 STOP.NA 24 H

CYRKULACJA GRAWITACYJNA IU TO JEST TO CO PAN POTRZEBYJE.NIE JEST

PRAWDĄ ŻE POLSKIE JEST ZŁE ZLI I NIEUCZCIWI SA NIEKTÓRZY CO SPRZEDAJĄ I MONTUJĄ.

wcale nie pozno, bo jeszcze nie kupilem kotla,

nie sadzi pan jednak ze 28 kW to za duzo jak na taka powierzchnie z kolei 60 l zasobnik to z kolei za malo, zaledwie wystarczy na 1 wanne

Pozdr. i dziekuje za zainteresowanie

Proszę Pana może pan kupić 11kw ,ale nie otym 60l zasobnik z wodą dyżurną dostępno w każdej chwili.Po wyczerpaniu wody z zasobnika piec zaczyna funkcjonować jako 2 f i podaje panu wodę

jeżeli Pan sobie życzy 2 3 100 dni . Dobrać piec poprawnie jest trudne i nie będę panu tłumaczył zależności natomiast prawda jest że wyliczam już 15 lat profesjonalnie i nie mylę się .

Przy małej mocy pieca będzie musiał chodzić na maxa i po 2l się przepali to jest jak z autem silnik malucha wysiada przed 10000km

ponieważ pracyje pęłną moca a silniki o wiekszych mocach do 30000

Zwykly podrzewacz wody pg ma moc 19kw i nie ma dużego wydatku wody.

Mam jednofunkcyjnego Viessmann'a (zamknieta komora spalania) z wiszącym zasobnikiem 80L i jak na tą tą chwilę to jestem rozczarowany.

1-w zasobniku brak wejscia na powrotną wodę z cyrkulacji. Z tym wiążą się chyba dodatkowe koszty podtrzymania temp.

2-wanna 160x70 z trudem może być napełniona (przy ustawieniu max. temp. wody i wcześniejszym wymieszaniu jej przy użyciu cyrkulacji wspomaganej pompą) potem trzeba długo czekać na następną porcję ciepłej wody - bardzo denerwujące.

Może o czymś nie wiem ale najchętniej wymieniłbym ten sprzęt na mniejszy, tańszy i chyba praktyczniejszy kocioł dwufunkcyjny z wstępnym podgrzewaniem wody z odpowiednio dużym zapasem mocy.

Mam jednofunkcyjnego Viessmann'a (zamknieta komora spalania) z wiszącym zasobnikiem 80L i jak na tą tą chwilę to jestem rozczarowany.

1-w zasobniku brak wejscia na powrotną wodę z cyrkulacji. Z tym wiążą się chyba dodatkowe koszty podtrzymania temp.

2-wanna 160x70 z trudem może być napełniona (przy ustawieniu max. temp. wody i wcześniejszym wymieszaniu jej przy użyciu cyrkulacji wspomaganej pompą) potem trzeba długo czekać na następną porcję ciepłej wody - bardzo denerwujące.

Może o czymś nie wiem ale najchętniej wymieniłbym ten sprzęt na mniejszy, tańszy i chyba praktyczniejszy kocioł dwufunkcyjny z wstępnym podgrzewaniem wody z odpowiednio dużym zapasem mocy.

Już na forum pisałem, że inwestorzy jak również instalatorzy przy doborze mocy kotła sugerują się głównie mocą potrzebna na CO. Jest to bład. Sytuacja uległa zmianie. Domy są corac cieplejsze i potrzeba mniej kW na jego ogrzanie, natomiast rośnie zapotrzebowanie na CWU. Dlatego przy doborze mocy kotła kierujmy się głównie potrzebami i komfortem CWU. W kotłach gazowych wiszących (takich montuje się najwięcej) jest możliwość ograniczenia mocy na CO.

No i prawie odpowiedziałeś sobie Adamos, że proponowane przez Ciebie rozwiązanie do w/w zastosowań jest do d...

Aby zapewnić taki zasób cwu potrzebny jest DUŻY zasobnik, a te 60 litrów po prostu nie starcza.

Co do wanien z hydromasażem - polecam lekturę stron internetowych lub katalogów PoolSpa, VictorySpa czy Duscholux.

Nie mogę Was zrozumieć ,albo udajecie dyletantów ,albo nie rozumiecie co czytacie.Wyraznie napisałem że piec 1 f z zasobnikiem 60l wody dyżurnej ,która jest w ciągłym obiegu ,a po wyczerpaniu się tej wody z sasobnika piec działa jako przepływowy podgrzewacz wody i podaje ciepłą wodę jeżeli chcecie 2 tygodnie non stop. Myślę że to było już zrozumiałe.