Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

górnik

Lepiej nie wspominajcie mi o hydrauliku.... :evil:

Za rozlozenie samej kanlizy na dole (wszystko tak jak w proj + odpływ w garazu no i przygotowanie podłączen do 3 pionów 110+2x50) zdarł ze mnie 300zł. Material kosztowal 320zł a i tu mozna bylo zaoszczedzic z 50zł.

Radzę nie brać tych patyraków z materiałami bo niby obiecuja ze mają taniej a potem sie okazua że walą w rogi.

Nie znam cen za poszcz etapy. Ja płace za całość surowy bez dachu 18000.

Dzis zalałem strop.

życzę powodzenia.

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie..... czy przed połozeniem dachówek na małe daszki od strony tarasu i wejscia do domu, a także od strony dachu garażu ma być wykonana izolacja ze styropianu, czy też tą izolację robi się w momencie izolowania całego domu. W tej chwili cieśle robią więzbę i nie bardzo wiem czy izolować teraz bo pózniej może nie być dostębu do ściany.... jak to jest????????

Mam pytanko ile płaciliście za wyłożenie kanalizacji oczywiście na etapie fundamentów, majstry policzyli mi 2600zł z materiałem co o tym myślicie

z robocizną i materiałami zapłaciliśmy 546zł a wchodziło w to dodatkowo:

rozprowadzenie dolnej łazienki, kuchni oraz wypuszczenie kanalizy przez caly dom (szmbo bedzemy miec z boku)

....Dzis zalałem strop. .....

Castello

Jakiej grubości zrobiłeś strop? Jeśli masz jakieś zdjęcia zazbrojenia stropu to proszę na e-mail: [email protected] lub zamieść na forum.

U mnie przychodzą do szalowania w poniedziałek.

Pozdrawiam

Andrzej

Zalewałem nadbeton na terivę - chyba się nie zrozumieliśmy....

grubość 24 pustak +4 nadbetonu, tak jest w terivie.

pozdrawiam

Właśnie wczoraj zakończyłem kompletny stan 0

Lączny koszt tzn robocizna (zapłata za etapy robót) + materiały (stal, cement, beton na zamówienie, pompa do betonu, deski, piach, transporty, koparka, grys, paliwa do agregatu, wszystkie izolacje, łączniki izol, ocieplenia, siatka zbrojąca, bloczki fund, kanalizacja)

RAZEM: 27000zł

Oczywiście zanim jeszcze budowa miała ruszyć to było sporo wydatków związanych z: projekty, adaptacje, ogrodzenie, eneria, wiercenie studni, geodeta)

pozdrawiam

Tomek

Mam pytanie..... czy przed połozeniem dachówek na małe daszki od strony tarasu i wejscia do domu, a także od strony dachu garażu ma być wykonana izolacja ze styropianu, czy też tą izolację robi się w momencie izolowania całego domu. W tej chwili cieśle robią więzbę i nie bardzo wiem czy izolować teraz bo pózniej może nie być dostębu do ściany.... jak to jest????????

U nas zrobili zaraz po więżbie ale przed deskowaniem i dachowkami bo pozniej naprawde tam nie bedzie miejsca. Spojrz na zdjecia w linku ze stopki.

zastanawiam się po jakim czasie po wylaniu chudziaka mogę na nim postawić cegłę :roll: , bo u mnie chcą działać dalej od połowy przyszłego tyg

kilka dni pozniej mozesz zaczac dzialać, o ile masz fundamenciki pod scianki pod chudziakiem

ale Ty chyba mowisz o ścianach zewnetrznych? Kilka dni w zupełności wystarczy.

Mam pytanie do wszystkich, którzy dokonywali zmiany konstrukcji schodów? Czy projektant wprowadził Wam belkę HEB. Może nazywa to sie inaczej; w każdym bądź razie chodzi o stal przy więźbie dachowej? Bo to cholerstwo strasznie drogie coś koło 3 tysięcy i tylko jedna belka?

Będę musiała z kierownikiem budowy chyba to przedyskutować i mam nadzieję, że nie będzie konieczna zmiana pozwolenia na budowę. Człowiek wszystkiego się uczy. Wcześniej przy adaptacji nie zwróciłam na to uwagi, ale w miarę pogłębiania wiedzy i tajników budowy coś mi się lampka kontrolna zaświeciła.

Będę wdzięczna jeśli ktoś z Oliwkowiczów, kto zmienił schody na jednozbiegowe, podzieli się swoimi doświadczeniami, a ja sama jutro porozmawiam z osobą adaptującą.

U nas zrobili zaraz po więżbie ale przed deskowaniem i dachowkami bo pozniej naprawde tam nie bedzie miejsca. Spojrz na zdjecia w linku ze stopki.

właśnie widziałem u was te zdjęcia. juz teraz jestem pewny że izolację trzeba zrobić rzed obróbką. serdeczne dzieki.

Maciek

Bardzo ładnie Ci wyszła ta Oliwka. Kolor elewacji super. Ty chyba masz najbardziej podniesioną ściankę kolankową a mimo to wszystko wygląda ładnie. Jeszcze jak sobie zrobisz schody i taras to będzie świetnie. :D

Mam takie pytanie przy okazji

Jakie masz wymiary tych potrójnych okien na elewacji bocznej budynku i czy takie można kupić typowe.? Coś mówiłeś chyba, że je trochę wydłużałeś w dół. Ładnie to wygląda i nie wiem czy od Ciebie nie ściągnę.

Jak byś mógł mi jeszcze przypomnieć jak u Ciebie wygląda podłoga od chudziaka tzn ile i jaka izolacja i ile grubość styropianu (przy podłogówce)?. Chcę na odpowiednią wysokość wyjść z otworami okiennymi itd

pozdrawiam

fajnie się prezentuje po wykończeniu .Miałem okazję za ją zobaczyć w stanie surowym . Z twoich pomysłów kupiłem podniesienie scianki kolankowej , obniżenie okien w salonie ( fajne naświetlenie) oraz podniesienie okna w kuchni !!! Jak to ostatnie u ciebie wygląda?? Podniesienie było zasadne??