Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Co dawaliście na izolację poziomą fundamentu przed pustakami? tzn czy papę asfaltową czy folię? Pytam się bo facet w hurtowni namawiał mnie na folię taką na wymiar bo to niby bardziej trwałe :roll: a ja natomiast skłaniam się ku papie. Jak dawaliście papę to jaką? i czy składaliście ją na pół? (ile warstw?)

pozdrowionka

Tomek

Tomasz ja dałem dwie warstwy papy termozgrzewalnej.

U mnie jutro wreszcie zaczną szalować strop- deszcze trochę przytrzymały roboty.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oliwkowicze

Ile weszło Wam m3 drzewa na dach?

-w jakiej cenie

-impregrowanie na miejscu czy w tartaku

-jaką ilość podbitki-nadbitki zamawialiście ?

Pozdrawiam

Wieżby mam 8,1 m3 plus 500 mb kontrłat i 1000 mb łat

to jest razem - 10,5 m3

impregnowane z dowozem i rozładunkiem po 700 zł netto:)

pozdrawiam

Ja jeszcze o elektryce :oops: Ile macie punktów i czy kable wkuwane? Dzieki

Co do liczby punktów to nie pamiętam ..... ale sporo (tyle gniazdek i włączników do kupienia :o :wink: ). Umówiłem się z gośćmi za całość (dom) i zrobili wszystko, włącznie z siecią internetu, telefon i TV, wyjście na bramę wjazdową i domofon.

Całe okablowanie wkute (w peszlach) z wyjątkiem sufitu - bo mam strop monolityczny.

Hey Oliwkowicze!

Czy nikt z Oliwkowiczów nie robił tynków :lol:

Liczę ilość tynków wewnętrznych i zewnętrznych.

Podniesiono o dwa pustaki ściankę kolankową.

Szukam potwierdzenia obliczeń

Napiszcie ile wam wyszło i czy otwory były w cenie czy odliczają.

Pozdrawiamy

Z tego co pamiętam to wewnętrznych wyszło ok. 570 m2 (bez sufitów w kuchni i przedpokoju). Otwory odliczali tylko duże (u mnie taras i duże okno w salonie) - małych nie bo dochodziła obróbka szpalet.

Zewnętrznych zupełnie nie pamiętam ... chociaż dopiero co skończyli :oops:

- wyszło ok. 15 tys. (styro, tynk Greinplast w drugiej grupie kolorystycznej - bez "bajerków" (listw) wokół otworów ... z tym "trochę" więcej :roll: ).

Ależ tu dawno nie zaglądałam, tak to jest jak już wykańczanie robi się własnymi siłami, na nic nie ma czasu.

Przybyło dużo kolejnych Oliwek - co mnie cieszy, choć nie umiem wyjaśnić czemu...

Witam wszystkich po dluzszej nieobecności

Tydzien temu nasza OLIWKA została zamieszkana :)

Niestety nie wyrobiliśmy sie z wszystkim i mieszkamy w warunkach polowych

Na szczescie wc juz dziala i woda w domku tez juz jest

W ciagu tygodnia zakonczymy prace wykonczeniowe na górze potem jeszcze jakies 2 tygodnie i powinnismy skonczyc dół.

Pozdrawiamy wszystkich budujacych

A zaczynaliście później niż my... ale GRATULUJE bardzo i prosze o fotki zamieszkanej Oliwki

Pozdrawiam wszystkich czytających i aktywnych forumowiczów i budowniczych

Hey Oliwkowicze!

Czy nikt z Oliwkowiczów nie robił tynków :lol:

Liczę ilość tynków wewnętrznych i zewnętrznych.

Podniesiono o dwa pustaki ściankę kolankową.

Szukam potwierdzenia obliczeń

Napiszcie ile wam wyszło i czy otwory były w cenie czy odliczają.

Pozdrawiamy

U nas wyszło 434m2 tynków (ścianka kolank o jeden pustak, bez sufitu w pom. gosp. i ściany w garażu od strony domu-będziemy ją jeszcze ocieplać styropianem). Fajnie, że tak mało, ale niestety wg kierownika budowy są totalnie złe. Właśnie mamy szpachlowanie i muszą nakładać o wiele szpachla niz zwykle.

Zewnętrznych jeszcze nie mamy.

Pozdrawiam budujących-wykończających i mieszkających:)

Ula

Wracając do tynków wewnętrznych :) rozbieżności są duże :

Mac iekZ tego co pamiętam to wewnętrznych wyszło ok. 570 m2 (bez sufitów w kuchni i przedpokoju

ula_i_przemek U nas wyszło 434m2 tynków (ścianka kolank o jeden pustak, bez sufitu w pom. gosp. i ściany w garażu

A ja obliczyłem na 590 metrów tynku :roll:

Więc bliżej Mac ieka

a może ktoś ma inny wynik ?

Pozdro[/i]

Wracając do tynków wewnętrznych :) rozbieżności są duże :

Mac iekZ tego co pamiętam to wewnętrznych wyszło ok. 570 m2 (bez sufitów w kuchni i przedpokoju

ula_i_przemek U nas wyszło 434m2 tynków (ścianka kolank o jeden pustak, bez sufitu w pom. gosp. i ściany w garażu

A ja obliczyłem na 590 metrów tynku :roll:

U mnie wyszło ostatecznie niecałe 600 m tynków wewnętrznych.

Otynkowane wszystko łącznie z garażem.

Ścianka kolankowa podniesiona o 1 pustak w górę.

Witajcie :D

Piszę na Waszym forum, bo wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że będzie to i moje forum. :lol: Projekt Oliwki bardzo nam się podoba. Jest dla nas idealny. Martwi mnie tylko jedna sprawa. Przymierzając się do budowy planowaliśmy z mężem dom o powierzchni - ostatecznej - 120 m. Oliwka jest dużo większa. Proszę podajcie rzeczywiste koszty. Przeczytałam Wasze wpisy i widzę, że wielu z Was już finiszuje. Będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam wszystkich :D Ola

Witam wszystkich posiadaczy Oliwek!

Ja również planuję jej budowę. Rozważam ją jako jeden z kilku wariantów. W podjęciu decyzji bardzo pomogłoby mi zobaczenie gotowego domku. Czy ktoś zechciałby się pochwalić swoją Oliwką?

Pozdrawiam serdecznie

colata