Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

bardzo ładnie wygląda Wasz taras, czy robiliście ściankę fundamentową pod taras?

Cześć,

odpowiedziałem na priv ale się powtórzę, bo może innym się przyda :) .

Ścianki nie było, jedynie kawałek sterego fundamentu od budynku gospodarczego, który zostawiłem. Wybrana ziemia pod taras, podbudowę zrobiłem ze strego gruzu, który był ułożony na piasku (pod 20 cm ziemi u nas na działce piasek jak ze żwirowni). Sam trochę ten gruz zasypałem piaskiem i polewałem wodą, żeby wypełnić szczeliny w gruzie. Dalej zasypali panowie i zagęścili ubijaraką. A wcześniej zrobiłem odprowadzenie z rynny i kable do oświetlenia. Następnie na suchym betonie ekipa ułożyła palisady, następnego dnia kostkę i taras gotowy.

Poniżej fotka gruzowiska. W sumie to zamierzałem sam ten taras zrobić ale czasu brakowało i pewnie całe lato by mi na to zeszło :). Chłopaki w 2 dni zrobili.

Czekamy na wycenę od ogrodników roślin na obsadzenie tarasu - zobaczymy co nam zaproponują i w sumie to już można by zacząć grzebać w ziemi :)

Pozdrawiam - Daniel

taras.jpg

Witam czy robiliście projekt do podłogówki,jeżeli nie to co ile macie rozłożone rurki na dole a co ile na górze.

Cześć,

nie wiem na jaką temperaturę zasilania planujesz podłogówkę. U nas jest 30-35C można przyjąć, że w łazienkach mamy co 10 cm, pokoje, kuchnia, korytarze co 10-15 cm. W salonie na 100% było co 15 cm a w mniejszych już nie pamiętam ale chyba również 15 cm. Zaraz jakieś fotki odszukam...pokoje co 15.... :)

W sumie to już 4 sezon grzania za nami...

Daniel

podloga1.jpg

podloga2.jpg

Witam, jeżeli chodzi o kostkę na tarasie to jest ona jak najbardziej ok. Moja szwagierka ma kostkę, nie ma żadnego problemu z nierównościami i bardzo miło się na niej przebywa. Ja na razie zastanawiam się nad deskami tarasowymi ale jeszcze mam chwile na to czasu i jak okażą się one bardzo drogie to na pewno zrobię kostkę.

Mam pytanie z innej beczki. Ma ktoś może jedno okno dachowe w sypialni? Bo jeszcze się waham czy robić jedno czy jak w projekcie dwa. I jak ktoś ma przedłużone daszki z przodu i z tyłu to należy do nich zrobić orynnowanie czy nie ma takiej konieczności??? Bo muszę zamawiać już materiał na dach i nie wiem co robić..

Czołem,

Wygląda fajnie. A jak z uzytkowaniem? Przy kostce trochę się boję o:

1. Wygodę utrzymania czystości (impregnowaliście to czymś?)

2. Wygodę użytkowania (dużo nierówności?)

Cześć,

kostki jeszcze nie impregnowałem....mam taki zamiar.

Panowie dość starannie ułożyli więc jest równo - nie ma wystających kostek itp., spadek na 4m chyba 7,5 cm

Jeżeli chodzi o czystość to na tarasie jakoś nie brudzi się kostka mimo latającego psa itp.

Mamy również schody wejściowe z kostki (takiej samej) i tu z racji częstego użytkowania np. po zimie myjka ciśnieniowa załatwia sprawę :).

Może bardziej się brudzą bo nie mamy jeszcze kostki na podjeździe i nosi się piasek, ziemia itp.

Po doświadczeniach z tą kostką (z posypką) na pewno na podjazd jej nie dam, za radą panów brukarzy będzie jakaś gładka - łatwiej utrzymać w czystości.

Pozdrawiam - Daniel

Witam wszystkich,mam pytanie do tych co maja tylko podłogówkę i do tych co maja podłogówkę i grzejniki,zastanawiam się czy położyć sama podłogówkę czy podłogówkę i grzejnik,ci co maja ogrzewanie podłogowe czy następnym razem tez by założyli takie,a ci co maja mieszane czy tez by zostali przy takim czy zmieniliby i założyli wszędzie podłogówkę.

Witam wszystkich,mam pytanie do tych co maja tylko podłogówkę i do tych co maja podłogówkę i grzejniki,zastanawiam się czy położyć sama podłogówkę czy podłogówkę i grzejnik,ci co maja ogrzewanie podłogowe czy następnym razem tez by założyli takie,a ci co maja mieszane czy tez by zostali przy takim czy zmieniliby i założyli wszędzie podłogówkę.

Cześć,

z naszego doświadczenia, mamy tylko podłogówkę + drabinki w łazienkach (na obwodach z podłogi) do suszenia ręczników.

Ogrzewanie sprawdza się super, nie możemy złego słowa powiedzieć na taki system. Podłogi są poprostu lekko ciepłe lub nie są zimne.

Nie odczuwa się ciepłej podłogi. W domu temperatura 21,5 do 22 C i więcej żona nie chce bo za ciepło. W łazienkach trochę cieplej bo gęściej rurki ułożone.

Na dole wszędzie płytki, poddasze panele.

Jak się zastanawiam czy coś bym zmienił to nic mi go głowy nie przychodzi.

Odnośnie Twoich dylematów to musisz trochę wszystko przemyśleć. Kwestia co będzie źródłem ciepła. Jeżeli zrobisz system mieszany (grzejniki + podłogówka)

to pewnie będzie trzeba dać zawór mieszający, bo w grzejniki z 60 C a w podłogę z 40 C to maks - będzie nie przyjemnie ciepła. Chyba, że rurek dasz w podlogę bardzo mało. Jeżeli planujesz PC to układ mieszany się nie opłaca, będziesz drożej ogrzewał, czym niższa temp. wody tym ekonomiczniej. Dlatego przy PC tyle tych rurek się układa.

Kolejna sprawa to duża bezwładność podłogówki - tzn. podniesienie temperatury w domu o 2 C to kilka godzin grzania. Na grzejnikach osiągniesz efekt bardzo szybko.

Ale równie szybko dom się wychłodzi po wyłączeniu ogrzewania.

Podłogówka jest ogrzewaniem akumulacyjnym - wylewka 7 cm zbiera bardzo dużo ciepła i powoli oddaje. W naszym przypadku przy obecnych temperaturach ( ok. 0C w nocy i 8 C w dzień) PC pracuje 2-4 godz. tylko w nocy, pozostały czas oddaje podłoga ciepło do domu. Tak więc jest bardzo ekonomicznie. Tu mogę się pochwalić

od połowy października do połowy grudnia koszt ogrzania domu to trochę ponad 300 zł (150 zł/mies.) od 13 grudnia do 20 lutego trochę ponad 500 zł (o. 250-270 zł/mies.). Zima w tym roku bardzo łagodna była więc wyszło super. Przy grzejnikach i PC tak dobrze by nie było.

Pozdrawiam - Daniel

Podczas budowy chciałabym wprowadić zmianę w projekcie. Wydłużyć daszek frontowy i podeprzeć go kolumnami. Niestety, to zmiana istotna do kubatury budynku. Nie wiem jak sensownie obejść przepisy, Czy ktoś z Was wprowadzał jakieś istotne zmiany podczas budowy? Jak sobie poradziliście z formalnościami?

Witam, jeżeli chodzi o kostkę na tarasie to jest ona jak najbardziej ok. Moja szwagierka ma kostkę, nie ma żadnego problemu z nierównościami i bardzo miło się na niej przebywa. Ja na razie zastanawiam się nad deskami tarasowymi ale jeszcze mam chwile na to czasu i jak okażą się one bardzo drogie to na pewno zrobię kostkę.

Mam pytanie z innej beczki. Ma ktoś może jedno okno dachowe w sypialni? Bo jeszcze się waham czy robić jedno czy jak w projekcie dwa. I jak ktoś ma przedłużone daszki z przodu i z tyłu to należy do nich zrobić orynnowanie czy nie ma takiej konieczności??? Bo muszę zamawiać już materiał na dach i nie wiem co robić..

My mamy jedno okno dachowe w sypialni. Wydaje mi się, że to wystarczy, chociaż jeszcze nie mieszkamy, więc trudno to określić. W tym momencie mamy tynki i wylewki i nie jest najgorzej. Sypialnia jest od północy, to dodatkowo zaciemnia. Ten pokój ma pełnić tylko funkcję sypialni, więc jak dla nas nie musi być w nim szczególnie jasno. Mamy też jedno okno w łazience, które jest od południa i jest tam zdecydowanie jaśniej.

Podczas budowy chciałabym wprowadić zmianę w projekcie. Wydłużyć daszek frontowy i podeprzeć go kolumnami. Niestety, to zmiana istotna do kubatury budynku. Nie wiem jak sensownie obejść przepisy, Czy ktoś z Was wprowadzał jakieś istotne zmiany podczas budowy? Jak sobie poradziliście z formalnościami?

Ja również przedłużam sobie daszek tyle że z tyłu i wg. mojego kierownika nie ma problemu. Chociaż u mnie jest trochę inaczej, bo ja na etapie projektu ten daszek sobie wstępnie przedłużyłem do 2,2 m a teraz w trakcie budowy chcę go przedłużyć do ok. 3m. (chociaż sam nie wiem ostatecznie jaka długość będzie dobra). Także mi również niby zmieni się trochę "kubatura" ale nie sądzę żeby to był jakiś problem. Przecież my mamy zaprojektowane daszki, tylko chcemy je trochę przedłużyć...

Edytowane przez hubba21

Z daszkiem z tyłu nie ma problemu, bo w projekcie jest podparty słupkami, więc ta powierzchnia jest automatycznie wliczana do powierzchni zabudowy. ja tez z tyłu go wydłużyłam do końca tej wylewki tarasowej. Mam to naniesione w projekcie. Niestety z tym frontowym daszkiem jest problem, bo jako niepodparty słupkami nie jest wliczany do powierzchni zabudowy. Dzwoniłam do architekury, nie ma problemu bym sobie wydużyła ten daszek frontowy, pod warunkiem, że nie podeprę go słupami czy kolumnami. Jeśli to zrobię to zmieni mi się powierzchnia zabudowy a taka zmiana traktowana jest jako istotna i wymaga przygotowania projektu zamiennego. Na koniec budowy geodeta wszystko naniesie na plan i w urzędzie będę miała problemy. Ten daszek frontowy nie zmienia kubatury brutto, bo taras jest bez ścian. Tak się zastanawiam, a gdybym postawiła sobie puste kolumny, bez zalewania betonem, taka sztukateria ozdobna, czy by się przyczepili? Edytowane przez TyjesteśBasia

• 2 weeks później...
Cześć,

z naszego doświadczenia, mamy tylko podłogówkę + drabinki w łazienkach (na obwodach z podłogi) do suszenia ręczników.

Ogrzewanie sprawdza się super, nie możemy złego słowa powiedzieć na taki system. Podłogi są poprostu lekko ciepłe lub nie są zimne.

Nie odczuwa się ciepłej podłogi. W domu temperatura 21,5 do 22 C i więcej żona nie chce bo za ciepło. W łazienkach trochę cieplej bo gęściej rurki ułożone.

Na dole wszędzie płytki, poddasze panele.

Jak się zastanawiam czy coś bym zmienił to nic mi go głowy nie przychodzi.

Odnośnie Twoich dylematów to musisz trochę wszystko przemyśleć. Kwestia co będzie źródłem ciepła. Jeżeli zrobisz system mieszany (grzejniki + podłogówka)

to pewnie będzie trzeba dać zawór mieszający, bo w grzejniki z 60 C a w podłogę z 40 C to maks - będzie nie przyjemnie ciepła. Chyba, że rurek dasz w podlogę bardzo mało. Jeżeli planujesz PC to układ mieszany się nie opłaca, będziesz drożej ogrzewał, czym niższa temp. wody tym ekonomiczniej. Dlatego przy PC tyle tych rurek się układa.

Kolejna sprawa to duża bezwładność podłogówki - tzn. podniesienie temperatury w domu o 2 C to kilka godzin grzania. Na grzejnikach osiągniesz efekt bardzo szybko.

Ale równie szybko dom się wychłodzi po wyłączeniu ogrzewania.

Podłogówka jest ogrzewaniem akumulacyjnym - wylewka 7 cm zbiera bardzo dużo ciepła i powoli oddaje. W naszym przypadku przy obecnych temperaturach ( ok. 0C w nocy i 8 C w dzień) PC pracuje 2-4 godz. tylko w nocy, pozostały czas oddaje podłoga ciepło do domu. Tak więc jest bardzo ekonomicznie. Tu mogę się pochwalić

od połowy października do połowy grudnia koszt ogrzania domu to trochę ponad 300 zł (150 zł/mies.) od 13 grudnia do 20 lutego trochę ponad 500 zł (o. 250-270 zł/mies.). Zima w tym roku bardzo łagodna była więc wyszło super. Przy grzejnikach i PC tak dobrze by nie było.

Pozdrawiam - Daniel

Dzieki za informacje.

Witam,dawno tu nie zaglądałem bo budowa choć wolno ale posuwa się cały czas do przodu.Właśnie jestem w trakcie CO , tzn została do skończenia kotłownia , podłączenie pieca, bojlera 300l ,3 zakresowego i w zeszłym tygodniu zrobili wylewki.A koszty CO,dół podłogówka +1 grzejnik pod oknem w salonie aby zanim zacznie pracować podłogówka zagrzał troszke powietrze,rurki co 15 cm a przy drzwiach i oknach co 10 cm,góra grzejniki +podłogówka w łazience oczywiście w łazienkach drabinki.Poprowadzone rurki na strych abym mógł w razie potrzeby zainstalować sobie tam grzejnik,poprowadzona instalacja do solarów jeśli bym chciał zainstalować kiedyś,przygotowane rurki pod stacje uzdatniania wody, fachowiec powiedział że może sobie to kiedyś zażyczę to już mam gotowe podpięcie ,kanaliza i woda.Za wszystko materiały cała instalacja górna w miedzi, robocizna układanie styropiany poprostu nic mnie nie interesowało zapłaciłem 20tys , a fachowiec poprostu 1 klasa, polecam.Oliwka bez garażu. Edytowane przez greg36

Cześć,

może kostka, u nas taras 4 x 7 m. Zakup kostki coś ok. 2300 zł, robota chłopaków 1400 zł, wywrota piachu i z 20 worków cementu. Podbudowa z gruzu własna robota.

Pozdrawiam - Daniel

Czołem,

W razie czego będę Cię przeklinał :p

Jesteśmy "po słowie" z brukarzem. U nas wyszło 4x8 + troszkę ożywimy kształt tarasu ze zwykłego prostokąta, robiąc schodki na szerokość podstaw daszku (teraz wylewka jest ze schodkiem przez całą długość tarasu).

Kostka Libet Via Castello Pastello (kto wymyśla te nazwy!? :D) x 47pln/mkw + Palinea ok 250pln

Do tego cement + piach + robocizna

W sumie wyjdzie 3.7k pln. .

Efektem końcowym pewnie pochwalę się w galerii.