jurkas 03.08.2010 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Witam wszystkich.Wiem, że był już temat schodów, ale ja mam prośbę do tych, którzy mają schody drewniane o zdjęcia w trakcie ich montażu ( moze być na priv: [email protected]). Zależy mi bardzo, aby właściciele tych schodów się odezwali http://picasaweb.google.pl/lh/photo/IxZQEHDpV7YQroScp-WHLQ?feat=directlink (czy wiecie kto takie ma?). Planuję zrobić właśnie takie, częściowo zabudowane. Dzięki serdeczne za wszelką pomoc. Pozdrawiam! http://picasaweb.google.pl/jurkas30/BUDOWA?feat=directlink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurkas 03.08.2010 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Dom : http://images26.fotosik.pl/310/6cc515ee0c620881med.jpg Schody : http://images27.fotosik.pl/309/15cffd5c23784d4cmed.jpg Zabudowy pod schodami od strony kuchni jeszcze nie mam. Na razie luzem stoi sobie lodówka. Znalazłam! Bikerus mam wielką, wielką prośbę o więcej zdjęć Twoich schodów ze wszystkich mozliwych stron, również w trakcie montażu (może być na priv: [email protected]). Z góry bardzo dziękuję!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 03.08.2010 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Znalazłam! Bikerus mam wielką, wielką prośbę o więcej zdjęć Twoich schodów ze wszystkich mozliwych stron, również w trakcie montażu (może być na priv: [email protected]). Z góry bardzo dziękuję!!!! Piekne schodzy, mozna wiedziec ile wynioły?Sa naprawde ciekawe;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 03.08.2010 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 (edytowane) No to ja was troche zdemotywuje. Na budowe oliwki + wykonczenie dolu (bez schodow i kominka poki co) zuzylismy ok 330k pln (na gorze jest rowniez ogrzewanie, KG, pomalowana czesc pomieszczen oraz gres na holu i w garderobie). Nie da sie? Da sie, tylko trzeba trzymac reke na pieniadzach a nie szastac nimi. Btw. Na paru miejscach daloby sie jeszcze zaoszczedzic, ale nie chcielismy z roznych wzgledow. No jeszcze zależy, czy działka uzbrojona czy nie oraz kiedy zacząłeś budowę. Np. u mnie schody niedrogie ale ok. 10 tys, a kominek z rozprowadzeniem ok. myślę 20 tys. Podtrzymuję, że w normalnym standardzie za 300 tys. nie wybudujecie Oliwki. Optymizm optymizmem, ale trzeba realnie spojrzeć, albo potem stoją domy w stanie surowym po kilka lat. Edytowane 3 Sierpnia 2010 przez grazi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giriana 03.08.2010 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Do osób wahających się. Jasne że się da. Oczywiście mówimy o samej budowie bez zakupu działki nam poszło niecałe 300 tyś. Na wielu rzeczach można zaoszczędzić np.likwidacja kominka, okna plastiki, blacha na dachu. Dużo zależy od cen wykonawców ale myślę że w waszym regonie też znajdziecie interesujące ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 03.08.2010 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 (edytowane) Do osób wahających się. Jasne że się da. Oczywiście mówimy o samej budowie bez zakupu działki nam poszło niecałe 300 tyś. Na wielu rzeczach można zaoszczędzić np.likwidacja kominka, okna plastiki, blacha na dachu. Dużo zależy od cen wykonawców ale myślę że w waszym regonie też znajdziecie interesujące ceny Oczywisice, ze bez działki...w niektorym miejscach m/2 kosztuje 150 zl a w niektórych 10zł tak jak w moim przypadku:)Uzbrojenia tez nie liczymy, to w swoim zakresie zrobimy nim przejdziemy do budowy...co do kominka to mamy zamiar robic ale bez wprowadzania go w CO, okna moga byc w plastiku np. imitacja drewna, blacha hm jesli bedzie miała byc to bedzie...chodz lepeij by było gdyby jednak była...Co do cen wykonawców, jestesmy spod słupska i raczej nie bedzie chyba az tak zle...orientowalismy sie juz mnie wiecej w cenach i da sie przezyc...stawiamy na Oliwke, na dniach ja kupujemy:)a pytanie odnosnie projektu czy mozna np odkupic go od kogos czy musi byc z biura:)?Co do schodów to nam sie podobaja tylko w samym drewnie, bez podbudowy wylewnej...czy ktos ma z Was takie?nie chemy wylewac masywnych schodow...tylko sama delikatna konstrukcja drewniana... Edytowane 3 Sierpnia 2010 przez zbyszek1982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 03.08.2010 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Cześć jak ogrzewacie pomieszczenie nad garażem - grzejniki, czy może robił ktoś podłogówkę? u nas w pralni podlogowka oraz grzejnik drabinkowy a w garderobie grzejnik panelowy wlaczony zima na 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 03.08.2010 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Do Jacka i Idy! Proszę o odpowiedź czy schody wylewane macie zrobione zgodnie z projektem ( chodzi mi o układ ), bo jak wcześniej pisałam chcemy od Was wykorzystać pomysł z wnęką w kuchni, która powstaje przy wylewanych schodach odpowiadam dopiero teraz bo bylismy na zasluzonym urlopie schody mamy teoretycznie wg projektu chociaz majster robil je po swojemu nalezy pamietac ze mamy strop monoliytyczny zamist terrivy co spowodowalo ze zmianami majstra ze mamy chyba jeden stopien mniej ... a dokladnie liczac od dolu 5 stopni prostych, 5 po luku i znowu 5 prostych a potem wejscie na podloge w korytarzu co tez mozna nazwac stopniem dzieki zabiegowi ze stropem i swoboda majstra schody na gorze tylko jednym stopniem wchodza w korytarz a nie jak w projekcie dwoma co nas oczywiscie bardzo cieszy bo balam sie o dzieci ze w nocy idac do toalety moga sie potknac pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
derkowska 03.08.2010 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Grazi ogromna prośba do ciebie czy możesz zdradzić jakiego tynku używaliście i jakich kolorów na tym waszym pięknym domku-jestem zachwycona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 04.08.2010 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 No jeszcze zależy, czy działka uzbrojona czy nie oraz kiedy zacząłeś budowę. Np. u mnie schody niedrogie ale ok. 10 tys, a kominek z rozprowadzeniem ok. myślę 20 tys. Podtrzymuję, że w normalnym standardzie za 300 tys. nie wybudujecie Oliwki. Optymizm optymizmem, ale trzeba realnie spojrzeć, albo potem stoją domy w stanie surowym po kilka lat. Optymizm optymizmem - gosc zapytal czy sie da za 300 000 - odpowiedzialem mu, ze sam za tyle wybudowalem (+ jakies 30k pln, ktore dorzucilismy w trakcie z wlasnych oszczednosci). Budowe rozpoczelismy 4.07.2009 roku, skonczylismy na wiosne. Stan, jaki osiagnelismy za ta kase jest widoczny na zdjeciach (zdjecia pochodza z okresu, kiedy sie wprowadzalismy i wiecej niz te 330k nie dorzucilismy). Dzialka byla ogrodzona (bez bramy i furtki - sfinansowane w ramach tych 330k) - ogrodzenie wykonalismy sami, poza ustawieniem slupkow - koszt musialbym sprawdzic, ale z tego co pamietam, zamknelismy sie w 10k (ale to juz jest ogrodzenie ze sztachetami - czyt. docelowe). Wiem jednoczesnie, ze moglbym na kilku rzeczach przyoszczedzic i wyszloby mniej. Za 300 000 na tip top domu nie skonczysz - nie ma nawet takiej opcji - czy da sie zrobic tak, zeby w miare wygodnie mieszkac? Owszem da sie. Btw. Dom byl budowany pod Warszawa, wiec raczej gorna strona widelek cenowych (aczkolwiek jak widzialem niektore ceny wykonawcow tutaj na forum z rejonow "niby tanszych" to mi sie wlos na glowie jezyl). Btw#2. Grazi - zgodze sie odnosnie tego "zalezy kiedy zaczynales budowe" - my mielismy kilku wykonawcow zarezerwowanych na rok przed budowa, tak, zeby miec fachowcow dobrych, a nie przeplacac za nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikela 05.08.2010 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Witam, Czy ktoś ma na poddaszu kaloryfery zamontowane pod oknami szczytowymi ( a nie połaciowymi )nasz instalator mówi że tak będzie lepiej, mi też by lepiej pasowało zamontować pod szczytowym ale czytałam gdzieś że grzejnik powinien być pod oknem połaciowym - czy ktoś może mi doradzić, może jest ktoś kto ma pod szczytowymi i napisze mi jak to sie sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 05.08.2010 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Optymizm optymizmem - gosc zapytal czy sie da za 300 000 - odpowiedzialem mu, ze sam za tyle wybudowalem (+ jakies 30k pln, ktore dorzucilismy w trakcie z wlasnych oszczednosci). Budowe rozpoczelismy 4.07.2009 roku, skonczylismy na wiosne. Stan, jaki osiagnelismy za ta kase jest widoczny na zdjeciach (zdjecia pochodza z okresu, kiedy sie wprowadzalismy i wiecej niz te 330k nie dorzucilismy). Dzialka byla ogrodzona (bez bramy i furtki - sfinansowane w ramach tych 330k) - ogrodzenie wykonalismy sami, poza ustawieniem slupkow - koszt musialbym sprawdzic, ale z tego co pamietam, zamknelismy sie w 10k (ale to juz jest ogrodzenie ze sztachetami - czyt. docelowe). Wiem jednoczesnie, ze moglbym na kilku rzeczach przyoszczedzic i wyszloby mniej. Za 300 000 na tip top domu nie skonczysz - nie ma nawet takiej opcji - czy da sie zrobic tak, zeby w miare wygodnie mieszkac? Owszem da sie. Btw. Dom byl budowany pod Warszawa, wiec raczej gorna strona widelek cenowych (aczkolwiek jak widzialem niektore ceny wykonawcow tutaj na forum z rejonow "niby tanszych" to mi sie wlos na glowie jezyl). Btw#2. Grazi - zgodze sie odnosnie tego "zalezy kiedy zaczynales budowe" - my mielismy kilku wykonawcow zarezerwowanych na rok przed budowa, tak, zeby miec fachowcow dobrych, a nie przeplacac za nich. Pradwa, ze z 300 tys nie ma co szaleć...my chcemy wziasc kredyt tak ok.250 tys a mieszkanie sprzedac tak za 150-200 wiec suma sumarum w razie jakis problemów, to powinnismy miec zaskurniaka chodz musze przyznac ze bedziemy starac sie oszczednie do tego pochodzic...Mataj nie moge odnalezc fotek, o ktorych piszesz...Jak najlepiej rozwiazac ogrzewanie w Oliwce-chcemy piec CO na paliwo stałe-drewno wegiel ale zastanawiamy sie nad wyborem tradycyjny-podłogówka.Juz kilka razy czytałem ze najlepszym rozwiazaniem jesli chodzi o podłogówke jest montaż na całości powierzchni ogrzewania podlogowego...ze nie opłaca sie montazu tylko w pojedynczych pomieszzceniach ,np. łazience poniewaz tzreba zastosowac dosyc drogi osprzet(mieszacze, rozdzielacze,regulatory).Jak to jest w rzeczywistosci?Czy jak zamontujemy na calym parterze podłogówke to taki osprzet jest nam potrzebny?Jak myslicie?wahamy sie by moze jednak podlogówki nie montowac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 06.08.2010 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Pradwa, ze z 300 tys nie ma co szaleć...my chcemy wziasc kredyt tak ok.250 tys a mieszkanie sprzedac tak za 150-200 wiec suma sumarum w razie jakis problemów, to powinnismy miec zaskurniaka chodz musze przyznac ze bedziemy starac sie oszczednie do tego pochodzic...Mataj nie moge odnalezc fotek, o ktorych piszesz...Jak najlepiej rozwiazac ogrzewanie w Oliwce-chcemy piec CO na paliwo stałe-drewno wegiel ale zastanawiamy sie nad wyborem tradycyjny-podłogówka.Juz kilka razy czytałem ze najlepszym rozwiazaniem jesli chodzi o podłogówke jest montaż na całości powierzchni ogrzewania podlogowego...ze nie opłaca sie montazu tylko w pojedynczych pomieszzceniach ,np. łazience poniewaz tzreba zastosowac dosyc drogi osprzet(mieszacze, rozdzielacze,regulatory).Jak to jest w rzeczywistosci?Czy jak zamontujemy na calym parterze podłogówke to taki osprzet jest nam potrzebny?Jak myslicie?wahamy sie by moze jednak podlogówki nie montowac... Cześć, przy temacie podłogówki i grzejników na ścianie to spokojnie możecie mieć jedno i drugie. Dochodzi zawór mieszający, po prostu na kaloryfery idzie woda w granicach 60 C, podłoga maksymalnie 40-45 C, a przy gęsto ułożonych rurkach wystarczy 30 C, wtedy nie ma efektu przegrzania podłogi, praktycznie nie czuć od niej ciepła. Musicie tylko pamiętać o dużej bezwładności podłogówki, przy kaloryferach zmiany temperatury można dokonać dość szybko, przy podłogówce zajmie to kilka godzin, mówię tutaj o podłogówce akumulacyjnej z 7 cm wylewki. No i rozwiązanie łazienki, czy drabinka na jednym obwodzie z podłogą (wtedy ma ok. 30 C), czy może osobny obwód na 60 C? Wadą takiego mieszanego systemu jest właśnie ten zawór mieszający jako dodatkowy koszt (naprawdę nie wielki przy całości inwestycji) i trochę bez sensu rozwiązanie - czyli grzejemy wodę do 60-70 C a potem ją chłodzimy z zimną do 30-40 C w podłogę. To co mogę podpowiedzieć przy podłogówce to im mniej regulacji tym chyba lepiej, u mnie na rozdzielaczu nie ma żadnych siłowników itp., ręczna regulacja przepływu. Raz ustawione i potem zapomniane że coś takiego jest. Macie o czym myśleć, budowa fajna sprawa, trzeba szybko zrobić przynajmniej magisterki w kilku budowlanych tematach U nas zaczęły się schody o pierwszego punktu na budowie, czyli zorganizować sławojkę, na co moja żona a co to jest? (zresztą ja również nie znałem tej terminologii) Więc sięgamy do netu a potem tak przez kolejne 1,5 -2 lata z każdym nowym tematem na budowie Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 08.08.2010 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Tynk jest dobry, silikonowy, nie zmienia koloru, kiedy pada deszcz, wygląda ładnie reszta na priv, coby nie było reklamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 09.08.2010 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Mikela - odradzam - my mamy kaloryfery w pokojach "blizniaczych" na scianach szczytowych i zalujemy - zima zbiera sie na nich para, chociaz to byl to pierwszy sezon a dom nie dosc, ze jeszcze byl zawilgocony to na dodatek nie byl wygrzany. Moze w tym sezonie bedzie lepiej, ale chyba mimo wszystko odradzam Zbyszek - zdjecia sa w podpisie (link do zdjec na picasie - ostatnio dorzucilem ponad opisywane 330k zdjecia podbitki, niedlugo tynk). Jesli chodzi o podlogowke - my mamy podlogowke na dole, grzejniki + podlogowke w lazience na gorze. Rozwiazanie nie jest zle, chwalimy sobie, a nie jest tez tak drogie jak robienie podlogowki w calym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 09.08.2010 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Mam pytanie, jak podłączyliście okap nad kuchenką? Chodzi mi, gdzie jest wylot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dkupec 10.08.2010 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Mam pytanie, czy ktoś ma wybudowaną Oliwkę na Dolnym śląsku ( ja mieszkam w okolicy Lubina) i mógłby pokazać? jestem zdecydowana na ten projekt na 98% jednak chciałabym zobaczyć jeszcze jak wygląda w rzeczywistości.z góry dziękujęproszę o info na email [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 10.08.2010 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Mam pytanie, jak podłączyliście okap nad kuchenką? Chodzi mi, gdzie jest wylot? To bylo pytanie do nas? My jeszcze nie podpielismy pochlaniacza ale wylot mamy przygotowany centralnie nad plyta gazowa. Przechodzi do kotlowni (rura obudowana KG) i wchodzi do jednego z przewodow wentylacyjnych w kotlowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 10.08.2010 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 mikela u nas w pokojach blizniaczych/dzieciecych mamy w jednym pokoju kaloryfer na sciance dzialowej (czyli pod zadnym oknem) bo nie chcielismy pod oknem szczytowym bo tam plany na buirko byly (i jesta tam to biurko) a pod oknem polaciowym mialo byc lozko (to akurat sie zmienilo ) a w drugim pokoju mamy wlasnie pod oknem szczytowym bo nie pomyslelismy ze nasza mala coreczka tez kiedyc pojdzie do szkoly i tam podobnie jak u brata bedzie buirko; biurko juz stanelo i efekt jest taki ze zaslania caly kaloryfer wiec musielismy je troche od niego odsunac ... ale w obu pokojach nie ma problemu z ogrzewaniem tak wyglada u corki: http://lh5.ggpht.com/_u8phbBqrjTE/S6-19MMdw5I/AAAAAAAAKv0/ASRE9nfTo2s/s400/DSC05418.JPG a tak u syna: http://lh4.ggpht.com/_u8phbBqrjTE/S6-2JfAH7zI/AAAAAAAAKwM/yMPOjmnnfNI/s400/DSC05431.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 10.08.2010 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 (edytowane) To bylo pytanie do nas? My jeszcze nie podpielismy pochlaniacza ale wylot mamy przygotowany centralnie nad plyta gazowa. Przechodzi do kotlowni (rura obudowana KG) i wchodzi do jednego z przewodow wentylacyjnych w kotlowni. Właśnie tez tak myślałam, ale tam mam gaz i podobno nie wolno zasłaniać kratki wentylacyjnej, a mam tylko jedną w kominie Edytowane 10 Sierpnia 2010 przez grazi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts