Castello 15.11.2008 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Witam! Co sądzicie o robieniu tynkóww grudniu-styczniu?Za tydzień będę miał okna, bramę i drzwi. Potem elektryka i stoję. Nie mam jeszcze ocieplonych ścian.Tynki gipsowe z automatu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 16.11.2008 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Castello,Ja w tym tygodniu robię elektrykę i zaraz potem tynki - strach zostawiać kable na wierzchu. Ale dom mam już prawie ocieplony, w salonie postawię kozę i mam nadzieje, że nie będzie problemów.Na styczeń mam zaplanowaną posadzkę - jednym słowem żanych przerw nie planuję - no chyba, że będą straszne mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 16.11.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 I oczywiście trzymam kciuki za niekończącą się jesień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 16.11.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Castello, Ja w tym tygodniu robię elektrykę i zaraz potem tynki - strach zostawiać kable na wierzchu. Ale dom mam już prawie ocieplony, w salonie postawię kozę i mam nadzieje, że nie będzie problemów. Na styczeń mam zaplanowaną posadzkę - jednym słowem żanych przerw nie planuję - no chyba, że będą straszne mrozy. Witam! A robisz mechaniczne gipsowe? Mi oferowali Knaufa i deklarowali że jak są okna to mozna śmiało robić. Mimo wszystko obawiam sie co będzie jak ściśnie mróz a tynki będą niedoschnięte. Nie mam jeszce ocieplenia ( a mur tylko suporex 24cm) Z drugiej strony jak nie ma ocieplenia to może szybciej odpoarowuje wilgoc na zewnątrz przez pustaka. Nie wiem. Musze jeszce zaczerpną informacji. Sprawa jest kusząca bo jak nie zrobie tynów to stoję z całą resztą po drugie złodzieje bedę mieli kable na wierzchu i łatwiejsze okna do wymontowania. Może jeszcze się ktoś wypowie na temat tynków zimowych. pozdrawiam i też trzymam kciuki za sprzyjająca pogodę castello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 16.11.2008 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Robię maszynowe, też Kanufa.Mi wykonawcy mowią, że tynki można robić, jesli na dworze jest do -5 st. Jak dowiesz się coś więcej, to daj znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaby 16.11.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Castello - ja właśnie skończyłam tynki.Po I można wstawic "kozę" - tak bedzie u nas bo zaraz po tynkach wchodzi hydrauliklub wypozyczyc maszyny do osuszania. Nam powiedział tynkarz ze tydzien wystarczy - to jest koszt około 40zł/dobatylko my mamy juz ocieplenie na zwenątrz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 17.11.2008 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Tynki Knaufa są bardzo dobre.Moja ekipa mówiła, że robia tynki wewnatrz do temp. na zewnatrz w okolicach -2 stopni, głównie ze względu na ewentualne problemy z reklamacjami. Mi tynki schły dość długo - pomimo ciągłej wentylacji i temperatur wiosenno/letnich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 17.11.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Robię maszynowe, też Kanufa. Mi wykonawcy mowią, że tynki można robić, jesli na dworze jest do -5 st. Jak dowiesz się coś więcej, to daj znać Ok, mozna robić jak jest do -5 C ale co jak dziś jest +2 i robią tynki a za 3 dni będzie -10? Właśnie tego się obawiam. Jutro obdzwonie lokalnych tynkarzy maszynowych, zobacze co powiedzą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchorek 17.11.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 czy możliwe jest przesunięcie scianki na pieterku na korytarzyku obok łazienki w taki sposób aby ją powiekszyć (mowa oprzestrzenie pod drugim oknem dachowym). Nasza Pani odprojektu stwierdziła ze sie nie da bo ... drzwi beda otwierały sie na schody i ma napewno racje ale wydaje mi sie ze czytalem juz o tym ze ktos zrobil taki numer jak my chcielismy z lazienka o tym korytarzykiem. Jesli ktos mógłby powiedziec cos na ten temat to bardzo prosimy.Pozdrawiamy Oliwkowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
górnik 19.11.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Oliwkowicze napiszcie ile kosztował was strop, ja mam lany (monolit) dziś zalałem i jak podliczyłem koszta to szok z robocizna i materaiałami tj. stal deski itd. 21 800 zł co wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 19.11.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Oliwkowicze napiszcie ile kosztował was strop, ja mam lany (monolit) dziś zalałem i jak podliczyłem koszta to szok z robocizna i materaiałami tj. stal deski itd. 21 800 zł co wy na to ? W porówaniu do Terivy to faktycznie trochę drożej, ale chyba nie wiele. Z tego co pamiętam belki i pustaki ok 7400 zł, beton b-20 + pompa ~ 5000 zł, stal kupowałem na cały dom, więc nie pamiętam ile w stropy poszło i robociznę też miałem od ścian parteru (z działówkami) do stropów włącznie za 12500 zł. Acha jeszcze ok. 170 stempli po 5 zł i deski ok. 600 zł (sporo desek wykorzystanych z rozbiórki starej stodoły). Do stropów powinienem również doliczyć elementy docieplenia wieńca i pewnie wyjdzie kwota nie wiele mniejsza niż u Ciebie. Pozdrawiam - Daniel Ps. Jak ktoś potrzebuje stemple i ma blisko do Łasku (woj. łódzkie) to zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 19.11.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Mój strop teriva dodatkowo zbrojony kosztował bagatela 22.800,00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 19.11.2008 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 sam materiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaby 19.11.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 a ja ponowie pytanie o iliśc m2 tynków.Nam wyszło 650m2 - mamy poszerzony garaż o 1,5m, podniesiona ścianke kolankową o 2 pustaki i dodatkową ścianke przegradzajaca pomieszczenie nad garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c__o__l__a 19.11.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Oliwkowicze napiszcie ile kosztował was strop, ja mam lany (monolit) dziś zalałem i jak podliczyłem koszta to szok z robocizna i materaiałami tj. stal deski itd. 21 800 zł co wy na to ? Witaj Mój strop monolit kosztował ok. 17.500 tj: ~1500kg stali 21m3 betonu 3m3 desek ( pozostałość po szalowaniu fundamentu)+3m3 pożyczyłem za free ~200 stempli pożyczyłem na 1,7L ognistj wody gwoździe ~ 100PLN robocizna 7000PLN ( razem ze ścianką kolankową i wieńcem) Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 19.11.2008 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Materiał na strop teriva nie licząc stali (której tez poszlo nie mało) 15200zł czyli belki, pustaki, beton, pompa i trnaport, bez robocizny. Garaż powiększony o 1,8w dł i 1,5 w szer. czyli doszło jakies 20m kw. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 21.11.2008 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Uffff. zdążyliśmy ocieplić przed zimą. http://images43.fotosik.pl/32/dad81dbff9f17401.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 21.11.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Mi brakło trochę styropianu....i będę go miała dopiero we wtorek, ale już tez niewiele zostało http://images34.fotosik.pl/404/6b9428646d75b774.jpg http://images40.fotosik.pl/32/4507a12d4fa6bae1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 22.11.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Witam, Czy ktoś z już mieszkających ma jakieś problemy z ciągiem wstecznym w kanałach wentylacyjnych. Kominy mam wyciągnięte powyżej kalenicy (niby dobrze ale chyba tylko dla kominów dymowych) ale kratki wentylacyjne są z boku, trochę niżej niż szczyt komina .... w każdym bądź razie jak bardziej wieje to dmucha mi w kuchni i łazienkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 22.11.2008 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Witam, Czy ktoś z już mieszkających ma jakieś problemy z ciągiem wstecznym w kanałach wentylacyjnych. Kominy mam wyciągnięte powyżej kalenicy (niby dobrze ale chyba tylko dla kominów dymowych) ale kratki wentylacyjne są z boku, trochę niżej niż szczyt komina .... w każdym bądź razie jak bardziej wieje to dmucha mi w kuchni i łazienkach Maciek mimo że masz założone kratki wentylacyjne na kominach to aż tak dmucha ? U mnie jest podobnie z wysokością kanałów i ciekaw jestem czy będzie podobnie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts