irryd 24.05.2010 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 Do Bobiszon . Cena brutto na razie szczegółowego kosztorysu nie mamy . Ale dzięki za opinie napewno weźmiemy to pod uwagę podpisując umowę . Tak się składa ze mój mąż pochodzi z Góry wiec mam nadzieje ze w przyszłości przy okazji odwiedzin rodzinki będziemy mogli zobaczyć wasza Oliwkę ? Czy wasza wycena na 220 tys to łącznię ze stanem zerowym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf06 24.05.2010 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 Cześć TypeR,dzięki za odpowiedź, według mnie to faktyczne spore oszczędności, znajomi za gaz też w nowym domu (zasiedlony w tym roku) w sezonie zimowym płacili 500-700 zł co miesiąc. Robiłeś jakieś zmiany w projekcie w związku z rezygnacją z komina wentylacyjnego i zmianą wentylacji na mechaniczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobiszon 25.05.2010 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Do irryd Cena 220 tys. netto tj. od stanu zerowego do końca bez instalacji. Do tego momentu sam budowałem:) stan zero bez kanalizy podposadzkowej i bez podbetonu ale z wszystkimi izolacjami i ociepleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 27.05.2010 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Cześć TypeR, dzięki za odpowiedź, według mnie to faktyczne spore oszczędności, znajomi za gaz też w nowym domu (zasiedlony w tym roku) w sezonie zimowym płacili 500-700 zł co miesiąc. Robiłeś jakieś zmiany w projekcie w związku z rezygnacją z komina wentylacyjnego i zmianą wentylacji na mechaniczną? cześć, nie nie robiłem, w projekcie przy adaptacji miałem eko-groszek, potem długo się motałem z systemem ogrzewania. Rezygnację z komina w kotłowni, zamianę ogrzewania i wentylację kier. budowy załatwił wpisami w dzienniku. Twierdził, że to wystarczy...zobaczymy przy odbiorze, który robimy jesienią. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobiszon 27.05.2010 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Cześć TypeRMożesz mi powiedzieć jak się spisała pompa ciepła tej zimy? czy nie było problemu z dogrzaniem domu? Jakie masz głębokie odwierty w ogródku?Czy w tej kwocie 56 tys. (brutto - netto?) jest też wentylacja mechaniczna z rekuperatorem? PozdrawiamBobiszon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 28.05.2010 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Cześć TypeR Możesz mi powiedzieć jak się spisała pompa ciepła tej zimy? czy nie było problemu z dogrzaniem domu? Jakie masz głębokie odwierty w ogródku? Czy w tej kwocie 56 tys. (brutto - netto?) jest też wentylacja mechaniczna z rekuperatorem? Pozdrawiam Bobiszon cześć, problemów nie było żadnych. Pompa o mocy 10 Kw jest przewymiarowana na nasz dom celowo, ma działać w 2 taryfie. Podłogówka spokojnie daje radę. W największe mrozy chodziła pompa po 16-18 godz. na dobę. Niestety nie miałem miejsca na kolektor poziomy i mam odwierty, 6 szt. w sumie na 240 m ( a może 220 m, nie pamiętam teraz dokładnie, w papiery musiałbym zerknąć), płaciłem 60 zł za metr razem z rurką bez glikolu. W cenie niestety nie ma rekuperacji, tej koszt w granicach 14 tys. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arabella 31.05.2010 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Witajcie Oliwkowicze, po dłuższym przytupywaniu kupiliśmy projekt i mamy nadzieje w przyszłym roku (jesli nie nastąpi coś nieprzewidzianego) rozpocząć budowę Naszej Oliwki. Zatem prosze o oficjalne przyjecie na forum. Jestem na nim i podglądam Wasze Oliwki odkąd kupiliśmy działkę - ale to nie to samo. Oliwka jest miłością moją od pierwszego wejrzenia. Wszystkie inne rozważane projekty wymagały przeróbek i w konsekwencji upodabniały się do Oliwki - zatem po co przerabiac aż tak? Mamy plany pewnych zmian, ze względu na usytuowanie na działce - ale nie ma ich wiele.Ciekawa jestem czy w planach Oliwki zauważyliście jakies błędy?Będziemy budować w okolicach Warszawy - czy ktoś z dumnych posiadaczy juz gotowego domu zechciałby umożliwić ogląd tego cuda na żywo?pozdrawiam Wszystkich Ania i Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 31.05.2010 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Pytanie do ogrzewających gazem.... ile Wam poszło gazu na ogrzanie Oliwki w skali roku? podpisywałam dziś umowe i zaliczono nas do taryfy W3 - zużycie powyżej 1.200 m3. Mamy rekuperator, piec jednofunkcyjny, ocieplenie 15 cm styro i tak się zastanawiam czy tyle zużyjemy. nie mamy kuchenki gazowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oriman 31.05.2010 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Przepraszam z góry za pytanie na skróty, ale nie miałbym siły drugi raz czytać tego wątku: ile kosztowała Was więźba dachowa (materiał, robocizna, czy prefabrykat czy docinana na miejscu, czy z łatami/kontrłatami...).Pilnie potrzebuję do porównania z ofertą którą dostałem i która troche mnie zaskoczyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 31.05.2010 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 u nas poszlo prawie 1400 m3 od 04.2009 a mieszkamy od 07.2009 tez mamy taryfe W3 wiecej sczegolow moze maz udzielic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 01.06.2010 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 A moze ktoś podzieli się wiedzą na temat kosztów pierwszego malowania z gruntowaniem. Ile za metr? Malowanie pierwsze wszystkiego na biało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paw1 01.06.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 http://images41.fotosik.pl/285/57ba2e42815a05d6med.jpg Drzwi tylne do garazu spaskudzlla mi firma Marusa - nie polecam (( Grazi jakiej szerokości i jakiej firmy kupiłeś te ławy kominiarskie? Chciałbym zrobić podobne dojscie do komina i byłbym wdzięczny za podpowiedź? U mnie odległość między kominami ok. 3,5 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margot_s 02.06.2010 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Witajcie,Od jakiegoś czasu czytam sobie to forum i jestem zachwycona współpracą forumowiczów w budowaniu domu. Naprawdę nie sposób przecenić tę pomoc. Tyle ciekawych pomysłów i rozwiązań. We wrześniu rozpoczęłam budowę Oliwki i aktualnie mam skończony dach. Jak zrobię jakieś fotki, to się pochwalę.Nie mam jeszcze chudziaka i stąd moje pytanie. Ile styropianu, jak grubo i jaki dawaliście na podłogi? Planuję ogrzewanie podłogowe i chciałam dać 12cm. Znajomi jednak twierdzą,że powinnam dać jak najmniej, bo podłoga (płytki) będzie pękała. Poza tym ile styropianu i jak grubego zużyliście na ocieplenie domu z zewnątrz?I jeszcze jedno. Jaki piec na paliwo stałe daliście, jaka moc wystarczy?Mam jeszcze pytanie do BIKKERUSA.Czy mógłbyś mi przesłać zdjęcia swoich schodów? Z jakiego drewna są. Ile kosztowały i gdzie. Dokładnie takie sobie wymarzyłam i aż byłam zaskoczono, że już w jakiejś Oliwce istnieją. Mój mail: [email protected]Będę bardzo wdzięczna.Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 02.06.2010 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Witajcie, Od jakiegoś czasu czytam sobie to forum i jestem zachwycona współpracą forumowiczów w budowaniu domu. Naprawdę nie sposób przecenić tę pomoc. Tyle ciekawych pomysłów i rozwiązań. We wrześniu rozpoczęłam budowę Oliwki i aktualnie mam skończony dach. Jak zrobię jakieś fotki, to się pochwalę. Nie mam jeszcze chudziaka i stąd moje pytanie. Ile styropianu, jak grubo i jaki dawaliście na podłogi? Planuję ogrzewanie podłogowe i chciałam dać 12cm. Znajomi jednak twierdzą,że powinnam dać jak najmniej, bo podłoga (płytki) będzie pękała. Poza tym ile styropianu i jak grubego zużyliście na ocieplenie domu z zewnątrz? I jeszcze jedno. Jaki piec na paliwo stałe daliście, jaka moc wystarczy? Mam jeszcze pytanie do BIKKERUSA. Czy mógłbyś mi przesłać zdjęcia swoich schodów? Z jakiego drewna są. Ile kosztowały i gdzie. Dokładnie takie sobie wymarzyłam i aż byłam zaskoczono, że już w jakiejś Oliwce istnieją. Mój mail: [email protected] Będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam wszystkich Cześć, jeżeli podłogówka to trzeba dobrze zaizolować od ziemi, więc daj sporo tego styro i przypilnuj dokładności ułożenia, po co grzać piach pod domem. Najlepiej 2 warstwy na mijankę. My mamy tak, podsypka z piasku, beton 8 cm, folia, styropian 17 cm, folia pod ogrzewanie podłogowe, rurki, jastrych. Jeżeli garaż nie ogrzewany to tutaj można się pokusić o cienką warstwę styro albo wcale, ziemia ma niej więcej stałą temperaturę na plusie pod domem więc może będzie trochę oddawać do garażu. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 02.06.2010 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Jeśli chodzi o ławy kominiarskie to pojęcia nie mam. Złozyłam zamówienie na dach w firmie dom-bud z olsztyna (sprzedają przez internet i na Allegro) i pan mi sam je wybrał. tel.089-535-25-44 (polecam firmę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 03.06.2010 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 (edytowane) Jak długo suszyliście swoje Oliwki przed malowaniem i kafelkami??? Edytowane 4 Czerwca 2010 przez grazi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 04.06.2010 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 http://images46.fotosik.pl/300/4f15ff87e6e05b53med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariogda 04.06.2010 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Witam no i po elewacji oraz łazieneczka prawie szkonczona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jessy 05.06.2010 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2010 Nasze gratulacje. Piękna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelelek 05.06.2010 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2010 mam pytanie do tych szczęśliwców co mają już SSczy wykonywaliście wieniec ścian szczytowych?na kilku fotografiach nie zauważyłem a majster o takim czymś mówił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts