TomekC73 20.08.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 u nas komin do kominka zaczyna sie od stropu,dzieki temu kominek przylega do sciany nosnej i nie zabiera tyle miejsca oczywiscie nalezy wzmocnic zbrojenie stropu we wlasciwym miejscu No właśnie też się zastanawiałem nad taką opcją. A co ze skroplinami?, jak z wyczystką, co z wentylacją?, jak się do tego ma zrobienie kominka z rozprowadzeniem? czy masz kominy systemowe? Możesz coś więcej powiedzieć jak to wygląda? A wogóle to jaki planujesz kominek? Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 20.08.2008 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Gaby - własnie zostałam oświecona, że prace przed zalaniem stropu zajmą im tydzień, mają zaczynać od poniedziałku, no chyba że coś się zmieni, to od połowy tygodnia. A ja na rzęstach stawałam, żeby strop przyjechał jutro.... Aha, mam jeszcze pytanie, czy w Waszych projektach tez jest coś takiego jak filarek F1, który znajduje się (w orginalnej wersji Oliwki) w tym miejscu: Kilka stron wcześniej było parę postów o filarku F1 i ustalono , że wylewa się go tylko przy terrivie, przy monolicie nie wykonuje się filarka. Ja będę miał monolit wiec go nie wykonałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 21.08.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Gaby - własnie zostałam oświecona, że prace przed zalaniem stropu zajmą im tydzień, mają zaczynać od poniedziałku, no chyba że coś się zmieni, to od połowy tygodnia. A ja na rzęstach stawałam, żeby strop przyjechał jutro.... Aha, mam jeszcze pytanie, czy w Waszych projektach tez jest coś takiego jak filarek F1, który znajduje się (w orginalnej wersji Oliwki) w tym miejscu: Kilka stron wcześniej było parę postów o filarku F1 i ustalono , że wylewa się go tylko przy terrivie, przy monolicie nie wykonuje się filarka. Ja będę miał monolit wiec go nie wykonałem. A ja mam monolit i filarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 21.08.2008 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Gaby - własnie zostałam oświecona, że prace przed zalaniem stropu zajmą im tydzień, mają zaczynać od poniedziałku, no chyba że coś się zmieni, to od połowy tygodnia. A ja na rzęstach stawałam, żeby strop przyjechał jutro.... Aha, mam jeszcze pytanie, czy w Waszych projektach tez jest coś takiego jak filarek F1, który znajduje się (w orginalnej wersji Oliwki) w tym miejscu: Kilka stron wcześniej było parę postów o filarku F1 i ustalono , że wylewa się go tylko przy terrivie, przy monolicie nie wykonuje się filarka. Ja będę miał monolit wiec go nie wykonałem. A ja mam monolit i filarek W jakim celu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plis 21.08.2008 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Gaby - własnie zostałam oświecona, że prace przed zalaniem stropu zajmą im tydzień, mają zaczynać od poniedziałku, no chyba że coś się zmieni, to od połowy tygodnia. A ja na rzęstach stawałam, żeby strop przyjechał jutro.... Aha, mam jeszcze pytanie, czy w Waszych projektach tez jest coś takiego jak filarek F1, który znajduje się (w orginalnej wersji Oliwki) w tym miejscu: Kilka stron wcześniej było parę postów o filarku F1 i ustalono , że wylewa się go tylko przy terrivie, przy monolicie nie wykonuje się filarka. Ja będę miał monolit wiec go nie wykonałem. A ja mam monolit i filarek W jakim celu? Ja zaczynam kopać jutro. W moim projekcie też jest filarek, chociaż będę miał monolit. Ba, mam doprojektowany jeszcze jeden filarek. Równolegle do poprzedniego, na ścianie pomiędzy salonem a holem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 21.08.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Ja zaczynam kopać jutro. W moim projekcie też jest filarek, chociaż będę miał monolit. Ba, mam doprojektowany jeszcze jeden filarek. Równolegle do poprzedniego, na ścianie pomiędzy salonem a holem.... Możesz wyjaśnić w jakim celu, przy stropie monolitycznym stosujesz dwa filarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 21.08.2008 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 To chyba pytanie do konstruktora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 22.08.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Dla tych co jeszcze nie mieszkają . Choć Oliwka nie jest dużym domem (do najmniejszych nie należy) większość osób które miało możliwość nas odwiedzić w ostanim pół roku zgodnie stwierdza żę parter ( kuchnia jadalnia salon ) sprawia wrażenia bardzo dużego domu i dużej przestrzeni . I to jest jeden z niepodważalnych plusów tego domku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 22.08.2008 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Gaby - własnie zostałam oświecona, że prace przed zalaniem stropu zajmą im tydzień, mają zaczynać od poniedziałku, no chyba że coś się zmieni, to od połowy tygodnia. A ja na rzęstach stawałam, żeby strop przyjechał jutro.... Aha, mam jeszcze pytanie, czy w Waszych projektach tez jest coś takiego jak filarek F1, który znajduje się (w orginalnej wersji Oliwki) w tym miejscu: Kilka stron wcześniej było parę postów o filarku F1 i ustalono , że wylewa się go tylko przy terrivie, przy monolicie nie wykonuje się filarka. Ja będę miał monolit wiec go nie wykonałem. A ja mam monolit i filarek W jakim celu? Rzeczywiście patrząc na projekt to przy stropie monolitycznym można sobie go darować. Ale z drugiej strony na pewno nie szkodzi. W moim przypdaku wspiera dodatkowo podciąg do stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 22.08.2008 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Dla tych co jeszcze nie mieszkają . Choć Oliwka nie jest dużym domem (do najmniejszych nie należy) większość osób które miało możliwość nas odwiedzić w ostanim pół roku zgodnie stwierdza żę parter ( kuchnia jadalnia salon ) sprawia wrażenia bardzo dużego domu i dużej przestrzeni . I to jest jeden z niepodważalnych plusów tego domku . W prawdzie jeszcze nie mieszkam ale zgadzam się. Według mnie przestrzeń i "komunikacja" na dole jest super. Jacek czy zaobserwowałeś już jakieś pęknięcia na łączeniach płyt KG na poddaszu? U mnie się już pojawiły gdzie niegdzie ... a minęło niewiele czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 22.08.2008 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Ja napiszę tak - więkoszość budujących zanim nie urządzi domku ma wrażenie, że jest ona za mały. W przypadku Oliwki jest odwrotnie - wydaje się być za duży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 22.08.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Dla tych co jeszcze nie mieszkają . Choć Oliwka nie jest dużym domem (do najmniejszych nie należy) większość osób które miało możliwość nas odwiedzić w ostanim pół roku zgodnie stwierdza żę parter ( kuchnia jadalnia salon ) sprawia wrażenia bardzo dużego domu i dużej przestrzeni . I to jest jeden z niepodważalnych plusów tego domku . W prawdzie jeszcze nie mieszkam ale zgadzam się. Według mnie przestrzeń i "komunikacja" na dole jest super. Jacek czy zaobserwowałeś już jakieś pęknięcia na łączeniach płyt KG na poddaszu? U mnie się już pojawiły gdzie niegdzie ... a minęło niewiele czasu Powiem szczerze ze jeszcze nie . Ale może dla tego że wiem że to nieuniknione i na pewno będą pęknięcia , a tu jak na złość na razie nie pęka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 22.08.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Dla tych co jeszcze nie mieszkają . Choć Oliwka nie jest dużym domem (do najmniejszych nie należy) większość osób które miało możliwość nas odwiedzić w ostanim pół roku zgodnie stwierdza żę parter ( kuchnia jadalnia salon ) sprawia wrażenia bardzo dużego domu i dużej przestrzeni . I to jest jeden z niepodważalnych plusów tego domku . W prawdzie jeszcze nie mieszkam ale zgadzam się. Według mnie przestrzeń i "komunikacja" na dole jest super. Jacek czy zaobserwowałeś już jakieś pęknięcia na łączeniach płyt KG na poddaszu? U mnie się już pojawiły gdzie niegdzie ... a minęło niewiele czasu Powiem szczerze ze jeszcze nie . Ale może dla tego że wiem że to nieuniknione i na pewno będą pęknięcia , a tu jak na złość na razie nie pęka . Możliwe, że za krótko dom sezonowałem (jakieś ruchy konstrukcji) a do tego drzewo na więźbę budziło trochę moje wątpliwości. A tak w ogóle to trochę żałuję, że nie wylałem skosów i stropu z betonu. Znajomy ostatnio liczył i nie wychodzi drożej niż płyty KG. Do tego przy tych anomaliach pogodowych byłoby bezpieczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 22.08.2008 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Zaraz oszaleję Siedzę i liczę ile stali potrzeba na wieńce, podciągi, trzpienie i nadproża. Nie wziełam pod uwagę zakładów dla podciągów i za chiny nie potrafię policzyć stali dla podciągu P2 (u mnie to jest podciąg "oparty" na ścianie kominkowej i schodowo-łazienkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaby 22.08.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 AnetkaS - nestety moge co najwyżej w poniedziałek zapytac naszego wykonawcy ile czego poszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 22.08.2008 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 A ja mam monolit i filarek Maciek Ja lada dzień będę wylewał strop (monolit). Narazie szalowanie, stęplowanie itd. Zamierzam zrobić grubość 14cm, pręty głównie fi 12. Możesz napisać czy robiłeś jakieś dod wzmicnienia w stropie? (belki poziome), Jakie odległości robiłeś między prętami?, schody, i wogóle na co zwrócić uwagę? pozdrowionka Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 23.08.2008 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 AnetkaS - nestety moge co najwyżej w poniedziałek zapytac naszego wykonawcy ile czego poszło. Dzięki Gaby - coś mi tam powychodziło, liczy stal tez mój dostawca, ale chciałam sama to policzyć. Bo zakupy robię dziwnie - wlaśnie czekam na telefon, kiedy stal wyruszy na budowę a nie wiem ile tego ma być (ani za ile ) Jak możesz, to podaj ile poszło u Ciebie - porównam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plis 23.08.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 A ja mam monolit i filarek Maciek Ja lada dzień będę wylewał strop (monolit). Narazie szalowanie, stęplowanie itd. Zamierzam zrobić grubość 14cm, pręty głównie fi 12. Możesz napisać czy robiłeś jakieś dod wzmicnienia w stropie? (belki poziome), Jakie odległości robiłeś między prętami?, schody, i wogóle na co zwrócić uwagę? pozdrowionka Tomek Trochę mnie to przeraża co mówisz. Nie masz szczegółowych wyliczeń i rysunków stropu monolitycznego od projektanta adaptującego projekt?? Ja takowe mam dołączone do projektu... Wydaje mi się, że przy stropie nie powinno być domysłów, tylko obliczenia... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 23.08.2008 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 A ja mam monolit i filarek Maciek Ja lada dzień będę wylewał strop (monolit). Narazie szalowanie, stęplowanie itd. Zamierzam zrobić grubość 14cm, pręty głównie fi 12. Możesz napisać czy robiłeś jakieś dod wzmicnienia w stropie? (belki poziome), Jakie odległości robiłeś między prętami?, schody, i wogóle na co zwrócić uwagę? pozdrowionka Tomek Tomek zabij mnie ale nie wiem. Goście robili wg zaleceń kierownika budowy (jednocześńie projektanta adaptującego projekt). pils ma trochę rację - nad pewnymi rzeczami muszą czuwać fachowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 23.08.2008 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 A ja mam monolit i filarek Maciek Ja lada dzień będę wylewał strop (monolit). Narazie szalowanie, stęplowanie itd. Zamierzam zrobić grubość 14cm, pręty głównie fi 12. Możesz napisać czy robiłeś jakieś dod wzmicnienia w stropie? (belki poziome), Jakie odległości robiłeś między prętami?, schody, i wogóle na co zwrócić uwagę? pozdrowionka Tomek Tomek zabij mnie ale nie wiem. Goście robili wg zaleceń kierownika budowy (jednocześńie projektanta adaptującego projekt). pils ma trochę rację - nad pewnymi rzeczami muszą czuwać fachowcy. U mnie strop dokładnie przeliczony przez architekta i skonsultowany z kierownikiem bud, tym bardziej, że mam poszerzony garaż. Natomiast zdarzają się czasami błędy w projektach i pytam - jak to czasami na forum dla porównania bo wiem, że masz również monolit. pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts