Mac Iek 23.06.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 dzięki za odpowiedź A zgodnie z projektem ma być 2 cm (ale nie pamiętam ile nad garażem). Myślę, że 3 cm spokojnie by wystarczyło. Styropian na poddaszu powinien pełnić tylko funkcję akustyczną a nie izolacyjną, żeby nagrzane powietrze z parteru ogrzewało też trochę górę. U mnie jednak zadecydowały instalacje w posadzce tj. rozprowadzenie ciepłego powietrza z kominka i odkurzacz centralny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusik 25.06.2008 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 dzięki za odpowiedź A zgodnie z projektem ma być 2 cm (ale nie pamiętam ile nad garażem). Myślę, że 3 cm spokojnie by wystarczyło. Styropian na poddaszu powinien pełnić tylko funkcję akustyczną a nie izolacyjną, żeby nagrzane powietrze z parteru ogrzewało też trochę górę. U mnie jednak zadecydowały instalacje w posadzce tj. rozprowadzenie ciepłego powietrza z kominka i odkurzacz centralny. Pozdrawiam My daliśmy 3cm, instalator nie chciał układać podłogówki na mniejszej grubości styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 25.06.2008 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 dzięki za odpowiedź A zgodnie z projektem ma być 2 cm (ale nie pamiętam ile nad garażem). Myślę, że 3 cm spokojnie by wystarczyło. Styropian na poddaszu powinien pełnić tylko funkcję akustyczną a nie izolacyjną, żeby nagrzane powietrze z parteru ogrzewało też trochę górę. U mnie jednak zadecydowały instalacje w posadzce tj. rozprowadzenie ciepłego powietrza z kominka i odkurzacz centralny. Pozdrawiam My daliśmy 3cm, instalator nie chciał układać podłogówki na mniejszej grubości styropianu ... no właśnie jest jeszcze podłogówka - zapomniałem! To dlatego, że tak krótko ją widziałem i pewnie już nigdy nie ujrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 25.06.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 To ciesz się Ja po zainstalowaniu swojej też nie zamierzam jej nigdy oglądąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaby 25.06.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 U mnie jednak zadecydowały instalacje w posadzce tj. rozprowadzenie ciepłego powietrza z kominka i odkurzacz centralny. Pozdrawiam MacIek a jakiej firmy masz odkurzacz i ogólnie czy jesteś zadowolony? Bo mnie mąż namawia a ja chyba wolałabym KIRBY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 25.06.2008 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 U mnie jednak zadecydowały instalacje w posadzce tj. rozprowadzenie ciepłego powietrza z kominka i odkurzacz centralny. Pozdrawiam MacIek a jakiej firmy masz odkurzacz i ogólnie czy jesteś zadowolony? Bo mnie mąż namawia a ja chyba wolałabym KIRBY Odkarzacza jeszcze nie mam - na razie jest tylko instalacja i gniazdka. Ale przymierzam się do systemu ELEK TRENDS - dość popularny w "okolicy" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 28.06.2008 04:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 U nas wczoraj skończyli kłaść dachówkę . Tempo błyskawiczne, cale 5 dni i oto efekt : http://images31.fotosik.pl/301/6e4f28bdda7f9fd8m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 28.06.2008 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 U nas wczoraj skończyli kłaść dachówkę . Tempo błyskawiczne, cale 5 dni i oto efekt : ... Efekt super Gratuluję Cały czas nie mogę przeboleć, że nie zdecydowałem się na dachówkę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 28.06.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 aniaas, piękny dach I to w 5 dni - to bardzo szybko Sprawna ekipa. Ja dzisiaj w końcu zdecydowałam się na wykonawcę od dachu. Cena niestety wysoka jak i inne wyceny jakie do tej pory mieliśmy. Ale widzę jak on robi swój dach (bo to nasz sąsiad) to jest niezły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 28.06.2008 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 (edytowane) U nas wczoraj skończyli kłaść dachówkę . Tempo błyskawiczne, cale 5 dni i oto efekt : http://images31.fotosik.pl/301/6e4f28bdda7f9fd8m.jpg No muszę przyznać, że domek wygląda super . Dachóweczka efektowna, daszek nad wejściem elegancki. Domek po podniesieniu ścianki kol nic nie stracił na wyglądzie. Edytowane 9 Grudnia 2010 przez TomekC73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 28.06.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 Bardzo dziękujemy Cieszymy się że się podoba, efekt taki jak zamierzaliśmy. Za chwilkę będziemy zamawiać drzwi wejściowe. Macie jakieś typy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 28.06.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 Efekt super Gratuluję Cały czas nie mogę przeboleć, że nie zdecydowałem się na dachówkę ... Mac Iek my intensywnie myśleliśmy nad blachodachówką ale okazało się ze dachówka cementowa wychodzi niewiele drożej. Ostatecznie zamówiliśmy Braas. Fakt że nie było do wyboru za wiele kolorów ( całe 3 ) i do tego ceglana wyglądała dla nas najlepiej. Pokrycie blachodachówką jest ok, więc przebolejesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 29.06.2008 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Jak głębokie fundamenty kopaliście? Jak szeroka i wysoka ława oraz jak wysoki mur z bloczków fundamentowych do poziomu ziemi i jak wysoki ponad poziom ziemi. Teren mam dość suchy, ale tubylcy mówili, mi że jak są mokre lata to woda potrafi stać na gruncie w okolicy. Wykonawca doradził mi , żeby ławę która w projekcie jest 60 cz szeroka i 30 cm wysoka, powiększyć do 60x 60cm i zrezygnować z chudziaka. Doradził też, żeby fundament nie robić na 1,30m tak jak w projekcie tylko na 1,10m. Nie wiem co o tym myśleć.Jak sądzicie? Dzięki za pomoc. Jestem na etapie przygotowania do budowy, na razie wybudowałem blaszak i kibelek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 29.06.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Jak głębokie fundamenty kopaliście? Jak szeroka i wysoka ława oraz jak wysoki mur z bloczków fundamentowych do poziomu ziemi i jak wysoki ponad poziom ziemi. Teren mam dość suchy, ale tubylcy mówili, mi że jak są mokre lata to woda potrafi stać na gruncie w okolicy. Wykonawca doradził mi , żeby ławę która w projekcie jest 60 cz szeroka i 30 cm wysoka, powiększyć do 60x 60cm i zrezygnować z chudziaka. Doradził też, żeby fundament nie robić na 1,30m tak jak w projekcie tylko na 1,10m. Nie wiem co o tym myśleć.Jak sądzicie? Dzięki za pomoc. Jestem na etapie przygotowania do budowy, na razie wybudowałem blaszak i kibelek. U mnie fundament wygląda tak: - głębokość wykopu na 1,20m - szerokość wszystkich ław zgodnie z projektem, - wysokość ław na 30cm. Ławy wylewane na zbrojenie w ilości 18m3 betonu b20 -dalej mam bloczki fundamentowe b20, które z przodu budynku są na wysokości 60cm od pow gruntu a z tyłu budynku na 30-40cm (mam niewielki spadek na działce). Z przodu do poziomu ziemi bloczków mam na jakieś 30cm a z tyłu bud to jakoś nie pamiętam . Dobrze jest aby przy wylewaniu ław zachować poziomy(rozprowadzić starannie beton) bo później trzeba się gimnastykować z bloczkami aby dobrze wszystko wyszło idealnie w poziomie. Np u mnie w miejscu garażu wylali nierówno i murarz musiał bloczki przycinać. Ale sprawdzałem poziomy waserwagą i jest idealnie . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 29.06.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 U nas wczoraj skończyli kłaść dachówkę . Tempo błyskawiczne, cale 5 dni i oto efekt : http://images31.fotosik.pl/301/6e4f28bdda7f9fd8m.jpg Jacku Czy możecie powiedzieć o ile macie podniesioną ściankę kol w stos do projektu? (wg oryginalnego proj jest o 1 bloczek). Wydaje mi się, że u Was jest tylko o 0,5 pustaka a gdzieś pisaliście, że będziecie podnosić o 1 pust, ale może mi się tylko tak wydaje Ja mam zamiar podnieść o 2 pustaki (czyli 1 wg proj + 2 dodatkowo) i jeszcze mam dylemat bo to poważna decyzja . I jeszcze jedna prośba o umieszczenie jakiegoś zdjęcia kotłowni i górnej łazienki, tutaj głównie chodzi mi o komin. Z góry dziękuję i pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 29.06.2008 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 U nas wczoraj skończyli kłaść dachówkę . Tempo błyskawiczne, cale 5 dni i oto efekt : http://images31.fotosik.pl/301/6e4f28bdda7f9fd8m.jpg Jacku Czy możecie powiedzieć o ile macie podniesioną ściankę kol w stos do projektu? (wg oryginalnego proj jest o 1 bloczek). Wydaje mi się, że u Was jest tylko o 0,5 pustaka a gdzieś pisaliście, że będziecie podnosić o 1 pust, ale może mi się tylko tak wydaje Ja mam zamiar podnieść o 2 pustaki (czyli 1 wg proj + 2 dodatkowo) i jeszcze mam dylemat bo to poważna decyzja . I jeszcze jedna prośba o umieszczenie jakiegoś zdjęcia kotłowni i górnej łazienki, tutaj głównie chodzi mi o komin. Z góry dziękuję i pozdrawiam Tomek Architekt na etapie adaptacji dołożył mi jeden pustak porotherm, czyli podniesiona jest o 25 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 29.06.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 U mnie fundament wygląda tak: - głębokość wykopu na 1,20m - szerokość wszystkich ław zgodnie z projektem, - wysokość ław na 30cm. Ławy wylewane na zbrojenie w ilości 18m3 betonu b20 -dalej mam bloczki fundamentowe b20, które z przodu budynku są na wysokości 60cm od pow gruntu a z tyłu budynku na 30-40cm (mam niewielki spadek na działce). Z przodu do poziomu ziemi bloczków mam na jakieś 30cm a z tyłu bud to jakoś nie pamiętam . Dobrze jest aby przy wylewaniu ław zachować poziomy(rozprowadzić starannie beton) bo później trzeba się gimnastykować z bloczkami aby dobrze wszystko wyszło idealnie w poziomie. Np u mnie w miejscu garażu wylali nierówno i murarz musiał bloczki przycinać. Ale sprawdzałem poziomy waserwagą i jest idealnie . pozdrawiam Mój wykonawca chce zrobić następująco.: 1. Ściągnąć humus 20cm. 2. Wykonać wykop szeroki na 60 cm, głęboki 90cm. 3. Zazbrojone ławy zalać na 60cm wysokie. 4. Z bloczków wymurować 50cm do poziomu ziemi i 3 bloczki (36cm) nad ziemią. 5. zaizolować i ocieplić 50+36cm fundamentu z bloczków. 5. obsypać z zewnątrz i zasypać do wewnątrz piachem. Czy jest do przyjęcia taki sposób wykonania fundamentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 29.06.2008 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Jacku Czy możecie powiedzieć o ile macie podniesioną ściankę kol w stos do projektu? (wg oryginalnego proj jest o 1 bloczek). Wydaje mi się, że u Was jest tylko o 0,5 pustaka a gdzieś pisaliście, że będziecie podnosić o 1 pust, ale może mi się tylko tak wydaje Ja mam zamiar podnieść o 2 pustaki (czyli 1 wg proj + 2 dodatkowo) i jeszcze mam dylemat bo to poważna decyzja . I jeszcze jedna prośba o umieszczenie jakiegoś zdjęcia kotłowni i górnej łazienki, tutaj głównie chodzi mi o komin. Z góry dziękuję i pozdrawiam Tomek Tomku Po konsultacjach z naszymi budowlańcami podnieśliśmy ściankę o 1,5 pustaka. Wydaje nam sie ze jest naprawie ok, nie zmieniło to bryły , a w środku jest bardzo dużo miejsca. Niestety nie mam dokładnych zdjęć łazienek, teraz wkleję te które mam a jak tylko będę na budowie to zrobię dokładniejsze. Górna lazienka: http://images24.fotosik.pl/238/757b0c11bda4ad25m.jpg za kominem jest bardzo fajne miejsce np. na bidet lub wc. zresztą jak zerkniesz w nasz dziennik budowy to zobaczysz jak na rzutach nanieslismy zmiany. Dolna łazienka (niestety niewiele tu widać) http://images24.fotosik.pl/238/485aaa56f239dad5m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 29.06.2008 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Jacku Czy możecie powiedzieć o ile macie podniesioną ściankę kol w stos do projektu? (wg oryginalnego proj jest o 1 bloczek). Wydaje mi się, że u Was jest tylko o 0,5 pustaka a gdzieś pisaliście, że będziecie podnosić o 1 pust, ale może mi się tylko tak wydaje Ja mam zamiar podnieść o 2 pustaki (czyli 1 wg proj + 2 dodatkowo) i jeszcze mam dylemat bo to poważna decyzja . I jeszcze jedna prośba o umieszczenie jakiegoś zdjęcia kotłowni i górnej łazienki, tutaj głównie chodzi mi o komin. Z góry dziękuję i pozdrawiam Tomek Tomku Po konsultacjach z naszymi budowlańcami podnieśliśmy ściankę o 1,5 pustaka. Jacku Czyli faktycznie podnieśliście o 0,5 pustaka do tego co jest w projekcie (razem o 1,5). Cz ja dobrze rozumiem i widzę na waszych zdjęciach? Oświećcie mnie jeśli możecie Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 29.06.2008 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Jacku Czyli faktycznie podnieśliście o 0,5 pustaka do tego co jest w projekcie (razem o 1,5). Cz ja dobrze rozumiem i widzę na waszych zdjęciach? Oświećcie mnie jeśli możecie Tomek Licząc od stropu : 1,5 pustaka + wieniec + murłata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts