Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oliwkowicze mam pytanko. Kiedy wykładaliście rury wentylacyjne tzn do kominka i do kotłowni ( nawiew powietrza typu Z) czy te rury wykłada się pod płytą (chudziakiem) tak jak rury kanalizacyjne, czy już po wylaniu płyty. Bardzo proszę o podpowiedź.

W kotłowni mam otwór w ścianie, czyli nad posadzką. Natomiast do kominka rurka PCV 50 mm w wylewce.

Mac Iek a co to jest nawiew powietrza typu 'Z" to jest jakaś rura - to jest wentylacja kotłowni oczywiście

Wydaje mi się, że jest to taki sposób nawiewu, w którym kratka w pomieszczeniu jest na pewnej wysokości natomiast na zewnątrz budynku wyżej. Dzięki temu powietrze (wiatr) nie wchodzi bezpośrednio do pomieszczenia tylko przez układ rurek przypominający literę Z :) .

Takie rozwiązanie mam przy doprowadzeniu powietrza do kominka natomiast w kotłowni mam dziurę pod oknem "na przestrzał" tyle. że wewnątrz na ścianie jest plastikowy anemostat, którym można regulować dopływ powietrza.

Pozdrawiam

Po dłuższej chwili mamy pozwolenie na budowę!!!

Jeszcze tylko uprawomocnienie (22 sierpnia) i można zaczynać. Musimy też mieć nadzieję, że zima w tym roku nie przyjdzie zbyt szybko...

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć ile stali potrzeba na strop (nie robię Terivy)? To tak dla porównania z tym co mi wyliczył architekt.

Od teraz postaram się utrzymywać mój dziennik budowy w miarę aktualny (głównie fotki)

Pozdrawiam

ZEP - to tam są jakieś fundamenty?? :o niezła nawałnica....

chociaż faktycznie teraz nie musisz nic podlewać - pole ryżowe jak nic :wink:

Organoleptycznie oceniając na miejscu - ok 20cm mułu + reszta wody. Ekipa wchodzi we wtorek - może być różnie :) Choć może jutro będzie lampa +30C to cośtam wyparuje. Tak czy inaczej będzie niezła walka z błotem, cóż - klimat się zmienia, armageddon niebawem - co ja mogę, prosty inwestor ;)

Nas nawałnica na szczęście ominęła, chociaż deszcz potrzebny będzie w przyszłą środę. Mam nadzieję, że wtedy nastąpi zalanie stropu, który ma przyjechać za tydzień w poniedziałek.

W ogóle to wkopałam się trochę słuchając mojego "opiekuna" z hurtowni Gaja, który powiedział, że strop najlepiej zamawiać, jak już stoją sciany.A przecież belki stropowe mają jakieś określone długości i zamówienie mogłam złożyc dawno temu bo i tak trzeba je przycinać. A tak czekam dwa tygodnie :evil:

Oliwka póki co, czeka na strop, kształtki ułożone, plac budowy pieknie postrzątany a ja mam urlop i cale dwa tygodnie dla naszej Oliwki.

http://images35.fotosik.pl/2/1d305087df37f600med.jpg

Schody robię betonowe, ale moi wykonawcy coś wspominali, że nie będą ich robić teraz. A może coś pokręciłam.

Mam taką nadzieję, że zalewanie będzie w środę - od 1 wrzesnia wracam do pracy (bedą miała wypłaty co wiąże się niemal z nocowaniem w pracy), córka do szkoły a kto będzie strop podlewał :) :roll:

Gaby - własnie zostałam oświecona, że prace przed zalaniem stropu zajmą im tydzień, mają zaczynać od poniedziałku, no chyba że coś się zmieni, to od połowy tygodnia. A ja na rzęstach stawałam, żeby strop przyjechał jutro....

Aha, mam jeszcze pytanie, czy w Waszych projektach tez jest coś takiego jak filarek F1, który znajduje się (w orginalnej wersji Oliwki) w tym miejscu:

http://images36.fotosik.pl/2/8f7e39dc64b7cecamed.jpg

http://images41.fotosik.pl/2/b8f86ea0e18ef3damed.jpg