Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja mam podniesioną ściankę o 2 pustaki. Jeśli kąt dachu ma być zachowany to trzeba wydłużyć słupy na których podpiera się płatew kalenicowa i jętki bo sufit nie może pójść do góry (cała konstrukcja dachu idzie do góry). Ja miałem drewno cięte jak w projekcie - skutek: zamiast słupów mam ściankę nośną na poddaszu koło łazienki i ceglany filar pomiędzy wejściem do pokojów - na nich opierają się skrócone słupy. Jętki niestety za wysoko - trzeba będzie opuszczać sufit na wieszakach.

Co do kosztów wolę się nie wypowiadać ;(, ale Oliwka nie należy wbrew pozorom do tanich projektów.

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pilną sprawę

Z czego budujecie ścianki działowe w Oliwce. Ja parę m-cy wcześniej kupiłem cegę dziurawkę w ilości ok 4000szt sugerując się wielkościami podanymi w zestawieniu materiałów a mój wykonawca twierdzi, że można było dać suporek lub beton kom, bo dziurawka to zbyt duże obciążenie szczególnie u góry (na dole ok może być) i duży koszt. Nie wiem czy nie chodzi przypadkiem o to, że za dużo roboty przy cegle 8) Ale sią zastanawiam nad tym poddaszem bo faktycznie po co bez potrzeby obciążać strop? Cegłę jeszcze mogę spokojnie wycofać bo jest tylko zapłacona i stoi w hurtowni lub zamienić na coś innego ele muszę się określić.

Co o tym myślicie?

pozdrawiam

Tomek

bo sa różne projekty o tej samej nazwiehttp://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=112&a=223&sid=5&projekt=72

Nikt z oliwkowiczów tego wątku jeszcze nie był zakręcony z powodu kilku Oliwek w różnych studiach projektowych bo w pierwszym poście jest konkretnie napisane o którą chodzi. Ten wątek dotyczy Oliwki z HB Studio.

Zadaj sobie proszę dwa trudy:

1. Czytaj, nie pisz od razu -przemyśl- i dopiero napisz. Przed wysłaniem sprawdź przyciskiem "podgląd".

2. Używaj przycisku "Zmień" przy poprzedniej wypowiedzi-pozwoli Tobie wyedytować to co źle napisałaś/łeś chyba że intencją jest nabijanie ilości postów.

pozdrawiam

Jacek

dzisiaj rozmawiałem z wykonawcą i powiedział mi, żebym kupił 2000szt bloczków fundamentowych :o .

Zaskoczył mnie tą ilością, myślałem, ze sie zmieszczę w 1600szt.

Mam garaż poszerzony o 2m i 7 warstw bloczków. Przeczytałem wszystkie posty o Oliwce i nikt nie kupował tak dużej ilości bloczków fundamentowych.

Jak wyliczyć na szybko potrzebną ilość?

My mamy tez 7 warstw zaś garaż poszerzyliśmy o 1,5m ale za to pogłębiliśmy łącznie 0 1,8m . Poszło 1210 bloczków (takich 14 centymetrowych).

pozdrawiam

Jak już masz nazwę ulicy to zmienic sie nie da :)

nasz dom powstaje przy nowo zrobionej drodze (zreszta sami ja robilismy) i zadzwoniłam do sołtysa czy mozna zaproponować jakąś nazwę bo nie chciałam żeby były to jakieś numery z literkami od bo "główna" ulica nazywa sie Zagrodowa :) wole mieszkac przy Pogodnej :)

Twoja nazwa nie jest zła - lepsza Chmielna niż Tujowa :lol:

a adres to: http://pogodna.fotosik.pl