Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie do jacekot. Jaki jest rozmiar okien, które masz zamiast drzwi balkonowych na poddaszu (tylko skróciłeś wysokość odtworu czy zmieniałeś też szerokość?)

tylko obciołem , obecnie maja 130 cm wysokosci (pokoje dzieci , trochę sie bałem moga przyjsc im do głowy różne rzeczy , a tak zawsze trochę bezpieczniej)

ale w tych pokojach bedzie jeszcze po oknie dachowym wiec mam nadzieje ze nie bedzie za ciemno.

zaraz jade na budowe zobaczyć jak tak stan po wczorajszych wichurach

Dzięki. Też tak planuje zrobić (z tych samych powodów :) ) tyle. że nie mam możliwości wstawienia dodatkowego okna dachowego w tym jednym pokoiku :cry: . Ciekawe czy jedno wystarczy? Nie wierzę, że drzwi balkonowe, tak jak jest to w oryginale, dawałyby dużo więcej światła (barierki na balkonie tej wielkości pewnie i tak by zasłaniały).

....mam nadzieję, że wszystko jest OK....

to tak skromnie przypomnę sie o odległości pomiędzy oknami w pokoju rodzinnym (zamist dwóch - jeden, jaka odległość międzi nimi?)

Sorry za zwłokę ,ale mam ostanio mały kocioł . Właśnie zmierzyłem i odległość pomiędzy oknami na bocznej elewacji u mnie wynosi 3,20 metra.

pozdrawiam

Jacek

Witam. Niedawno zdecydowaliśmy się na budowę własnego domu. Przeglądając masę projektów stwierdziliśmy, że oliwka jest najfajniejsza, ale jest parę rzeczy, które byśmy zmienili. Bylibyśmy wdzięczni za przesłanie jak największej ilości :-)) zdjęć, szkiców i czego tylko można. Materiały od was pomogą nam się zdecydować na ten projekt. Obiecujemy, że jak zaczniemy budowę to podzielimy się swoimi doświadczeniami i pomysłami. Z góry dzięki!!! nasz mail [email protected]

[/url]

Witam wszystkich

jesteśmy na etapie adaptacji projektu

Jacku

jedna ze zmian to powiększenie przedsionka przez przesuniecie drzwi w głab holu- drzwi otwierałyby sie do przedsionka(nie mam pojecia jak to wpłynie na wygląd holu, druga to przesuniecie ścianki działowej między kuchnią a jadalnią o ok 65 cm-tu miałoby być miejsce na lodówkę

czy mógłbyś wyrazić swoją opinię

pozdrawiam :p

Witam wszystkich

jesteśmy na etapie adaptacji projektu

Jacku

jedna ze zmian to powiększenie przedsionka przez przesuniecie drzwi w głab holu- drzwi otwierałyby sie do przedsionka(nie mam pojecia jak to wpłynie na wygląd holu, druga to przesuniecie ścianki działowej między kuchnią a jadalnią o ok 65 cm-tu miałoby być miejsce na lodówkę

czy mógłbyś wyrazić swoją opinię

pozdrawiam :p

Ja mam tak dokładnie zrobione i przesunięta scianę wiatrołapu prze co mam jedno ale za to większe pomieszceni i dzięki temu zmiesci sie duza szafa z drzwiami przesuwanym . Co do przesunięcia sicany pomiędzy jadalnia a kuchniato musi się tu wypowiedziec konstruktor poniewaz to nie jest scianka działowa , a scian konstrukcyjna na której opiera się podciądcia i strop.

pozdr

Jacek

Witam

Nasz projekt również w adaptacji... :) Zmiany, których chcemy dokonać są niewielkie... przesuwamy również drzwi od przedsionka, likwidujemy także ścianę między kuchnią , a schodami (bardzo spodobał nam się pomysł jacekota i ściągamy to od Ciebie :D :wink: ... likwidujemy także okno dachowe w pokoju zachodnim od frontu - poszerzając jednocześnie drzwi, przesuwamy okno z garażu na tył domu i okno ze strychu na dach (brakuje 30cm do 4m :( :( :( ) I to chyba tyle zmian... teraz zastanawiamy się bardzo mocno :roll: :roll: :o nad materiałem, z którego budować... tragedia - wszyscy straszą podwyżkami!!! :-? :(

Witam anusik

Myślałem, że tylko ja spania nie mam :wink: . Jestem na podobnym etapie. Miałem obiecane pozwolenie na budowę na koniec stycznia ale chyba się nie uda. Nie przejmuje się za bardzo bo i tak muszę czekać do wiosny. Też mam niewiele zmian w projekcie, a część dokładnie takich jak u Was. Odsunąłem się maksymalnie od sąsiadów (bardzo miłych swoją drogą :) ) i pojawił się problem 3 m od granicy, dlatego moje okna "powędrowały" identycznie jak u Ciebie (domyślam się, że okno garażowe kosztem tylnych drzwi). Planujemy zrezygnować jeszcze z balkonu (podobnie jak jacekot).

Rzuciłem okiem na Wasz dziennik. Możesz mi powiedzieć ile w sumie zapłaciliście za tego Braasa (nie robiłem jeszcze kalkulacji dachu)...planowałem na początku blachodachówkę ale coraz bardziej stanowczo "zmierzam" w stronę dachówki (cementowej lub ceramicznej).........

Pozdrawiam

Witam!

Ja wczoraj dostałam wycenę na dach. Dachówka Robena. Dachówka, wentylacja, Gąsiory, elementy mocujące + dodatki = 12 579,86netto. System rynien Lindab 2349,49netto, okna dachowe 5szt Velux +wyłaz + kołnierze= 4812,27 netto

Jeszcze sprawdze cementową :wink:

ja za IBF płaciłem jeśli dobrze pamiętam 7 540 tys netto,, u mnie w sumie 260 m2 dachu , a cały dach z wieżbą , robocizną , rynnami ,oknami dachowymi (5szt) , drewnem , blachą do obróbki ..... itd kosztował mnie 39 tyś brutto ( z czego jeszce około 3 tyś mogę dostać zwrotu z US)

podr

jacek

Rzuciłem okiem na Wasz dziennik. Możesz mi powiedzieć ile w sumie zapłaciliście za tego Braasa (nie robiłem jeszcze kalkulacji dachu)...planowałem na początku blachodachówkę ale coraz bardziej stanowczo "zmierzam" w stronę dachówki (cementowej lub ceramicznej).........

Pozdrawiam

Witam!!!

NIE mamy jeszcze całej kalkulacji dachówki... Wiemy tylko tyle, że dachówka podstawowa, będzie w cenie 2,14. Jak będę już miała cała wycenę to dam znać. :)

Nie wiem wogóle, czy uda nam się rozpocząć na wiosnę... :( :( :( przedwczoraj, niestety zmarł murarz, który miał stawiać nam dom... :cry: :cry: :cry:

Zaczynamy poszukiwania na nowo...

Pozdrawiam

Witam!!!

NIE mamy jeszcze całej kalkulacji dachówki... Wiemy tylko tyle, że dachówka podstawowa, będzie w cenie 2,14. Jak będę już miała cała wycenę to dam znać. :)

Nie wiem wogóle, czy uda nam się rozpocząć na wiosnę... :( :( :( przedwczoraj, niestety zmarł murarz, który miał stawiać nam dom... :cry: :cry: :cry:

Zaczynamy poszukiwania na nowo...

Spokojnie jeszcze masz dużo czasu ja swoja ekipę znalazłem na poczatku wiosny , dobiłem targu z nimi gdzieś koło maja/czerwca jak sie nie myle.

ja miałem podobną przygodę z architektem i to na miesiac przed zaplanowanym terminem budowy . Musiałem cała , ale to cała papierologie , ze zmiananmi projektu , zezwoleniami i uzgodnieniami , zezwoleniem i uprawomocnieniem załatwić w 30 dni . Niemożliwe , chyba tak bo mnie to zajeło teoretyczenie 45 dni .

pozdr

Jacek