Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Wiem, że był już temat schodów, ale ja mam prośbę do tych, którzy mają schody drewniane o zdjęcia w trakcie ich montażu ( moze być na priv: [email protected]). Zależy mi bardzo, aby właściciele tych schodów się odezwali http://picasaweb.google.pl/lh/photo/IxZQEHDpV7YQroScp-WHLQ?feat=directlink

(czy wiecie kto takie ma?). Planuję zrobić właśnie takie, częściowo zabudowane. Dzięki serdeczne za wszelką pomoc. Pozdrawiam!

http://picasaweb.google.pl/jurkas30/BUDOWA?feat=directlink

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dom :

http://images26.fotosik.pl/310/6cc515ee0c620881med.jpg

Schody :

http://images27.fotosik.pl/309/15cffd5c23784d4cmed.jpg

Zabudowy pod schodami od strony kuchni jeszcze nie mam. Na razie luzem stoi sobie lodówka.

Znalazłam! Bikerus mam wielką, wielką prośbę o więcej zdjęć Twoich schodów ze wszystkich mozliwych stron, również w trakcie montażu (może być na priv: [email protected]).

Z góry bardzo dziękuję!!!!

No to ja was troche zdemotywuje.

Na budowe oliwki + wykonczenie dolu (bez schodow i kominka poki co) zuzylismy ok 330k pln (na gorze jest rowniez ogrzewanie, KG, pomalowana czesc pomieszczen oraz gres na holu i w garderobie). Nie da sie? Da sie, tylko trzeba trzymac reke na pieniadzach a nie szastac nimi.

Btw. Na paru miejscach daloby sie jeszcze zaoszczedzic, ale nie chcielismy z roznych wzgledow.

No jeszcze zależy, czy działka uzbrojona czy nie oraz kiedy zacząłeś budowę. Np. u mnie schody niedrogie ale ok. 10 tys, a kominek z rozprowadzeniem ok. myślę 20 tys. Podtrzymuję, że w normalnym standardzie za 300 tys. nie wybudujecie Oliwki. Optymizm optymizmem, ale trzeba realnie spojrzeć, albo potem stoją domy w stanie surowym po kilka lat.

Edytowane przez grazi

Do osób wahających się. Jasne że się da. Oczywiście mówimy o samej budowie bez zakupu działki nam poszło niecałe 300 tyś. Na wielu rzeczach można zaoszczędzić np.likwidacja kominka, okna plastiki, blacha na dachu. Dużo zależy od cen wykonawców ale myślę że w waszym regonie też znajdziecie interesujące ceny

Do osób wahających się. Jasne że się da. Oczywiście mówimy o samej budowie bez zakupu działki nam poszło niecałe 300 tyś. Na wielu rzeczach można zaoszczędzić np.likwidacja kominka, okna plastiki, blacha na dachu. Dużo zależy od cen wykonawców ale myślę że w waszym regonie też znajdziecie interesujące ceny

Oczywisice, ze bez działki...w niektorym miejscach m/2 kosztuje 150 zl a w niektórych 10zł tak jak w moim przypadku:)Uzbrojenia tez nie liczymy, to w swoim zakresie zrobimy nim przejdziemy do budowy...co do kominka to mamy zamiar robic ale bez wprowadzania go w CO, okna moga byc w plastiku np. imitacja drewna, blacha hm jesli bedzie miała byc to bedzie...chodz lepeij by było gdyby jednak była...Co do cen wykonawców, jestesmy spod słupska i raczej nie bedzie chyba az tak zle...orientowalismy sie juz mnie wiecej w cenach i da sie przezyc...stawiamy na Oliwke, na dniach ja kupujemy:)a pytanie odnosnie projektu czy mozna np odkupic go od kogos czy musi byc z biura:)?Co do schodów to nam sie podobaja tylko w samym drewnie, bez podbudowy wylewnej...czy ktos ma z Was takie?nie chemy wylewac masywnych schodow...tylko sama delikatna konstrukcja drewniana...

Edytowane przez zbyszek1982

Do Jacka i Idy! Proszę o odpowiedź czy schody wylewane macie zrobione zgodnie z projektem ( chodzi mi o układ ), bo jak wcześniej pisałam chcemy od Was wykorzystać pomysł z wnęką w kuchni, która powstaje przy wylewanych schodach

odpowiadam dopiero teraz bo bylismy na zasluzonym urlopie :)

schody mamy teoretycznie wg projektu chociaz majster robil je po swojemu :) nalezy pamietac ze mamy strop monoliytyczny zamist terrivy co spowodowalo ze zmianami majstra ze mamy chyba jeden stopien mniej ... a dokladnie liczac od dolu 5 stopni prostych, 5 po luku i znowu 5 prostych a potem wejscie na podloge w korytarzu co tez mozna nazwac stopniem ;) dzieki zabiegowi ze stropem i swoboda majstra schody na gorze tylko jednym stopniem wchodza w korytarz a nie jak w projekcie dwoma co nas oczywiscie bardzo cieszy bo balam sie o dzieci ze w nocy idac do toalety moga sie potknac :)

pozdrawiam

No jeszcze zależy, czy działka uzbrojona czy nie oraz kiedy zacząłeś budowę. Np. u mnie schody niedrogie ale ok. 10 tys, a kominek z rozprowadzeniem ok. myślę 20 tys. Podtrzymuję, że w normalnym standardzie za 300 tys. nie wybudujecie Oliwki. Optymizm optymizmem, ale trzeba realnie spojrzeć, albo potem stoją domy w stanie surowym po kilka lat.

Optymizm optymizmem - gosc zapytal czy sie da za 300 000 - odpowiedzialem mu, ze sam za tyle wybudowalem (+ jakies 30k pln, ktore dorzucilismy w trakcie z wlasnych oszczednosci). Budowe rozpoczelismy 4.07.2009 roku, skonczylismy na wiosne. Stan, jaki osiagnelismy za ta kase jest widoczny na zdjeciach (zdjecia pochodza z okresu, kiedy sie wprowadzalismy i wiecej niz te 330k nie dorzucilismy). Dzialka byla ogrodzona (bez bramy i furtki - sfinansowane w ramach tych 330k) - ogrodzenie wykonalismy sami, poza ustawieniem slupkow - koszt musialbym sprawdzic, ale z tego co pamietam, zamknelismy sie w 10k (ale to juz jest ogrodzenie ze sztachetami - czyt. docelowe).

Wiem jednoczesnie, ze moglbym na kilku rzeczach przyoszczedzic i wyszloby mniej. Za 300 000 na tip top domu nie skonczysz - nie ma nawet takiej opcji - czy da sie zrobic tak, zeby w miare wygodnie mieszkac? Owszem da sie.

Btw. Dom byl budowany pod Warszawa, wiec raczej gorna strona widelek cenowych (aczkolwiek jak widzialem niektore ceny wykonawcow tutaj na forum z rejonow "niby tanszych" to mi sie wlos na glowie jezyl).

Btw#2. Grazi - zgodze sie odnosnie tego "zalezy kiedy zaczynales budowe" - my mielismy kilku wykonawcow zarezerwowanych na rok przed budowa, tak, zeby miec fachowcow dobrych, a nie przeplacac za nich.

Witam,

Czy ktoś ma na poddaszu kaloryfery zamontowane pod oknami szczytowymi ( a nie połaciowymi )nasz instalator mówi że tak będzie lepiej, mi też by lepiej pasowało zamontować pod szczytowym ale czytałam gdzieś że grzejnik powinien być pod oknem połaciowym - czy ktoś może mi doradzić, może jest ktoś kto ma pod szczytowymi i napisze mi jak to sie sprawdza

Optymizm optymizmem - gosc zapytal czy sie da za 300 000 - odpowiedzialem mu, ze sam za tyle wybudowalem (+ jakies 30k pln, ktore dorzucilismy w trakcie z wlasnych oszczednosci). Budowe rozpoczelismy 4.07.2009 roku, skonczylismy na wiosne. Stan, jaki osiagnelismy za ta kase jest widoczny na zdjeciach (zdjecia pochodza z okresu, kiedy sie wprowadzalismy i wiecej niz te 330k nie dorzucilismy). Dzialka byla ogrodzona (bez bramy i furtki - sfinansowane w ramach tych 330k) - ogrodzenie wykonalismy sami, poza ustawieniem slupkow - koszt musialbym sprawdzic, ale z tego co pamietam, zamknelismy sie w 10k (ale to juz jest ogrodzenie ze sztachetami - czyt. docelowe).

Wiem jednoczesnie, ze moglbym na kilku rzeczach przyoszczedzic i wyszloby mniej. Za 300 000 na tip top domu nie skonczysz - nie ma nawet takiej opcji - czy da sie zrobic tak, zeby w miare wygodnie mieszkac? Owszem da sie.

Btw. Dom byl budowany pod Warszawa, wiec raczej gorna strona widelek cenowych (aczkolwiek jak widzialem niektore ceny wykonawcow tutaj na forum z rejonow "niby tanszych" to mi sie wlos na glowie jezyl).

Btw#2. Grazi - zgodze sie odnosnie tego "zalezy kiedy zaczynales budowe" - my mielismy kilku wykonawcow zarezerwowanych na rok przed budowa, tak, zeby miec fachowcow dobrych, a nie przeplacac za nich.

Pradwa, ze z 300 tys nie ma co szaleć...my chcemy wziasc kredyt tak ok.250 tys a mieszkanie sprzedac tak za 150-200 wiec suma sumarum w razie jakis problemów, to powinnismy miec zaskurniaka chodz musze przyznac ze bedziemy starac sie oszczednie do tego pochodzic...Mataj nie moge odnalezc fotek, o ktorych piszesz...Jak najlepiej rozwiazac ogrzewanie w Oliwce-chcemy piec CO na paliwo stałe-drewno wegiel ale zastanawiamy sie nad wyborem tradycyjny-podłogówka.Juz kilka razy czytałem ze najlepszym rozwiazaniem jesli chodzi o podłogówke jest montaż na całości powierzchni ogrzewania podlogowego...ze nie opłaca sie montazu tylko w pojedynczych pomieszzceniach ,np. łazience poniewaz tzreba zastosowac dosyc drogi osprzet(mieszacze, rozdzielacze,regulatory).Jak to jest w rzeczywistosci?Czy jak zamontujemy na calym parterze podłogówke to taki osprzet jest nam potrzebny?Jak myslicie?wahamy sie by moze jednak podlogówki nie montowac...

Pradwa, ze z 300 tys nie ma co szaleć...my chcemy wziasc kredyt tak ok.250 tys a mieszkanie sprzedac tak za 150-200 wiec suma sumarum w razie jakis problemów, to powinnismy miec zaskurniaka chodz musze przyznac ze bedziemy starac sie oszczednie do tego pochodzic...Mataj nie moge odnalezc fotek, o ktorych piszesz...Jak najlepiej rozwiazac ogrzewanie w Oliwce-chcemy piec CO na paliwo stałe-drewno wegiel ale zastanawiamy sie nad wyborem tradycyjny-podłogówka.Juz kilka razy czytałem ze najlepszym rozwiazaniem jesli chodzi o podłogówke jest montaż na całości powierzchni ogrzewania podlogowego...ze nie opłaca sie montazu tylko w pojedynczych pomieszzceniach ,np. łazience poniewaz tzreba zastosowac dosyc drogi osprzet(mieszacze, rozdzielacze,regulatory).Jak to jest w rzeczywistosci?Czy jak zamontujemy na calym parterze podłogówke to taki osprzet jest nam potrzebny?Jak myslicie?wahamy sie by moze jednak podlogówki nie montowac...

Cześć,

przy temacie podłogówki i grzejników na ścianie to spokojnie możecie mieć jedno i drugie. Dochodzi zawór mieszający, po prostu na kaloryfery idzie woda w granicach 60 C, podłoga maksymalnie 40-45 C, a przy gęsto ułożonych rurkach wystarczy 30 C, wtedy nie ma efektu przegrzania podłogi, praktycznie nie czuć od niej ciepła.

Musicie tylko pamiętać o dużej bezwładności podłogówki, przy kaloryferach zmiany temperatury można dokonać dość szybko, przy podłogówce zajmie to kilka godzin, mówię tutaj o podłogówce akumulacyjnej z 7 cm wylewki.

No i rozwiązanie łazienki, czy drabinka na jednym obwodzie z podłogą (wtedy ma ok. 30 C), czy może osobny obwód na 60 C? :)

Wadą takiego mieszanego systemu jest właśnie ten zawór mieszający jako dodatkowy koszt (naprawdę nie wielki przy całości inwestycji) i trochę bez sensu rozwiązanie - czyli grzejemy wodę do 60-70 C a potem ją chłodzimy z zimną do 30-40 C w podłogę.

To co mogę podpowiedzieć przy podłogówce to im mniej regulacji tym chyba lepiej, u mnie na rozdzielaczu nie ma żadnych siłowników itp., ręczna regulacja przepływu. Raz ustawione i potem zapomniane że coś takiego jest.

Macie o czym myśleć, budowa fajna sprawa, trzeba szybko zrobić przynajmniej magisterki w kilku budowlanych tematach :)

U nas zaczęły się schody o pierwszego punktu na budowie, czyli zorganizować sławojkę, na co moja żona a co to jest? (zresztą ja również nie znałem tej terminologii) :)

Więc sięgamy do netu a potem tak przez kolejne 1,5 -2 lata z każdym nowym tematem na budowie :)

Pozdrawiam - Daniel

Mikela - odradzam - my mamy kaloryfery w pokojach "blizniaczych" na scianach szczytowych i zalujemy - zima zbiera sie na nich para, chociaz to byl to pierwszy sezon a dom nie dosc, ze jeszcze byl zawilgocony to na dodatek nie byl wygrzany. Moze w tym sezonie bedzie lepiej, ale chyba mimo wszystko odradzam ;)

Zbyszek - zdjecia sa w podpisie (link do zdjec na picasie - ostatnio dorzucilem ponad opisywane 330k zdjecia podbitki, niedlugo tynk). Jesli chodzi o podlogowke - my mamy podlogowke na dole, grzejniki + podlogowke w lazience na gorze. Rozwiazanie nie jest zle, chwalimy sobie, a nie jest tez tak drogie jak robienie podlogowki w calym domu.

Mam pytanie, czy ktoś ma wybudowaną Oliwkę na Dolnym śląsku ( ja mieszkam w okolicy Lubina) i mógłby pokazać? jestem zdecydowana na ten projekt na 98% jednak chciałabym zobaczyć jeszcze jak wygląda w rzeczywistości.

z góry dziękuję

proszę o info na email [email protected]

Mam pytanie, jak podłączyliście okap nad kuchenką? Chodzi mi, gdzie jest wylot?

To bylo pytanie do nas? My jeszcze nie podpielismy pochlaniacza ;) ale wylot mamy przygotowany centralnie nad plyta gazowa. Przechodzi do kotlowni (rura obudowana KG) i wchodzi do jednego z przewodow wentylacyjnych w kotlowni.

mikela u nas w pokojach blizniaczych/dzieciecych mamy w jednym pokoju kaloryfer na sciance dzialowej (czyli pod zadnym oknem) bo nie chcielismy pod oknem szczytowym bo tam plany na buirko byly (i jesta tam to biurko) a pod oknem polaciowym mialo byc lozko (to akurat sie zmienilo ;) ) a w drugim pokoju mamy wlasnie pod oknem szczytowym bo nie pomyslelismy ze nasza mala coreczka tez kiedyc pojdzie do szkoly i tam podobnie jak u brata bedzie buirko; biurko juz stanelo i efekt jest taki ze zaslania caly kaloryfer wiec musielismy je troche od niego odsunac ... ale w obu pokojach nie ma problemu z ogrzewaniem :)

tak wyglada u corki:

http://lh5.ggpht.com/_u8phbBqrjTE/S6-19MMdw5I/AAAAAAAAKv0/ASRE9nfTo2s/s400/DSC05418.JPG

a tak u syna:

http://lh4.ggpht.com/_u8phbBqrjTE/S6-2JfAH7zI/AAAAAAAAKwM/yMPOjmnnfNI/s400/DSC05431.JPG

To bylo pytanie do nas? My jeszcze nie podpielismy pochlaniacza ;) ale wylot mamy przygotowany centralnie nad plyta gazowa. Przechodzi do kotlowni (rura obudowana KG) i wchodzi do jednego z przewodow wentylacyjnych w kotlowni.

Właśnie tez tak myślałam, ale tam mam gaz i podobno nie wolno zasłaniać kratki wentylacyjnej, a mam tylko jedną w kominie

Edytowane przez grazi