TomekC73 29.06.2008 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Dzięki Jacku teraz już wszystko wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 29.06.2008 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Drodzy Oliwkowicze Na co trzeba jeszcze zwrócić uwagę i o czym nie zapomnieć przy wylewaniu płyty fundamentowej - chudziaka? Pytam bo później może być za późno.Na razie zrobiłem tak:- w ławie zrobiłem sobie dwa przepusty rurą pcv na wodę ze studni a drugi w razie jak bym miał później wodę z wodociągu,- w ścianie fundamentowej (w bloczkach) zrobiłem przepust na kanalizację Nie wiem czy przepust powietrza do kominka robić w chudziaku czy później w drugiej wylewce? czy to nie będzie później kolidować z podłogówką i jak wygląda sprawa z podłączeniem elektryki? Czy wszyscy z Was usuwali humus przed budową? Mó wykonawca nie usunął twierdząc, że u mnie nie trzeba, w dodatku mam trochę tego z wykopów w środku między ścianami fundamentowymi. Zamierzam to usunąć, zwiękrzy mi to trochę koszt bo wyjdzie więcej piachu i więcej do zagęszczania ale za to będę spał spokojnie. Jak to u Was wszystko wyglądało? pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 30.06.2008 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Drodzy Oliwkowicze Na co trzeba jeszcze zwrócić uwagę i o czym nie zapomnieć przy wylewaniu płyty fundamentowej - chudziaka? Pytam bo później może być za późno. Na razie zrobiłem tak: - w ławie zrobiłem sobie dwa przepusty rurą pcv na wodę ze studni a drugi w razie jak bym miał później wodę z wodociągu, - w ścianie fundamentowej (w bloczkach) zrobiłem przepust na kanalizację Powinno być OK Nie wiem czy przepust powietrza do kominka robić w chudziaku czy później w drugiej wylewce? czy to nie będzie później kolidować z podłogówką i jak wygląda sprawa z podłączeniem elektryki? Ja mam w wylewce, pod podłogówką. Rozmawialiśmy na temat wysokości posadzki. Jak zrobisz tak jak Ci mówiłem to nie będziesz miał żadnego problemu (skoro u mnie się zmieściło ). Co do elektryki to zależy jaki będziesz miał przyłącz. Ja mam "wszystko" na budynku. Tu miałem dylemacik bo skrzynki częściowo mają być w ścianie ... wystaje tylko tyle, żeby zllicować to później z elewacją (grubość styropianu + siatka, kleje, tynk). Możesz na etapie budowy taką wnękę zostawić tylko pamiętaj, że za skrzynką wypadałoby dać styropian (czyli wnęka musi być głębsza o 10--12 cm). U mnie oczywiście nikt o tym nie myślał i trzeba było kuć i żeby mieć możliwość ocieplenia skrzynki energetycy doradzili wykuć dziurę na wylot (co na początku wydawało mi się dziwne). Dociepliłem to potem 12stką i "zalepiłem" bloczkami o grubości 5 cm - i się trzyma .... o dziwo Czy wszyscy z Was usuwali humus przed budową? Mó wykonawca nie usunął twierdząc, że u mnie nie trzeba, w dodatku mam trochę tego z wykopów w środku między ścianami fundamentowymi. Zamierzam to usunąć, zwiękrzy mi to trochę koszt bo wyjdzie więcej piachu i więcej do zagęszczania ale za to będę spał spokojnie. Jak to u Was wszystko wyglądało? ... Tomek W moim rejonie ponoć też nie musi się usuwać humusu ale ja ściągałem ... a do fundamentu piaskiem ... mnóstwo piasku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 30.06.2008 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Maciek Dzięki za odpowiedź A ile wywroytek piachu Ci weszło w fundament? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 30.06.2008 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Maciek Dzięki za odpowiedź A ile wywroytek piachu Ci weszło w fundament? Z tego co pamiętam to 10-11 wywrotek o pojemności ok. 6 kubików ... ale głowy nie dam sobie uciąć Castello bardzo Cię przepraszam ale znowu zapomniałem pomierzyć te kolumienki przy wejściu. Jeżeli jeszcze jest Ci to potrzebne to postaram się zmierzyć jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 30.06.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 W których miejscach w ścianach fundamentowych zrobiliście sobie wyjścia na prąd i wodę. Robiliście wyjście na wodę z tyłu i z przodu domu? A prąd? Myślimy, żeby prąd dać przy garażu (to będzie wyjście do bramy wjazdowej), przy drzwiach wejściowych (wyjście do domofonu), od strony pomieszczenia gospodarczego i z boku salonu (wyjście na ogród). Może coś jeszcze? Jak to rozwiązaliście u siebie, bo jutro muszę dać odpowiedź moim wykonawcom i nie chciałabym czegoś przeoczyć (albo przesadzić ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 30.06.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 W których miejscach w ścianach fundamentowych zrobiliście sobie wyjścia na prąd i wodę. Robiliście wyjście na wodę z tyłu i z przodu domu? A prąd? Myślimy, żeby prąd dać przy garażu (to będzie wyjście do bramy wjazdowej), przy drzwiach wejściowych (wyjście do domofonu), od strony pomieszczenia gospodarczego i z boku salonu (wyjście na ogród). Może coś jeszcze? Jak to rozwiązaliście u siebie, bo jutro muszę dać odpowiedź moim wykonawcom i nie chciałabym czegoś przeoczyć (albo przesadzić ) Jeżeli chodzi o "kabelki" to po jednej stronie drzwi mam wyprowadzony kabel telefoniczny (w wiatrołapie zamiast rozdzielni prądu mam skrzynkę tel-komp - rozdzielnię zrobiłem w garażu) a po drugiej wychodzi kabel do domofonu i zasialanie bramy wjazdowej. Natomiast wodę mam wyprowadzoną tylko na tylnej ścianie garażu (u mnie nie ma drzwi), z przodu nie robiłem, zdecydowałem się zrobić "kranik" w garażu, blisko bramy garażowej. Mam nadzieję, że "w praniu" się sprawdzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 30.06.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Dzięki za ekspresową odpowiedź Też się zastanawiam nad wodą w garażu.... i nie wiem, czy w garażu, czy na dworze. W sumie, jak będzie w garażu, to np. wąż do wody może być założy "na stałe" a na zewnątrz musialabym go zdejmować, bo "nie wyjściowo" by wyglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 30.06.2008 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 ... W sumie, jak będzie w garażu, to np. wąż do wody może być założy "na stałe" a na zewnątrz musialabym go zdejmować, bo "nie wyjściowo" by wyglądał ... a zimią wodzie trudniej będzie zamarznąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 30.06.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 no właśnie to będzie w garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusik 01.07.2008 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 My też mamy wodę w garażu i to na obydwych krańcach , narazie sie sprawdza, choć czasami mam wrażenie że na zewnątrz było by wygodniej, ale... no własnie ten wąż który trzeba ściągać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zep 02.07.2008 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Witam Oliwkowczów Piękna prośba, może ktoś z kolegów/koleżanek budujących - ma możliwość poratowania wzorem umowy o wykonanie robót budowlanych zawierającej konieczne do wykonania prace do pokrycia dachem włącznie (w kontekście Oliwki oczywiście) - byłbym niezmiernie zobowiązany. (krzysiek.augustyn (małpa) gmail.com) A co do Oliwki - ekipa ma wejść 1.08... a i poniżej pierwsze efekty "robienia czegokolwiek" na działeczce. Bite 10h w milutkim słońcu i świdrem w rękach http://img159.imageshack.us/img159/3852/plot1rd9.jpg http://img377.imageshack.us/img377/8957/plot2te0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 03.07.2008 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Witam Oliwkowczów Piękna prośba, może ktoś z kolegów/koleżanek budujących - ma możliwość poratowania wzorem umowy o wykonanie robót budowlanych zawierającej konieczne do wykonania prace do pokrycia dachem włącznie (w kontekście Oliwki oczywiście) - byłbym niezmiernie zobowiązany. (krzysiek.augustyn (małpa) gmail.com) A co do Oliwki - ekipa ma wejść 1.08... a i poniżej pierwsze efekty "robienia czegokolwiek" na działeczce. Bite 10h w milutkim słońcu i świdrem w rękach Niestety nie dysponuję taką umową ale witamy w Grupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek7117 03.07.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Podrzućcie ciekawe pomysly jak zagospodarować wnękę pod schodami.Buduję dom wzorowany na oliwce ale schody mam inaczej odwrocone-na przeciw wejścia .Powstała pod nimi fajna wnęka ale nie mam pomysłu jak ją zagospodarować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 03.07.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Podrzućcie ciekawe pomysly jak zagospodarować wnękę pod schodami.Buduję dom wzorowany na oliwce ale schody mam inaczej odwrocone-na przeciw wejścia .Powstała pod nimi fajna wnęka ale nie mam pomysłu jak ją zagospodarować. wiekszosc z nas ma szafki kuchenne pod schodami bo wneka jest od strony kuchni - jak masz teraz ta wneke od strony korytarzyka przy lazience i pokoiku to mozna tam zrobic szafy (na kurtki czy przybory chem-gospodarcze) pozdrawiam ida Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 03.07.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 TomekC73 przesyłam obiecane zdjęcie komina w dolnej łazience: http://images30.fotosik.pl/240/99ebc3fbd2cf102am.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 03.07.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Jacku Dzięki za zdjęcie. Ile Ci wyszło dachóweczki i jaka to firma? Ja od początku zdecydowany jestem na ceramiczną lub cementową, ale nie mam precyzyjnych planów co do producenta tego pokrycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaby 03.07.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 u nas wreszcie widac efekty prac Mamy juz stan zero i nawieźli nam pustaków - ściany mają zacząć robić na początku przyszłego tygodnia!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 03.07.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Jacku Dzięki za zdjęcie. Ile Ci wyszło dachóweczki i jaka to firma? Ja od początku zdecydowany jestem na ceramiczną lub cementową, ale nie mam precyzyjnych planów co do producenta tego pokrycia. Tomku To jest dachówka cementowa Braas, model: romańska, wersja cisar czyli, że ma jakąś dodatkową akrylową chyba, powłokę. Kolor ceglany. http://www.monier.pl/katalog-braas/dachowki/romanska-cisar.html Dachówki podstawowej wyszło ok 2100 szt. Ja zamówiłem 2400 wiec ok 300 mi jeszcze zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apinka 04.07.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Jacku (aniaaas) domek wyglada super, mam prośbę - móglbys przeslac na priv rysunek z wymiarami twojego daszku? ([email protected]) Też bym chciała już być na tym etapie, tymczasem czekam na PnB Mimo ze projekt jest po adaptacji to ciągle zastanawiam się czy dobrze zrobiłam ze zmianami i iągle o tym myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts