Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Yupi we wtorek podłączą nam wodę a 11 tego prąd (15 tego przeprowadzka) wiec nie będzi8emy życ jak za krola cwieczka. Niestety na gaz będziemy musieli jeszcze poczekac.

Pytanko: Jakie duże kupic szambo ( nie dostalismy pozwolenia na oczyszczalnie gdyż za 5 lat ma byc kanalizacja) jest nas 4 osoby i mam dylemat jak duze powinnismy kupic.

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oliwkowicze

Właśnie zdjąłem humus ze środka fundamentów i w najbliższy poniedziałek szykuję się do zasypywania i zagęszczania pospółki. U mnie wyjdzie jakieś 10 wywrotek. Jestem ciekaw jak u Was to wyglądało, przez ile dni zagęszczaliście, czy polewaliście to wodą podczas tej czynności, a może trzeba zrobić jakąś przerwę między dostawami piachu aby się dobrze ubijało. Bardzo się też zastanawiam po jakim czasie później robić wylewkę wstępną, może poczekać do wiosny - niech to wszystko osiądzie dobrze a teraz lecieć z murami (tak mi proponuje wykonawca) Wydaje mi się, że to istotna sprawa. :roll:

Bardzo proszę o Wasze opinie.

Pozdrawiam

Tomek

Oliwkowicze

Jestem ciekaw jak u Was to wyglądało, przez ile dni zagęszczaliście, czy polewaliście to wodą podczas tej czynności, a może trzeba zrobić jakąś przerwę między dostawami piachu aby się dobrze ubijało. Bardzo się też zastanawiam po jakim czasie później robić wylewkę wstępną, może poczekać do wiosny - niech to wszystko osiądzie dobrze a teraz lecieć z murami (tak mi proponuje wykonawca) Wydaje mi się, że to istotna sprawa. :roll:

Na pewno dobrze zagęścić, czyli co 30 cm, najlepiej mokry piach bo suchy sie nie chce ubijać. My zageszczalismy a wylewke robilismy i tak na wiosne jak robili dach a w miedzyczasie sie ubijalo klepisko. Jesli masz czas to sie nie spiesz. Spadnie nie jeden deszcz i troche to zagesci. Pozniej podloga w domu bedzie na srodku "bardziej" równa :p

Jacku (aniaaas) domek wyglada super, mam prośbę - móglbys przeslac na priv rysunek z wymiarami twojego daszku? ([email protected]) Też bym chciała już być na tym etapie, tymczasem czekam na PnB :cry: Mimo ze projekt jest po adaptacji to ciągle zastanawiam się czy dobrze zrobiłam ze zmianami i iągle o tym myślę.

Cześć Apinka

Wybacz, że to tak długo trwało, ale rozumiesz, budowa.

Niestety jeśli chodzi o daszek to wszystko było robione intuicyjnie, na oko i żadnych rysunków nie mamy. My wydłużyliśmy krokwie o ok. 30 cm i później podczas robienia daszku, cieśla przymierzał deski pod różnym kątem, a my wybraliśmy, który nam najbardziej się podobał. I tak powstał daszek. Jeśli chodzi natomiast o rozstaw kolumienek, to wewnętrzna część kolumny idzie na równi ze ścianką wnęki. Mam nadzieję, że wyraziłem się zrozumiale.

Pozdrawiam

Oliwkowicze

Właśnie zdjąłem humus ze środka fundamentów i w najbliższy poniedziałek szykuję się do zasypywania i zagęszczania pospółki. U mnie wyjdzie jakieś 10 wywrotek. Jestem ciekaw jak u Was to wyglądało, przez ile dni zagęszczaliście, czy polewaliście to wodą podczas tej czynności, a może trzeba zrobić jakąś przerwę między dostawami piachu aby się dobrze ubijało. Bardzo się też zastanawiam po jakim czasie później robić wylewkę wstępną, może poczekać do wiosny - niech to wszystko osiądzie dobrze a teraz lecieć z murami (tak mi proponuje wykonawca) Wydaje mi się, że to istotna sprawa. :roll:

Pozdrawiam

Tomek

Tomku

My zrobiliśmy tak: po zaizolowaniu Dysperbitem wewnętrznych ścian fundamentów, koparka sypała piach do środka, a ja z bratem ubijaliśmy zagęszczarką. Staraliśmy się takie nie za grube warstwy, ok 30-40 cm.

Potem jeszcze polewałem wodą kilka dni. Później ułożyłem rury kanalizacyjne i wylaliśmy chudziak. I zrobione

:) Zaletą tego rozwiązania, moim zdaniem jest to, że jak później ustawiasz stemple pod strop to są stabilniejsze niż na piachu. A druga sprawa, po zalaniu stropu ciężko jest zalać pompą chudziak we wszystkich pomieszczeniach w domu (ograniczenie dostępu).

Ale to tylko takie moje zdanie.

Pozdrawiam

No to dzisiaj była niezła harówka - od samego rana 8 pełnych wywrotek piachu weszło mi w fundament.

Od razu zagęszczanie i porządne lanie wodą, tak że aż to wszystko pływało.

Piachu mam wsypane tyle ze wystaje mi jeszcze gdzieś 1 bloczek fundamentowy. Ale to jeszcze siądzie. Na tygodniu ma pojawic się hydraulik do rozprowadzenia kanalizacji. Poważna sprawa - może macie jakieś uwagi ?

Ile Wam wyszło m3 betonu na pierwszą wylewkę i czy przed wylaniem dawaliście folię ? :roll:

Witam. Kto jest w stanie przybliżyc nam koszty materiałów na budowę Oliwki. Proszę pisać kto ile wydał do jakiego stanu. Jestem bardzo ciekawa jak to się u was kształtuje. Będę bardzo wdzięczna za przybliżone koszta.

U mnie na koniec tygodnia zalewanie stropu.

Wiem ile wydałem i +/- ile jeszcze wydam.

Myślę że 160 tys an stan surowy z okami to tak przy barzo sprzyjających wiatrach.

ekipe do murów mam za 18tys dachu za 18 tys, gazobeton, pokrysie dachu ceramiczne raczej z tańszych, cement u nas po 460zł.

pozdrawiam

Ponawiam prośbę :) - może ktoś poratuje listą koniecznych do wykonania "oliwkowych" robót budowlanych do pokrycia dachem włącznie... chętnie przefiltrowałbym to przez propozycję wykonawcy by zminimalizować niespodzianki...

krzysiek.augustyn (małpa) gmail.com

Cześć,

no to ja też podam koszty, jestem na ukończeniu fundamentów:

robota za stan zero 7100 zł

geodeta - 400 zł

humus - 300 zł

bloczki - 1260 szt. - 3780 zł netto (można bez fakturki)

stal (kupiłem już całość), tona fi 12 i 150 kg fi 6, 15 kg drutu wiązałkowego - 4200 zł

beton b20 - 16 m3 - 4590 zł

gotowa zaprawa murarska 1,4 tony (paleta) - 630 zł

wywrotka piasku do murowania - 500 zł

100 l dysperbit ~ 300zł

folia do izlolacji poziomych - 50 cm (120 m) + 30 cm (30m) - 530 zł

styropian fsb 100, 10 cm - 7 m3 - 1275 zł (drogo kupiłem, ale nie było czasu szukać tańszego)

klej do zatapiania siatki z włóknami - 340 zł

podkład pod tynki 15 L - nie pamiętam :(

siatka, gwoździe, kołki - nie pamiętam,, ale groszowe sprawy w porównaniu z resztą....

Został jeszcze piasek do zasypania fundametów, nie wiem ile wejdzie, na razie mam cenę 270 zł za 20 ton + koparka do zasypania.

To na razie tyle, wieczorkiem wgram jakieś fotki, chłopaki zaczeli w zeszły wtorek, dzisiaj kończą docieplać fundament.

Pozdrawiam - Daniel

Daniel

To jesteś na podobnym etapie co ja tyle tylko, że ja mam już zasypane fundamenty i teraz tylko jeżdźę i podlewam piach :D a za tydzień wylewka (Jak Bozia pozwoli). Zawsze zapominam wziąść aparat bo też bym wrzucił jakieś foto. Jak skończę 0 to napiszę coś o kosztach. W moim rejestrze kosztów jest już 76 pozycji :roll:

pozdrawiam

Tomek

Cześć,

tak wygląda nasza Oliwka równo po tygodniu pracy:

http://www.f5-ksiegarnia.pl/km/oliwka/ol1.jpg

http://www.f5-ksiegarnia.pl/km/oliwka/ol2.jpg

http://www.f5-ksiegarnia.pl/km/oliwka/ol3.jpg

Jutro zagruntowanie ocieplenia i poprawki dysperbitu, na piątek mam zamawiać piasek na zasypanie fundamentów.

Pozdrawiam - Daniel

Ile Wam wyszło m3 betonu na pierwszą wylewkę i czy przed wylaniem dawaliście folię ? :roll:

Wylewka bezpośrednio na ubitą ziemie. U nas wylewali betoniarkami więc nie wiem ile tego poszło. Ale to łatwo policzyć: m2 x wysokość wylewki. W zależności od tego ile zostawili Tobie miejsca na wylewkę będzie odchyłka :)

Wylewka bezpośrednio na ubitą ziemie. U nas wylewali betoniarkami więc nie wiem ile tego poszło. Ale to łatwo policzyć: m2 x wysokość wylewki. W zależności od tego ile zostawili Tobie miejsca na wylewkę będzie odchyłka :)

Dzięki

Oczywiście wiem jak policzyć ilość wylewki :D , pytałem tylko dla porównania. U mnie grubość chudziaka zrobiłem na ok 12cm. Jeszcze nie liczyłem ale wyjdzie pewnie w przedziale od 10- 12m3 betonu do wylania. Również bym wylewał z betoniarki, bo to taniej, ale boję się, że siądzie mi agregat prądotwórczy. Ja na razie jadę na agregacie bo prąd będę miał za 2 do 3 tyg

pozdrawiam

tomek

Witam Wszystkich Oliwkowiczów

.

Musze przyznać ze miło jest widzeć jak projekt cieszy się powodzeniem i jak powstaja nowe Oliwki . Jak wybralem projekt w kwietniu 2006 nie miałem nawet możliwości aby zobaczyć jak dom wygląda na żywo, ale jakoś się tym nie przejmowalem .

Dziś już mieszkam ponad pół roku i muszę przyznać ze wybór był jak najbardziej trafny . Życze dalszych sukcesów w walce z budową , trochę przejść mialem ale myśle ze warto przez to przejść aby zamieszkać w swoim wymażonym domu.

pozdr

jacek

Jacekot

Fajnie że się odezwałeś to przy okazji zapytam się Ciebie jaką masz szerokość bramy garażowej po poszerzeniu o 2m? Ja mam więcej o 1,5m szer i chciałbym kupić jakąś typową bramę. A wogóle to podczas adaptacji architekt mi poszerzył garaż ale zapomniał o poszerzeniu proporcjonalnie otworu do bramy.

pozdrawiam

tomek