Femmee_ 24.01.2010 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Jeśli jesteś zainteresowany tuboflexami to mogę w przyszłym tygodniu przesłać rzuty instalacji (...) No to ja też się do tej prośby również przyłączam ([email protected]). I z góry dziękuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heron 24.01.2010 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Z innej beczki. Strop. W projekcie jest gęstożebrowy Teravita. Zostawiać tak jak jest, czy wgryzać się w temat i zmieniać? Na coś tańszego/lepszego? Z tego co wiem, to taki strop jest raczej droższym rozwiązaniem niż inne rozwiązania. Dobrze mówię? Ja się zdecydowałem na monolit (dokłądnie filigran). Strop monolityczny jest, moim zdaniem, lepszy od terivy. Terivy architekci "klepia" bo im łatwiej (może to plotka, ale tak słyszałem). Są różne zdania co do pękania terivy (chodzi o pękanie tynku pod wpływem pracy stropu) - jedni twierdzą, że dobrze wykonana nie pęknie a inni, że na każdej terivie prędzej czy później pojawią się pęknięcia. Do tego dochodzi dudnienie, ograniczenia co do obciążania i grubość (24 cm z nadbetonem). Zaznaczam, że nie jestem fachowcem i jedynie przytaczam informacje przeczytane na forum bądź portalach budowlanych. Stropy monolityczne są pozbawione wad terivy. Wadą zwykłego monolitu jest deskowanie dodające do kosztów (ale deski można ponownie wykorzystać do czego innego) i nie wiem czy robocizna drożej nie wyjdzie. Wadą mojego wyboru jest dokładność prefabrykatów filigrana. Jeśli majstry za bardzo odjadą z wykonaniem ścian od projektu to jest to problem. No ale najważniejsze to być świadomym tego i aktywnie przeciwdziałać Koszta wg moich szacunków są porównywalne ze wskazaniem na monolity jako nieco tańsze rozwiązanie. Mam nadzieję, że troche rozjaśniłem. Zachęcam do dalszej lektury - moim zdaniem warto poświęcić czas. Jeśli nawet zostaniesz ostatecznie przy terivie to będziesz wiedział z czego zrezygnowałeś Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 25.01.2010 00:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Mam nadzieję, że troche rozjaśniłem. Zachęcam do dalszej lektury - moim zdaniem warto poświęcić czas. Jeśli nawet zostaniesz ostatecznie przy terivie to będziesz wiedział z czego zrezygnowałeś Pozdrawiam. No właśnie się tego obawiałem. Kolejny niuans do zgłębienia. Właściwie to chyba po budowie domu będę mógł się zająć developerką... PS. Kurde, jak zachoruję na jakąś poważną chorobę, to mam nadzieję, iż nie będę musiał zostać też specjalistą - lekarzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 25.01.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Mam nadzieję, że troche rozjaśniłem. Zachęcam do dalszej lektury - moim zdaniem warto poświęcić czas. Jeśli nawet zostaniesz ostatecznie przy terivie to będziesz wiedział z czego zrezygnowałeś Pozdrawiam. No właśnie się tego obawiałem. Kolejny niuans do zgłębienia. Właściwie to chyba po budowie domu będę mógł się zająć developerką... PS. Kurde, jak zachoruję na jakąś poważną chorobę, to mam nadzieję, iż nie będę musiał zostać też specjalistą - lekarzem cześć, ja jak chcę trochę dokuczyć kolegom z pracy to mówię, że jak widzę jakie z nich inżyniery to boję się iść do lekarza..... to tak trochę nie oliwkowo odbiegając od tematu... Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heron 25.01.2010 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 No właśnie się tego obawiałem. Kolejny niuans do zgłębienia. He he, no to witaj w klubie. Ja od kilku miesięcy nic innego nie czytam tylko o budownictwie Jakoś tak mam, że chce wiedzieć na każdym etapie budowy co mam do wyboru, z czego rezygnuje robiąc to czy tamto. I to się już opłaca, bo np kwestię stropu moja architekt adaptująca sama z siebie nie poruszyła, musiałem ja sam się tym zainteresować. Ale może ja naiwny jestem, że oczekuje od arch. adaptującej zaangażowania i inicjatywy. W każdym razie już dawno pogodziłem się z tym, że jak chce być potem zadowolony z tej oliwki to muszę wszystkiego pilnować. No to sobie pogderałem Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 25.01.2010 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 nasza Oliwka jest nieco inna niż wszystkie, bo u nas są proste schody na piętroa Kasiu - a mogłabys dać fotkę tych prostych schodów? gdzie one sie zaczynaja na dole? jaki układ daje to na górze (jakis rysunek, bo z opisu nie wynika wszstko) bardzo proszę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 25.01.2010 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Ależ próśb. Musicie poczekać do połowy tygodnia, bo niestety ale notoryczny brak czasu nie pozwala mi na odszukanie, gdzie mam wersję elektroniczną projektu wentylacji. Jest prawdopodobnie na drugim komputerze, z którego korzystam bardzo sporadycznie. Postaram się do środy to odszukać. jeśli chodzi o schody, to prośby nie spełnie co najmniej przez 2 tygodnie, bo my nie mamy w tym momencie zamontowanych schodów. Mamy dopiero położone płytki na parterze i schody czekają na swoja kolejkę (tak już od sierpnia - jak się okazało zamowilismy je z dużym wyprzedzeniem). Zaczynają sie stopniem zapraszającym - w zasadzie trzema takimi półokrągłymi, przy czym pierwszy schodem trochę zachodzi na to wejście kuchenne - ta ok. 20 cm. Schodów jest chyba 16, albo 17 (przez wysoki strop). Otwór schodowy ma wymiary 1 m na 3 metry. Łazienka dolna ma skos, bo schody idą nad łazienka. Skos jest nad WC, ale ten skos jest raczej wysoki - spokojnie można stanąć. Schody kończą się ok 1 - 1,2 metra przed ścianą szcytową oddzielającą dom od garażu. Po lewej stronie na piętrze mamy od razu wejscie do kanciapy, prawie na wprost - wejście do sypialni (pomieszczenie nad garażem) i potem odwracając się w kierunku pokoi "bliżniaczych" na piętrze, po lewej stronie mamy wejście do pokoiku (w oryginalnym projekcie sypialnia). Jest on węższy o korytarz. Dwa pokoje "z balkonem" bez zmian. No i wejscie do łazienki jest u nas tam gdzie w oryginalnym projekcie korytarzyk. Wiecie co jak ktoś pozwoli to mogę wysłać zdjęcia góry mailem, bo trochę nie mam czasu na wklejanie i ktoś może je wstawi poglądowo. Nasz pomysł nie jest oryginalny, bo już takie rozwiązanie ma chyba Anusik i jeszcze ktoś. Musielibyście poszperać na początkach naszego Oliwkowego wątku. Chyba że poczekacie kilka dni i ktoś wyrazi chęć wklejenia zdjęć za mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 25.01.2010 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Z innej beczki. Strop. W projekcie jest gęstożebrowy Teravita. Zostawiać tak jak jest, czy wgryzać się w temat i zmieniać? Na coś tańszego/lepszego? Z tego co wiem, to taki strop jest raczej droższym rozwiązaniem niż inne rozwiązania. Dobrze mówię? Ja się zdecydowałem na monolit (dokłądnie filigran). Strop monolityczny jest, moim zdaniem, lepszy od terivy. Terivy architekci "klepia" bo im łatwiej (może to plotka, ale tak słyszałem). Są różne zdania co do pękania terivy (chodzi o pękanie tynku pod wpływem pracy stropu) - jedni twierdzą, że dobrze wykonana nie pęknie a inni, że na każdej terivie prędzej czy później pojawią się pęknięcia. Do tego dochodzi dudnienie, ograniczenia co do obciążania i grubość (24 cm z nadbetonem). Zaznaczam, że nie jestem fachowcem i jedynie przytaczam informacje przeczytane na forum bądź portalach budowlanych. Stropy monolityczne są pozbawione wad terivy. Wadą zwykłego monolitu jest deskowanie dodające do kosztów (ale deski można ponownie wykorzystać do czego innego) i nie wiem czy robocizna drożej nie wyjdzie. Wadą mojego wyboru jest dokładność prefabrykatów filigrana. Jeśli majstry za bardzo odjadą z wykonaniem ścian od projektu to jest to problem. No ale najważniejsze to być świadomym tego i aktywnie przeciwdziałać Koszta wg moich szacunków są porównywalne ze wskazaniem na monolity jako nieco tańsze rozwiązanie. Mam nadzieję, że troche rozjaśniłem. Zachęcam do dalszej lektury - moim zdaniem warto poświęcić czas. Jeśli nawet zostaniesz ostatecznie przy terivie to będziesz wiedział z czego zrezygnowałeś Pozdrawiam. My też mamy monolit. Zbrojenie przeliczone przez konstruktora. Fachowcy jak układali śmiali się, że obliczenia robił chyba dla bunkra. Póki co nie widać żadnych pęknięć, a chyba już by wyszły gdyby miały wyjść, bo stan surowy zamknięty od maja 2009 r. Dlaczego monolit - bo cieńszy 15 cm zamiast 25 cm. Przez to wysokość naszego parteru to po posadzkach 2,82 cm i w salonie ktory jest duży nie ma się wrażenia przytłoczenia. Dalej dlatego, że nie przenosi tak drgań jak teriva. Tak na szybko to takie plusy. nie wiem czy była różnica cenowa i na tym etapie już się nad tym nie będę zastanawiać. Pewnie gdybym miała terivve na tym etapie też nie robiłoby mi to różnicy, kiedy chce się skończyć tę budowę i wiele rzeczy nie robi różnicy. Uciekam zrobić kolację 3 - latkowi. Pozdrawiam Kasia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heron 25.01.2010 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Z innej beczki. Strop. W projekcie jest gęstożebrowy Teravita. Zostawiać tak jak jest, czy wgryzać się w temat i zmieniać? Na coś tańszego/lepszego? Z tego co wiem, to taki strop jest raczej droższym rozwiązaniem niż inne rozwiązania. Dobrze mówię? Ja się zdecydowałem na monolit (dokłądnie filigran). Strop monolityczny jest, moim zdaniem, lepszy od terivy. Terivy architekci "klepia" bo im łatwiej (może to plotka, ale tak słyszałem). Są różne zdania co do pękania terivy (chodzi o pękanie tynku pod wpływem pracy stropu) - jedni twierdzą, że dobrze wykonana nie pęknie a inni, że na każdej terivie prędzej czy później pojawią się pęknięcia. Do tego dochodzi dudnienie, ograniczenia co do obciążania i grubość (24 cm z nadbetonem). Zaznaczam, że nie jestem fachowcem i jedynie przytaczam informacje przeczytane na forum bądź portalach budowlanych. Stropy monolityczne są pozbawione wad terivy. Wadą zwykłego monolitu jest deskowanie dodające do kosztów (ale deski można ponownie wykorzystać do czego innego) i nie wiem czy robocizna drożej nie wyjdzie. Wadą mojego wyboru jest dokładność prefabrykatów filigrana. Jeśli majstry za bardzo odjadą z wykonaniem ścian od projektu to jest to problem. No ale najważniejsze to być świadomym tego i aktywnie przeciwdziałać Koszta wg moich szacunków są porównywalne ze wskazaniem na monolity jako nieco tańsze rozwiązanie. Mam nadzieję, że troche rozjaśniłem. Zachęcam do dalszej lektury - moim zdaniem warto poświęcić czas. Jeśli nawet zostaniesz ostatecznie przy terivie to będziesz wiedział z czego zrezygnowałeś Pozdrawiam. My też mamy monolit. Zbrojenie przeliczone przez konstruktora. Fachowcy jak układali śmiali się, że obliczenia robił chyba dla bunkra. Póki co nie widać żadnych pęknięć, a chyba już by wyszły gdyby miały wyjść, bo stan surowy zamknięty od maja 2009 r. Dlaczego monolit - bo cieńszy 15 cm zamiast 25 cm. Przez to wysokość naszego parteru to po posadzkach 2,82 cm i w salonie ktory jest duży nie ma się wrażenia przytłoczenia. Dalej dlatego, że nie przenosi tak drgań jak teriva. Tak na szybko to takie plusy. nie wiem czy była różnica cenowa i na tym etapie już się nad tym nie będę zastanawiać. Pewnie gdybym miała terivve na tym etapie też nie robiłoby mi to różnicy, kiedy chce się skończyć tę budowę i wiele rzeczy nie robi różnicy. Uciekam zrobić kolację 3 - latkowi. Pozdrawiam Kasia. Pęknięć się przy monolicie obawiać nie musisz. To jedna z wielu zalet, które mnie przekonały do tego stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 25.01.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Zainteresowani niech odbiorą pocztę. Rzuty poszły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zep 25.01.2010 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Zainteresowani niech odbiorą pocztę. Rzuty poszły. takoż serdecznie bym prosił krzysiek.augustyngmail.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 25.01.2010 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Zainteresowani niech odbiorą pocztę. Rzuty poszły. Trzyyy, Czteeeee, Ryyyyy: DZIĘĘĘĘĘĘ KUUUU JEEEEE MYYYYY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olcia-Si 26.01.2010 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 jeżeli o nie problem to ja także proszę o te rzuty:[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 26.01.2010 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Ja dołączam sie o prośbę o skany serdecznie dziękuje [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zelofx 27.01.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Cześć,będę także bardzo wdzięczny za rzuty[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heron 28.01.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Drodzy Oliwkowicze, jesli ktos budowal z porothermu 25, ma podwojny garaz i pamieta jeszcze ile pustakow zamawial to mam prosbe o podzielenie sie ta informacja. Moje szacunki wyszly dosyc wieksze od tego co mam w kosztorysie i nie wiem czy ja sie walnalem czy to oni. Z góry dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndreWroc 28.01.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Drodzy Oliwkowicze, jesli ktos budowal z porothermu 25, ma podwojny garaz i pamieta jeszcze ile pustakow zamawial to mam prosbe o podzielenie sie ta informacja. Moje szacunki wyszly dosyc wieksze od tego co mam w kosztorysie i nie wiem czy ja sie walnalem czy to oni. Z góry dzieki. U nas garaż trochę powiększony, dom wydłużony plus wykusz i podniesiona kolankowa weszło 2310 Porotonu 24 P+W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heron 28.01.2010 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Drodzy Oliwkowicze, jesli ktos budowal z porothermu 25, ma podwojny garaz i pamieta jeszcze ile pustakow zamawial to mam prosbe o podzielenie sie ta informacja. Moje szacunki wyszly dosyc wieksze od tego co mam w kosztorysie i nie wiem czy ja sie walnalem czy to oni. Z góry dzieki. U nas garaż trochę powiększony, dom wydłużony plus wykusz i podniesiona kolankowa weszło 2310 Porotonu 24 P+W ło matko - a mnie wyszlo jakies 3000. No nic, siadam i licze jeszcze raz Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 29.01.2010 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Jak macie rozplanowane WC na dole? Czy tak jak w projekcie? Chcę zrobić tylko prysznic, ale nie wiem w którym rogu lepiej. Wydaje mi się , że od wejscia po lewej. przedstawiam wizualizacje. Wydaje mi się, że prysznic wymienię z WC. Grazi, sorry za opoznienie - dorzucilem zdjecia naszej lazienki, moze cos pomoze. Opinie pozytywne mile widziane - przyda sie, bo tez troche sie lamiemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 29.01.2010 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Jak macie rozplanowane WC na dole? Czy tak jak w projekcie? Chcę zrobić tylko prysznic, ale nie wiem w którym rogu lepiej. Wydaje mi się , że od wejscia po lewej. przedstawiam wizualizacje. Wydaje mi się, że prysznic wymienię z WC. Grazi, sorry za opoznienie - dorzucilem zdjecia naszej lazienki, moze cos pomoze. Opinie pozytywne mile widziane - przyda sie, bo tez troche sie lamiemy My też zostawiliśmy jak w projekcie. Tyle, że kaloryfer - drabinkę mamy na ściance przy WC. Nie chciałam, żeby był tak bardzo na widoku, po otwarciu drzwi. Nasza dolna łazienka jest w trakcie prac. Zdjęcia góry będą jak obiecałam, ale musicie się uzbroić w cierpliwość, bo po przejrzeniu katalogu budowa uświadomiliśmy sobie, że ostatnio niewiele zdjęć robimy. Tak na prawdę po instalacjach zdjęcia są przypadkowe i akurat nie obejmują góry. Cierpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts