TomekC73 09.11.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 5. Koniecznie trzeba powiekszyc łazienkę kosztem korytarza na górze - drogo wychodzą płytki ale funkcjonalność łazienki wzrasta nieporównywalnie. Mieści sie duza wanna, kabina, wielki blat z 2 umywalkami i lustrem wielkim na 2,3 metra I jeszcze zostaje masa miejsca na szafki pod skosami. Kurcze też o tym myślałem tyle że obawiam się "ciemnego" hallu na górze (odpada nam doświetlenie oknem dachowym - jak to się sprawdza w praktyce?) Ja byłem już zdecydowany na podobne rozwiązanie co Bikerus ale po przemyśleniach postanowiłem jednak nie powiększać łazienki kosztem korytarza na górze i teraz jestem bardzo zadowolony z tej decyzji. W tym momencie mam hol duży i ładnie doświetlony (światło pada również na schody) a łazienka po podniesieniu ścianki kol jest b duża i wygodna, nie ma też niebezpieczeństwa spadnięcia ze schodów przy bezpośrednim wyjściu z łazienki. Oczywiście jest to tylko moje zdanie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 09.11.2008 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Kurcze też o tym myślałem tyle że obawiam się "ciemnego" hallu na górze (odpada nam doświetlenie oknem dachowym - jak to się sprawdza w praktyce?) Ciemny hall nie jest problemem, bo elektryk zamontował odpowiednią instalację i włączniki plus oświetlenie schodów. Dodatkowo shcody sa doswietlone otworem (taki trojkąt pomiedzy kuchnią a schodami) Okno z korytarzyka przesuneliśmy do pokoju. Wychodząc z łazienki nie da sie spaść ze schodów, no chyba że po ostrej parapetówce ;P Moim zdaniem większa łazienka jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niz korytarzyk na górze, który w gruncie rzeczy jest bezużyteczny (no moze poza doświetleniem). Po prostu łazienka staje sie o wiele bardziej wygodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 10.11.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 5. Koniecznie trzeba powiekszyc łazienkę kosztem korytarza na górze - drogo wychodzą płytki ale funkcjonalność łazienki wzrasta nieporównywalnie. Mieści sie duza wanna, kabina, wielki blat z 2 umywalkami i lustrem wielkim na 2,3 metra I jeszcze zostaje masa miejsca na szafki pod skosami. Kurcze też o tym myślałem tyle że obawiam się "ciemnego" hallu na górze (odpada nam doświetlenie oknem dachowym - jak to się sprawdza w praktyce?) Ja byłem już zdecydowany na podobne rozwiązanie co Bikerus ale po przemyśleniach postanowiłem jednak nie powiększać łazienki kosztem korytarza na górze i teraz jestem bardzo zadowolony z tej decyzji. W tym momencie mam hol duży i ładnie doświetlony (światło pada również na schody) a łazienka po podniesieniu ścianki kol jest b duża i wygodna, nie ma też niebezpieczeństwa spadnięcia ze schodów przy bezpośrednim wyjściu z łazienki. Oczywiście jest to tylko moje zdanie. pozdrawiam Zgadzam się z Tobą Tomek. Okno dachowe w przedpokoju dużo daje - u mnie jest skierowane na płd-zach, tak że praktycznie cały dzień rzuca trochę światła na schody. A co do łazienki to i tak jest spora - u mnie przy podniesieniu ścianki kolankowej o trzy pustaki to można powiedzieć że nawet bardzo spora Wsadziłem dużą wannę narożną 150x150, która przy wejściu wygląda jak brodzik ......... może trochę przesadziłem ale rzeczywiście sprawia wrażenie dużo mniejszej. Oczywiście wszystko jest kwestią gustu i Bikerus też ma swoje racje ............ zresztą po to jest Forum Jako prawie 3-tygodniowy użytkownik Oliwki mogę Wam powiedzieć, że nie żałuję wprowadzenia niektórych zmian: - wnęka w kuchni pod schodami rewelacja - bez przesady kuchnia powiększa się o 1/4-tą. Chociaż powiem Wam, że schody ażurowe bardziej mi się podobają i pewnie z ich wykonaniem jest mniej problemów bo robi to jeden wykonawca. Jeżeli robicie schody żelbetonowe to PILNUJCIE żeby wykonawcy dobrze je zaszalowali -- u mnie oczywiście nie obeszło się bez "jaj" .. stolarze którzy obkładali je drewnem kleli tak, że szewc się chowa ; - podniesienie ścianki kolankowej - znacznie więcej przestrzeni w łazience (w moim przypadku nie ma mowy o jakichkolwiek utrudnieniach przy korzystaniu z wanny, nawet da się siąść na jej rogu, pod skosem), pokojach i strychu. Oczywiście można się przyczepić, że więdzej do ogrzania ) ... ale nie wyobrażam sobie urządzenia tych pokoi przy ściance kolankowej zgodnej z projektem; - wydłużenie daszku nad tarasem i wejściem - to pierwsze docenię pewnie w lecie a drugię już wkrótce .. w zimie; - obniżenie&wydłużenie "potrójnych" okien w salonie - fajnie wygląda i z zewnątrz z wewnątrz jeszcze lepiej - ale to oczywiście kwestia gustu bo "korzyści użytkowych" raczej z tego nie ma ... chociaż więcej światł do salonu wpada ; - nie wyrównywałem ściany wiatropału ze ścianą gabinetu, przesunąłem ją trochę, żeby powiększyć wiatrołap ale nie maksymalnie. Wg mnie korzyść w postaci dodatkowych cm kwadratowych wiatrołapu nie jest warta tego żeby wchodzić praktycznie w schody - pewnie fajnie mają Ci (z tego co pamiętam są w naszej "Oliwkowej Rodzinie" tacy) którzy z wiatrołapu zrezygnowali (też to rozważałem ale względy użytkowe przeważyły nad estetycznymi ). Oj chyba się rozgadałem. Pozdrawiam wszystkich i życzę szybkich postępów w pracach budowlano-wykończeniowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jondak 10.11.2008 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Witam ja juz mieszkam w oliwce i łazienka u góry jest naprawdę duża bez powiększania kosztem korytarza. Weszła nam kabina, wanna... oto link to strony ze zdjęciami z naszego domu. powoli dodaje wszystkie zdjęcia więc troche cierpliwości- bo w domu mam małe dzieci i nie zawsze znajduje czas na chwilę sam na sam z komputerem:-) http://jondak.fotosik.pl/albumy/538167.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 10.11.2008 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Witam ja juz mieszkam w oliwce i łazienka u góry jest naprawdę duża bez powiększania kosztem korytarza. Weszła nam kabina, wanna... oto link to strony ze zdjęciami z naszego domu. powoli dodaje wszystkie zdjęcia więc troche cierpliwości- bo w domu mam małe dzieci i nie zawsze znajduje czas na chwilę sam na sam z komputerem:-) http://jondak.fotosik.pl/albumy/538167.html beautyfuul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 10.11.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Witam ja juz mieszkam w oliwce i łazienka u góry jest naprawdę duża bez powiększania kosztem korytarza. Weszła nam kabina, wanna... oto link to strony ze zdjęciami z naszego domu. powoli dodaje wszystkie zdjęcia więc troche cierpliwości- bo w domu mam małe dzieci i nie zawsze znajduje czas na chwilę sam na sam z komputerem:-) http://jondak.fotosik.pl/albumy/538167.html Witaj Jondak Pięknie i gustownie urządzony domek. Intryguje mnie jedna sprawa, zdjęcia 7 i 32. Rozumiem 32 to wiatrolap otwarty na dom a co przedstawia zdjęcie nr 7? Bo też mi to wygląda na weście do domku? Pozdrawiamy Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jondak 11.11.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Witam- zdjęcie 7 to wiatrołap ( w wiatrołapie mamy szafę z drzwiami z luster- aby go wizulanie powiększyć, a na przeciw jest szafka na buty jeszcze nieskończona )- ale zamknięty drzwiami szklanymi widocznymi na zdjęciu 32 pozdrawiam kasia [http://jondak.fotosik.pl/albumy/538167.html Witaj Jondak Pięknie i gustownie urządzony domek. Intryguje mnie jedna sprawa, zdjęcia 7 i 32. Rozumiem 32 to wiatrolap otwarty na dom a co przedstawia zdjęcie nr 7? Bo też mi to wygląda na weście do domku? Pozdrawiamy Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 11.11.2008 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Witaj Jondak. Zdjęcia super. Gratuluję i zazdroszczę. Trochę było mi trudno się przestawić, bo nasza budująca się oliwka ma garaż z drugiej strony i jednak to trochę zmienia rozkład. Po prostu inaczej się patrzy na wnętrza. A tak na marginesie to jak na dom z małymi dziećmi to porządek nie z tej ziemi Ja mam takiego dwulatka, wiec wiem co mówię. Ciekawi mnie co to za zabudowa na zdjęciu m.in. 9? Jakoś nie mogę jej zlokalizować? Pozdrawiam i przyjemnego mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zep 11.11.2008 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Witam, Mam prośbę/pytanko do entuzjastów podnoszenia ścianki kolankowej - lekko za późno się obudziłem z decyzją i nie jest zawarta w adaptacji (chcę o 2 pustaki) - jutro spotykam się z cieślą i może jest jakaś mała garść złotych myśli które pomogły by mi w rozmowie? Możliwe że człowiek będzie wiedział co i jak, jednak jak zwykle nieocenione byłoby Wasze doświadczenie w temacie w kontekście "na co zwrócić mu szczególną uwagę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jondak 11.11.2008 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Witaj, jeżeli chodzi o porządek- to "trochę" posprzatalismy do zdjęć , zniknęło trochę zabawek z dołu . Mamy trzylatka i 3 miesięcznego bobasa, więc narazie bałagani tylko jeden. jeżeli chodzi o zdjęcia nr 9... to jest to nasza sypialnia i szafa zrobiona na zamówienie, nadto drzwi do garderoby i pokoju nad garażem. Żałuję że jsk budowaliśmy to oliwkę miało mało osób, teraz widzę forum rozkwita. My projekt kupowaliśmy pod koniec 2005r.Na początku 2006 był juz zatwierdzony ,a w maju 2006r. dom już stał w stanie surowym- wybudowany w 1,5 miesiąca z ytonga. w maju tego roku już zaczęliśmy mieszkać. Z wykańczaniem była gonitwa, bo mieszkaliśmy katem u rodziny- po sprzedazy mieszkania no i dziecko było w drodze. Mieszkamy- a ja z chęcią wprowadziłabym już kilka zmian no ale kobieta zmienną jest Witaj Jondak. Zdjęcia super. Gratuluję i zazdroszczę. Trochę było mi trudno się przestawić, bo nasza budująca się oliwka ma garaż z drugiej strony i jednak to trochę zmienia rozkład. Po prostu inaczej się patrzy na wnętrza. A tak na marginesie to jak na dom z małymi dziećmi to porządek nie z tej ziemi Ja mam takiego dwulatka, wiec wiem co mówię. Ciekawi mnie co to za zabudowa na zdjęciu m.in. 9? Jakoś nie mogę jej zlokalizować? Pozdrawiam i przyjemnego mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 11.11.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Witam, Mam prośbę/pytanko do entuzjastów podnoszenia ścianki kolankowej - lekko za późno się obudziłem z decyzją i nie jest zawarta w adaptacji (chcę o 2 pustaki) - jutro spotykam się z cieślą i może jest jakaś mała garść złotych myśli które pomogły by mi w rozmowie? Możliwe że człowiek będzie wiedział co i jak, jednak jak zwykle nieocenione byłoby Wasze doświadczenie w temacie w kontekście "na co zwrócić mu szczególną uwagę". Zep Chciał bym Ci pomóc tylko nie za bardzo wiem co ma wspóllnego podniesienie śianki kol z pracami cieśli (może ma a ja o tym nie wiem ). Ja cieśli prosiłem aby zwrócili szczególną uwagę na: projekt, na to gdzie mają wychodzić okna dachowe i kominy przy montażu krokwi (odpowiedni ich rozstaw), zamocowanie jętek nad garażem (brak w projekcie), zachowanie nachylenia 40 st, zastosować odpowiednie łączniki ciesielskie do montażu więźby, dobrze przymocować murłaty, powiedziałem o grubości ocieplenia budynku 12cm styropianu aby odpowiednio wychodziły boczne krokwie za ścianą szczytową, prośba aby koniecznie kontaktować się ze mną przy jakiś zapytaniach. Jeśli chodzi o dekarzy to: odpowiednio rozstawić łaty i dobrze wypozioować aby nie trzeba było ciąć dachówki w kalenicy, obróbki blachorskie odpowiednio wykonane, odpowiednie zakłady i ułożenie papy na deskowaniu (na odpowiednią stronę oraz w koszach starannie, papiaki ocynk z podkładką), przy deskowaniu odpowiednie długości gwożdzi (gwoździe ocynk wkręcane), odpowiednie mocowanie łaty kalenicowej, zastosowanie wróblówki, rynny osadzić tak aby śnieg w nie nie wpadał, nie ciąć na dachudachówki ( itak cieli ale mieli jakieś podkładki), kontrłaty bezwzględnie przybijać wzdłuż krokwi a nie przypadkiem na same deski, szczelina wentylacyjna w kalenicy (przy deskowaniu bo przy folii chyba się tego nie robi). I jeszcze jedno mianowicie u mnie zauważyłem w pewnym momencie że papa nie jest wpuszczona do rynien ale w porę można było poprawić i jest ok. O takich sprawach rozmawiałem z dachowcami pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 11.11.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Zep Przypomniałem sobie jeszcze jedną ważną sprawę. Przy podniesieniu ścianki kol trzeba zamówić odpowiednie długości jętek i słupów. Można zwrócić na to uwagę w tartaku ale najlepiej skontaktować się z architektem.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c__o__l__a 12.11.2008 00:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Witam Wszystkich po długiej przerwie, spowodowanej brakiem dostępu do sieci, a było co pisać.W skrócie- miałem umówionych cieśli na koniec sierpnia a tu minoł sierpień, wrzesień i panowie fachowcy telefonów nie odbierali. Więc zapadła decyzja o poszukiwaniach kolejnej ekipy ale jak sami wiecie o dobrych fachowców ciężko a jak już są to mają terminy, ale wkońcu się udało a oto efekty mojej troszkę zmienionej OLIWKI jak to już ktoś napisał połączenie OLIWKI z AGATKĄ http://images45.fotosik.pl/29/9b3a18d6f829c0ca.jpg Jeszcze na ten rok pozostały do zrobienia ścianki działowe ale już z tym nie ma strachu będą zrobione w deszczowe dni takie ma zapewniania murarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 12.11.2008 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Witam, Mam prośbę/pytanko do entuzjastów podnoszenia ścianki kolankowej - lekko za późno się obudziłem z decyzją i nie jest zawarta w adaptacji (chcę o 2 pustaki) - jutro spotykam się z cieślą i może jest jakaś mała garść złotych myśli które pomogły by mi w rozmowie? Możliwe że człowiek będzie wiedział co i jak, jednak jak zwykle nieocenione byłoby Wasze doświadczenie w temacie w kontekście "na co zwrócić mu szczególną uwagę". Cześć, napewno muszą być wydłużone jętki, u nas były na 5,1 m i ledwo starczyły (ścianka kolankowa na cztery bloczki 20 cm (80 cm) + wieniec pod murłatę, o którym zapomniałem jak sobie planowałem wysokość tej ścianki. W sumie wyszła prawie na metr, ale zejdzie ok 15 cm na docieplnie i welewki pod ogrzewanie podłogowe + wykończenie podłogi. Warto również wydłużyć krokwie w celu zachowania proporcji okapu dachu, my tego nie zrobiliśmy i trochę te proporcje są zachwiane (dach kończy się dość wysoko nad oknami). No i wspomniane 2 słupy, również muszą być odpowiednio dłuższe. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 12.11.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Witam ja juz mieszkam w oliwce i łazienka u góry jest naprawdę duża bez powiększania kosztem korytarza. Weszła nam kabina, wanna... oto link to strony ze zdjęciami z naszego domu. powoli dodaje wszystkie zdjęcia więc troche cierpliwości- bo w domu mam małe dzieci i nie zawsze znajduje czas na chwilę sam na sam z komputerem:-) http://jondak.fotosik.pl/albumy/538167.html Gratuluję gustu i smaku. Mnie podoba się bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slepy7 12.11.2008 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 wraz z zona planujemy budowę domku i najprawdopodobniej będzie to oliwka. Chcialbym sie dowiedziec czy może ktos w okolicach wroclawia lub legnicy, buduje taki domek, bardzo chcielibyśmy zobaczyć go w "realu". Pozdrawiam bardzo Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 12.11.2008 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Witaj, jeżeli chodzi o porządek- to "trochę" posprzatalismy do zdjęć , zniknęło trochę zabawek z dołu . Mamy trzylatka i 3 miesięcznego bobasa, więc narazie bałagani tylko jeden. jeżeli chodzi o zdjęcia nr 9... to jest to nasza sypialnia i szafa zrobiona na zamówienie, nadto drzwi do garderoby i pokoju nad garażem. Żałuję że jsk budowaliśmy to oliwkę miało mało osób, teraz widzę forum rozkwita. My projekt kupowaliśmy pod koniec 2005r.Na początku 2006 był juz zatwierdzony ,a w maju 2006r. dom już stał w stanie surowym- wybudowany w 1,5 miesiąca z ytonga. w maju tego roku już zaczęliśmy mieszkać. Z wykańczaniem była gonitwa, bo mieszkaliśmy katem u rodziny- po sprzedazy mieszkania no i dziecko było w drodze. Mieszkamy- a ja z chęcią wprowadziłabym już kilka zmian no ale kobieta zmienną jest A co byś zmieniła?????????????? Praktyczne porady miło widziane My jesteśmy na etapie fundamentów. Zmian nie mamy wiele. Podnieśliśmy ściankę kolankową o 2 pustaki. Zmieniliśmy schody, by wejście do pomieszczenia nad garażem było z klatki schodowej. Zwiększyliśmy okna w salonie te potrójne i są do samej ziemi. Trochę zmniejszyliśmy okno w kuchni, aczkoliwek zastanawiam się czy było warto bo górnej zabudowy szafek nie przewiduję. Po zmianie schodów mamy większą kuchnię i to znacznie - do zabudowy pozostaje cała ścianka - tak jak część ma zabudowaną wnękę pod schodami my będziemy mieli do zabudowy całą scianę. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jondak 12.11.2008 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Po pierwsze zmieniłabym te schody:-)- z chęcią zobaczę Wasze zdjęcia, a raczej rzuty jak to wyjdzie:-), no a potem zdjęcia:-) Po drugie powiększyałbym trochę wiatrołap nawet o 0,5 metra:-) po trzecie obniżyłabym daszek nad wejściem aby zasłonić drzwi wejściowe- bo u nas strasznie wieje. A tak w ogóle przez to że przez całą ciąże musiałam leżeć wykończeniówka nie do końca mnie zadowala. Wszystko robiliśmy na szybko:-)- łazienki nie wyszły tak jak miały wyjść- kabiny miałybyć murowane- ale na to niej zapóźno- można je dobudować. Na dole miałabyć półokrągła i brodzik w podłodze, a na górze ścianka koło kibelka i drzwi ze szkła- ale to dorobimy:-). U góry w łazience spokojnie można zrobić niezły salon kąpielowy np. tam gdzie ja mam kibelek i prysznic można zrobić taką długą kabinę z wymurowanym siedziskiem i dwoma rodzajami natrysku - całą ze szkła a na wprost wejścia spokojnie wejdzie kibelek i jak podnosicie ściankę kolankową to automatem wanna pójdzie w bok i nawet bidet Wam się zmieści. No i chciałam mieć pralnio- suszarnie w kotłowni. A mam w niej tylko automat, poniewż mamy piec na eko groszek (oszczędność w ogrzewaniu super- polecam)- u nas nie ma gazu i piec zajmuje pół kotłowni:-). Nadto dodałabym jedno okno połaciowe w pokoju syna- to te pokoje nad daszkiem nad tarasem. W jednym pokoju od frontu mamy a ten drugi wyszedł trochę ciemny. Myśmy większość okien pozmniejszali do standardowych- taniej wyszły a tak jest dużo światła. W kuchni mam pomniejszone i jestem zadowolona. Ale jestem bardzo szczęśliwa!!!!!!!!!!!! Że już mieszkamy a remoncik zawsze można zrobić. Pozdrawiam A co byś zmieniła?????????????? Praktyczne porady miło widziane My jesteśmy na etapie fundamentów. Zmian nie mamy wiele. Podnieśliśmy ściankę kolankową o 2 pustaki. Zmieniliśmy schody, by wejście do pomieszczenia nad garażem było z klatki schodowej. Zwiększyliśmy okna w salonie te potrójne i są do samej ziemi. Trochę zmniejszyliśmy okno w kuchni, aczkoliwek zastanawiam się czy było warto bo górnej zabudowy szafek nie przewiduję. Po zmianie schodów mamy większą kuchnię i to znacznie - do zabudowy pozostaje cała ścianka - tak jak część ma zabudowaną wnękę pod schodami my będziemy mieli do zabudowy całą scianę. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 12.11.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 A co byś zmieniła?????????????? Praktyczne porady miło widziane My jesteśmy na etapie fundamentów. Zmian nie mamy wiele. Podnieśliśmy ściankę kolankową o 2 pustaki. Zmieniliśmy schody, by wejście do pomieszczenia nad garażem było z klatki schodowej. Zwiększyliśmy okna w salonie te potrójne i są do samej ziemi. Trochę zmniejszyliśmy okno w kuchni, aczkoliwek zastanawiam się czy było warto bo górnej zabudowy szafek nie przewiduję. Po zmianie schodów mamy większą kuchnię i to znacznie - do zabudowy pozostaje cała ścianka - tak jak część ma zabudowaną wnękę pod schodami my będziemy mieli do zabudowy całą scianę. Pozdrawiamy Masz dopiero fundamenty więc zamień znowu na normalne okno. My wyrzuciliśmy ostatnio kotłownię z kotłowni i teraz mamy mieć za ścianą spiżarnię więc też zrezygnowaliśmy już z wiszących szafek i troche nam żal tego normalnego okna bo zmniejszyliśmy do kuchni z szafkami wiszącymi. U Ciebie tylko powrócić do starego nadproża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 14.11.2008 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Dzięki za rady. Fundamenty dziś skończone. I chyba przezimujemy, ale czas pokaże. Rzuty wkleję, jak bank odda projekt. Zmiana schodów jest jednak trochę problematyczna. Wypada jeden słup i przez to trzeba zastosować takie drogie cholerstwo ze stali (HEB). Nam projektant przewidział aż dwa lub trzy HEBY, ale ostatecznie pozostanie na jednym. Kierownik budowy coś wymyślił, żeby to zmienić i dać zaoszczędzić naszej kieszeni. Pozdrawiamy Kasia, Radek i Jaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts