Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No

powiem Wam Gaby i AnetkaS, że jestem na podobnym etapie budowy :D . Muszę w końcu wziąść aparat na budowę to też coś wkleję. U mnie w poniedziałek będą wylewane nadproża i powoli przygotowania do stropu, a ja zastanawiam się nad zakupem kominów. W związku z tym pytanie:

Czy ktoś kupował może do Oliwki kominy firmy Zapel? - poważnie biorę je pod uwagę? Czy wszyscy murowali ze Shiedela? Może jakieś informacje o kosztach :roll:

pozdrawiam

Tomek

No

powiem Wam Gaby i AnetkaS, że jestem na podobnym etapie budowy :D . Muszę w końcu wziąść aparat na budowę to też coś wkleję. U mnie w poniedziałek będą wylewane nadproża i powoli przygotowania do stropu, a ja zastanawiam się nad zakupem kominów. W związku z tym pytanie:

Czy ktoś kupował może do Oliwki kominy firmy Zapel? - poważnie biorę je pod uwagę? Czy wszyscy murowali ze Shiedela? Może jakieś informacje o kosztach :roll:

pozdrawiam

Tomek

Tomasz

Ja zakupiłem kominy tej firmy a murarze stwierdzili że niczym się nie różnią od Shiedla jedynie ceną a to chyba plus :D

A ja mam znowu pytanie :roll:

Trochę wybiegam do przodu ale chcę się upewnić. Mianowicie chodzi mi o to jaka u Was była lub będzie kolejność wykonania ścian szczytowych? tzn czy przed krokwiami czy po osadzeniu krokwidachowych. Mój budowlaniec mówi że ściany szczytowe będą robić jak będą krokwie. Coś mi się to nie podoba i mam wątpliwości i boję się aby nie powstały mi jakieś mostki ter .Jak to U Was będzie?

pozdrawiam

Tomek

U mnie były zrobione ściany szczytowe, ale "niewykończone" na bokach (takie schodki). Same szczyty były zrobione (wykończone) pomiędzy cieślą a dekarzem. Ale że zupełnie mają być zrobione po cieśli to chyba kiepski pomysł, bo na czym oprze się płatew kalenicowa (zresztą o pancernych wymiarach z tego co pamiętam 20x24cm).

A najlepiej zapytaj Kierownika budowy!

PZDR

Dzięki za odp

A jak rozwiązałeś (..liście) połączenie ściany szczytowej z krokwiami chodzi mi o izolację. Zastanawiamsię czy robić na równi z dolną krawędzią krokwi cz pomiędzy zostawić miejscena ocieplenie?. Nie wiem czy się jasno wyraziłem.

pozdr

Tomek rozmawialiśmy o tym i tłumaczyłem Ci jak to jest zrobione u mnie. Fidlos_Diablos nie gniewaj się ale wydaje mi się, że nie do końca masz rację. Krawędź ściany szczytowej nie da się ocieplić styropianem a nad nią będzie tylko pokrycie dachowe. Jeżeli robicie dachówkę (ceramika - dobry izolator) to rzeczywiście nie ma co sobie zawracać tym głowy. Ale w przypadku blachy (tak jak u mnie) ściana może przemarzać. Tak przynajmniej twierdził mój cieśla :roll:

Dzięki za odp

A jak rozwiązałeś (..liście) połączenie ściany szczytowej z krokwiami chodzi mi o izolację. Zastanawiamsię czy robić na równi z dolną krawędzią krokwi cz pomiędzy zostawić miejscena ocieplenie?. Nie wiem czy się jasno wyraziłem.

pozdr

Tomek rozmawialiśmy o tym i tłumaczyłem Ci jak to jest zrobione u mnie. Fidlos_Diablos nie gniewaj się ale wydaje mi się, że nie do końca masz rację. Krawędź ściany szczytowej nie da się ocieplić styropianem a nad nią będzie tylko pokrycie dachowe. Jeżeli robicie dachówkę (ceramika - dobry izolator) to rzeczywiście nie ma co sobie zawracać tym głowy. Ale w przypadku blachy (tak jak u mnie) ściana może przemarzać. Tak przynajmniej twierdził mój cieśla :roll:

No tak Maciek

Przypominam sobie tą rozmoę ale przy natłoku spraw czasami coś się wymyka :wink: Coś kojarzę ale nie chcę pisać bzdur. Czy była by możliwość abyś jeszcze raz coś na ten temat napisał. Wiem, że u Ciebie to było jakoś fajnie rozwiązane. Ta krokiew chyba była obmurowana od zewnątrz i między i między ścianką a krokwią dałeś ocieplenie. Czy dobrze mówię. Ważna rzecz a ja jakoś lajtowo to potraktowałem :roll: i mi uciekła ta sprawa.

Pozdrawiam

Tomek

Dzięki za odp

pozdr

No tak Maciek

Przypominam sobie tą rozmoę ale przy natłoku spraw czasami coś się wymyka :wink: Coś kojarzę ale nie chcę pisać bzdur. Czy była by możliwość abyś jeszcze raz coś na ten temat napisał. Wiem, że u Ciebie to było jakoś fajnie rozwiązane. Ta krokiew chyba była obmurowana od zewnątrz i między i między ścianką a krokwią dałeś ocieplenie. Czy dobrze mówię. Ważna rzecz a ja jakoś lajtowo to potraktowałem :roll: i mi uciekła ta sprawa.

Pozdrawiam

Tomek

Postaram się "wystrugać" jakiś rysunek :wink:

Ja mam podniesioną ściankę o 2 pustaki. Jeśli kąt dachu ma być zachowany to trzeba wydłużyć słupy na których podpiera się płatew kalenicowa i jętki bo sufit nie może pójść do góry (cała konstrukcja dachu idzie do góry). Ja miałem drewno cięte jak w projekcie - skutek: zamiast słupów mam ściankę nośną na poddaszu koło łazienki i ceglany filar pomiędzy wejściem do pokojów - na nich opierają się skrócone słupy. Jętki niestety za wysoko - trzeba będzie opuszczać sufit na wieszakach.

Co do kosztów wolę się nie wypowiadać ;(, ale Oliwka nie należy wbrew pozorom do tanich projektów.

O holera, słupy zamówilem dłuższe ale o jętkach nie pomyślałem.

Jak ktoś może sprawdzić jaka musi być długa jętka aby zachować wys. 2,6 napoddaszu w przypadku podniesienia kolankowej o 36cm?

Z obliczeń wszło mi 4,95. Może ktos to dla mnie sprawdzić u siebie na budowie? A może ktos pamięta?

pozdrawiam

Witam Oliwkowiczów :)

Właśnie uprawomocniło się moje pozwolenie na budowę !! I zaczynam "zabawę".

Niestety, będę budował dla banku ( kredyt) i do wypłaty transz wymagają kosztorysu, podzielonego na raty.

czy możecie mnie poratować i przysłać takowy kosztorys ??? - oczywiście będę musiał go dostosować do swoich warunków ale taka "baza" duużo mi pomoże.

mail : zelofx(malpa)wp.pl

pozdrawiam i życzę dużo cierpliwości w budowie pięknych Oliwek :lol:

Grzesiek

Witam,

Zelofx -> kosztorysik poleciał na maila

Jakiś czas temu się odzywałem w sprawach przed-budowlanych, a że się powoli coś zaczyna zmieniać na działeczce - poniżej początki dokumentacji fotograficznej :)

http://img520.imageshack.us/img520/7821/img9777tj6.jpg

http://img520.imageshack.us/img520/7821/img9777tj6.6622e34d65.jpg

Wykopy zalane chudziakiem + początki zbrojenia

http://img301.imageshack.us/img301/4558/img9775hc4.jpg

http://img301.imageshack.us/img301/4558/img9775hc4.08c2f0e152.jpg

Kibelek ;)

Witam Oliwkowiczów :)

Właśnie uprawomocniło się moje pozwolenie na budowę !! I zaczynam "zabawę".

Niestety, będę budował dla banku ( kredyt) i do wypłaty transz wymagają kosztorysu, podzielonego na raty.

czy możecie mnie poratować i przysłać takowy kosztorys ??? - oczywiście będę musiał go dostosować do swoich warunków ale taka "baza" duużo mi pomoże.

mail : zelofx(malpa)wp.pl

pozdrawiam i życzę dużo cierpliwości w budowie pięknych Oliwek :lol:

Grzesiek

Poszło na maila