Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Drzwi zewnętrzne i bramę garażową montowaliśmy zaraz po zakończeniu stanu surowego tj. ok. 3 m-ce. Po tym dopiero działał eleltryk i tynkarze, następnie hydraulik i posadzki. Co do hydrauliki i ogrzewania: materiał 24 tyś., robocizna 4800 (w tym 800 centrala) piec 8000. W skład „narzędzi” grzewczych parteru wchodzą:

- ok. 800 m podłogówki (rura KAN AL-PEX 16x2)

- kaloryfer BUDERUS V22 600/1400 (2szt.) – pod dużym oknem w salonie oraz w garażu pod oknem

- kaloryfer BUDERUS V22 600/600 – wiatrołap

- kaloryfer BUDERUS V22 600/800 – gabinet

- grzejnik drabinkowy 1200/550 London chrom

poddasze:

- kaloryfer BUDERUS V22 600/800 (2szt.) – pokoje bliźniacze

- kaloryfer BUDERUS V22 400/600 (2szt.) – sypialnia

- kaloryfer BUDERUS V22 400/800 – korytarz pod oknem dachowym

- kaloryfer BUDERUS V22 600/600 (2szt.) – garderoba nad garażem

- grzejnik drabinkowy 1400/575 PRAGA chrom

Częściowo instalacja miedziana: Rura Cu /28-22-18-15/ łącznie ok. 100mb.

W łazienkach zamontowano stelaże GROHE RAPID L WC FRESH 2/6l 5w1

• 4 weeks później...
No! to efekt końcowy można podziwiać w galerii. TypeR - myślę, że nie będę Ciebie przeklinał, podoba mi się ;)

Uff to dobrze bo od miesiąca nie sypiam przez Twój taras :). Jak będę w delegacji gdzieś tam w Waszych okolicach to leżaczek i piwko na mnie ma czekać :).

U nas dwie noce poniżej 0C narobiły bałaganu, przy tarasie nasadziliśmy Azali japońskich i wielkokwiatowych, zaczęły kwitnąć i wszystkie kwiaty szlag trafił :(.

Oberwały jeszcze cisy na żywopłocie (kiedy to wreszcie porośnie), katalpa, pięknotka i inne rośliny, których nazw nie pamiętam :(.

Wasze ogrody przetrwały "wcześniejszą zimną Zośkę"?

Pozdrawiam - Daniel

Dzień dobry, mam prośbę o zamieszczenie zdjęć Oliwki z podniesioną ścianką kolankową i z nie podniesioną i gotowym dachem. Mam dylemat, czy wydłużać okap przy podniesionej ściance kolankowej o 45cm, czy może zostawić tak jak jest w projekcie. Nasza Oliwka będzie miała ogniomurki. Dziękuję i pozdrawiam wszystkich budujących swój nowy dom.

Uff to dobrze bo od miesiąca nie sypiam przez Twój taras :). Jak będę w delegacji gdzieś tam w Waszych okolicach to leżaczek i piwko na mnie ma czekać :).

U nas dwie noce poniżej 0C narobiły bałaganu, przy tarasie nasadziliśmy Azali japońskich i wielkokwiatowych, zaczęły kwitnąć i wszystkie kwiaty szlag trafił :(.

Oberwały jeszcze cisy na żywopłocie (kiedy to wreszcie porośnie), katalpa, pięknotka i inne rośliny, których nazw nie pamiętam :(.

Wasze ogrody przetrwały "wcześniejszą zimną Zośkę"?

Pozdrawiam - Daniel

oj kiedy ja będę martwić się o ogród? już nie moge sie doczekać, tym czasem u nas pobojowisko z którego wystają fundamenty, wyszliśmy z ziemi:) Ale mam pytanie : czy ktoś z Oliwkowiczów ma lane skosy ? nasza ekipa nas namawia i sąsiad co sie obok buduje tez Mówią, że płyty gibsowe pękają, wełna chłonie wilgoć i jak dobrze nie wyschnie to gnije i że czesto zamieszkują lokatorzy (myszy albo inne gryzonie) . Nas odstraszają koszty oraz to że jak gdzieś bedzie dach przeciekał to będzie go trzeba naprawiać od zewnątrz , sciągając dachówke. Czy ktoś kiedyś rozważał takie lane skosy? macie jakieś argumenty za i przeciw? może ktoś ma takie skosy i moze podzelic się doświadczeniem. Z góry wielkie dzieki:)

• 2 weeks później...

Cześć wszystkim

Uroczyście ogłaszamy, że nasza Oliwka została oficjalnie zamieszkana !!!:D Jest jeszcze dużo do zrobienia, dużo do poprawy, ale najgorsze już za nami. Mieszka się super, pozdrawiamy i zamieszczamy linka do kilku fotek naszej chatki.

https://www.dropbox.com/sh/2op27ewcxvmy8s9/AADaD4-7uBabmJ1RzIIsq5eTa

Tomek i Monika

• 2 weeks później...
Witamy wszystkich! widzę Oliwki się budują :) pytanie czy robił ktoś obliczenia OZC i ewentualnie czy wyszło podobne jak jest określone w projekcie??? zastanawiam się właśnie nad piecem i nie chcę przewymiarować. pozdrawiam

Z mojej subskrybowanej grupy wrocławskiej niejaki suspenser zna ten temat:

--------------

SUSPENSER

Lider FORUM (min. 2800)

http://forum.muratordom.pl/static/customavatars/thumbs/avatar32223_1.gif Zarejestrowany: 29.09.2006 Posty: 4870

Przy okazji - jeśli ktoś jest zainteresowany kotłem na ekogroszkiem, węglem do niego, sterownikiem lub ma pytania nt ogrzewania takim kotłem to informuję, że się tym zajmuję i zapraszam na stronę suspenser.eu

Jeśli się ze mną nie zgodzisz i przekonasz mnie argumentami do zmiany poglądu będę Ci wdzięczny za wyprowadzenie z błędu:)

"Nie chciałbym żyć w świecie bez katedr..."

Informacje o moim systemie ogrzewania i podgląd pracy kotła, instalacji:

https://esterownik.pl:33334/device/449/

Testy ekogroszku w warunkach domowych - polecam obecnym i przyszłym "ekogroszkowcom":

http://forum.muratordom.pl/showthrea...g-wg-SUSPENSER

• 2 weeks później...
Witam Serdecznie mam ogromną prośbę, może ktoś napisać ile wynosi zapotrzebowanie na energię wg projektu. Dokładnie chodzi mi o kupno pieca węglowego i dopasowania jego mocy do zapotrzebowania, a niestety nie mam dostępu do projektu.

Dziękuję i pozdrawiam.

Piec węglowy???!!! Ociepl porządnie chatę, kup za 2 tys piec na prąd i wyluzuj

Hej my mieszkamy od stycznia 2013 r, mamy ogrzewanie gazowe, na początkiu bała sie tego jak cholera, a właściwe wysokich rachunków. Po drugim sezonie zimowym moge powiedziec ze jestem miło zakoczona, opłaty za gaz ( kuchenka i ogrzewanie oliwki z podwójnym garażem) wynosi nas ok. 180 zl miesięcznie czyli ok. 2200,00 rocznie , uwazam że jak na taki dom nie duzo i mamy wygodę bo w piecu nie trzeba palic :)

• 1 month później...