Bikerus 12.10.2008 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Jak wysoko montowaliscie okna dachowe? Mam okna fakro z klamka na dole, kolankowa mam na 2,5 pustaka. Majster proponuje mi okna jak najbizej sciany. Ja mam ROTO wysokosiowe i zwykłe tez. Scianka : 1 pustak wiecej. Dekarze przed montażem wezwali nas na konsultacje i wyszło że optymalnie będzie zamontować je nizej niz w projekcie (srednia wzrostu u nas to ok 170 cm) To był dobry ruch, bo jest moim zdaniem wygodnie. Dodatkowo aby doswietlić pokoj obok łazienki przesunelismy okno z korytarzyka do tego pokoju. Tak wiec w 2 pokojach mamy po 1 balkonowym i 1 dachowym, a w trzecim pokoju 2 dachowe. Korytarzyka nie ma bo powiekszylismy łazienkę - fajnie teraz w płytkach ona wygląda - bardzo przestronna i wygodna - no moze poza wanną, która ma troche za blisko skos - nie da sie w wannie wygodnie stanąć. \Scianki działowe mamy wszystkie z porothermu - cała chata z wienerbergera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 12.10.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Dziekuje Wam Bikerus i Gaby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zelofx 12.10.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Prośba ... zresztą wczesniej zainicjowana przez innego użytkownika Ile stali idzie na strop Teriwa schody i wieniec ? Trochę zaniepokoiłem sie obliczeniami mojego kiero : fi 16 - 127 mbfi 12 - 1156 mbfi 10 - 131 mbfi 8 - 175 mbfi 6 - 1124 mbfi 4,5 - 108 mbdrut wiązałkowy - 10 kg hurtowni wyliczyła warość na prawie 6 000 zł ... może się pomylił ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 12.10.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Zelofx Własnie Ci odpowiedzialam w komentarzach do mojego dziennika.Zapomniałam napisać, że mam wylewane nadproża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 15.10.2008 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Wy tu "gadu-gadu" a ja pierwszą noc w Oliwce mam za sobą Pewnie jeszcze z miesiąc mi zejdzie, żeby doprowadzić do jakiegoś ładu ale odwrotu już nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adar 15.10.2008 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Wy tu "gadu-gadu" a ja pierwszą noc w Oliwce mam za sobą Pewnie jeszcze z miesiąc mi zejdzie, żeby doprowadzić do jakiegoś ładu ale odwrotu już nie ma Gratuluję (kolejnej osobie), jakieś wrażenie?? i przede wszystkim zdjęcia zamieszkanej Oliwki proszę!!! A co się śniło pierwszej nocy (ponoć się spełnia)... Pozdrawiam Ada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbel 15.10.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 WITAM MAC IEK , dom skończony to pewnie bedzie potomek w nowy gniazdku,a tak serio to gratulacje że ukończyłes dom i życzę zadowolenia z użytkowaniapozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apinka 16.10.2008 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Jeszcze ja, jeszcze ja! Mac Iek gratulacje, życzę aby w Waszym domu było zawsze ciepło, przytulnie i radośnie... Nie odzywałam sie dawno, ale u mnie spore postępy, wszystko tak szybko się dzieje... Od wczoraj w mojej oliwce działa cieśla, aktualnych fotek w dzienniku brak, ale przy wolnej chwili wrzucę i się pochwalę (codziennie mówię sobie, że "dzisiaj to zrobię"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 16.10.2008 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Wy tu "gadu-gadu" a ja pierwszą noc w Oliwce mam za sobą Pewnie jeszcze z miesiąc mi zejdzie, żeby doprowadzić do jakiegoś ładu ale odwrotu już nie ma Gratuluję (kolejnej osobie), jakieś wrażenie?? i przede wszystkim zdjęcia zamieszkanej Oliwki proszę!!! A co się śniło pierwszej nocy (ponoć się spełnia)... Pozdrawiam Ada Dzięki za gratulacje. Co do wrażeń to na razie mieszkam "na pół gwizdka" i to dosłownie Od miesiąca miałem zaplanowaną przeprowadzkę na ten dzień a tu fachowcy zawalili ..... kończą mi dopiero schody ... i góra jest odcięta Dzisiaj dopiero będę mógł część rzeczy poprzenosić na poddasze. Dlatego na zdjęcia nie liczcie bo salon wygląda jak magazyn Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 16.10.2008 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 WITAM MAC IEK , dom skończony to pewnie bedzie potomek w nowy gniazdku,a tak serio to gratulacje że ukończyłes dom i życzę zadowolenia z użytkowania pozdrawiam Dzięki, dzięki ... o potomku się pomyśli. Dom niestety nie skończony, byłem trochę zmuszony do przeprowadzki do niewykończonej Oliwki. Wprawdzie niewiele zostało ale trochę roboty jeszcze jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 16.10.2008 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Jeszcze ja, jeszcze ja! Mac Iek gratulacje, życzę aby w Waszym domu było zawsze ciepło, przytulnie i radośnie... Wielkie dzięki. Też mam nadzieję, że będzie przytulnie i radośnie ..... z tym ciepłem to się okaże, nie wiem czy będzie mnie na nie stać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 16.10.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Wy tu "gadu-gadu" a ja pierwszą noc w Oliwce mam za sobą Pewnie jeszcze z miesiąc mi zejdzie, żeby doprowadzić do jakiegoś ładu ale odwrotu już nie ma Maciek Gratuluję zamieszkania w Oliwce Musi to być niezła satysfakcja, że po wielu trudach w końcu się mieszka w wymarzonym domku. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 16.10.2008 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Nie wiem jak u Was ale u mnie ostatnio zaczęło lać jak z cebra co wstrzymuje mi prace nad pokryciem dachu a w środku domu jak w basenie, na ścianach spore zacieki od deszczu. Najgorzej jak pogoda nie sprzyja A człowiek myślał, że się wyrobi przed deszczami. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 17.10.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 ... Maciek Gratuluję zamieszkania w Oliwce Musi to być niezła satysfakcja, że po wielu trudach w końcu się mieszka w wymarzonym domku. pozdrawiam Dzięki. Jakbyś był w okolicach Rzeszowa to zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 17.10.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Nie wiem jak u Was ale u mnie ostatnio zaczęło lać jak z cebra co wstrzymuje mi prace nad pokryciem dachu a w środku domu jak w basenie, na ścianach spore zacieki od deszczu. Najgorzej jak pogoda nie sprzyja A człowiek myślał, że się wyrobi przed deszczami. pozdrawiam U nas w nocy lało i wiało mocno, myślałem że cieśle dzisiaj nie przyjadą, ale są i robią, tyle że dachówka miała być w tym tygodniu a będzie po 27.10 i murarz po cieśli też dopiero wejdzie po 27-ym, więc mam doła jesiennego, myślałem że uda się na początek listopada zadaszyć Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaDawid 18.10.2008 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 ehhhhh my rowniez gratulujemy sami mieszkamy od 2 tygodni i wciaz nieco dziko jest hehee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 18.10.2008 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 Witam! A my mamy juz dach na gotowo , okna wstawione , kominy obrobione. Teraz czekamy na dzialowki- bo jeszcze sie nie wyroblili. Dziś zainstalowalem prosty alarm. Zabezpieczajacy poddasze przed amatorami na skrzydła Fakro. Tomek nie martw sie, zmoknie to i wyschnie. Moje suporeksy byly przelane na maxa, kupowalem w styczniu bo niby mialy podrożec. Staniały. Nie wspomne o tonach ktore przeżucilem po to aby stracić.ale dzis juz o tym nie mysle-mam dach. pozdrawiam, zdjecia dolacze przy okazji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jondak 18.10.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 witam- mieszkam już z rodzinką w oliwce . Zainteresownym mogę wysłać kilka zdjęć z przeróbek jak i aranżacji wnętrz- jesteśmy w trakcie wykańczania . Nasz dom ma zlikiwodowany balkon na piętrze a pod nim zrobiliśmy taras z zadaszeniem. Szkoda tylko że tak późno weszłam na forum bo zaintrygowało mnie wejście bezpośrednie do pokoju nad garażem- jak ktoś ma jakieś zdjęcia z tej przeróbki to prosiłabym kilka fotek na emaila. Nadto wejście do garderoby zrobiliśmy z naszej sypilani czyli mamy w sypialni troje drzwi- wejściowe, nad garaż i do garderoby. Acha stan surowy zamknięty w 2007r. z oknami (roletami zewnętrznymi w kasetach jak i bramą garażową)kosztował nas 150 tyś. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 18.10.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 My mamy wejście bezpośrednio do pokoju nad garażem, ale nam dopiero wylali ławę fundamentową, więć nie ma co na razie pokazywać Ta zmiana pociągnęła za sobą dość duże zmiany z więźbą dachową. Trzeba było zlikwidować jeden słup, a przez to zastosować tzw. heby (stalowe belki). Na razie o tym nie myślimy. Oczywiście prosimy o zdjęcia Oliwki. Te 150 tys. zł, to pewnie duży wkład własnej pracy, bo my za SSO płacimy 69 tys. zł (robocizna), przy czym oprócz materiałów nie interesuje na nic. Materiały wyceniam na jakieś 120 tys. zł. Chociaż póki co nie jest najgorzej. Za stal na fundamenty zapłaciłam 1.800 zł, beton 18 m3 - 5100 zł (235 zł netto), cement 9,50 zł za worek. Czekam na wycenę bloczków fundamentowych, bo te zdaje mi się że zdrożały w porównaniu do cen z przełomu sierpnia i września br.Mieliśmy trochę falstart z rozpoczęciem prac, bo okazało się (po wykopaniu fundamentów), że jeszcze potrzebny jest świtek od archeologa (nasza działka leży w III strefie ochrony konerwatorsko - archeologicznej). Całe szczęście, że nic nie znalazł. Przez blisko tydzień świeciło słońce, a my staliśmy....W miarę postępu prac będę wklejała fotki.POzdrawiam wszystkich Oliwkowiczów. Nasza Oliwka powstaje pod Szczecinem. I to kolejna już Oliwka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 19.10.2008 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 My mamy wejście bezpośrednio do pokoju nad garażem, ale nam dopiero wylali ławę fundamentową, więć nie ma co na razie pokazywać Ta zmiana pociągnęła za sobą dość duże zmiany z więźbą dachową. Trzeba było zlikwidować jeden słup, a przez to zastosować tzw. heby (stalowe belki). Na razie o tym nie myślimy. Oczywiście prosimy o zdjęcia Oliwki. Te 150 tys. zł, to pewnie duży wkład własnej pracy, bo my za SSO płacimy 69 tys. zł (robocizna), przy czym oprócz materiałów nie interesuje na nic. Materiały wyceniam na jakieś 120 tys. zł. Chociaż póki co nie jest najgorzej. Za stal na fundamenty zapłaciłam 1.800 zł, beton 18 m3 - 5100 zł (235 zł netto), cement 9,50 zł za worek. Czekam na wycenę bloczków fundamentowych, bo te zdaje mi się że zdrożały w porównaniu do cen z przełomu sierpnia i września br. Mieliśmy trochę falstart z rozpoczęciem prac, bo okazało się (po wykopaniu fundamentów), że jeszcze potrzebny jest świtek od archeologa (nasza działka leży w III strefie ochrony konerwatorsko - archeologicznej). Całe szczęście, że nic nie znalazł. Przez blisko tydzień świeciło słońce, a my staliśmy.... W miarę postępu prac będę wklejała fotki. POzdrawiam wszystkich Oliwkowiczów. Nasza Oliwka powstaje pod Szczecinem. I to kolejna już Oliwka. U mnie w ławy weszło 29 m3 betonu. Aż tyle z powodu zmian, które wprowadziłem. W związku z gruntem gliniastym i wodą gruntowa na poziomie 1 m, ławy zostały powiększone: 1. Grubość ław zwiększona na całym domu z 30cm do 50 cm. 2. Szerokość ław na całym domu i garażu zwiększona z 45 cm do 60 cm. 3. 2 ławy w środku domu, tzw. kominowe, zostały przedłużone i łączą się z ławami z przodu i tyłu domu. 4. Rezygnacja z chudego betonu. 5. Garaż poszerzony o 2 metry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts