Bikerus 24.10.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Wogóle zastanawiam się czy nie zrobić jakichś dodatkowych kominków wentylacyjnych na dachu tyle tylko, że koszt dod. Ja mam chyba 4 kominki wentylacyjne (albo nawet 6). Dekarze polecali. Ponoć poprawia to wentylację połaci dachowej. Facet od którego brałem dachówke mówił, że w teorii powinna wystarczyć perforowana taśma kalenicowa... Bikerus dzięki A możesz powiedzieć w których miejscach masz te kominki i czy to są takie specjalne dachówki wentylacyjne czy kominki z uszczelką i taką rurą? Piszac o kominkach chodziło mi o dachówki wentylacyjne Mam ich 6 sztuk na całym dachu. A dachówkę w kształcie kominka wentylacyjnego (taka składająca sie z kilku elementów) to mam do odpowietrzenia kanalizy. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaccer 26.10.2008 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Mam pytanka do Forumowiczow: Kto ma zainstalowany piec na eko-groszek.Zastanawiam się nad montazem takiego pieca. Ale mam powazne wątpliwości zwłaszcza po przeczytaniu problemów jakie mają użytkownicy z podajnikami , sprzęgłami i sterowaniem. Prawdopodobnie zainstaluję też lustra solarne Hewalexu do ogrzewania c.w.u. = czy ktoś ma doświadczenia w tej sprawie? Będę wdzięczny za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 26.10.2008 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Mam pytanka do Forumowiczow: Kto ma zainstalowany piec na eko-groszek.Zastanawiam się nad montazem takiego pieca. Ale mam powazne wątpliwości zwłaszcza po przeczytaniu problemów jakie mają użytkownicy z podajnikami , sprzęgłami i sterowaniem. Prawdopodobnie zainstaluję też lustra solarne Hewalexu do ogrzewania c.w.u. = czy ktoś ma doświadczenia w tej sprawie? Będę wdzięczny za odpowiedz. Jak i gdzie zamierzasz zamontować piec na eko-groszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 26.10.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Witam! wlasnie oczekujemy na okna i bramę. Umowilem sie ze mam otynkować od wewnątrz ścianę do któej będzie przykręcona brama. Teraz sie zastanawiam czy nie powinienem mieć też otynkowanego sufitu? (w tej części gdzie sa prowadnice) Bo jak potem to zrobić jak będzie do niego przykręcona prowadnica. Jak to bylo u Was? I druga sprawa. Chcę zamontować tymczasowe drzwi wejsciowe. Czy warto od razu zamontować je na takiej wysokości żeby nie przeszkadzały przy wylewaniu posadzki? Czyli zrobić taki wysoki próg. Czy jak będę robił posadzki to wtedy sobie je przemontować? No i jeszce jedno. Jak rozwiązaliście sprawę szczeliny między deskowaniem, murłata i wieńcem. Miedzy deskami i wełną powinna być wentylacja ok 3cm. Jak robi się w takim razie wloty powietrza żeby uniknąć tam ptaków i gryzoni. Dodam że raczej nie będę dawał podbitki - tylko pomaluję od spodu deski na których jest papa. Może macie jeszcze jakieś sugestie na tym atapie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 27.10.2008 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Witam! wlasnie oczekujemy na okna i bramę. Umowilem sie ze mam otynkować od wewnątrz ścianę do któej będzie przykręcona brama. Teraz sie zastanawiam czy nie powinienem mieć też otynkowanego sufitu? (w tej części gdzie sa prowadnice) Bo jak potem to zrobić jak będzie do niego przykręcona prowadnica. Jak to bylo u Was? Jeżeli brama segmentowa to koniecznie otynkowć sufit - tak jak mówisz kwestia prowadnic. Przed otynkowaniem polecam też zrobienie gniazdka na suficie - chyba że nie planujesz robić napędu. I druga sprawa. Chcę zamontować tymczasowe drzwi wejsciowe. Czy warto od razu zamontować je na takiej wysokości żeby nie przeszkadzały przy wylewaniu posadzki? Czyli zrobić taki wysoki próg. Czy jak będę robił posadzki to wtedy sobie je przemontować? Ja bym zrobił wysoki próg - po co dwa razy zawracać sobie głowę drzwiami tymczasowymi. No i jeszce jedno. Jak rozwiązaliście sprawę szczeliny między deskowaniem, murłata i wieńcem. Miedzy deskami i wełną powinna być wentylacja ok 3cm. Jak robi się w takim razie wloty powietrza żeby uniknąć tam ptaków i gryzoni. Dodam że raczej nie będę dawał podbitki - tylko pomaluję od spodu deski na których jest papa. Może macie jeszcze jakieś sugestie na tym atapie ... Nie wypowiem się bo nie deskowałem dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 27.10.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Mam pytanie do Oliwkowiczów, którzy kładli na dach deski i papę. Mianowicie chodzi o to czy w kalenicy robiliście przerwę w papowaniu? w celu uzyskania lepszego ,,oddychania,, Tak mi radzi mój dekarz mówiąc, że przy papie (mimo że będzie ciepło) to w budynku mogę mieć ,,termos,, i taka przerwa była by wskazana. Wogóle zastanawiam się czy nie zrobić jakichś dodatkowych kominków wentylacyjnych na dachu tyle tylko, że koszt dod. Co Wy na to i jak jest u Was?. Castello fajnie Ci wyszła ta chałpka A u mnie ekipa od dachu działa ostro. Dzisiaj dopiero byli drugi dzień i dach prawie cały odeskowany pozdrawiam Ostatnie 3 cm pod kelenicą nie jest ani odeskowane ani opapowane. Chodzi o to aby tamtędy wywiewało powietrze które zasysane jest przy podbidce dachu i przechodzi przez szczelinę (2-3cm) pomiędzy deskami a wełną od ocieplenia. W przeciwnym wypadku deskowanie spleśnieje a wełna zamoknie. Także pamietaj aby dać koniecznie szczelinę na górze pod kalenicą i na dole przy podbidce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 27.10.2008 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 dzięki MacIek! Mam pytanie do Oliwkowiczów, którzy kładli na dach deski i papę. Mianowicie chodzi o to czy w kalenicy robiliście przerwę w papowaniu? w celu uzyskania lepszego ,,oddychania,, Tak mi radzi mój dekarz mówiąc, że przy papie (mimo że będzie ciepło) to w budynku mogę mieć ,,termos,, i taka przerwa była by wskazana. Wogóle zastanawiam się czy nie zrobić jakichś dodatkowych kominków wentylacyjnych na dachu tyle tylko, że koszt dod. Co Wy na to i jak jest u Was?. Castello fajnie Ci wyszła ta chałpka A u mnie ekipa od dachu działa ostro. Dzisiaj dopiero byli drugi dzień i dach prawie cały odeskowany pozdrawiam Ostatnie 3 cm pod kelenicą nie jest ani odeskowane ani opapowane. Chodzi o to aby tamtędy wywiewało powietrze które zasysane jest przy podbidce dachu i przechodzi przez szczelinę (2-3cm) pomiędzy deskami a wełną od ocieplenia. W przeciwnym wypadku deskowanie spleśnieje a wełna zamoknie. Także pamietaj aby dać koniecznie szczelinę na górze pod kalenicą i na dole przy podbidce. ida i jacek mnie troche zmartwili bo ja mam tylko 3 takie otwory w kalenicy http://images32.fotosik.pl/388/7afdf85e891cca8c.jpg i planuję zalozyć kratki wentylacyjne w szczytach pod kalenica ale nad jetkami. czy to wystarczy aby unikąć czarnego scenariusza Idy i Jacka ????? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 28.10.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 U mnie dekarze również zrobili szczelinę w kalenicy tyle tylko że nie wiem czy tam będzie 3 cm(chyba trochę mniej), wiem że na pewno jest. Castello nie masz się co martwić bo te otwory (pytałem się) co masz w kalenicy spęłnią właśnie tą samą rolę jaką opisał Ida i Jacek.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 28.10.2008 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Witam! Wiem że to pytanie juz padło, i odp. na nie. Ale, pamięta może ktoś ile jakiego kabla poszlo na instalacje? Zdaję sobie sprawę z tego że to zależy od stopnia skomplikowania ale pewnie są to jakieś średnie wartości. myślałem żeby na początek kupić 700m 3x2,5 i 700m 3x1,5 jak myślicie? puszek pewnie też z 10 trzebab będzie kupić pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 28.10.2008 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 A ja z kolei zapytam, czy coś robiliście ze słupem podtrzymującym platew kalenicową (chodzi mi o słup na granicy dwóch pokoi na przeciw łazienki) ? Ten słup szpetnie wystaje mi ze ściany w korytarzu i mój wykonawca zaproponował, żeby go wyciąć i wykonać w jego miejsce słup betonowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hapek1 29.10.2008 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Witam Castello nam poszło 500m 3X2,5 Ydyp200m 3X1,5 Ydyp150m alarmowego30m siłyponad 100 puszek200 m peszlapolecam ci oddziały firmy Meskon np. w Szopienicach ul.Obrońców Westerplatte 51dobre ceny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikela 29.10.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Witam Byłam u projektanta, który zażyczył sobie 1800 zł za adaptacje OLIWKI + 1000 zł za zaprojektowanie piwnicy pod całym domem + inne zmiany w zależności od ich wielkości ( pozostałych zmian niw mam duzo więc to już nie powinny być duże pieniądze). Czy to jest dobra cena ? Dodam że buduje na Śląsku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 29.10.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 A ja z kolei zapytam, czy coś robiliście ze słupem podtrzymującym platew kalenicową (chodzi mi o słup na granicy dwóch pokoi na przeciw łazienki) ? Ten słup szpetnie wystaje mi ze ściany w korytarzu i mój wykonawca zaproponował, żeby go wyciąć i wykonać w jego miejsce słup betonowy. A je się zastanawiam czy nie potraktować go Sadolinem np. orzech włoski i niech sobie stanowi element dekoracji.... A tak z innej beczki, z tego co pamiętem zrezygnowałaś z komina w gospodarczym a do niego odprowadzony jest okap z kuchni. Jak rozwiązujesz ten problem? Nie wiem czy domawiać dachówkę przejściową i w dachu montować wentylator wyciągu, czy może w gospodarczym wyjść przez ścianę..... Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adar 29.10.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Witam Byłam u projektanta, który zażyczył sobie 1800 zł za adaptacje OLIWKI + 1000 zł za zaprojektowanie piwnicy pod całym domem + inne zmiany w zależności od ich wielkości ( pozostałych zmian niw mam duzo więc to już nie powinny być duże pieniądze). Czy to jest dobra cena ? Dodam że buduje na Śląsku. Pozdrawiam Jak dla mnie cena super, my za adaptackję daliśmy 3000 a jak sie później okazało nie wszystko bylo zrobione np powiększyliśmy garaż i po środku stoi słup i brak było wyliczeń jak go uzbroić pod dany strop, brak było wyliczeń stali do powiększonego balkonu i jeszcze kilka pierdół. Oczywiście poszłam po to do projektanta i zrobił to, ale marnowałam swój czas no i był przestój na budowie. I w tej cenie wcale nie ma piwnicy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 29.10.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 A ja z kolei zapytam, czy coś robiliście ze słupem podtrzymującym platew kalenicową (chodzi mi o słup na granicy dwóch pokoi na przeciw łazienki) ? Ten słup szpetnie wystaje mi ze ściany w korytarzu i mój wykonawca zaproponował, żeby go wyciąć i wykonać w jego miejsce słup betonowy. Ja go obudowałem karton gipsem i jeszcze na dole dałem halogenik i wygląda super . ( tak mi się wydaje ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 29.10.2008 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Jacekot, mógłbyś mi podesłac zdjęcia jak to wygląda. Może nie jest tak źle jak mi sie wydaje i nie warto będzie wywalać kasy na jego usunięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 29.10.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 A ja z kolei zapytam, czy coś robiliście ze słupem podtrzymującym platew kalenicową (chodzi mi o słup na granicy dwóch pokoi na przeciw łazienki) ? Ten słup szpetnie wystaje mi ze ściany w korytarzu i mój wykonawca zaproponował, żeby go wyciąć i wykonać w jego miejsce słup betonowy. A je się zastanawiam czy nie potraktować go Sadolinem np. orzech włoski i niech sobie stanowi element dekoracji.... A tak z innej beczki, z tego co pamiętem zrezygnowałaś z komina w gospodarczym a do niego odprowadzony jest okap z kuchni. Jak rozwiązujesz ten problem? Nie wiem czy domawiać dachówkę przejściową i w dachu montować wentylator wyciągu, czy może w gospodarczym wyjść przez ścianę..... Pozdrawiam - Daniel TypeR, tak komina nie mam, ale mam kominki wentylacyjne wstawione w ścianie między pomieszczeniem gospodarczym i garażem (w celu wentylacji tych dwóch pomieszczeń) i chyba tam się podepnę. Chociaż nie wiem, czy tak można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 29.10.2008 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Witam Castello nam poszło 500m 3X2,5 Ydyp 200m 3X1,5 Ydyp 150m alarmowego 30m siły ponad 100 puszek 200 m peszla polecam ci oddziały firmy Meskon np. w Szopienicach ul.Obrońców Westerplatte 51 dobre ceny:) u nas podobnie, ok 600m 2,5 oraz ok 200 1,5 200 m alarmowego, 200m skrętki a do tego jeszcze troche TV ale ten miałem w kawałkach więc trudniej policzyć Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 29.10.2008 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 A ja z kolei zapytam, czy coś robiliście ze słupem podtrzymującym platew kalenicową (chodzi mi o słup na granicy dwóch pokoi na przeciw łazienki) ? Ten słup szpetnie wystaje mi ze ściany w korytarzu i mój wykonawca zaproponował, żeby go wyciąć i wykonać w jego miejsce słup betonowy. My wyrównaliśmy ścianki działowe ze słupem i kominem i przed tynkowaniem słup obłożyli cienkim kartongipsem i to wszystko po osiatkowaniu zarzucone tynkiem gipsowym. Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 31.10.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Nawiązując do ocieplenia budynku i wyjścia na taras, bądź przed drzwiami jak ocieplacie zewnętrzną stronę wyjść?Dookoła styropian 15cm, a pod drzwiami czy wyjściem na taras też? Przyklejone do tego płytki po pewnym czasie się nie zapadną albo nie popękają? Styropian nie jest taki twardy żeby utrzymać ciągłe chodzenie po nim. Czy wogóle nie dajecie w tym miejscu ocieplenia czy np. mniej? Ale to spory mostek i w salonie na ziemi będzie troche zimno...pozdrawiamjacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts