KasiaDawid 13.07.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 dziekuje to akurat pomysl zony hehe ja za to stworzylem dzieki roznicom wysokosci dzialki bardzo duze (wysokie) pomieszczenie nad garazem poza tym mamy calkiem sporo zmian poczynajac od konstrukcji dachu (wywalilem te nieszczesne slupy co to tylko przeszkadzaja) ,ktory zrobilem jetkowo -platwiowy ,konstrukcji schodow....o z tych to jestem dumny (wyszly wysokie na 16,8 cm a to juz znosna wysokosc) i jeszcze paru innych rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 13.07.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Możesz zdradzić tajemnicę schodów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaDawid 13.07.2008 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 postaram sie jutro zrobic zdjecia .. to nie zadna tajemnica po prostu dolozylem stopien ,dalem lany strop (jest sporo nizszy nie teriva) i to tyle jest idzie o wysokosc co do szerokosci to poszerzylem stopnie od strony kuchni co pozwolilo zamknac wneke pustakiem 6 cm i zrobilem mijanke "duszy" schodow przez co wszystkie stopnie sa rownie szerokie po zabudowie ( wiem wiem niejasne to....beda zdjecia to sie wyjasni co bredze ) ale najbardziej podoba mi sie spod schodow ( prawie caly tydzien szalowania....oczywiscie tylko popoludnia) pozdrawiamy budujacych sie i milej nocy...czas spac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 13.07.2008 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 My też podnosimy o 2 pustaki a jakie ma to w Waszym projekcie przełożenie na długość krokwi - o ile je wydłużyliście, no i jak zmieniła się powierzchnia dachu? Pozdrawiamy Kasia i Radek Radek Z tym wydłużeniem krokwi to podono nie należy przesadzać tym bardziej przy dachówce cer. Trzeba by zapytać fachowca ale z tego co się oriętuję to dopuszczalne wydłużenie to max do 1m od murłaty. Ja jak będę przy dachu to się zkonsultuję z cieślą, z którym się umówiłem osobno. Dzięki - czekam zatem na info... jutro wkleję naszą adaptację, bo my ruszamy dopiero na jesieni. Pozdrawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaDawid 14.07.2008 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 http://img91.imageshack.us/img91/2488/domek207ip0.th.jpg http://img511.imageshack.us/img511/7974/domek208ou9.th.jpg schody, wymagaly sporo czasu ale jestesmy z nich zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 14.07.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Ja mam garaz poszerzony o 1,5 i pogłębiony o 1,8m , tez mam 7 warstw bloczkow, zużyłem 1200szt. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 14.07.2008 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Dzięki za pomoc. Nie mam zmiany z terrivy na monolit naniesionej przez architekta robiącego adaptację. Z tego co piszesz wynika, że wystarczy wpis kier. bud. do dziennika budowy. Czy to wystarczy? Jeśli chodzi o fundamenciki pod działówki to oczywiście bez zbrojenia? Ile Ci wyszło bloczków fundamentowych i na jaką wysokość robiłeś ścianę fundamentową? Zapytaj kierownika budowy ale myslę że musisz mieć podkładkę od konstruktora który cały strop, zbrojenie przelicza i da Ci nowy projekt stropu. Potem wpis do dziennika budowy. Tak było w moim przypadku. Ja fundamenciki robiłem jak mi już dach robili więc miałem pozostałości zbrojenia i to wrzuciłem. Wiem że majstry wolą uzbroić, bo może potem ściana pękać. Co do bloczków to miałem 9 warstw na domu i 8 na garażu. Ale ile bloczków było to nie pamietam dokładnie ale coś ok. 1600. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 15.07.2008 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Ja fundamenciki robiłem jak mi już dach robili więc miałem pozostałości zbrojenia i to wrzuciłem. Wiem że majstry wolą uzbroić, bo może potem ściana pękać. Co do bloczków to miałem 9 warstw na domu i 8 na garażu. Ale ile bloczków było to nie pamietam dokładnie ale coś ok. 1600. Oczywiście mówicie o ściankach poddasza? Dobrze rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 16.07.2008 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Ja fundamenciki robiłem jak mi już dach robili więc miałem pozostałości zbrojenia i to wrzuciłem. Wiem że majstry wolą uzbroić, bo może potem ściana pękać. Co do bloczków to miałem 9 warstw na domu i 8 na garażu. Ale ile bloczków było to nie pamietam dokładnie ale coś ok. 1600. Oczywiście mówicie o ściankach poddasza? Dobrze rozumiem? Nie, mówie o ściankach działowych na dole. Na górze robili dach, a na dole wylewali chudziaka razem z mini fundamencikami pod ścianki działowe (tam wrzucali pozostałe na budowie pręty) i chwilke później działówki murowali. Ścianki działowe na górze murowali dopiero po zrobieniu całej konstrukcji dachu aby cieślom było łatwiej się przemieszczać. Wtedy też robili szczyty i kominy. Co do ilości bloczków to chodzi oczywiście o fundament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 16.07.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Witam! Czy przed zalaniem stropu układaliście w nim jakies rury do kanalizy? Przepusty do rur itp? Bo jutro zalewam. i jeszcze jednoZdaję sobie sprawę ze to pytanie juz padło jak i odpowiedzi na nie..... Czy podniesienie kolenkowej o jeden pustak czyli zrobienie kolankowej 3x24+20cm bez wydłużania krokwii nie spowoduje oszpecenia Oliwki? dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
górnik 16.07.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Witam serdecznie wszystkich oliwkowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
górnik 16.07.2008 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Mam pytanko ile płaciliście za wyłożenie kanalizacji oczywiście na etapie fundamentów, majstry policzyli mi 2600zł z materiałem co o tym myślicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 16.07.2008 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Witam! Czy przed zalaniem stropu układaliście w nim jakies rury do kanalizy? Przepusty do rur itp? Bo jutro zalewam. i jeszcze jedno Zdaję sobie sprawę ze to pytanie juz padło jak i odpowiedzi na nie..... Czy podniesienie kolenkowej o jeden pustak czyli zrobienie kolankowej 3x24+20cm bez wydłużania krokwii nie spowoduje oszpecenia Oliwki? dzięki i pozdrawiam 1. Każde podniesienie troche szpeci. Trzeba znaleźć kompromis i pamietaj, że dom robisz dla siebie a nie dla sąsiada. On będzie na niego patrzył a Ty w nim mieszkał. Ja podchodziłem od strony praktycznej. Z drugiej strony każdy metr kosztuje i tego nie oszukasz. 2. Tak, wszędzie tam gdzie będą przechodziły jakieś rurki możesz włożyć kawałek rury (potnij na krótsze), żeby potem nie kuć między zbrojeniem. Pion kanalizacyjny 110 - włóż 160, DGP kominka też 160 albo i dwie, odkurzacz centralny - 70 albo i 110, wentylacja (reku) 160. Specjalnie podaję większą bo w to co zrobisz 110 nie włożysz później 110, chyba że to jeszcze troche rozkujesz. Z drugiej strony nie przesadzaj, jak nie będzie to wykują, chociaż będzie to troche trudniejsze. Zmieni się Tobie jeszcze kilka razy koncepcja i nie będą wykorzystane. Ja włożyłem tylko 3. Dwie rozkuli do podwójnych rozmiarów, jedna nie jest wykorzystana, a zrobili dodatkowych chyba z 9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
górnik 16.07.2008 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Castelo jeśli możesz odpowiedz ile kosztowało Cię wyłożenie kanalizy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 17.07.2008 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Mam pytanko ile płaciliście za wyłożenie kanalizacji oczywiście na etapie fundamentów, majstry policzyli mi 2600zł z materiałem co o tym myślicie Witam Cię górnik Właśnie o to samo miałem się pytać. Sądzę, że u Ciebie stanowczo za dużo. Mnie hydraulik policzył 1500zł brutto za robociznę + materiały, ale może u Ciebie inne stawki U mnie było sporo kopania do wypustów w ławie aby przeciągnąć pod wodę(dwa-pod studnię i pod wodociąg), w dodatku robiłem sobie odpływ w garażu, musieli kuć bo tam nie pomyślałem wcześniej o przepuście w fundamencie, no i cała kanalizacja potrzebna do rozłożenia przed wstępną wylewką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 17.07.2008 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Mam pytanko ile płaciliście za wyłożenie kanalizacji oczywiście na etapie fundamentów, majstry policzyli mi 2600zł z materiałem co o tym myślicie Witam Cię górnik Właśnie o to samo miałem się pytać. Sądzę, że u Ciebie stanowczo za dużo. Mnie hydraulik policzył 1500zł brutto za robociznę + materiały, ale może u Ciebie inne stawki U mnie było sporo kopania do wypustów w ławie aby przeciągnąć pod wodę(dwa-pod studnię i pod wodociąg), w dodatku robiłem sobie odpływ w garażu, musieli kuć bo tam nie pomyślałem wcześniej o przepuście w fundamencie, no i cała kanalizacja potrzebna do rozłożenia przed wstępną wylewką. Dzisiaj otrzymam rozpiskę za co ile zapłaciłem to napiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 17.07.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Mam pytanko ile płaciliście za wyłożenie kanalizacji oczywiście na etapie fundamentów, majstry policzyli mi 2600zł z materiałem co o tym myślicie Witam Cię górnik Właśnie o to samo miałem się pytać. Sądzę, że u Ciebie stanowczo za dużo. Mnie hydraulik policzył 1500zł brutto za robociznę + materiały, ale może u Ciebie inne stawki U mnie było sporo kopania do wypustów w ławie aby przeciągnąć pod wodę(dwa-pod studnię i pod wodociąg), w dodatku robiłem sobie odpływ w garażu, musieli kuć bo tam nie pomyślałem wcześniej o przepuście w fundamencie, no i cała kanalizacja potrzebna do rozłożenia przed wstępną wylewką. U mnie rozłożył ją kierownik budowy wraz przy pomocy ekipy która budowała dom w ramch wynagrodzenia za budowe , ale to miałem już ustalone na etapie umowy o budowe . Ale koszt samego materiału wyniusł jak własnie sprawdziłem 700 złotych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
górnik 17.07.2008 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Tak jak myślalem przyciął na mnie jak nikt, a powiedzcie drodzy oliwkowicze jak w waszych regionach kształtują się ceny za metr wymurowania mnie majstry policzyli 40 zł za metr kwadratowy przy murowaniu betoników a ściany fundamentowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
górnik 17.07.2008 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Jśli ktoś może to bardzo proszę o podanie takich szacunkowych kosztów jakie ponieśliście zawykonanie stanu zerowego oczywiście z z robocizną i materiałami. Dzięki z góry i miłego wekendu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 17.07.2008 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Tak jak myślalem przyciął na mnie jak nikt, a powiedzcie drodzy oliwkowicze jak w waszych regionach kształtują się ceny za metr wymurowania mnie majstry policzyli 40 zł za metr kwadratowy przy murowaniu betoników a ściany fundamentowe U mnie 25 zł za m2 muru fundamentowego. Robocizna za wykonanie ław 25 zł za metr bieżący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts