Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł i zasobnik

Gość

Recommended Posts

On 2003-02-10 23:04, ADAMOS48 wrote:

nie znam pieca o wydatku 300l /10 min

i myślę żę budownictwie indywidualnym nie istnieje ,natomiast w przemyssłówce tak .Co będzie pan robił 300l wody naraż jak do wanny wchodzi góra 70

70? Ty w wannie moczysz tylko nogi? Chyba troche przesadziles...

W watku "dobor kotla..." napisalem:

Nie chcialem sie wychylac bo mam kociol firmy "Beretta" a do tego dwufunkcyjny. Zarowno kociol jak i typ bardzo niepopularne na forum. Moj kociol to wiszacy kompakt bez zasobnika, elektroniczny, dwufunkcyjny o zróżnicowanej mocy: dla ogrzania wody użytkowej od 7-21 kW, dla centralnego ogrzewania 7-12 kW. Mam go od czterech lat, grzeje mieszkanie 140 m2 i wode dla 4 osob (2 lazienki + kuchnia). Na razie zadnych awarii, cieplo i ekonomicznie (kociol stosunkowo tani + programator w salonie, zadnych pogodowek). Fakt ze mozna w tym samym czasie kozystac tylko z jednego kranu, juz sie do tego przyzwyczailismy ale mozna kupic kociol 29 kW i ten wystarczy spokojnie na 2 krany. Grzanie przez caly dzien 80 lub 120 litrow wody w kotle z zasobnikiem chyba niewiele ma wspolnego z ekonomia?

czy moze mi ktos powiedziec dlaczego jestescie tak zachwyceni swoimi "zasobnikami"? z punktu widzenia fizyki: czy sie podgrzeje ta sama ilosc wody slabszym piecem w dluzszym czasie, czy tez mocniejszym piecem w krotszym czasie, energii trzeba dostarczyc tyle samo. Przy kotle z zasobnikiem musimy jednak wciaz trzymac podgrzana "rezerwe" wody a gdy ta sie wyczerpie czar pieca z zasobnikiem tryska

Kierować się nalezy jak już mówiłem kryteriami czego potrzebuję.

Kocioł turbo z zamkniętą komora spalania ,musi być brany pod uwagę ,jezeli z naszymi kominami coś nie tak lub jeżeli wcale ich nie ma .Kocioł z zamknietą komorą spalania nie zabiera nam powietrza z łazienki lub kuchni jeżeli tam jest zamontowany.Bliskośc serwisu .Co do ceny to potarguj się nieco mocniej i zobacz co na to konkurecja .Życze powodzenia w użytkowaniu.