ida i jacek 21.09.2008 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 u nas ok. 600m2, ale garaż mamy jeszcze szerszy a też nie wszystkie tynkowaliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 21.09.2008 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Ja mam juz zainstalowany kominek Sparke 13 KW z prostym DGP w 3 pokojach na poddaszu.Napaliłem 3 razy i ciepło bardzo dobrze się rozchodzi po domu, szczególnie jak się wrzuci kilka brykietów kominkowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prazynka84 22.09.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 ida i jacek! piekny kominek, no i Oliwka juz do pozazdroszczenia:) moge wiedziec o ile poszerzaliscie garaz i co z scianka kolankowa? pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaby 22.09.2008 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 u nas ok. 600m2, ale garaż mamy jeszcze szerszy a też nie wszystkie tynkowaliśmy dzięki za odpowiedz. Mężowi wyszło około 680m2 ale mówi że to obarczone sporym błędem obliczeniowym. Twierdzi jednak że wyjdzie mniej niż więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 24.09.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 ida i jacek! piekny kominek, no i Oliwka juz do pozazdroszczenia:) moge wiedziec o ile poszerzaliscie garaz i co z scianka kolankowa? pozdrawiam. dzieki, garaz ma 7,5 na 6,3 w srodku, a scianka kolankowa o dwa pustaki w gore pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 26.09.2008 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Witam! Ponawiam pytanie o dach. Tężniki T2 T3 i T4 są oddzielnymi elementami. U mnie akurat T2 i T3 łącza się ze sobą bo mam komin przesunięty w kierunku środka. Między T4 i T3 stoi komin od centralnego. Czy u Was te belki są czyms podparte czy po prostu urywaja się tak jak w projekcie? http://images37.fotosik.pl/14/750051c4dcf4ed39.jpg pozdrawiamcastello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 27.09.2008 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Witam! Ponawiam pytanie o dach. Tężniki T2 T3 i T4 są oddzielnymi elementami. U mnie akurat T2 i T3 łącza się ze sobą bo mam komin przesunięty w kierunku środka. Między T4 i T3 stoi komin od centralnego. Czy u Was te belki są czyms podparte czy po prostu urywaja się tak jak w projekcie? ..... pozdrawiam castello Niestety nie pamiętam jak to jiest u mnie ..... Ale ten daszek nad wejściem jakbym już gdzieś widział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 27.09.2008 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Witam! Ponawiam pytanie o dach. Tężniki T2 T3 i T4 są oddzielnymi elementami. U mnie akurat T2 i T3 łącza się ze sobą bo mam komin przesunięty w kierunku środka. Między T4 i T3 stoi komin od centralnego. Czy u Was te belki są czyms podparte czy po prostu urywaja się tak jak w projekcie? ..... pozdrawiam castello Niestety nie pamiętam jak to jiest u mnie ..... Ale ten daszek nad wejściem jakbym już gdzieś widział Dzieki za odpowiedz. Pewnie widziales ten daszek w jakims katalogu z projektami np. LMP 100, LMP 67 itp Lipinskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 27.09.2008 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 ... Pewnie widziales ten daszek w jakims katalogu z projektami np. LMP 100, LMP 67 itp Lipinskich ... no właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaby 27.09.2008 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 u nas na budowie praca wre. Dziś kończyli wstawiac okna a do wtorku chca skończyć kłaść dach i będzie juz stan surowy zamknięty :D zdjęcia na http://pogodna.fotosik.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 27.09.2008 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 A moja Oliwka wygląda tak, a od środy zaczną się prace nad dachem http://images28.fotosik.pl/279/a89fe2cbbf6f0346med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 27.09.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Witam! Ponawiam pytanie o dach. Tężniki T2 T3 i T4 są oddzielnymi elementami. U mnie akurat T2 i T3 łącza się ze sobą bo mam komin przesunięty w kierunku środka. Między T4 i T3 stoi komin od centralnego. Czy u Was te belki są czyms podparte czy po prostu urywaja się tak jak w projekcie? http://images37.fotosik.pl/14/750051c4dcf4ed39.jpg pozdrawiam castello U mnie T2 i T3 mam połączone bo inaczej zaplanowałem kominek i komin jest również przesunięty do środka To połączenie na pewno jeszcze umacnia konstrukcję. Natomiast belki T3 i T4 mam podparte słupami. Jeden słup będzie przy filarze kominowym w łazience na takiej stopie a drugi na ścianie nośnej po drogiej stronie komina. Trochę mi to mniej uatrakcyjni łazienkę ale cieśla się uparł, że tam powinien być słup conajmniej o przekroju 10x10] Myślę że ma rację bo akurat na tych wszystkich tężnikach spoczywać będzie duży ciężar. Ja mam również tochę więkrze przekroje tych belek. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 27.09.2008 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Witam! Ponawiam pytanie o dach. Tężniki T2 T3 i T4 są oddzielnymi elementami. U mnie akurat T2 i T3 łącza się ze sobą bo mam komin przesunięty w kierunku środka. Między T4 i T3 stoi komin od centralnego. Czy u Was te belki są czyms podparte czy po prostu urywaja się tak jak w projekcie? pozdrawiam castello U mnie T2 i T3 mam połączone bo inaczej zaplanowałem kominek i komin jest również przesunięty do środka To połączenie na pewno jeszcze umacnia konstrukcję. Natomiast belki T3 i T4 mam podparte słupami. Jeden słup będzie przy filarze kominowym w łazience na takiej stopie a drugi na ścianie nośnej po drogiej stronie komina. Trochę mi to mniej uatrakcyjni łazienkę ale cieśla się uparł, że tam powinien być słup conajmniej o przekroju 10x10] Myślę że ma rację bo akurat na tych wszystkich tężnikach spoczywać będzie duży ciężar. Ja mam również tochę więkrze przekroje tych belek. pozdrawiam Witam! Ja T2 i T3 tez mam połoączone ale sa to dwie belki zesztukowane nad ścianką działową, nie moge tam dać słupa bo pod tym sztukowaniem beda akurat dzwi do sypialni. Cieśla zaproponował wybudowanie tej działowki z pustak 24cm i zrobienie normalnie nadproza - kosztowne, ale pewnie skuteczne. Ja zastanawiam sie nad wzmocnieniem miejsca sztukowania tęzników dokręcając z dołu i z boku pojakiejś solidnej beleczbe, zostało mi troche drewna. T4 oprę pewnie na słupie (1- na rysunku) tak jak Ty (jeśli dobrze zrozumialem Twoj zapis "filar kominowy") tylko się zastanawiam czy można drewno dawac koło komina? A T3 opre na ścience (2- na rysunku )wybudowanej częściowo z całych pustaków. http://images24.fotosik.pl/280/424b803c8690eb27.jpg Inna rzecz która mnie troche dręczy to wykonczenie komina ponad dachem (mam systemowy IBF + czwerwone kształtki ceramiczne wentylacyjne) Chyba obkleję styropianem 3cm albo 5cm siatka klej i na to płytki klinkierowe.. nie wiem sam. Chcąc obudować wszystko cegłą klinkierowa ok 6,5m kw. = 360szt . Zaryzykuje chyba i pozostane przy płytkach - najwyżej będę je doklejał co 2 lata a tak wyszły u mnie wymiary komina od centralnego z wentylacja http://images31.fotosik.pl/370/720c1c9506089abf.jpg pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 28.09.2008 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 Ja również mam komin systemowy i będę go obklejał 0,5 klinkieru jeszcze przed wykończeniem dachu aby gość od komina miał swobodny dostęp. A między kanałem dymowym a drzewem będą : otulina ceramiki, ścianka pustaka, dylatacja, zabezpieczenie krokwi i słupa specjalną otuliną i czujniki dymowe(tlenku węgla). Co można zrobić więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchorek 28.09.2008 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 rety julek mam nadzieje ze jak My zakonczymy swoja budowe to tż będę wiedział co to tężnik, dylatacja i takie tam... niestety wszystkiego musza sie nauczyc ale mam czas do wiosny. Obym egzamin zaliczył pozdrawiam forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 28.09.2008 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 Ja również mam komin systemowy i będę go obklejał 0,5 klinkieru jeszcze przed wykończeniem dachu aby gość od komina miał swobodny dostęp. A między kanałem dymowym a drzewem będą : otulina ceramiki, ścianka pustaka, dylatacja, zabezpieczenie krokwi i słupa specjalną otuliną i czujniki dymowe(tlenku węgla). Co można zrobić więcej? a na czym beda sie opierac te 0,5 klinkieru?, wylejesz jakis kołnierz i na nim beda spoczywac klinkiery? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 28.09.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 Ja również mam komin systemowy i będę go obklejał 0,5 klinkieru jeszcze przed wykończeniem dachu aby gość od komina miał swobodny dostęp. A między kanałem dymowym a drzewem będą : otulina ceramiki, ścianka pustaka, dylatacja, zabezpieczenie krokwi i słupa specjalną otuliną i czujniki dymowe(tlenku węgla). Co można zrobić więcej? a na czym beda sie opierac te 0,5 klinkieru?, wylejesz jakis kołnierz i na nim beda spoczywac klinkiery? pozdrawiam można wylać kołnierz lub kupić gotowy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nekro 29.09.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Witam, Nasz projekt już jest w adaptacji i w związku z wizytą u projektanta jestem cieakwy jednej kwestii. Powiedział on nam, że jeśli zdecydujemy się na strop monolityczny to będzie musiał nieco pozmieniać w projekcie ponieważ oliwka będize wymagać dotatkowych wzmocniej. Mam garaż dwustanowiskowy i tam może bym zrozumiał ze względu na powierzchnie stropu ale nad częścią mieszkalną ??Jeśli któs miał doświadczenie z taką sytuacją to prosiłbym o kometarz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 29.09.2008 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Witam, Nasz projekt już jest w adaptacji i w związku z wizytą u projektanta jestem cieakwy jednej kwestii. Powiedział on nam, że jeśli zdecydujemy się na strop monolityczny to będzie musiał nieco pozmieniać w projekcie ponieważ oliwka będize wymagać dotatkowych wzmocniej. Mam garaż dwustanowiskowy i tam może bym zrozumiał ze względu na powierzchnie stropu ale nad częścią mieszkalną ?? Jeśli któs miał doświadczenie z taką sytuacją to prosiłbym o kometarz. Pozdrawiam Ja mam monolityczny i z tego co pamiętam żadnych dodatkowych zmian nie było (nie poszerzałem garażu!!!). Fakt, że mój kierownik/projektant nadzorował układanie zbrojenia, zwłaszcza nad salonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 29.09.2008 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Witam, Nasz projekt już jest w adaptacji i w związku z wizytą u projektanta jestem cieakwy jednej kwestii. Powiedział on nam, że jeśli zdecydujemy się na strop monolityczny to będzie musiał nieco pozmieniać w projekcie ponieważ oliwka będize wymagać dotatkowych wzmocniej. Mam garaż dwustanowiskowy i tam może bym zrozumiał ze względu na powierzchnie stropu ale nad częścią mieszkalną ?? Jeśli któs miał doświadczenie z taką sytuacją to prosiłbym o kometarz. Pozdrawiam U nas jest monolityczny. Poza zmianami dotyczącymi podciągów wenętrznych (jadalnia-kuchnia, salon-korytarz, dodatkowy przy schodach i całkiem zmieniony podciąg nad bramą garażową-2stanowiska) nie było dodatkowych "wzmocnień". Dodatkowo zniknął filarek między gabinetem a łazienką. Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts