Mac Iek 08.08.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Wracam po króciutkim wypadzie urlopowym a u Was praca wre ... a ja już tydzień swojego domku nie widziałem A grazi to w sumie o co chodzi? Ani to nasza Oliwka ... a nawet jakby to "podziwiam" ludzi, którzy wchodzą na jakiś wątek tylko po to żeby powiedzieć "tubylcom", że gustu nie mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 08.08.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Przejrzałam z grubsza posty grazi, i ona raczej tylko krytykuje ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaby 08.08.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Przejrzałam z grubsza posty grazi, i ona raczej tylko krytykuje ..... pewnie zazdrości albo nie ma co z czasem robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 09.08.2008 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 No powiem Wam Gaby i AnetkaS, że jestem na podobnym etapie budowy . Muszę w końcu wziąść aparat na budowę to też coś wkleję. U mnie w poniedziałek będą wylewane nadproża i powoli przygotowania do stropu, a ja zastanawiam się nad zakupem kominów. W związku z tym pytanie: Czy ktoś kupował może do Oliwki kominy firmy Zapel? - poważnie biorę je pod uwagę? Czy wszyscy murowali ze Shiedela? Może jakieś informacje o kosztach pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 09.08.2008 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Z czego budujecie ścianki działowe w Oliwce. pozdrawiam Tomek beton komórkowy 12, prawie wszędzie lepiej zamień dziurawkę na suporeks/beton komórkowy Dzięki W końcu zamieniłem na pół Maxa (modularna o szer 88mm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c__o__l__a 09.08.2008 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 No powiem Wam Gaby i AnetkaS, że jestem na podobnym etapie budowy . Muszę w końcu wziąść aparat na budowę to też coś wkleję. U mnie w poniedziałek będą wylewane nadproża i powoli przygotowania do stropu, a ja zastanawiam się nad zakupem kominów. W związku z tym pytanie: Czy ktoś kupował może do Oliwki kominy firmy Zapel? - poważnie biorę je pod uwagę? Czy wszyscy murowali ze Shiedela? Może jakieś informacje o kosztach pozdrawiam Tomek Tomasz Ja zakupiłem kominy tej firmy a murarze stwierdzili że niczym się nie różnią od Shiedla jedynie ceną a to chyba plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 09.08.2008 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Cola Też tak sądzę i chyba się zdecyduję pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fidlos_Diablos 09.08.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Dwa kominy shiedel zgodnie z projektem kosztują ok 8,5 tysiąca - typ rondo plus.Ja zapłaciłem i uważam że nie warto, lepiej kupić inne systemowe, są tańsze, a tu płacimy za markę.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 09.08.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 A ja mam znowu pytanie Trochę wybiegam do przodu ale chcę się upewnić. Mianowicie chodzi mi o to jaka u Was była lub będzie kolejność wykonania ścian szczytowych? tzn czy przed krokwiami czy po osadzeniu krokwidachowych. Mój budowlaniec mówi że ściany szczytowe będą robić jak będą krokwie. Coś mi się to nie podoba i mam wątpliwości i boję się aby nie powstały mi jakieś mostki ter .Jak to U Was będzie? pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fidlos_Diablos 09.08.2008 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 U mnie były zrobione ściany szczytowe, ale "niewykończone" na bokach (takie schodki). Same szczyty były zrobione (wykończone) pomiędzy cieślą a dekarzem. Ale że zupełnie mają być zrobione po cieśli to chyba kiepski pomysł, bo na czym oprze się płatew kalenicowa (zresztą o pancernych wymiarach z tego co pamiętam 20x24cm).A najlepiej zapytaj Kierownika budowy!PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 09.08.2008 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Dzięki za odp A jak rozwiązałeś (..liście) połączenie ściany szczytowej z krokwiami chodzi mi o izolację. Zastanawiamsię czy robić na równi z dolną krawędzią krokwi cz pomiędzy zostawić miejscena ocieplenie?. Nie wiem czy się jasno wyraziłem. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fidlos_Diablos 10.08.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Ja mam szczyt równo z krokwią. Ściana będzie przecież ocieplona od zewnątrz styro.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 10.08.2008 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Dzięki za odp A jak rozwiązałeś (..liście) połączenie ściany szczytowej z krokwiami chodzi mi o izolację. Zastanawiamsię czy robić na równi z dolną krawędzią krokwi cz pomiędzy zostawić miejscena ocieplenie?. Nie wiem czy się jasno wyraziłem. pozdr Tomek rozmawialiśmy o tym i tłumaczyłem Ci jak to jest zrobione u mnie. Fidlos_Diablos nie gniewaj się ale wydaje mi się, że nie do końca masz rację. Krawędź ściany szczytowej nie da się ocieplić styropianem a nad nią będzie tylko pokrycie dachowe. Jeżeli robicie dachówkę (ceramika - dobry izolator) to rzeczywiście nie ma co sobie zawracać tym głowy. Ale w przypadku blachy (tak jak u mnie) ściana może przemarzać. Tak przynajmniej twierdził mój cieśla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 10.08.2008 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Ja trochę z innej beczki....czy na niebudowanie komina wentylacyjnego i zamianę wentylacji grawitacyjnej na mechaniczną jest potrzebna jakaś specjalna zgoda? Nie wiem, np. autora projektu, albo jakaś zmiana formalna w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 10.08.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Dzięki za odp A jak rozwiązałeś (..liście) połączenie ściany szczytowej z krokwiami chodzi mi o izolację. Zastanawiamsię czy robić na równi z dolną krawędzią krokwi cz pomiędzy zostawić miejscena ocieplenie?. Nie wiem czy się jasno wyraziłem. pozdr Tomek rozmawialiśmy o tym i tłumaczyłem Ci jak to jest zrobione u mnie. Fidlos_Diablos nie gniewaj się ale wydaje mi się, że nie do końca masz rację. Krawędź ściany szczytowej nie da się ocieplić styropianem a nad nią będzie tylko pokrycie dachowe. Jeżeli robicie dachówkę (ceramika - dobry izolator) to rzeczywiście nie ma co sobie zawracać tym głowy. Ale w przypadku blachy (tak jak u mnie) ściana może przemarzać. Tak przynajmniej twierdził mój cieśla No tak Maciek Przypominam sobie tą rozmoę ale przy natłoku spraw czasami coś się wymyka Coś kojarzę ale nie chcę pisać bzdur. Czy była by możliwość abyś jeszcze raz coś na ten temat napisał. Wiem, że u Ciebie to było jakoś fajnie rozwiązane. Ta krokiew chyba była obmurowana od zewnątrz i między i między ścianką a krokwią dałeś ocieplenie. Czy dobrze mówię. Ważna rzecz a ja jakoś lajtowo to potraktowałem i mi uciekła ta sprawa. Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 10.08.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Dzięki za odp A jak rozwiązałeś (..liście) połączenie ściany szczytowej z krokwiami chodzi mi o izolację. Zastanawiamsię czy robić na równi z dolną krawędzią krokwi cz pomiędzy zostawić miejscena ocieplenie?. Nie wiem czy się jasno wyraziłem. pozdr Tomek rozmawialiśmy o tym i tłumaczyłem Ci jak to jest zrobione u mnie. Fidlos_Diablos nie gniewaj się ale wydaje mi się, że nie do końca masz rację. Krawędź ściany szczytowej nie da się ocieplić styropianem a nad nią będzie tylko pokrycie dachowe. Jeżeli robicie dachówkę (ceramika - dobry izolator) to rzeczywiście nie ma co sobie zawracać tym głowy. Ale w przypadku blachy (tak jak u mnie) ściana może przemarzać. Tak przynajmniej twierdził mój cieśla No tak Maciek Przypominam sobie tą rozmoę ale przy natłoku spraw czasami coś się wymyka Coś kojarzę ale nie chcę pisać bzdur. Czy była by możliwość abyś jeszcze raz coś na ten temat napisał. Wiem, że u Ciebie to było jakoś fajnie rozwiązane. Ta krokiew chyba była obmurowana od zewnątrz i między i między ścianką a krokwią dałeś ocieplenie. Czy dobrze mówię. Ważna rzecz a ja jakoś lajtowo to potraktowałem i mi uciekła ta sprawa. Pozdrawiam Tomek Postaram się "wystrugać" jakiś rysunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 10.08.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Ja mam podniesioną ściankę o 2 pustaki. Jeśli kąt dachu ma być zachowany to trzeba wydłużyć słupy na których podpiera się płatew kalenicowa i jętki bo sufit nie może pójść do góry (cała konstrukcja dachu idzie do góry). Ja miałem drewno cięte jak w projekcie - skutek: zamiast słupów mam ściankę nośną na poddaszu koło łazienki i ceglany filar pomiędzy wejściem do pokojów - na nich opierają się skrócone słupy. Jętki niestety za wysoko - trzeba będzie opuszczać sufit na wieszakach. Co do kosztów wolę się nie wypowiadać ;(, ale Oliwka nie należy wbrew pozorom do tanich projektów. O holera, słupy zamówilem dłuższe ale o jętkach nie pomyślałem. Jak ktoś może sprawdzić jaka musi być długa jętka aby zachować wys. 2,6 napoddaszu w przypadku podniesienia kolankowej o 36cm? Z obliczeń wszło mi 4,95. Może ktos to dla mnie sprawdzić u siebie na budowie? A może ktos pamięta? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zelofx 11.08.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Witam Oliwkowiczów Właśnie uprawomocniło się moje pozwolenie na budowę !! I zaczynam "zabawę". Niestety, będę budował dla banku ( kredyt) i do wypłaty transz wymagają kosztorysu, podzielonego na raty. czy możecie mnie poratować i przysłać takowy kosztorys ??? - oczywiście będę musiał go dostosować do swoich warunków ale taka "baza" duużo mi pomoże. mail : zelofx(malpa)wp.pl pozdrawiam i życzę dużo cierpliwości w budowie pięknych Oliwek Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zep 11.08.2008 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Witam, Zelofx -> kosztorysik poleciał na maila Jakiś czas temu się odzywałem w sprawach przed-budowlanych, a że się powoli coś zaczyna zmieniać na działeczce - poniżej początki dokumentacji fotograficznej http://img520.imageshack.us/img520/7821/img9777tj6.jpg http://img520.imageshack.us/img520/7821/img9777tj6.6622e34d65.jpg Wykopy zalane chudziakiem + początki zbrojenia http://img301.imageshack.us/img301/4558/img9775hc4.jpg http://img301.imageshack.us/img301/4558/img9775hc4.08c2f0e152.jpg Kibelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hapek1 11.08.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Witam Oliwkowiczów Właśnie uprawomocniło się moje pozwolenie na budowę !! I zaczynam "zabawę". Niestety, będę budował dla banku ( kredyt) i do wypłaty transz wymagają kosztorysu, podzielonego na raty. czy możecie mnie poratować i przysłać takowy kosztorys ??? - oczywiście będę musiał go dostosować do swoich warunków ale taka "baza" duużo mi pomoże. mail : zelofx(malpa)wp.pl pozdrawiam i życzę dużo cierpliwości w budowie pięknych Oliwek Grzesiek Poszło na maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts