Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja, tak sobie popiszę...Wiecie mieszkam już 2 lata i... jest ok. Oliwka jak oliwka już bym coś w niej zmieniła, obejście nabiera kolorów (kwiaty i krzewy) trawka rośnie (kara żeby ją kosić)...pies szczeka, kotek broi, boćki już odleciały...tylko czasem w nocy locha dzika z małymi hałasuje w pobliżu, lub jelenie gdy przychodzi czas ryczą i walczą o swoje kobiety... sielsko i zielono...bo dalej już nie ma sąsiadów tylko las, rzeka i łąki. I czasem pociąg zakłóci spokój. Bo przejeżdża i trąbi...każdy zazdrości miejsca, ale kupiliśmy je w 98 roku...warto było...jest gdzie odpocząć...

Mam prośbę,

IDA i JACEK zapewne nie zagląda już do wątku, a podała mi się ich aranżacja kostki brukowej przed domem. Ma ktoś w swoich archiwach zdjęcia pokazujące ich kostkę? Zainspirował bym mojego wykonawcę w podobnym kierunku. Ich galeria obecnie skupia się na ogrodzie i roślinkach... Z góry dzięki, zależy mi na tym :)

Witam !!!

Nie mogę znaleźć w tym gąszczu opinii użytkowników na temat pompy ciepła. Kto z Was korzysta i jakie są rachunki za sezon i odczucia z użytkowania bo jestem na etapie wyboru ekogroszek lub PC.

Ile wyszło tyków z 2-stanowiskowym garażem ??

Pozdrawiam

Edytowane przez kepuc

Witam !!!

Nie mogę znaleźć w tym gąszczu opinii użytkowników na temat pompy ciepła. Kto z Was korzysta i jakie są rachunki za sezon i odczucia z użytkowania bo jestem na etapie wyboru ekogroszek lub PC.

Ile wyszło tyków z 2-stanowiskowym garażem ??

Pozdrawiam

Witaj u nas wyszło 600m2 tynków ,scianka kolankowa o 2 pustaki,garaz dwustanowiskowy,bez tynków w garazu.Nad garazem mamy podzielone pomieszczenie wiec doszła sciana do tynkowania.

Witam,zastanawiam się jaki wybrać rozmiar okien dachowych,czy rozmiar np.z Roto 74/118 czy 74/140 i tak samo z veluxa 78/118 czy 78/140,jaki rozmiar okien zamontowaliście u siebie.

Witam,

Jeśli chodzi o rozmiar, proszę pamiętać, że są to wymiary zewnętrzne okna, analogiczne u różnych producentów, albo bardzo zbliżone. Długość okna dobieramy do kąta nachylenia dachu - im mniejszy kąt nachylenia dachu, tym okno powinno być dłuższe. Rozmiar okien sugeruje architekt i najlepiej trzymać się tych zaleceń. Proszę także pamiętać, że zgodnie z przepisami powierzchnia przeszklenia okien powinna stanowić 1/8 powierzchni podłogi.

• 2 weeks później...
Witam mam pytanie co ile macie rozłożone rurki od podłogówki na dole a co ile na poddaszu,czy przy pompie ciepła trzeba gęściej układać.

Cześć,

tak naprawdę to powinno się zrobić OZC i wyjdzie zapotrzebowanie dla każdego pomieszczenia. Ja niby miałem zrobiony projekt podłogówki ale były błędy, źle przyjęta temperatura zasilania itp. Generalnie mam układane co 15 cm albo co 10 cm. Łazienki co 10 cm, salon co 15 cm, pokoje chyba co 15 cm. Często ludzie jadą na równo co 10 cm i pętle nie dłuższe niż 100m i nie narzekają. A i nad garażem zrobiłem ogrzewanie, tam co 20 cm rurki kładzione. Wydaje mi się, że kiedyś dawałem fotki jak rurki były kładzione.

A tak z ciekawości jaką pompę wybrałeś?

Pozdrawiam - Daniel

Cześć,

tak naprawdę to powinno się zrobić OZC i wyjdzie zapotrzebowanie dla każdego pomieszczenia. Ja niby miałem zrobiony projekt podłogówki ale były błędy, źle przyjęta temperatura zasilania itp. Generalnie mam układane co 15 cm albo co 10 cm. Łazienki co 10 cm, salon co 15 cm, pokoje chyba co 15 cm. Często ludzie jadą na równo co 10 cm i pętle nie dłuższe niż 100m i nie narzekają. A i nad garażem zrobiłem ogrzewanie, tam co 20 cm rurki kładzione. Wydaje mi się, że kiedyś dawałem fotki jak rurki były kładzione.

A tak z ciekawości jaką pompę wybrałeś?

Pozdrawiam - Daniel

Witam,zarazie jestem na etapie wycen z rożnych firm ,nie zastanawiałem się jakoś szczególnie nad jaka firma.

Witam,zarazie jestem na etapie wycen z rożnych firm ,nie zastanawiałem się jakoś szczególnie nad jaka firma.

Firma, jak firma, bardziej ciekawi mi czy to będzie powietrze-woda, czy glikolowa, czy będziesz wiercił czy może poziomy kolektor itp.

Tak pytam bo ja byłem byłem bliski zakupu Ziriusa z bezpośrednim parowaniem, potem była Altherma Daikina czyli powietrze-woda a na koniec wybrałem

polskiego Ecopola i odwierty. Trudna decyzja do podjęcia i ciężko finansowo to ogarnąć bo wyceny w cały świat robione.

Pozdrawiam - Daniel

Jak już jestem na forum to piszę. U nas nie ma kanałów reku w wiatrołapie. Jest wyciąg w gaederobie na poddaszu.

Daniel

Witam,najchętniej to by była gruntówka ale wiadomo chodzi o cenę,jeszcze zobaczę jak wygląda i działa powietrzna i wtedy będzie trzeba podjąć jakaś decyzje.

Mam prośbę,

IDA i JACEK zapewne nie zagląda już do wątku, a podała mi się ich aranżacja kostki brukowej przed domem. Ma ktoś w swoich archiwach zdjęcia pokazujące ich kostkę? Zainspirował bym mojego wykonawcę w podobnym kierunku. Ich galeria obecnie skupia się na ogrodzie i roślinkach... Z góry dzięki, zależy mi na tym :)

Cześć

Pozwolę sobie wkleić zdjęcie z galerii Idy i Jacka, wydaje mi się, że to jest ich domek.

Pozdrawiam

oliwwwwa.JPG

oliwwwwa.JPG

Witam mam pytanie do tych co maja rekuperacje,czy wiatrołapie montowaliście wywiew czy może wywiew i nawiew,pilne podpowie ktoś.

było pilne miesiąc temu. Pewnie już zrobiłeś, ale powiem dla potomnych, że u mnie w wiatrołapie jest tylko wyciąg. Za to w pralnio-suszarni (a to pomieszczeine powstalo po podzieleniu pomieszczenia nad garażem 2 stanowiskowym na dwie części) dałem nawiew i wywiew... żeby lepiej się pranie suszyło :)

• 2 weeks później...