Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Drodzy Oliwkowicze

Na co trzeba jeszcze zwrócić uwagę i o czym nie zapomnieć przy wylewaniu płyty fundamentowej - chudziaka? Pytam bo później może być za późno.

Na razie zrobiłem tak:

- w ławie zrobiłem sobie dwa przepusty rurą pcv na wodę ze studni a drugi w razie jak bym miał później wodę z wodociągu,

- w ścianie fundamentowej (w bloczkach) zrobiłem przepust na kanalizację

Nie wiem czy przepust powietrza do kominka robić w chudziaku czy później w drugiej wylewce? czy to nie będzie później kolidować z podłogówką i jak wygląda sprawa z podłączeniem elektryki?

Czy wszyscy z Was usuwali humus przed budową? Mó wykonawca nie usunął twierdząc, że u mnie nie trzeba, w dodatku mam trochę tego z wykopów w środku między ścianami fundamentowymi. Zamierzam to usunąć, zwiękrzy mi to trochę koszt bo wyjdzie więcej piachu i więcej do zagęszczania ale za to będę spał spokojnie.

Jak to u Was wszystko wyglądało?

pozdrawiam

Tomek

Drodzy Oliwkowicze

Na co trzeba jeszcze zwrócić uwagę i o czym nie zapomnieć przy wylewaniu płyty fundamentowej - chudziaka? Pytam bo później może być za późno.

Na razie zrobiłem tak:

- w ławie zrobiłem sobie dwa przepusty rurą pcv na wodę ze studni a drugi w razie jak bym miał później wodę z wodociągu,

- w ścianie fundamentowej (w bloczkach) zrobiłem przepust na kanalizację

Powinno być OK 8)

Nie wiem czy przepust powietrza do kominka robić w chudziaku czy później w drugiej wylewce? czy to nie będzie później kolidować z podłogówką i jak wygląda sprawa z podłączeniem elektryki?

Ja mam w wylewce, pod podłogówką. Rozmawialiśmy na temat wysokości posadzki. Jak zrobisz tak jak Ci mówiłem to nie będziesz miał żadnego problemu (skoro u mnie się zmieściło :wink: ).

Co do elektryki to zależy jaki będziesz miał przyłącz. Ja mam "wszystko" na budynku. Tu miałem dylemacik bo skrzynki częściowo mają być w ścianie ... wystaje tylko tyle, żeby zllicować to później z elewacją (grubość styropianu + siatka, kleje, tynk). Możesz na etapie budowy taką wnękę zostawić tylko pamiętaj, że za skrzynką wypadałoby dać styropian (czyli wnęka musi być głębsza o 10--12 cm). U mnie oczywiście nikt o tym nie myślał :-? i trzeba było kuć i żeby mieć możliwość ocieplenia skrzynki energetycy doradzili wykuć dziurę na wylot (co na początku wydawało mi się dziwne). Dociepliłem to potem 12stką i "zalepiłem" bloczkami o grubości 5 cm - i się trzyma .... o dziwo :wink:

Czy wszyscy z Was usuwali humus przed budową? Mó wykonawca nie usunął twierdząc, że u mnie nie trzeba, w dodatku mam trochę tego z wykopów w środku między ścianami fundamentowymi. Zamierzam to usunąć, zwiękrzy mi to trochę koszt bo wyjdzie więcej piachu i więcej do zagęszczania ale za to będę spał spokojnie.

Jak to u Was wszystko wyglądało? ... Tomek

W moim rejonie ponoć też nie musi się usuwać humusu ale ja ściągałem ... a do fundamentu piaskiem ... mnóstwo piasku :wink:

Maciek

Dzięki za odpowiedź

A ile wywroytek piachu Ci weszło w fundament?

Z tego co pamiętam to 10-11 wywrotek o pojemności ok. 6 kubików ... ale głowy nie dam sobie uciąć :roll:

Castello bardzo Cię przepraszam ale znowu zapomniałem pomierzyć te kolumienki przy wejściu. Jeżeli jeszcze jest Ci to potrzebne to postaram się zmierzyć jutro :roll:

W których miejscach w ścianach fundamentowych zrobiliście sobie wyjścia na prąd i wodę. Robiliście wyjście na wodę z tyłu i z przodu domu? A prąd? Myślimy, żeby prąd dać przy garażu (to będzie wyjście do bramy wjazdowej), przy drzwiach wejściowych (wyjście do domofonu), od strony pomieszczenia gospodarczego i z boku salonu (wyjście na ogród). Może coś jeszcze? Jak to rozwiązaliście u siebie, bo jutro muszę dać odpowiedź moim wykonawcom i nie chciałabym czegoś przeoczyć (albo przesadzić :D )

W których miejscach w ścianach fundamentowych zrobiliście sobie wyjścia na prąd i wodę. Robiliście wyjście na wodę z tyłu i z przodu domu? A prąd? Myślimy, żeby prąd dać przy garażu (to będzie wyjście do bramy wjazdowej), przy drzwiach wejściowych (wyjście do domofonu), od strony pomieszczenia gospodarczego i z boku salonu (wyjście na ogród). Może coś jeszcze? Jak to rozwiązaliście u siebie, bo jutro muszę dać odpowiedź moim wykonawcom i nie chciałabym czegoś przeoczyć (albo przesadzić :D )

Jeżeli chodzi o "kabelki" to po jednej stronie drzwi mam wyprowadzony kabel telefoniczny (w wiatrołapie zamiast rozdzielni prądu mam skrzynkę tel-komp - rozdzielnię zrobiłem w garażu) a po drugiej wychodzi kabel do domofonu i zasialanie bramy wjazdowej.

Natomiast wodę mam wyprowadzoną tylko na tylnej ścianie garażu (u mnie nie ma drzwi), z przodu nie robiłem, zdecydowałem się zrobić "kranik" w garażu, blisko bramy garażowej.

Mam nadzieję, że "w praniu" się sprawdzi.

Pozdrawiam

Witam Oliwkowczów :)

Piękna prośba, może ktoś z kolegów/koleżanek budujących - ma możliwość poratowania wzorem umowy o wykonanie robót budowlanych zawierającej konieczne do wykonania prace do pokrycia dachem włącznie (w kontekście Oliwki oczywiście) - byłbym niezmiernie zobowiązany. (krzysiek.augustyn (małpa) gmail.com)

A co do Oliwki - ekipa ma wejść 1.08... a i poniżej pierwsze efekty "robienia czegokolwiek" na działeczce. Bite 10h w milutkim słońcu i świdrem w rękach :)

http://img159.imageshack.us/img159/3852/plot1rd9.jpg

http://img377.imageshack.us/img377/8957/plot2te0.jpg

Witam Oliwkowczów :)

Piękna prośba, może ktoś z kolegów/koleżanek budujących - ma możliwość poratowania wzorem umowy o wykonanie robót budowlanych zawierającej konieczne do wykonania prace do pokrycia dachem włącznie (w kontekście Oliwki oczywiście) - byłbym niezmiernie zobowiązany. (krzysiek.augustyn (małpa) gmail.com)

A co do Oliwki - ekipa ma wejść 1.08... a i poniżej pierwsze efekty "robienia czegokolwiek" na działeczce. Bite 10h w milutkim słońcu i świdrem w rękach :)

Niestety nie dysponuję taką umową ale witamy w Grupie :)

Podrzućcie ciekawe pomysly jak zagospodarować wnękę pod schodami.Buduję dom wzorowany na oliwce ale schody mam inaczej odwrocone-na przeciw wejścia .Powstała pod nimi fajna wnęka ale nie mam pomysłu jak ją zagospodarować.

wiekszosc z nas ma szafki kuchenne pod schodami bo wneka jest od strony kuchni - jak masz teraz ta wneke od strony korytarzyka przy lazience i pokoiku to mozna tam zrobic szafy (na kurtki czy przybory chem-gospodarcze)

pozdrawiam

ida

Jacku

Dzięki za zdjęcie. Ile Ci wyszło dachóweczki i jaka to firma? Ja od początku zdecydowany jestem na ceramiczną lub cementową, ale nie mam precyzyjnych planów co do producenta tego pokrycia.

Tomku

To jest dachówka cementowa Braas, model: romańska, wersja cisar czyli, że ma jakąś dodatkową akrylową chyba, powłokę. Kolor ceglany.

http://www.monier.pl/katalog-braas/dachowki/romanska-cisar.html

Dachówki podstawowej wyszło ok 2100 szt. Ja zamówiłem 2400 wiec ok 300 mi jeszcze zostało.

Jacku (aniaaas) domek wyglada super, mam prośbę - móglbys przeslac na priv rysunek z wymiarami twojego daszku? ([email protected]) Też bym chciała już być na tym etapie, tymczasem czekam na PnB :cry: Mimo ze projekt jest po adaptacji to ciągle zastanawiam się czy dobrze zrobiłam ze zmianami i iągle o tym myślę.