truskawek36 07.04.2014 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Witam ,kiedy montowaliście drzwi zewnętrzne,po tynkach i wylewkach czy przed,jeżeli po to jak obrabialiście później drzwi,u mnie będzie tynk cementowo-wapienny pod malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwiaPiotr 12.04.2014 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 Witam. Drzwi zewnętrzne i bramę garażową montowaliśmy zaraz po zakończeniu stanu surowego tj. ok. 3 m-ce. Po tym dopiero działał eleltryk i tynkarze, następnie hydraulik i posadzki. Co do hydrauliki i ogrzewania: materiał 24 tyś., robocizna 4800 (w tym 800 centrala) piec 8000. W skład „narzędzi” grzewczych parteru wchodzą:- ok. 800 m podłogówki (rura KAN AL-PEX 16x2)- kaloryfer BUDERUS V22 600/1400 (2szt.) – pod dużym oknem w salonie oraz w garażu pod oknem- kaloryfer BUDERUS V22 600/600 – wiatrołap- kaloryfer BUDERUS V22 600/800 – gabinet- grzejnik drabinkowy 1200/550 London chrompoddasze:- kaloryfer BUDERUS V22 600/800 (2szt.) – pokoje bliźniacze- kaloryfer BUDERUS V22 400/600 (2szt.) – sypialnia- kaloryfer BUDERUS V22 400/800 – korytarz pod oknem dachowym- kaloryfer BUDERUS V22 600/600 (2szt.) – garderoba nad garażem- grzejnik drabinkowy 1400/575 PRAGA chromCzęściowo instalacja miedziana: Rura Cu /28-22-18-15/ łącznie ok. 100mb. W łazienkach zamontowano stelaże GROHE RAPID L WC FRESH 2/6l 5w1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 13.04.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Ja za namową forum przed tynkami i wylewkami zamontowałem drzwi tymczasowe - i bardzo dobrze. Docelowe najlepiej na sam koniec, potem trzeba będzie obrobić to miejsce. Pewnie można odwrotnie, ale trzeba na nie uważać zależy kto miałby się kręcić na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 06.05.2014 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Efektem końcowym pewnie pochwalę się w galerii. No! to efekt końcowy można podziwiać w galerii. TypeR - myślę, że nie będę Ciebie przeklinał, podoba mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 07.05.2014 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 No! to efekt końcowy można podziwiać w galerii. TypeR - myślę, że nie będę Ciebie przeklinał, podoba mi się Uff to dobrze bo od miesiąca nie sypiam przez Twój taras . Jak będę w delegacji gdzieś tam w Waszych okolicach to leżaczek i piwko na mnie ma czekać . U nas dwie noce poniżej 0C narobiły bałaganu, przy tarasie nasadziliśmy Azali japońskich i wielkokwiatowych, zaczęły kwitnąć i wszystkie kwiaty szlag trafił . Oberwały jeszcze cisy na żywopłocie (kiedy to wreszcie porośnie), katalpa, pięknotka i inne rośliny, których nazw nie pamiętam . Wasze ogrody przetrwały "wcześniejszą zimną Zośkę"? Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel983 14.05.2014 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Dzień dobry, mam prośbę o zamieszczenie zdjęć Oliwki z podniesioną ścianką kolankową i z nie podniesioną i gotowym dachem. Mam dylemat, czy wydłużać okap przy podniesionej ściance kolankowej o 45cm, czy może zostawić tak jak jest w projekcie. Nasza Oliwka będzie miała ogniomurki. Dziękuję i pozdrawiam wszystkich budujących swój nowy dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 15.05.2014 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Paweł983 - u nas podniesiona o jeden bloczek, dach tak jak w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uraski 16.05.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Uff to dobrze bo od miesiąca nie sypiam przez Twój taras . Jak będę w delegacji gdzieś tam w Waszych okolicach to leżaczek i piwko na mnie ma czekać . U nas dwie noce poniżej 0C narobiły bałaganu, przy tarasie nasadziliśmy Azali japońskich i wielkokwiatowych, zaczęły kwitnąć i wszystkie kwiaty szlag trafił . Oberwały jeszcze cisy na żywopłocie (kiedy to wreszcie porośnie), katalpa, pięknotka i inne rośliny, których nazw nie pamiętam . Wasze ogrody przetrwały "wcześniejszą zimną Zośkę"? Pozdrawiam - Daniel oj kiedy ja będę martwić się o ogród? już nie moge sie doczekać, tym czasem u nas pobojowisko z którego wystają fundamenty, wyszliśmy z ziemi:) Ale mam pytanie : czy ktoś z Oliwkowiczów ma lane skosy ? nasza ekipa nas namawia i sąsiad co sie obok buduje tez Mówią, że płyty gibsowe pękają, wełna chłonie wilgoć i jak dobrze nie wyschnie to gnije i że czesto zamieszkują lokatorzy (myszy albo inne gryzonie) . Nas odstraszają koszty oraz to że jak gdzieś bedzie dach przeciekał to będzie go trzeba naprawiać od zewnątrz , sciągając dachówke. Czy ktoś kiedyś rozważał takie lane skosy? macie jakieś argumenty za i przeciw? może ktoś ma takie skosy i moze podzelic się doświadczeniem. Z góry wielkie dzieki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczudlo 26.05.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Cześć wszystkim Uroczyście ogłaszamy, że nasza Oliwka została oficjalnie zamieszkana !!! Jest jeszcze dużo do zrobienia, dużo do poprawy, ale najgorsze już za nami. Mieszka się super, pozdrawiamy i zamieszczamy linka do kilku fotek naszej chatki. https://www.dropbox.com/sh/2op27ewcxvmy8s9/AADaD4-7uBabmJ1RzIIsq5eTa Tomek i Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 26.05.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Witamy wszystkich! widzę Oliwki się budują pytanie czy robił ktoś obliczenia OZC i ewentualnie czy wyszło podobne jak jest określone w projekcie??? zastanawiam się właśnie nad piecem i nie chcę przewymiarować. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 04.06.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Polecam artykuły dla osób przed wyborem kotła: http://muratordom.pl/instalacje/kotly-i-automatyka/dobieramy-moc-grzewcza-pieca-do-co-poradnik,31_2780.html http://czysteogrzewanie.pl/zakupy/mocy-przybywaj-dobor-mocy-kotla-weglowego/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczudlo 05.06.2014 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Jeśli chodzi o piec, to my wybraliśmy piec na ekogroszek z podajnikiem, moc 11kW, dodam że mamy CWU 300l . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 08.06.2014 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 Witamy wszystkich! widzę Oliwki się budują pytanie czy robił ktoś obliczenia OZC i ewentualnie czy wyszło podobne jak jest określone w projekcie??? zastanawiam się właśnie nad piecem i nie chcę przewymiarować. pozdrawiam Z mojej subskrybowanej grupy wrocławskiej niejaki suspenser zna ten temat: -------------- SUSPENSER Lider FORUM (min. 2800) http://forum.muratordom.pl/static/customavatars/thumbs/avatar32223_1.gif Zarejestrowany: 29.09.2006 Posty: 4870 Przy okazji - jeśli ktoś jest zainteresowany kotłem na ekogroszkiem, węglem do niego, sterownikiem lub ma pytania nt ogrzewania takim kotłem to informuję, że się tym zajmuję i zapraszam na stronę suspenser.eu Jeśli się ze mną nie zgodzisz i przekonasz mnie argumentami do zmiany poglądu będę Ci wdzięczny za wyprowadzenie z błędu:) "Nie chciałbym żyć w świecie bez katedr..." Informacje o moim systemie ogrzewania i podgląd pracy kotła, instalacji: https://esterownik.pl:33334/device/449/ Testy ekogroszku w warunkach domowych - polecam obecnym i przyszłym "ekogroszkowcom": http://forum.muratordom.pl/showthrea...g-wg-SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamigabi 23.06.2014 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Witam Serdecznie mam ogromną prośbę, może ktoś napisać ile wynosi zapotrzebowanie na energię wg projektu. Dokładnie chodzi mi o kupno pieca węglowego i dopasowania jego mocy do zapotrzebowania, a niestety nie mam dostępu do projektu.Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelelek 26.06.2014 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Witam Serdecznie mam ogromną prośbę, może ktoś napisać ile wynosi zapotrzebowanie na energię wg projektu. Dokładnie chodzi mi o kupno pieca węglowego i dopasowania jego mocy do zapotrzebowania, a niestety nie mam dostępu do projektu. Dziękuję i pozdrawiam. Piec węglowy???!!! Ociepl porządnie chatę, kup za 2 tys piec na prąd i wyluzuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
truskawek36 01.07.2014 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Witam ,jak zabudowaliście ściankę od schodów do stropu miedzy klatka schodowa a kuchnia ,mam schody lane a od strony kuchni pod schodami będzie zabudowa pod sam sufit. .Mozę macie fotki ściany miedzy klatka schodowa a kuchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olga30 04.07.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Hej my mieszkamy od stycznia 2013 r, mamy ogrzewanie gazowe, na początkiu bała sie tego jak cholera, a właściwe wysokich rachunków. Po drugim sezonie zimowym moge powiedziec ze jestem miło zakoczona, opłaty za gaz ( kuchenka i ogrzewanie oliwki z podwójnym garażem) wynosi nas ok. 180 zl miesięcznie czyli ok. 2200,00 rocznie , uwazam że jak na taki dom nie duzo i mamy wygodę bo w piecu nie trzeba palic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
truskawek36 22.08.2014 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Witam,zastanawiam się jaki wybrać rozmiar okien dachowych,czy rozmiar np.z Roto 74/118 czy 74/140 i tak samo z veluxa 78/118 czy 78/140,jaki rozmiar okien zamontowaliście u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasza oliwka 24.08.2014 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Witam,zastanawiam się jaki wybrać rozmiar okien dachowych,czy rozmiar np.z Roto 74/118 czy 74/140 i tak samo z veluxa 78/118 czy 78/140,jaki rozmiar okien zamontowaliście u siebie. WItam, my wybralismy okna FAKRO 78x118 i jesteśmy bardzo zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kepuc1719510414 26.08.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Witam,zastanawiam się jaki wybrać rozmiar okien dachowych,czy rozmiar np.z Roto 74/118 czy 74/140 i tak samo z veluxa 78/118 czy 78/140,jaki rozmiar okien zamontowaliście u siebie. Ja mam 78/140 Fakro i jestem zadowolony. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts