Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Maciek

Bardzo ładnie Ci wyszła ta Oliwka. Kolor elewacji super. Ty chyba masz najbardziej podniesioną ściankę kolankową a mimo to wszystko wygląda ładnie. Jeszcze jak sobie zrobisz schody i taras to będzie świetnie. :D

Dzięki Tomek.

Co do koloru to zdjęcia trochę przekłamują - robiłem je późno, o zachodzie słońca. W rzeczywistości jest to odcień żółtego. Co do schodów i tarasu (i całej kostki) to niestety coś zanosi się na przysły rok :cry:

Mam takie pytanie przy okazji

Jakie masz wymiary tych potrójnych okien na elewacji bocznej budynku i czy takie można kupić typowe.? Coś mówiłeś chyba, że je trochę wydłużałeś w dół. Ładnie to wygląda i nie wiem czy od Ciebie nie ściągnę.

Jak byś mógł mi jeszcze przypomnieć jak u Ciebie wygląda podłoga od chudziaka tzn ile i jaka izolacja i ile grubość styropianu (przy podłogówce)?. Chcę na odpowiednią wysokość wyjść z otworami okiennymi

Okna są wydłużone (nieotwierane) i rozmiar jest niestandardowy (wys. 178 cm) ale udało się jeszcze wcisnąć pod nie grzejnik. Efekt fajny i zewnątrz i wewnątrz.

Na chudziaku mam papę termozgrzewalną, na to folia, potem styropian - 5 cm + 3 cm (więcej nie weszło - żaliłem się już kiedyś :wink: ) i wylewka 7 cm

fajnie się prezentuje po wykończeniu .Miałem okazję za ją zobaczyć w stanie surowym . Z twoich pomysłów kupiłem podniesienie scianki kolankowej , obniżenie okien w salonie ( fajne naświetlenie) oraz podniesienie okna w kuchni !!! Jak to ostatnie u ciebie wygląda?? Podniesienie było zasadne??

Nie mam jeszcze mebli kuchennych (lada moment :) ) ale po ułożeniu płytek na ścianie wygląda na to, że okno bez problemu mogłoby być niżej. Chociaż z drugiej strony mam teraz pewność, że przy otwieraniu okien nie będzie kolizji z baterią do zlewozmywaka. Wydaje mi się, że wyszło OK. Tak do końca nie jestem pewny czy to okno jest podniesione, w projekcie też jest chyba wyżej .... a może się mylę :roll:

Witam wszystkich po dluzszej nieobecności

Tydzien temu nasza OLIWKA została zamieszkana :)

Niestety nie wyrobiliśmy sie z wszystkim i mieszkamy w warunkach polowych

Na szczescie wc juz dziala i woda w domku tez juz jest

W ciagu tygodnia zakonczymy prace wykonczeniowe na górze potem jeszcze jakies 2 tygodnie i powinnismy skonczyc dół.

Pozdrawiamy wszystkich budujacych

Na chudziaku mam papę termozgrzewalną, na to folia, potem styropian - 5 cm + 3 cm (więcej nie weszło - żaliłem się już kiedyś :wink: ) i wylewka 7 cm

Maciek ja planuję zrobić 8+2 styropianu. Jak myślisz, będzie dobrze? :roll: Nie chcę przesadzać też z grubością tego styr

Myślę, że powinno być OK. Ja też chciałem 10 cm styropianu ale nie zmieściłem.

Maciek Oliwka piękna !!!!!!! Kolory takie jak sobie upatrzyłam. No i jeszcze jedna rzecz - nawet przy dość sporym podniesieniu ścianki kolankowej, aż tak bardzo tego nie widać. Pamiętasz może ile przedłużeń krokwie??? Pozdr.

Dziękuję :oops: . Nie pamiętam o ile były wydłużone krokwie ale jak chcesz to mogę zmierzyć ich długość od murłaty.

MacIek - bardzo ładna ta Wasza oliwka :) Podobają mi się wykończenia daszków i dachu właściwego. My zdecydowaliśmy sie na nadbitkę i Ty chyba tez? :)

Również dziękuję. Nie wiem czy dobrze rozumuję ale nadbitka jest przybijana na krokwiach a nie pod :roll: . Bo jeśli tak to tak mam i efekt jest naprawdę fajny.

Witajcie Oliwkowicze!

Mac Iek piękna Oliwka!!! Gratulacje!!! Gdybyś w wolnej chwili zmierzył długość krokwi od murłaty... będę wdzięczna. Oliwki rosną jedna za drugą, patrząc na Wasze domy utwierdzam się w przekonaniu, jakiego słusznego wyboru dokonałam kupując ten projekt :wink:

P.S. Chaliłam się już, że mam PnB?? Nieeeee? No to chwalę się :wink: MAM!!! Humusik zdjęty, właśnie geodeta z mężem dom wytyczają a ja w pracy muszę siedzieć :cry: Mam nadzieję, że chociaż fotki będą. W połowie sierpnia ruszamy (jak bank nie zrobi nam jakiegoś psikusa :-? Tfu tfu...

Witajcie Oliwkowicze!

Mac Iek piękna Oliwka!!! Gratulacje!!! Gdybyś w wolnej chwili zmierzył długość krokwi od murłaty... będę wdzięczna. Oliwki rosną jedna za drugą, patrząc na Wasze domy utwierdzam się w przekonaniu, jakiego słusznego wyboru dokonałam kupując ten projekt :wink:

Dzięki. Cieszę się, że nie tylko mi się podoba :wink: .

Wczoraj pamiętałem żeby zmierzyć długość krokwi ale nie jest to teraz takie proste :roll: (nie mam w tej chwili tak wysokiej drabiny a i pogoda nie za bardzo do wspinania się po ścianach). Policzyłem klepki nadbitki i od murłaty do końca krokwi jest ich 13 - są szerokie na ok. 10 cm więc wychodzi jakieś 1,3 m.

P.S. Chaliłam się już, że mam PnB?? Nieeeee? No to chwalę się :wink: MAM!!! Humusik zdjęty, właśnie geodeta z mężem dom wytyczają a ja w pracy muszę siedzieć :cry: Mam nadzieję, że chociaż fotki będą. W połowie sierpnia ruszamy (jak bank nie zrobi nam jakiegoś psikusa :-? Tfu tfu...

Gratuluję i życzę powodzenia :)

Wczoraj pamiętałem żeby zmierzyć długość krokwi ale nie jest to teraz takie proste :roll: (nie mam w tej chwili tak wysokiej drabiny a i pogoda nie za bardzo do wspinania się po ścianach).

:oops: Upssss, no niezły ten pomysł z mierzeniem krokwi był, dobrze, że jednak się nie gimnastykowałeś na tej drabinie. Dzięki. Pzdr.

Witam

Co dawaliście na izolację poziomą fundamentu przed pustakami? tzn czy papę asfaltową czy folię? Pytam się bo facet w hurtowni namawiał mnie na folię taką na wymiar bo to niby bardziej trwałe :roll: a ja natomiast skłaniam się ku papie. Jak dawaliście papę to jaką? i czy składaliście ją na pół? (ile warstw?)

pozdrowionka

Tomek