Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cały czas próbuję sobie wyobrazić jak ta łazienka wyjdzie i nadal nie jestem zdecydowany co do wielkości podniesienia ścianki. Po odaptacji mam podniesione o 1 pust w stos do tego co było wcześcniej ale cały czas myślę o dorzuceniu jeszcze jednego bloczka i maksymalnym wyciągnięciu krokwi (na ile to będzie możliwe)

A Ty mówisz o 2 pustakach dodatkowo czy o 2 od stropu?

Ja podnoszę o 2pustaki czyli w sumie będzie 3pustaki + wieniec + murłata

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nad moją miejscowością przeszła burza i poobrywała mi trochę wykop pod fundamenty.

Dobrze , ze mam zalane ławy. W przyszłym tygodniu zapowiada się praca z łopatą, żeby wyczyścić powierzchnię ław z zawalonej ziemi. :(

Ile czasu czekaliście po zalaniu ław,zanim rozpoczęliście stawianie ścianek fundamentowych?

Jak wysoko nad ziemię murowaliście ściankę z bloczków?

Cały czas próbuję sobie wyobrazić jak ta łazienka wyjdzie i nadal nie jestem zdecydowany co do wielkości podniesienia ścianki. Po odaptacji mam podniesione o 1 pust w stos do tego co było wcześcniej ale cały czas myślę o dorzuceniu jeszcze jednego bloczka i maksymalnym wyciągnięciu krokwi (na ile to będzie możliwe)

A Ty mówisz o 2 pustakach dodatkowo czy o 2 od stropu?

Ja podnoszę o 2pustaki czyli w sumie będzie 3pustaki + wieniec + murłata

My też podnosimy o 2 pustaki a jakie ma to w Waszym projekcie przełożenie na długość krokwi - o ile je wydłużyliście, no i jak zmieniła się powierzchnia dachu?

Pozdrawiamy Kasia i Radek

Ile czasu czekaliście po zalaniu ław,zanim rozpoczęliście stawianie ścianek fundamentowych?

Jak wysoko nad ziemię murowaliście ściankę z bloczków?

Jeśli dobrze pamiętam to u mnie po tygodniu już murowali z bloczków a w między czasie polewałem ławy wodą.

Ze względu na niewielki spdek na działce to z przodu mam na jakieś 60cm od gruntu w góę a ztyłu budynku na 30cm. Geodeta tak mi wyznaczył rzędną.

My też podnosimy o 2 pustaki a jakie ma to w Waszym projekcie przełożenie na długość krokwi - o ile je wydłużyliście, no i jak zmieniła się powierzchnia dachu?

Pozdrawiamy Kasia i Radek

Radek

Z tym wydłużeniem krokwi to podono nie należy przesadzać tym bardziej przy dachówce cer. Trzeba by zapytać fachowca ale z tego co się oriętuję to dopuszczalne wydłużenie to max do 1m od murłaty. Ja jak będę przy dachu to się zkonsultuję z cieślą, z którym się umówiłem osobno.

dzisiaj rozmawiałem z wykonawcą i powiedział mi, żebym kupił 2000szt bloczków fundamentowych :o .

Zaskoczył mnie tą ilością, myślałem, ze sie zmieszczę w 1600szt.

Mam garaż poszerzony o 2m i 7 warstw bloczków. Przeczytałem wszystkie posty o Oliwce i nikt nie kupował tak dużej ilości bloczków fundamentowych.

Jak wyliczyć na szybko potrzebną ilość?

Mój wykonawca ław fundamentowych stwierdził, że jeśli robię strop monolityczny zamiast terrivy to wykonanie filarka F1 jest zbędne, ponieważ jest on zaprojektowany tylko pod terrivę. Zgodziłem się na takie wykonanie ław, bez wypuszczonych drutów z ław pod filarek, ale teraz nie daje mi to spokoju.

CO o tym myślicie?

czy wykonywaliście jakiś fundamencik pod ścianki działowe 12 cm?

Co do filarka do stropu monolitycznego to może go nie być - tak jest u nas. Ale to powinien Tobie powiedzić konstruktor który robi obliczenia do Twojego nowego projektu na strop monolityczny. Zmiana stropu jeśli jej nie ma w projekcie musi być potwierdzona w dzienniku budowy przez kierownika budowy.

U nas fundamenciki wylane były przy zalewaniu chudziaka. Tak na szpadel mniej wiecej.

Mój wykonawca ław fundamentowych stwierdził, że jeśli robię strop monolityczny zamiast terrivy to wykonanie filarka F1 jest zbędne, ponieważ jest on zaprojektowany tylko pod terrivę. Zgodziłem się na takie wykonanie ław, bez wypuszczonych drutów z ław pod filarek, ale teraz nie daje mi to spokoju.

CO o tym myślicie?

czy wykonywaliście jakiś fundamencik pod ścianki działowe 12 cm?

Co do filarka do stropu monolitycznego to może go nie być - tak jest u nas. Ale to powinien Tobie powiedzić konstruktor który robi obliczenia do Twojego nowego projektu na strop monolityczny. Zmiana stropu jeśli jej nie ma w projekcie musi być potwierdzona w dzienniku budowy przez kierownika budowy.

U nas fundamenciki wylane były przy zalewaniu chudziaka. Tak na szpadel mniej wiecej.

Dzięki za pomoc. Nie mam zmiany z terrivy na monolit naniesionej przez architekta robiącego adaptację. Z tego co piszesz wynika, że wystarczy wpis kier. bud. do dziennika budowy. Czy to wystarczy?

Jeśli chodzi o fundamenciki pod działówki to oczywiście bez zbrojenia?

Ile Ci wyszło bloczków fundamentowych i na jaką wysokość robiłeś ścianę fundamentową?

dzisiaj rozmawiałem z wykonawcą i powiedział mi, żebym kupił 2000szt bloczków fundamentowych :o .

Zaskoczył mnie tą ilością, myślałem, ze sie zmieszczę w 1600szt.

Mam garaż poszerzony o 2m i 7 warstw bloczków. Przeczytałem wszystkie posty o Oliwce i nikt nie kupował tak dużej ilości bloczków fundamentowych.

Jak wyliczyć na szybko potrzebną ilość?

Coś chyba przesadził z tymi bloczkami. U mnie dokładnie wyszło bloczków 1405 b20 i mam garaż poszerzony o 1,5m. Dowoziłem to na dwa razy luzem, były twarde bo o dziwo przy wykiprowaniu ani jeden nie pękł. Na Twoim miejscu nie kupował bym wszystkich od razu, później łatwiej Ci będzie oszacować ile Ci jeszcze brakuje. U mnie była sytuacja odwrotna, kierownik powiedział, że wyjdzie 1200 a wyszło więcej. Dlatego najpierw zamówiłem 750szt (tyle wchodzi na kamaza) a wcześniej u producenta zaznaczyłem, że będzie węcej i umówiłem się co do transportu, a później druga dostawa

Ja się zastanawiam co do przezbrojenia chudziaka siatką zbrojącą. W tym tygodniu będę robił wylewkę wstępną. Zrobiłem sobie na razie dylatację ze styropianu 2cm i na pewno dam folię budowlaną, na pewno podzbroję pod piec i pod kominek, ale czy na całości? Jak myślicie?

A masz zbrojenie przewidziane w projeckie, bo ja mam. Gdzieś czytałam, że porządnie zagęszczony piasek eliminuje koniecznośc tego zbrojenia. Ale raczej będę się trzymała projektu.

Ja się zastanawiam co do przezbrojenia chudziaka siatką zbrojącą. W tym tygodniu będę robił wylewkę wstępną. Zrobiłem sobie na razie dylatację ze styropianu 2cm i na pewno dam folię budowlaną, na pewno podzbroję pod piec i pod kominek, ale czy na całości? Jak myślicie?

A masz zbrojenie przewidziane w projeckie, bo ja mam. Gdzieś czytałam, że porządnie zagęszczony piasek eliminuje koniecznośc tego zbrojenia. Ale raczej będę się trzymała projektu.

Ja mam przewidziane zbrojenie. Chyba budujemy ten sam domek :roll: :D Dam to zbrojenie bo nie jest to taki wielki koszt a ędę spał spokojnie.

Nie ma za to w projekcie wieńca na fundamencie ale niektórzy go robią :D

pozdrawiam

Tomek

hmmmmm u nas tak dla pewnosci dalem B-20 :wink:

a tak wyglada domek z zewnatrz....jeszcze sporo brakuje do wlasciwej swietnosci ale i tak bardzo sie nam podoba :D

http://img90.imageshack.us/img90/9364/domek155bw8.jpg

http://img90.imageshack.us/img90/9364/domek155bw8.845e70fcf6.jpg

Suuper Wam wyszła ta Oliwka. Można prosić o więcej zdjęć?

Ja mam przewidziane zbrojenie. Chyba budujemy ten sam domek :roll: :D Dam to zbrojenie bo nie jest to taki wielki koszt a ędę spał spokojnie.

Nie ma za to w projekcie wieńca na fundamencie ale niektórzy go robią :D

pozdrawiam

Tomek

Mój wykonawca powiedział,ze wieniec się robi gdy wysokość ścian jest większa niż 2 metry (np. przy piwnicy).