Mac Iek 10.07.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 ... A wogóle to podczas adaptacji architekt mi poszerzył garaż ale zapomniał o poszerzeniu proporcjonalnie otworu do bramy... Ciesz się, że w ogóle jakąś bramę Ci zostawił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 10.07.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Witam! Aktualnie szalują mi schody a to jak wiecie jedna z "min" w tym projekcie.Na rzytach widać że schody mają mieć 5 stopni w kształcie trójkąta. Mój wykonawca zrobił ich więcej chyba z 6 lub 7.Może powiecie jak to jest u Was-pytam tych którzy sostawili schody zabiegowe - tak jak w proj. Bardzo prosze o popdpowiedź, chcialbym mieć jakieś argumenty przy rozmowie z majstrem PozdrawiamCastello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 11.07.2008 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Jacekot Fajnie że się odezwałeś to przy okazji zapytam się Ciebie jaką masz szerokość bramy garażowej po poszerzeniu o 2m? Ja mam więcej o 1,5m szer i chciałbym kupić jakąś typową bramę. A wogóle to podczas adaptacji architekt mi poszerzył garaż ale zapomniał o poszerzeniu proporcjonalnie otworu do bramy. pozdrawiam tomek Chociaż nie było to do nas to Ci podpowiem: U nas garaż ma w środku wg projektu 6,3m czyli więcej o ok 2,5m. Brame wstawiliśmy 4,75m ale dla Ciebie to będzie za dużo. Podjedź na szybko do jakiegoś sklepu z bramami i zapytaj jakie są wymiary standardowe bo jest to dosyć ważne (inaczej bedzie droższa i z terminami gorzej), ale uważaj na to, że zmieni się Tobie też długość podciągu i tu musisz mieć zgodę konstruktora bo trzeba będzie cały podciąg przeprojektować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 11.07.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Jacekot Fajnie że się odezwałeś to przy okazji zapytam się Ciebie jaką masz szerokość bramy garażowej po poszerzeniu o 2m? Ja mam więcej o 1,5m szer i chciałbym kupić jakąś typową bramę. A wogóle to podczas adaptacji architekt mi poszerzył garaż ale zapomniał o poszerzeniu proporcjonalnie otworu do bramy. pozdrawiam tomek Ja mam 5 m bramę wjazdową do garażu . Faktycznie taka szeroka brama wymagała zaprojektowanie odpowiedniego podciągu (belki zbrojonej) , z tego co pamiętam to belka ma 40 albo 50 cm wysokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 11.07.2008 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 no tak podciąg odpowiednio wyższy i szerszy to na bank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 11.07.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 witam,chcałam Was zapytać, czy robiliście drenaż wokół Wazych Oliwek i czym go zasypyaliście? Żwirem czy piaskiem? Bo wydawało mi się, że to koniecznie powinno być zasypane żwirem, a mój wykonawca mówi, że wystarczy piasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 13.07.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Mój wykonawca ław fundamentowych stwierdził, że jeśli robię strop monolityczny zamiast terrivy to wykonanie filarka F1 jest zbędne, ponieważ jest on zaprojektowany tylko pod terrivę. Zgodziłem się na takie wykonanie ław, bez wypuszczonych drutów z ław pod filarek, ale teraz nie daje mi to spokoju. CO o tym myślicie? czy wykonywaliście jakiś fundamencik pod ścianki działowe 12 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c__o__l__a 13.07.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 ...... Żwirem czy piaskiem? ..... AnetkaS Najlepszy do tego celu jest drobny kamyczek wokół rur drenażu a dopiero na to można dać piasek. Ja osobiście drenaż wokół domu zrobię w późniejszym terminie ale na pewno będe robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c__o__l__a 13.07.2008 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Mój wykonawca ław fundamentowych stwierdził, że jeśli robię strop monolityczny zamiast terrivy to wykonanie filarka F1 jest zbędne, ponieważ jest on zaprojektowany tylko pod terrivę. Zgodziłem się na takie wykonanie ław, bez wypuszczonych drutów z ław pod filarek, ale teraz nie daje mi to spokoju. CO o tym myślicie? Pankracek Twój wykonawca ma rację filar F1 przy stropie monolitycznym nie jest potrzebny. Też miałem wątpliwości lecz mój architekt potwierdził iż nie ma potrzeby wykonywania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 13.07.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Mój wykonawca ław fundamentowych stwierdził, że jeśli robię strop monolityczny zamiast terrivy to wykonanie filarka F1 jest zbędne, ponieważ jest on zaprojektowany tylko pod terrivę. Zgodziłem się na takie wykonanie ław, bez wypuszczonych drutów z ław pod filarek, ale teraz nie daje mi to spokoju. CO o tym myślicie? Pankracek Twój wykonawca ma rację filar F1 przy stropie monolitycznym nie jest potrzebny. Też miałem wątpliwości lecz mój architekt potwierdził iż nie ma potrzeby wykonywania. Dzięki, będę spał spokojniej. Zalałem ławy w piątek, a całą noc z czwartku na piątek spałem w samochodzie na działce i pilnowałem, żeby mi zbrojenia nie ukradli . Co godzinę załączałem pompę, która pompowała wodę z wykopu. Może komuś przyda sie informacja, że wyszło mi 29 m3 betonu B-20 na ławy. Projekt z poszerzonym garażem o 2 metry, dwie ławy w których są poszerzenia na kominy, wydłużone tak aby spięły przód i tył domu. Wykop o głębokości 1 metr, ławy zalane na wysokość 50cm. Wykop w gruncie gliniastym ze stabilnymi bokami "otworu". Wykonawca powiedział, że w gruncie gliniastym lepiej wyłożyć 1500-2000zł więcej na beton w porównaniu do bloczków, zalać wyżej ławy o 20cm, wtedy dom będzie stabilniejszy. Nie wiem czy ławy tez się polewa wodą. Zdania są podzielone. profilaktycznie lałem wodę całą sobotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 13.07.2008 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Pankracek No to ławy masz konkretne skoro Ci wyszło tyle betonu, za to będeziesz miał mniej bloczków do murowania . U mnie będzie strop teriva (podobno wychodzi drożej ) i filarek wylany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c__o__l__a 13.07.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Moja Oliwka powoli rośnie i ostatnio panowie dobudowali ściany i za tydzień będą wykonywać strop.http://images23.fotosik.pl/246/3eaf12956bbad8acm.jpgPytanko do tych którzy dorabiali korytarzyk do garażu - o ile przesuneliście komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 13.07.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Pankracek No to ławy masz konkretne skoro Ci wyszło tyle betonu, za to będeziesz miał mniej bloczków do murowania . U mnie będzie strop teriva (podobno wychodzi drożej ) i filarek wylany Bloczków pewnie mniej, ale i tak wyjdzie ich około 2000szt, ponieważ mur musi być 50 cm w ziemi i 50 cm nad ziemię, razem 1 metr, czyli 7 warstw bloczków (+fuga daje 100cm). Monolit robię głównie dlatego, że mój wykonawca nie robi innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 13.07.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Moja Oliwka powoli rośnie i ostatnio panowie dobudowali ściany i za tydzień będą wykonywać strop. http://images23.fotosik.pl/246/3eaf12956bbad8acm.jpg Pytanko do tych którzy dorabiali korytarzyk do garażu - o ile przesuneliście komin. Widzę, że masz taras przesunięty na ścianę boczną, tak jak w mojej Oliwce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 13.07.2008 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Moja Oliwka powoli rośnie i ostatnio panowie dobudowali ściany i za tydzień będą wykonywać strop. http://images23.fotosik.pl/246/3eaf12956bbad8acm.jpg Pytanko do tych którzy dorabiali korytarzyk do garażu - o ile przesuneliście komin. Architekt przesuną mi o 40cm ale to jest max bo teraz wymierzaliśmy z wykonawcą i można było mniej (o 30cm i wszystkie wyloty wychoodzą prawidłowo). I trzeba pamiętać o przesunięciu fundamentu wcześniej. Najlepiej w tej kwestji zapytać się Jacka (aniass) bo Oni już to mają zrobione. pozdrawiam tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c__o__l__a 13.07.2008 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Architekt przesuną mi o 40cm ale to jest max bo teraz wymierzaliśmy z wykonawcą i można było mniej (o 30cm i wszystkie wyloty wychoodzą prawidłowo). I trzeba pamiętać o przesunięciu fundamentu wcześniej. Najlepiej w tej kwestji zapytać się Jacka (aniass) bo Oni już to mają zrobione. pozdrawiam tomek Ja przesunąłem o 60cm tak aby nie mieć komina w łazience bo i tak będzie tam ciasno. pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 13.07.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Andrzeju Ale za to w górnej łazience Ci zmniejsza się komunikacja przez skosy? (chyba dobrze rozumuję) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 13.07.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Mnie tak nie zależy na wielkości dolnej łazienki ja na wielkości górnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c__o__l__a 13.07.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 TomaszuNie będzie tak źle, tak mi się wydaje gdyż po przesunięciu komin będzie 2m od ściany kolankowej a przy podniesieniu tej ściany o 2 pustaki to już na odległości 1m od ściany będzie wysokość ok.190cm przynajmniej tak mi wyszło jak sprawdzałem na budowie u kolegi co prawda nie Oliwki ale skosy jednakowe.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 13.07.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Cały czas próbuję sobie wyobrazić jak ta łazienka wyjdzie i nadal nie jestem zdecydowany co do wielkości podniesienia ścianki. Po odaptacji mam podniesione o 1 pust w stos do tego co było wcześcniej ale cały czas myślę o dorzuceniu jeszcze jednego bloczka i maksymalnym wyciągnięciu krokwi (na ile to będzie możliwe)A Ty mówisz o 2 pustakach dodatkowo czy o 2 od stropu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts