Mac Iek 19.08.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 ... Aha, mam jeszcze pytanie, czy w Waszych projektach tez jest coś takiego jak filarek F1, który znajduje się (w orginalnej wersji Oliwki) w tym miejscu: U mnie jest i w projekcie i "na żywo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 19.08.2008 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 No to u mnie o nim zapomnieli Będzie wylewany razem z podciągiem. Ale to jest ptrzyklad na to, jak bardzo trzeba pilnować wykonawców - swoich uważałam za the best, ale jak widac nie są doskonali. Z kierownikiem na czele, bo też tego nie zauważył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 19.08.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Gaby - własnie zostałam oświecona, że prace przed zalaniem stropu zajmą im tydzień, mają zaczynać od poniedziałku, no chyba że coś się zmieni, to od połowy tygodnia. A ja na rzęstach stawałam, żeby strop przyjechał jutro.... Aha, mam jeszcze pytanie, czy w Waszych projektach tez jest coś takiego jak filarek F1, który znajduje się (w orginalnej wersji Oliwki) w tym miejscu: http://images36.fotosik.pl/2/8f7e39dc64b7cecamed.jpg http://images41.fotosik.pl/2/b8f86ea0e18ef3damed.jpg u mnie jest i został wykonany , nie wiem czy nie opiera się na nim podciąg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 19.08.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 No to u mnie o nim zapomnieli Będzie wylewany razem z podciągiem. Ale to jest ptrzyklad na to, jak bardzo trzeba pilnować wykonawców - swoich uważałam za the best, ale jak widac nie są doskonali. Z kierownikiem na czele, bo też tego nie zauważył. Cześć, jak ktoś się upiera to są jeszcze między trzema oknami, tymi po 90 cm szerokości. Tam według projektu też powinno być chyba zbrojenie i lany beton.... ? Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaby 19.08.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 AnetkaS - po konsultacjach okazało się że mamy taki filar i w projekcie i w realu co do schodów to mówiono mi ze lepiej jest kiedy wylewane sa razem ze stropem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 19.08.2008 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Co do schodów, to będę nalegać, żeby były wylane od razu. Nie wiem czemu nie chcą tego zrobić teraz. Albo się nie zrozumieliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
górnik 19.08.2008 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Mam pytanko - czy zbrojiliście płytę posadzek na gruncie (tą płytę betonową, pod którą jest piach) wg. projektu ma ona być zbrojona dołem i górą siatką z pręta 6, 2. Powiedzcie drodzy Oliwkowicze co to znaczy nawiew powietrza typu "Z" taki jak ma być w kotłowni, czy to jest jakiś rodzaj rury czy co? 3. I oststnie pytanko, czy rura 180 (taka jest w projekcie) do wentylacji kominka ma iść pod płytą w/w, czy później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 19.08.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 No to u mnie o nim zapomnieli Będzie wylewany razem z podciągiem. Ale to jest ptrzyklad na to, jak bardzo trzeba pilnować wykonawców - swoich uważałam za the best, ale jak widac nie są doskonali. Z kierownikiem na czele, bo też tego nie zauważył. Anetka A masz chociaż wyciągnięte druty z fundamentu pod ten filar F1 ? Jeżeli tak to nie ma problemu aby go wyszalować i wylać przed stropem. Ten słup spęłnia ważną rolę bo podpiera podciąg na którym oparty będzie strop. U mnie teraz prace przy stropie i filarek też będzie dopiero zrobiony. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 19.08.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Mam pytanko - czy zbrojiliście płytę posadzek na gruncie (tą płytę betonową, pod którą jest piach) wg. projektu ma ona być zbrojona dołem i górą siatką z pręta 6, 2. Powiedzcie drodzy Oliwkowicze co to znaczy nawiew powietrza typu "Z" taki jak ma być w kotłowni, czy to jest jakiś rodzaj rury czy co? 3. I oststnie pytanko, czy rura 180 (taka jest w projekcie) do wentylacji kominka ma iść pod płytą w/w, czy później Ja robiłem tą płytę na gruncie. U mnie wyglądało to w ten sposób: - wyciągnięty humus ze środka fyndamentu -zasypywanie piachem (chyba 7 czy 8 wywrotek) -zagęszczanie specjalną maszyną wibrującą i ubijarką -ostre polewanie piachu wodą (przez kilka dni) -rozprowadzenie kanalizacji w piachu -folia -dylatacja styropianem 2cm (trochę więcej niż wysokość bloczka fundamentu lekko wkopując ten styr w piasek) -siatka zbrojąca trójeczka powiązana ze sobą - wylanie płyty (u mnie grub 12cm ) -polewanie wodą przez parę dni -następnie na całej płycie poustawiałem palety z cegłą ( teraz już to wymurowane i na chudziaku 0 jakichkolwiek pęknięć) O nawiewie typu z to ktoś już jakoś niedawno o tym pisał i miał rację Rurę do kominka ja daję w następnej wylewce pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 19.08.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 No to u mnie o nim zapomnieli Będzie wylewany razem z podciągiem. Ale to jest ptrzyklad na to, jak bardzo trzeba pilnować wykonawców - swoich uważałam za the best, ale jak widac nie są doskonali. Z kierownikiem na czele, bo też tego nie zauważył. Anetka A masz chociaż wyciągnięte druty z fundamentu pod ten filar F1 ? Jeżeli tak to nie ma problemu aby go wyszalować i wylać przed stropem. Ten słup spęłnia ważną rolę bo podpiera podciąg na którym oparty będzie strop. U mnie teraz prace przy stropie i filarek też będzie dopiero zrobiony. pozdrawiam Właśnie o to chodzi, że nie mam nic, ani pręcika. Kierownik mi tłumaczył, że teraz można to zrobić na dwa sposoby, albo "wkręcić" pręty w fundament i za pomocą specjalnej substancji one "skleją" się z betonem, albo będzie wylany razem z podciągiem tworząc monolityczną całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 19.08.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Anetka Jaką monolityczną całość przecież ten słup muci stać na fundzmencie a nie na chudziaku, w ten sposób jest ryzyko pęknięcia chudziaka w tym miejscu. Wydaje mi się, że pierwsza wersja jest do przyjęcia a druga absolutnie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 19.08.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Wybieram się do jakiegoś speca od kominków bo lada dzień będę miał murowane kominy systemowe i trochę przeszkadza mi to, że w salonie są później małe możliwości aby kominek dać plecami jak najbliżej ściany, chodzi mi o to aby mi za bardzo nie wchodził kominek na salon (lubię przestrzeń), tylko jak to zrobić? A Wy drodzy Oliwkowicze jakie macie kominki lub jakie planujecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaDawid 20.08.2008 04:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 u nas komin do kominka zaczyna sie od stropu,dzieki temu kominek przylega do sciany nosnej i nie zabiera tyle miejsca oczywiscie nalezy wzmocnic zbrojenie stropu we wlasciwym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
górnik 20.08.2008 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Ponawiam pytanka i bardzo proszę o konkretne odpowiedzi - 1.Czy zbrojiliście płytę posadzek na gruncie (tą płytę betonową, pod którą jest piach) wg. projektu ma ona być zbrojona dołem i górą siatką z pręta 6, 2. Powiedzcie drodzy Oliwkowicze co to znaczy nawiew powietrza typu "Z" taki jak ma być w kotłowni, czy to jest jakiś rodzaj rury czy co? 3. I oststnie pytanko, czy rura 180 (taka jest w projekcie) do wentylacji kominka ma iść pod płytą w/w, czy później_________________Robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 20.08.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Anetka Jaką monolityczną całość przecież ten słup muci stać na fundzmencie a nie na chudziaku, w ten sposób jest ryzyko pęknięcia chudziaka w tym miejscu. Wydaje mi się, że pierwsza wersja jest do przyjęcia a druga absolutnie pozdrawiam To jest pomysł kierownika, ale dzisiaj jeszcze raz rozmawialismy o tym z Wykonawcą i oni mówią, że będą wbijać pręty. Mnie też bardziej ta opcja przekonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 20.08.2008 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Anetka Jaką monolityczną całość przecież ten słup muci stać na fundzmencie a nie na chudziaku, w ten sposób jest ryzyko pęknięcia chudziaka w tym miejscu. Wydaje mi się, że pierwsza wersja jest do przyjęcia a druga absolutnie pozdrawiam To jest pomysł kierownika, ale dzisiaj jeszcze raz rozmawialismy o tym z Wykonawcą i oni mówią, że będą wbijać pręty. Mnie też bardziej ta opcja przekonuje. Schody chcesz wylewać później ale pamiętaj, że też powinny mieć fundament. U mnie zapomnieli i przed szalowaniem wykuli w chudziaku dziurę i robili wykop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 20.08.2008 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Tak zrobią, o tym też rozmawialiśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 20.08.2008 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Pomocy, nie mogę się zdecydować - robić rolety w oknach na poddaszu czy nie. Mam na myśli normalne okna (czyt. nie połaciowe ) A Wy robicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaby 20.08.2008 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Tak: 1. okna mamy od wschodu a tam beda pokoje dziecka (dzieci) i zaciemnienine jest konieczne żeby młody nie robił pobudki o 4:14 rano 2. Wybralismy rolety z moskitierami co na wsi moim zdaniem też jest bardzo przydatne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 20.08.2008 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Ja na poddaszu okna mam od zachodu - mogą się nagrzewać. Czyli rolety wskazane. Z drugiej strony mam teraz w mieszkaniu zwykłą roletę z takiej fajnej tkaniny, która naprawdę nie przepuszcza słoneczka. Mogłabym to założyć i parę setek będzie w kieszeni. Ale roleta zewnętrzna może ochronić okno przed uszkodzeniem w razie wichury (trąby ) Dalej nie wiem.... A moskitery będą miała ramkowe. Mój sprzedawca okien i rolet absolutnie nie zamontuje rolet zewnętrznych z moskitierą, bo one sie niby psują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts